Black Friday: het is inmiddels een van de grootste dagen om te shoppen. Winkeliers stunten met de beste acties en iedereen probeert om de leukste en goedkoopste cadeaus voor Kerstmis te scoren. Oorspronkelijk is dit een Amerikaanse traditie, maar inmiddels is Black Friday ook een fenomeen in Nederland. Maar wist je dat er heel wat leuke feitjes over deze dag te vertellen zijn? Je leest het in deze top 10.

10. Black Friday was vroeger de naam van een grote beurscrash

black friday 1869

Black Friday heeft nu vooral met shoppen te maken, maar dat is lang niet altijd zo geweest. De naam werd voor het eerst gebruikt in 1869. Toen probeerden twee investeerders de goudmarkt in de Verenigde Staten over te nemen. De overheid probeerde daar een stokje voor te steken door ontzettend veel goud beschikbaar te maken op de markt. Hierdoor kelderden de prijzen van goud, waardoor uiteindelijk de hele beurs instortte. Veel investeerders verloren aanzienlijke hoeveelheden geld op deze Black Friday.

9. De voorloper van Black Friday was de kerstmanparade

In de Verenigde Staten wordt de feestdag Thanksgiving altijd gevierd met een grote optocht. Wat veel mensen niet weten, is dat de zogenaamde kerstmanparade een voorganger is van deze traditie. Dit idee werd afgekeken van de noorderburen in Canada. Zij hadden de traditie om het feestseizoen in te wijden door een optocht met de kerstman door de straten te laten gaan. Dat gaf consumenten het eerste zetje om te beginnen met hun kerstinkopen. Deze optocht vond plaats op de dag die nu Black Friday heet.

8. De datum van Thanksgiving is indirect bepaald door kerstinkopen

Thanksgiving

President Abraham Lincoln begon met het idee voor Thanksgiving. Deze feestdag zou plaatsvinden op de laatste donderdag van november. In 1939 maakten winkeliers zich zorgen, want de laatste donderdag van november was ook meteen de laatste dag van de maand. Ondernemers waren bang om inkomsten mis te lopen, aangezien het seizoen voor kerstinkopen zo kort zou zijn. Daarom werd besloten om Thanksgiving te verplaatsen naar de vierde donderdag van november. Zo was er altijd een extra week om in te winkelen, die werd ingewijd met Black Friday.

7. Black Friday zorgt voor veel ziekmeldingen

Onderzoeker Bonnie Taylor-Blake heeft in de jaren vijftig onderzoek gedaan naar het fenomeen van wat zij noemt: “dag na Thanksgiving-itis”. Deze mysterieuze ziekte komt elke keer weer tevoorschijn op Black Friday en lijkt besmettelijker te zijn dan een gemiddelde plaag. Wat gebeurt er? Op Black Friday melden uitzonderlijk veel werknemers zich ziek. Er zijn misschien wel klanten die volop willen winkelen, en geen van de Black Friday aanbiedingen willen missen, maar winkels hebben vaak moeite om voldoende personeel te krijgen op die dag. Dat kan twee redenen hebben. Misschien willen mensen bijkomen van een drukke feestdag of zien ze het gewoon niet zitten om op een drukke dag te werken.

6. Big Friday

Black Friday kreeg voor het eerst zijn huidige naam in de stad Philadelphia. Politieagenten raakten gefrustreerd door de grote hoeveelheid shoppers die voor opstoppingen zorgden in de stad. Daarom noemden ze deze dag Black Friday. Winkeliers vonden het niet leuk dat de dag zo’n duistere naam kreeg. Zij probeerden daarom om de naam naar Big Friday te veranderen. Het is duidelijk dat dit idee geen groot succes is geworden.

5. Black Friday werd pas een nationale term in 1990

1990

Lange tijd was het alleen in de stad Philadelphia gebruikelijk om deze shoppingdag Black Friday te noemen. In de jaren tachtig begon de term zich te verspreiden en zag je dat ook andere steden Black Friday gingen gebruiken. Pas in de jaren negentig was het helemaal een ingeburgerde term en werd het nationaal gebruikt. Inmiddels is het zo’n groot fenomeen dat Black Friday ook in het buitenland bekend is.

4. Black Friday wordt sinds 2014 in Nederland gevierd

black firday nederland

Martin Bergsma / Shutterstock.com

Nederland doet regelmatig mee met trends uit de Verenigde Staten, dus ook Black Friday is inmiddels een bekend fenomeen. Dat begon pas in 2014, toen de eerste paar Nederlandse winkeliers met deze dag aan de slag gingen. Slechts twee online winkeliers boden Black Friday deals aan. Het jaar daarna waren het er meer dan twintig. In de jaren daarna deden steeds meer grote winkels mee en werd Black Friday bekend bij het grote publiek. Inmiddels is het niet meer weg te denken uit het feestseizoen.

3. South Park heeft een aflevering over Black Friday gemaakt

De Amerikaanse tekenfilmserie South Park speelt graag met nieuws en actualiteiten. Een aflevering over Black Friday kon dus ook niet uitblijven. De aflevering kwam in 2013 uit en is vooral erg kritisch op Black Friday. De shoppingdag wordt vergeleken met een oorlog en er is te zien hoe massa’s mensen met elkaar in gevecht gaan om de beste deals te scoren. Zo speelde South Park in op de controverse rondom Black Friday.

2. Black Friday is een controversiële feestdag

controverse

Black Friday is een leuke dag wanneer je de beste deals wilt scoren, maar er is ook veel kritiek op deze dag. Zo zou het vooral voordelig zijn voor grote winkeliers, want zij hebben de ruimte om te stunten met prijzen en de beste deals te leveren. Kleine winkels hebben die luxe niet. Andere mensen vinden het bovendien slecht dat er een materialistische feestdag “gemaakt” is. De grootste kritiek op Black Friday is dat de deals helemaal niet zo goed zijn. Veel winkeliers verhogen hun prijzen in de periode voor Black Friday, waarna ze ineens enorme kortingen kunnen geven.

1. Na Black Friday is er Cyber Monday

cyber monday

Black Friday vond van oorsprong plaats in fysieke winkels. De tijden zijn veranderd en steeds meer mensen doen hun meeste aankopen online. Het is dus niet gek dat er ook een aparte feestdag werd geïntroduceerd voor online winkelaars. Cyber Monday vindt plaats op de maandag na Black Friday en is de dag waarop webshops gaan stunten met hun prijzen. Tegenwoordig doen veel winkels zowel met Black Friday als Cyber Monday mee, waardoor je in de praktijk tot wel vier dagen lang van aanbiedingen geniet.