Top 10 Beste Woody Allen films

Woody Allen is een zeer productieve regisseur/acteur die zowel komische als serieuze films maakt. Allen begon zijn carrière als komiek en ontwikkelde een eigen nerdy en neurotisch personage dat sindsdien geassocieerd wordt met zijn stad New York. Wat zijn de tien beste Woody Allen films?

10. Midnight in Paris

Midnight in Paris

De afgelopen jaren was Woody Allen vaak in Europa actief. Hij maakte een reeks films die gesitueerd waren in fotogenieke steden als Barcelona, Londen en Rome. De leukste is het lichtvoetige Midnight in Paris (2011) waarin de Amerikaanse schrijver Gil (Owen Wilson) een manier ontdekt om naar het verleden te reizen. In de jaren ’20 ontmoet Gil vervolgens veel van zijn artistieke helden en een mooie vrouw. Zij heeft weer heel andere opvattingen over het verleden.

9. The Purple Rose of Cairo

The Purple Rose of Cairo

The Purple Rose of Cairo (1985) is een van Allens eigen favorieten. De film vertelt het fantasierijke verhaal van Cecilia (Mia Farrow) die in 1935 graag naar de bioscoop gaat om te ontsnappen aan de grauwe realiteit van haar leven. Ze raakt gefascineerd door de film The Purple Rose of Cairo die ze meerdere malen bezoekt. Op een gegeven moment begint de ster van de film tegen haar te praten om vervolgens uit het witte doek te ontsnappen. Ze beginnen een relatie die een aantal vreemde problemen veroorzaakt.

8. Love and Death

Love and Death

Love and Death (1975) is een filosofische komedie waarmee Allen zich buiten New York waagt. Allen speelt zelf Boris, een wat laffe boekenwurm die wordt gedwongen om in het Russische leger mee te vechten tegen Napoleon. Per ongeluk wordt hij een held en ziet vervolgens de kans om met zijn grote liefde Sonja te trouwen. Zij probeert daar op allerlei manier onderuit te komen. Allen combineert in Love and Death allerlei verwijzingen naar Russische literatuur met grappen in de stijl van Charlie Chaplin.

7. Sweet and Lowdown

Sweet and Lowdown

Muziek en vooral jazz speelt een belangrijke rol in de films van Allen. Met zijn charmante Sweet and Lowdown (1999) volgt hij de avonturen van de jazzgitarist Emmet Ray (Sean Penn). Deze flierefluiter was ooit een veelbelovend talent maar kwijnt inmiddels weg door een leven vol drank en vrouwen. Op een dag ontmoet Emmet de stomme serveerster Hattie (Samantha Morton) met wie hij door Amerika trekt. Dan maakt de gitarist een cruciale fout.

6. Broadway Danny Rose

Broadway Danny Rose

Voordat ze ruziënd uit elkaar zouden gaan waren Woody Allen en Mia Farrow vaak als duo in zijn films te zien. Allen speelt het titelpersonage Danny Rose, een onsuccesvolle manager van talentloze artiesten. Op een dag doet hij een van zijn klanten een plezier. Danny moet ene Tina meenemen naar het optreden van de zanger zodat hun affaire niet teveel opvalt. Probleem is dat haar jaloerse ex nu denkt dat ze wat met Danny heeft. Als gangster heeft hij zo zijn eigen methodes om dit op te lossen. Het resultaat is een fijne komedie waarin de schuchtere Farrow de show steelt als de extravagante Tina.

5. Zelig

Zelig

Zelig (1983) was lange tijd een buitenbeetje in het oeuvre van Allen maar is langzaam uitgegroeid tot een van zijn invloedrijkste films. Zelig heeft de vorm van een nepdocumentaire die het realistische verhaal vertelt van Leonard Zelig. Deze mysterieuze, onopvallende man had de gave om de eigenschappen van sterke persoonlijkheden over te nemen. Hij wordt bekend als de menselijke kameleon. Met Zelig zou Allen de mockumentary uitvinden die pas veel later een rage zou worden.

4. Crimes and Misdemeanors

Crimes and Misdemeanors

Allen ging vanaf het einde van de jaren zeventig steeds vaker serieuze films maken. Crimes and Misdemeanors (1989) is de meest geslaagde film van de donkere Allen. De film bestaat uit twee verhalen. In het eerste wil een succesvolle specialist af van zijn maîtresse die hoopt dat hij zijn familie voor haar verlaat. Hij vraagt een huurmoordenaar om haar uit de weg te ruimen maar krijgt al snel spijt. Allen speelt zelf een documentairemaker die tegen zijn zin in een portret moet maken van zijn zwager, een komiek die hij niet kan uitstaan. Het helpt ook niet dat ze dezelfde vrouw leuk vinden.

3. Manhattan

Manhattan

De romantische komedie Manhattan (1979) is ook een stemmige zwart-wit ode aan Allens woonplaats New York. De film was grotendeels geïnspireerd door de muziek van George Gershwin die prominent is te horen, zoals in de introductie met prachtige beelden van de stad. Allen speelt zelf een humoristische schrijver die al twee keer is gescheiden. Hij gaat vaak uit met de 17-jarige Tracy (Mariel Hemingway) maar raakt verliefd op de geliefde van zijn beste vriend. Met Manhattan zou Allen definitief de status van grote filmer krijgen.

2. Hannah and her Sisters

Hannah and her Sisters

Hannah and her Sisters (1986) is een van Allens geslaagde mengsels van komedie en drama. Het zou ook een van zijn succesvolste film worden. De film vertelt verschillende verhalen over drie zusters (gespeeld door Mia Farrow, Dianne Wiest en Barbara Hershey) die gedurende een periode van twee jaar worstelen met hun carrières of geheime affaires. Hierbij speelt Eliott (Michael Caine) een belangrijke rol. Woody Allen speelt zelf de ex-man van Hannah en zorgt grotendeels voor de komische noot als hypochonder die worstelt met de betekenis van het bestaan. Ondanks alle intriges lijkt tijdens een afsluitend Thanksgiving Day diner alles weer op zijn pootjes terecht zijn gekomen.

1. Annie Hall

Annie Hall

Annie Hall (1977) is de definitieve Woody Allen film en een van de beste romantische komedies aller tijden. Het verhaal over het begin van een relatie die niet stand houdt wordt door Allen aangekleed met allerlei originele grappen en visuele hoogstandjes als splitscreen en animatie. Dianne Keaton zou vanwege haar karakteristieke kledingstijl in de film uitgroeien tot een stijlicoon van de jaren zeventig. Bovendien zou ze een Oscar winnen voor Beste Actrice terwijl Allen de gouden beelden kreeg voor Beste Film en Regisseur.