Zeemeerminnen zijn een van de meest bekende mythische figuren en hebben ons als mensheid al jaren betoverd. Over deze prachtige vrouwelijke wezens bestaan niet alleen sprookjes, mythen en legendes, maar er zijn zelfs hele documentaires en wereldbekende (teken)films over gemaakt. Soms brachten ze geluk en hielpen ze arme zeelui, maar ze staan toch ook vooral bekend als nimfen die mannen de zee in lokken. Voor het geval je er een mocht tegenkomen tijdens je volgende bootreis, vertellen we je in dit artikel alles wat je moet weten over de zeemeermin.

10. Zeekoeien werden in het verleden voor zeemeerminnen aangezien

Europeaanse zeelui, waaronder Christopher Columbus, dachten in de Caribische zee ’s nachts zeemeerminnen te zien. De zeekoe lijkt dan ook een zeemeerminnenstaart te hebben. Door het slechte zicht bij maanlicht, werd over het hoofd gezien dat de kop van deze ‘zeemeerminnen’ vooral op dei van een koe lijken!

9. Zeemeerminnen als slecht voorteken

Voor zeelui was het spotten van een zeemeermin helemaal niet zo leuk. Ze geloofden namelijk dat het zien van een zeemeermin ongeluk bracht. Een zeemeermin zou voorspoed in tegenspoed laten veranderen, of voorspelde dat er een storm aan kwam.

8. De onaantrekkelijke zeemeermin

Zeemeerminnen zijn er in de verschillende mythologieën over de wereld in vele verschillende vormen. Vaak worden ze afgeschilderd als prachtige wezens met lang haar en glitterstaarten. Niet sirenes uit de Griekse oudheid, nou soms, maar over het algemeen kenden ze helemaal niet zo’n betoverend uiterlijk. Hoewel ze prachtige stemmen hadden, waarmee ze alle mannen konden verleiden, zagen deze wezens eruit als afstotelijke vogelvrouwen.

7. Laat je toekomst door een zeemeermin voorspellen

De Scandinavische zeemeerminnen die we kennen van het sprookje ‘De Kleine Zeemeermin’ van Hans Christian Andersen, zijn een stuk liever dan de meeeste andere zeemeerminnen. Hier komt ook het beeld vandaan van de prachtige vrouw die op een steen haar gouden haren kamt. Deze zeemeerminnen kunnen de toekomst voorspellen. Deze temperamentvolle meerminnen leefden in zout en zoet water, dus niet alleen ‘diep in de zee’.

6. Koffie met vissenstaarten

Heb je het logo van Starbucks weleens goed bekeken? De vrouw die we zien heeft lang haar, een kroontje en… vissenstaarten! Het logo van Starbucks is dan ook al 40 jaar gebaseerd op de sirene: een tweestaartige zeemeermin naar een Scandinavisch houtsnijwerk dat uit de 16e eeuw stamt. Bovenstaand is het oude logo van Starbucks, maar Amerika zou Amerika niet zijn als dit plaatje van een naakte zeemeermin niet te aanstootgevend zou gaan.

5. Sierlijke zeemeermin tranen


Rob Lavinsky, iRocks.com – CC-BY-SA-3.0

De edelsteen aquamarijn werd volgens de legenden door zeemeerminnen gekoesterd. Men geloofde zelfs dat deze edelsteen van de zee heuse tranen van een zeemeermin waren en dat ze zeelui konden beschermen tijdens de lange tochten op zee.

4. De mens als afstammeling van de zeemeermin?

Er zijn legenden op de Pacifische eilanden bij Australië dat mensen van meerminnen af zouden stammen. Ze verloren eenvoudigweg hun vissenstaarten, waarna ze op land konden lopen. Aansluitend gaat er een verhaal over een zeemeermin en een visser rond, die samen kinderen kregen en waarvan de afstammelingen nog altijd van plaats naar plaats trekken.

3. Animals Planet maakte een ‘fake’ documentaire waarin ze het bestaan van zeemeerminnen aantoonden

Kijk bovenstaande documentaire van Animal Planet en je gaat bijna geloven dat zeemeerminnen echt bestaan. Maar dit is natuurlijk een mockumentary. Ze vallen wel flink door de mand wanneer ze Duitse vissers aan het woord laten (rond de 14 minuten), dit is duidelijk geen echt Duits accent!

2. De eerste zeemeermin

De eerste zeemeermin was Atargatis en zou zo’n duizend jaar voor onze huidige jaartelling hebben geleefd. Deze zogeheten godin werd geassocieerd met water en vissen en werd vaak als zeemeermin afgebeeld. Ze zou in een meer zijn gesprongen om te transformeren in een vis, maar alleen haar benen veranderden in een staart. Deze mythische vrouw zou zodoende de oorsprong van onze sprookjesachtige zeemeermin kunnen zijn geweest.

1. Er was al een zeemeerman

De Babylonische afgod Oannes was er met zijn vissenstaart al duizenden jaren voor het bestaan van de Syrische zeemeermin Atargatis. De eerste zeemeermin was dus eigenlijk een zeemeerman. Hij had alleen twee voeten onder zijn vissenstaart, waardoor hij zich ook onder de mensen kon begeven. Overdag kwam hij de zee uit en gaf hij de mensheid les in schrijven, kunsten en wetenschap.