Iedereen kent wel het beroemde misdadigersduo Bonnie en Clyde. Ze maakten de Verenigde Staten onveilig in de jaren 30 van de vorige eeuw, een tijd van economische crisis, werkloosheid en armoede. Het koppel leerde elkaar kennen in 1930. Omdat het leek alsof het duo streed tegen de onrechtvaardige rijkdom van de welgestelden tijdens de Grote Depressie, verwierven Bonnie en Clyde aanvankelijk een zekere populariteit bij het publiek. Hun misdadige loopbaan duurde echter niet lang: in 1934 werden ze door de politie in de val gelokt en letterlijk doorzeefd door een regen van kogels. Hieronder 10 verrassende weetjes over het populaire gangsterduo Bonnie en Clyde.

Clyde kwam al vroeg in de criminaliteit terecht

jonge clyde

Clyde Barrow werd geboren in 1909 in een eenvoudige boerenfamilie. Hij was de vijfde telg in een gezin met 7 kinderen. In 1926 – Clyde was slechts 17 jaar oud – werd hij beticht van autodiefstal, omdat hij een gehuurde auto niet op tijd terug inleverde. Uiteindelijk diende de eigenaar van de auto geen klacht tegen hem in. Clyde liet zich niet afschrikken door dit voorval en liet zich door zijn broer overhalen om met een lading gestolen kalkoenen aan de haal te gaan. Beiden werden gearresteerd. Wegens zijn jonge leeftijd moest Clyde nog niet naar de gevangenis, maar lang zou hij niet meer op vrije voeten blijven.

Clyde hakte een van zijn tenen af in de gevangenis

In de jaren die volgden beroofde Clyde meerdere banken. Hij belandde achter de tralies kort nadat hij Bonnie had ontmoet. In de gevangenis pleegde Clyde zijn eerste moord. Een medegevangene had Clyde meerdere malen seksueel misbruikt en dat moest hij met zijn leven bekopen. Clyde sloeg de medegevangene neer met een loden buis. Een andere gevangene, die ter dood was veroordeeld en dus toch niets meer te verliezen had, nam de schuld van deze moord op zich. Clyde ontpopte zich in de gevangenis tot een echte rebel. Om aan dwangarbeid te ontsnappen, schrok hij er niet voor terug om de grote teen van zijn linkervoet af te hakken.

Bonnie, de vrouw van een misdadiger

bonnie parker

Bonnie Parker zag het levenslicht in 1910. Net als Clyde groeide ze op in een arm gezin. Haar vader stierf in 1915 en Bonnie werd grotendeels opgevoed door haar grootouders. Toen ze bijna 16 jaar oud was, trouwde ze met ene Roy Thornton. Roy was eveneens een criminele figuur, die een gevangenisstraf van 5 jaar uitzat toen Bonnie Clyde Barrow ontmoette. Hoewel Bonnie al lang niet meer samenleefde met haar man, bleef ze officieel met hem getrouwd tot aan haar gewelddadige dood in 1934.

Bonnie en Clyde: liefde op het eerste gezicht

liefde op het eerste gezicht

Clyde ontmoette Bonnie voor het eerst toen hij op bezoek kwam bij een vriendin van Bonnie. Volgens alle getuigenissen sloeg er onmiddellijk een vonk over tussen Bonnie en Clyde. Beiden kwamen uit hetzelfde milieu en waren uit op een avontuurlijk leven en een vogelvrij bestaan. Niet veel later belandde Clyde in de gevangenis, waar hij tot in 1932 zou vastzitten. Na zijn vrijlating trok hij samen met Bonnie, zijn broer Buck Barrow, diens vrouw Blanche en de zestienjarige W.D. Jones al stelend, rovend en moordend door de Verenigde Staten.

Banken beroven kostte te veel moeite

bonnie en clyde gezocht
FBI

Vanaf de zomer van 1932 tot de lente van 1934 behoorden Bonnie en Clyde tot de bekendste gangsters in de Verenigde Staten. In die periode waren er in de VS meerdere beruchte bankrovers actief, maar de bende van Bonnie en Clyde richtte zich vooral op kleinere winkels en tankstations. Een bankoverval plegen vonden ze vaak te riskant en kostte te veel moeite. Hun overvallen brachten daarom over het algemeen niet zo veel geld op.

Misleidende foto’s van Bonnie

misleidende foto's van bonnie

In 1933 ontdekte de politie de schuilplaats van de bende in de staat Missouri. De bendeleden wisten te ontsnappen, maar hun schuilplaats werd grondig doorzocht. De politie vond onder meer filmrolletjes waarop Bonnie en Clyde trots poseerden met hun wapens. Op sommige foto’s had Bonnie een rokende sigaar in haar mond. Die foto’s vonden hun weg naar de kranten en zo ontstond het vertekende beeld van een romantisch gangsterduo. Volgens de getuigenissen van bendeleden zou Bonnie nooit een vuurwapen hebben afgevuurd en zou ze nooit sigaren gerookt hebben. Ze was alleen een gewillige meeloopster.

Veel doden op hun geweten

veel doden

De bende van Bonnie en Clyde beroofde niet alleen mensen, er vielen ook doden. Wanneer de bende tijdens een overval werd betrapt door de politie, zagen de gangsters geen andere uitweg dan al schietend op de vlucht te slaan. Volgens de FBI hadden Clyde, Bonnie en hun kompanen minstens 12 doden op hun geweten, vooral politieagenten. In 1934 werd de bende alsmaar gewelddadiger en vielen er steeds meer doden. Hierdoor verloren Bonnie en Clyde stilaan hun populariteit bij het publiek.

Bonnie raakte zwaargewond bij een auto-ongeval

ongeluk

Minder bekend is het feit dat Bonnie ernstig verbrand raakte tijdens een auto-ongeval. Volgens een getuigenis van een van de bendeleden raakte haar rechterbeen verbrand van de heup tot de enkel, toen Clyde een waarschuwingsbord aan een brug die nog onder constructie was niet opmerkte en zijn auto in een ravijn terechtkwam. De brandwonden van Bonnie genazen, maar ze zou voor de rest van haar leven moeilijk kunnen lopen.

Een overval van een gevangenis

overval op de gevangenis

In de tweede helft van 1933 kwam de politie de nieuwe schuilplaats van de bende opnieuw op het spoor. Buck Barrow en zijn vrouw werden gearresteerd, en enkele maanden later vloog ook W.D. Jones de gevangenis in. Bonnie en Clyde bleven uit de handen van de politie. Om een nieuw bendelid te rekruteren, besloot Clyde om zijn vroegere gevangenis, de beruchte Eastham Prison in Texas, te overvallen. Sommigen beweren dat Clyde dit vooral deed om wraak te nemen op zijn vroegere cipiers. Tijdens de overval op 16 januari 1934 konden Bonnie en Clyde de misdadiger Henry Methvin bevrijden, die zich als nieuw lid aansloot bij de bende.

Het bloedige einde van Bonnie en Clyde

auto van bonnie en lcyde

De publieke opinie keerde zich stilaan tegen het gewelddadige misdadigersduo. In het voorjaar van 1934 zocht de politie met man en macht naar de voortvluchtige bende. Dankzij een anonieme tip konden Bonnie en Clyde op 23 mei 1934 in een klein dorpje in Louisiana in de val gelokt worden. Beiden vonden onmiddellijk de dood toen hun auto werd doorzeefd door kogels. Clyde werd 16 keer geraakt, het lichaam van Bonnie vertoonde 26 kogelwonden. De doorzeefde auto is tot op de dag van vandaag te bewonderen in Whiskey Pete’s Casino & Hotel in het stadje Primm, zo’n 60 kilometer ten zuiden van Las Vegas.

Het leven van Bonnie en Clyde groeide uit tot een legende. In 1967 verscheen er een eerste speelfilm over het gangsterduo met Warren Beatty en Faye Dunaway in de hoofdrollen. De recente film ‘The Highwayman’ uit 2019 vertelt het verhaal van 2 Texas Rangers die het gangsterduo moesten opsporen.