Dromen: we doen het allemaal. Soms herinneren we onze droom niet als we wakker worden, maar in feite dromen we elke nacht. Wetenschappers kunnen (voorlopig) nog niet verklaren waarom een mens droomt tijdens zijn slaap. De laatste 25 jaar is het onderzoek naar de menselijke slaap echter sterk uitgebreid. Gespecialiseerde dokters analyseerden de slaap en kwamen veel te weten over de oorzaak van slaapproblemen, de verschillende fasen van de slaap en over het fenomeen ‘dromen’. Het is bekend dat de hersenen actief blijven tijdens de slaap en zelfs heel actief worden in de REM-slaapfase, een fase waarin de meeste dromen voorkomen. Een mens droomt ongeveer zes jaar van zijn leven en je kunt vier tot zeven dromen hebben tijdens één nacht. Toch hebben dromen hun geheimen nog niet volledig prijsgegeven. Hieronder 10 verrassende feiten over dromen.

10. Je droomt alleen over wat je ooit gezien hebt

dromen over dingen die je gezine hebt

Over iets wat je nooit hebt gezien in je leven, kun je waarschijnlijk niet dromen. De gezichten van mensen die in je dromen voorkomen, heb je ooit daadwerkelijk gezien. Dat kan al heel lang geleden zijn en misschien kun je je die mensen niet actief herinneren, maar in je dromen blijven ze opduiken. Zo kan het gelaat van de schrikwekkende moordenaar tijdens jouw laatste nachtmerrie, misschien iemand zijn die je vele jaren geleden toevallig op de trein tegenkwam. Je geest ‘verzint’ geen gezichten. In je dromen put je geest uit een enorme verzameling van honderdduizenden personen die je ooit in je leven tegen het lijf liep.

We hebben het woordje waarschijnlijk toegevoegd omdat het hier gaat om een aanname, maar het is uiteraard onmogelijk om deze wetenschappelijk te bewijzen.

9. Ook blinde mensen dromen

blinde mensen dromen ook

Blinden dromen evenveel als mensen die kunnen zien. Wie blind geboren werd, ziet in zijn dromen echter geen visuele beelden van andere mensen, plaatsen of voorwerpen. Iemand die vanaf de geboorte blind is, droomt intens over andere waarnemingen: geuren, geluiden, voelbare zaken en emoties. Mensen die tijdens hun leven blind werden, zien in hun dromen nog steeds visuele beelden. Deze beelden zijn afkomstig van herinneringen aan plaatsen, voorwerpen, mensen of dieren die ze ooit hebben gezien.

8. Je vergeet de meeste van je dromen

vergeet je dromen

Meestal kun je je droom niet lang herinneren wanneer je wakker wordt. Uit onderzoek blijkt dat je tien minuten na het ontwaken al ongeveer 90% van je droom vergeten bent. Als je dus tijdens een droom de oplossing van een moeilijk probleem ziet of een schitterend idee krijgt, schrijf je droom dan zo snel mogelijk op na het wakker worden. Een van de grootste Engelse dichters, Samuel Taylor Coleridge, kreeg inspiratie voor zijn bekende gedicht Kubla Khan tijdens een droom. Die inspirerende droom was mogelijk het gevolg van het roken van een flinke hoeveelheid opium, dat Coleridge als pijnstiller gebruikte. Ook andere schrijvers werden geïnspireerd door hun dromen. Mary Shelley schreef haar roman ‘Frankenstein’ na een intense droom. Schrijver Robert Louis Stevenson kwam met zijn figuren Dr Jekyll and Mr Hyde op de proppen na een nachtmerrie.

7. Dromen zorgen ervoor dat je niet in een psychose raakt

geen psychose

Blijkbaar is de droomfase in de slaap absoluut nodig. Als mensen niet kunnen dromen, raken ze sneller in een psychose. Dat werd aangetoond in een recente slaapstudie, waarin vrijwillige studenten steeds wakker werden gemaakt aan het begin van hun zogenaamde REM-slaap of droomslaap. In totaal mochten de vrijwilligers nog wel acht uur slapen. De studenten raakten sneller geïrriteerd, konden zich overdag moeilijker concentreren en vertoonden al na drie dagen tekenen van hallucinaties en psychose. Toen de studenten niet meer gewekt werden en ze dus ten volle mochten ‘genieten’ van hun droomslaap, leek het alsof hun hersenen de verloren droomslaap wilden inhalen. In de dagen na hun verstoorde slaap duurde de fase van hun droomslaap aanzienlijk langer.

6. Dromen in zwart-wit en in thema’s

zwart wit dromen

Hoe vreemd het ook klinkt, sommige mensen dromen alleen in zwart-wit. Uit onderzoek blijkt dat zo’n 12% van de bevolking geen kleuren ziet tijdens een droom. Er is echter geen enkel verband met een visuele beperking. Een Britse studie toonde aan dat het vooral oudere mensen zijn die in zwart-wit dromen. Een mogelijke verklaring is het feit dat de oudere generatie nog het tijdperk van de zwart-wit-tv en van zwart-wit-fotografie heeft meegemaakt. Blijkbaar komen er ook regelmatig dezelfde thema’s voor in je dromen. Veel voorkomende thema’s zijn bijvoorbeeld gebeurtenissen op school, het afleggen van een slecht examen, achtervolgd worden, te laat komen, seksuele ervaringen en auto-ongevallen. In een droom komen vaker negatieve dan positieve emoties aan bod. De emotie die je het meest beleeft tijdens een droom, is angst.

5. Elke mens droomt tijdens de slaap

iedereen droomt

Hoewel je het vaak niet meer weet wanneer je wakker wordt, droom je elke nacht. Elke mens droomt, tenzij bij een ernstige psychische stoornis. Mannen dromen in 67% van de gevallen over andere mannen, terwijl bij vrouwen even vaak mannen als vrouwen in dromen voorkomen. Zowel bij vrouwen als mannen komen seksuele reacties voor tijdens het dromen (erecties bij mannen en toegenomen vaginale bloeddoorstroming bij vrouwen), zelfs bij dromen die helemaal niets met seks te maken hebben. Ook dieren dromen tijdens hun slaap. Wanneer je hond met zijn poten bewegingen maakt terwijl hij slaapt, is hij hoogstwaarschijnlijk aan het dromen.

4. Dromen spreken een symbolische taal

dromen zijn symbolisch

Als je droomt over een bepaald onderwerp, gaat de droom in werkelijkheid meestal niet over dat onderwerp. Dromen zijn symbolisch. Een droom over een angstaanjagende achtervolging of een prachtige zonsondergang op een paradijselijk strand gaat dus niet over achtervolgingen of zonsondergangen. Je onderbewustzijn geeft er een andere betekenis aan. Wat echter de precieze betekenis is van een droom, blijft een mysterie voor de wetenschap.

Lees ook de top 10 betekenis van veelvoorkomende dromen

3. Wie stopt met roken, ervaart levendiger dromen

dromen over roken

Verstokte rokers die plots stoppen met roken, ervaren dromen die levendiger en realistischer zijn dan bij andere mensen. In een onderzoek waarin 243 personen werden gevolgd die de sigaretten definitief aan de kant hadden gelegd, bleek dat 33% dromen ervoer die te maken hadden met roken. De meeste personen in dit onderzoek hadden voordien nooit gedroomd over sigaretten. Levendige dromen over roken bleken even vaak op te treden als andere bekende ontwenningsverschijnselen bij ex-rokers.

2. Externe stimuli dringen door in je droom

Externe stimuli

Dit interessante verschijnsel hebben de meeste mensen wel eens ervaren: stimuli van buitenaf, bijvoorbeeld het gerinkel van je wekker, die geïntegreerd worden in je droom. Het geluid van je wekker ervaar je in je droom bijvoorbeeld als een schoolbel die het einde van een les aangeeft. Ook het externe gevoel van koude, warmte en lawaai wordt vaak in je dromen geïntegreerd. Als je dorstig bent voor je in slaap valt, droom je bijvoorbeeld over een lekker drankje dat je dorst lest. Wanneer je het heel warm hebt in je bed, droom je misschien dat je in een gloeiend hete woestijn onder een verzengende zon loopt.

1. Verlamming tijdens je slaap

slaap verlaming

De meeste dromen komen voor tijdens de zogenaamde REM-slaap (REM betekent ‘Rapid Eye Movement’), een slaapfase waarin je ogen snelle bewegingen maken en je hersenen bijna even actief zijn als wanneer je wakker bent. De REM-fase neemt bij volwassenen zo’n 20% tot 25% van de slaapperiode in beslag. Onderzoekers ontdekten dat er tijdens de REM-fase een soort verlamming optreedt van je spieren. Op een merkwaardige manier zorgt je lichaam ervoor dat je datgene waarover je droomt, fysiek niet kunt doen tijdens je slaap. Wanneer je er dus over droomt om je bemoeizuchtige schoonmoeder op een bloederige manier te vermoorden, ben je gelukkig niet in staat om dat ook daadwerkelijk uit te voeren. Bij personen die lijden aan een REM-slaapstoornis verlammen de spieren niet. Deze personen uiten hun dromen soms op een heftige, bijna gewelddadige manier.

Meer lijstjes over het menselijk lichaam