Kuisheidsgordels zijn ontzettend bekend, vooral doordat ze in talloze boeken en films voorkomen. Maar wat weten we nou precies over deze gordels en hoe werden ze gebruikt? Je vindt alle antwoorden in deze top 10 weetjes over kuisheidsgordels.

10. Werden ze verplicht door jaloerse echtgenoten?

jaloerse echtgenoten

Volgens de vele theorieën waren het vooral mannen die ervoor zorgden dat de vrouwen in hun leven een kuisheidsgordel droegen. Dat konden vaders en broers zijn, maar over het algemeen waren het echtgenoten die deze drastische maatregel namen. Vooral in de middeleeuwen werd er gedacht dat vrouwen lichtzinniger waren dan mannen, waardoor ze de aandacht van een andere man moeilijk af konden slaan. Echtgenoten die van huis gingen, kozen er daarom voor om hun vrouw een kuisheidsgordel om te doen. Zo wisten ze zeker dat hun vrouw niet vreemd kon gaan.

9. Of gebruikt om verkrachters tegen te gaan?

tegen verkrachters

Het is niet helemaal duidelijk hoe kuisheidsgordels in het dagelijks leven werden gebruikt. Een andere theorie stelt dat dit kledingstuk vooral gebruikt werd om verkrachters tegen te houden. In dat geval werden vrouwen niet verplicht om de kuisheidsgordel te dragen. Ze kozen er zelf voor om zichzelf te beschermen wanneer ze alleen gingen reizen of in een onveilige buurt kwamen. De gordel maakte het onmogelijk om verkracht te worden, waardoor het een soort veiligheidsmiddel werd.

8. Of bestonden ze misschien helemaal niet?!

bestonden kuisheidsgordels wel

Doordat kuisheidsgordels een ontzettend oud fenomeen zijn, kunnen we nooit met zekerheid zeggen of ze bestaan hebben. Sommige wetenschappers denken dat deze gordels vooral werden ontworpen als een soort grap. De eerste tekening van een kuisheidsgordel stamt uit 1405. De tekening werd voorzien van meerdere flauwe grappen en stond in een boek vol met satirische verhalen. De gordel was dus zeker wel bekend, maar niet als serieus middel om vrouwen kuis te houden.

7. Ze werden vooral spreekwoordelijk gebruikt

kuisheidsgordel bestond wel

Kuisheidsgordels zijn ontzettend populair binnen onze cultuur. Ze komen vaak terug in films en spreken tot de verbeelding. Mogelijk is dat nooit anders geweest. Er is namelijk de theorie dat deze gordels niet echt werden gebruikt, maar gewoon een gezegde waren. Ging een man van huis, dan “trok zijn vrouw de kuisheidsgordel aan”. Dit was een manier om te zeggen dat vrouwen zich zedelijk en netjes zouden gedragen, zelfs wanneer hun man er niet was. Dat verklaart waarom er veel tekeningen van deze gordels te vinden zijn. De tekeningen werden op een metaforische manier gebruikt in boeken en verhalen.

6. Kuisheidsgordels in musea zijn niet echt

museum kuisheidsgordel

Veel mensen denken dat kuisheidsgordels zeker bestaan hebben. Dat komt doordat deze gordels in allerlei verschillende musea te zien zijn. het gaat hier echter niet om authentieke spullen uit de middeleeuwen. De meeste gordels in musea zijn nagemaakt in de achttiende en negentiende eeuw, toen de mythe van de kuisheidsgordel ontzettend levendig was. De gordels werden in die tijd ook gemaakt voor mensen met bepaalde seksuele fantasieën. Wanneer je een kuisheidsgordel in een museum ziet liggen, kijk je dus eigenlijk naar een seksspeeltje van een paar eeuwen geleden.

5. Ze geven mensen het gevoel dat ze superieur zijn

kuisheidsgordel

Er gaat een theorie rond dat het idee van de kuisheidsgordel pas echt populair werd tijdens de renaissance. Mensen uit deze tijd waren op zoek naar allerlei manieren waarop ze zichzelf konden onderscheiden van de barbaarse middeleeuwse tijd. De kuisheidsgordel was een symbool voor mensen die zichzelf niet konden beheersen. Ze hadden zo weinig wilskracht, dat ze zichzelf letterlijk op moesten sluiten om zich niet onzedelijk te gedragen. Mensen in de renaissance hadden dit soort drastische maatregelen niet nodig en konden zich dus superieur voelen over die barbaren uit de Middeleeuwen.

4. Het is een hardnekkig gerucht

gerucht

Je weet inmiddels dat de kuisheidsgordel waarschijnlijk niet bestaan heeft, maar waarom geloven zoveel mensen nog steeds in deze mythe? Daar zijn verschillende redenen voor. Ten eerste zijn er talloze tekeningen van kuisheidsgordels te vinden. Daarnaast spreekt het idee tot de verbeelding. Veel mensen vinden het een fascinerend idee om jezelf op te sluiten in de naam der liefde. Bovendien is het gewoon een leuk verhaal. Mensen geloven maar al te graag in rare geruchten die misschien waar zouden kunnen zijn. Er zijn zelfs mensen geloven dat er echt eenhoorns bestaan!

3. Inmiddels bestaan ze wel

kuisheidsgordel nu

Het is duidelijk dat het idee van kuisheidsgordels indruk heeft gemaakt. Tegenwoordig kan je ze namelijk kopen in seksshops. De gordels worden vooral gebruikt door mensen die van SM houden, waarbij ze hun partner willen domineren. Met behulp van een kuisheidsgordel bepaal je precies wanneer de ander seks heeft. Deze gordels worden trouwens niet alleen voor vrouwen gemaakt. Er bestaan inmiddels ook exemplaren die speciaal voor mannen zijn ontworpen. Zo kan iedereen eens het gevoel van een kuisheidsgordel uitproberen.

2. Een vrouw heeft zichzelf ooit opgesloten in een kuisheidsgordel

2016 kuisheidsgordel

In 2016 kreeg de Italiaanse brandweer een telefoontje van een vrouw. Ze vroeg of de brandweer haar kon helpen met het breken van een slot. Ze had overal naar de sleutel gezocht, maar deze was nergens te vinden. Nietsvermoedend gingen de mannen naar haar huis toe, waar ze ontdekten dat het niet om een deurslot ging. De vrouw had een kuisheidsgordel omgedaan en kon zichzelf niet meer bevrijden. De brandweer bevrijdde haar met een betonschaar en vroeg haar nog waarom ze de gordel droeg. Ze had met zichzelf afgesproken om geen seksuele relaties aan te gaan, waardoor ze meteen drastische maatregelen had genomen.

1. Er is een band naar de gordel vernoemd

Muziekliefhebbers zijn misschien wel bekend met de band Chastity Belt. Deze muzikanten hebben zichzelf vernoemd naar de wereldberoemde kuisheidsgordel. Hun nummers hebben niks te maken met kuisheid, maar de naam spreekt wel veel fans aan. De naam is ook passend voor de band. Zij vinden het namelijk leuk om een goede dosis humor in hun muziek te verwerken. Een naam als Chastity Belt past daar perfect bij, want het is duidelijk dat kuisheidsgordels bij veel mensen tot de verbeelding spreken.