Youtube is niet alleen voor dom entertainment, je kunt er ook heel veel leren! Er zijn veel kanalen die proberen wetenschappelijk onderwerpen op een zo leuke mogelijke manier uit te leggen. Wij hebben een top 10 gemaakt van Youtube kanalen waar je iets van opsteekt!

10. MinutePhysics

Hou je van kort en bondig, dan moet je bij MinutePhysics zijn, in één minuutje worden met behulp van een inzichtelijke time-lapse-tekenfilm van Henry Reich diepzinnige wetenschappelijke theorieën zoals de kat van Schödinger of het Higgs-boson verklaart.

9. Smarter Every Day

Destin van Smarter Every day is een echte raketwetenschapper. Hij heeft als doel elke dag een beetje slimmer te worden en met zijn youtube kanaal wil hij je helpen hetzelfde te doen. Het enthousiasme spat er vanaf en leren was nog nooit zo leuk.

8. SciShow

Elke dag wordt er op SciShow een video geplaatst waar je iets van kan leren. Op zondag een lijstje, op maandag is het onderwerp de vreemde wereld, op dinsdag beantwoorden ze vragen, op woensdag een talkshow, op donderdag een van de wonderen van onze wereld, op vrijdag het laatste wetenscahppelijke nieuws en op zaterdag worden weer vragen beantwoord. En naast SciShow is er ook nog SciShow Space, SciShow Psych, and SciShow Kids! Genoeg content op dagen te binge-watchen!

7. Numberphile

Een kanaal voor de wiskundigen en de cijfergekken. Valt er zoveel te zeggen over cijfers dan? Ja, dat kun je wel zeggen!

6. C.G.P. Grey

C.G.P. Gray (Collin Gregory Palmer Gray, voor vrienden) behandelt een breed scala aan onderwerpen, variërend van auteursrechtwetten tot de juiste uitspraak van “Uranus,”. Waar hij het ook over heeft, humor is altijd voldoende aanwezig is zijn video’s.

5. ASAP Science

AsapScience-video’s gaan over de wetenschap in het algemeen, maar de meeste afleveringen over functies van het menselijk lichaam. Vragen als “Hoeveel slaap heb je eigenlijk nodig?” worden met behulp van een gekleurde tekeningen op een whiteboard uitgelegd.

4. Crash Course

https://www.youtube.com/watch?v=hIowxzmCDpw

Ondertussen staan er al 31 ‘Crash courses’ op het kanaal van de gebroeders Hank en John Green. Van geschiedenis tot film, en van mythologie tot economie. Altijd gepresenteerd met veel humor.

3. Kurzgesagt – In a Nutshell

YouTube-video’s van Kurzgesagt bespreken meestal wetenschappelijke onderwerpen, zoals de oerknal, maar kunnen ook gaan over politieke en filosofische onderwerpen, zoals de Europese migrantencrisis en optimistisch nihilisme. Elke video heeft meestal een lengte van 5-10 minuten.

2. Vsauce

Hey Vsauce, Michael here! Vsauce bevat video’s over wetenschappelijke, psychologische, wiskundige en filosofische onderwerpen, maar ook over games, technologie, cultuur. Al sinds 2010 probeert Michael Stevens schijnbaar retorische vragen te beantwoorden als, “Wat als iedereen op de wereld tegelijk springt?” of “Wat als er geen zon meer is?” De antwoorden zijn altijd goed doordacht en laten je nadenken. Naast Vsauce is er ook een Vsauce2 en Vsauce3

1. Veritasium

Vertasium (Derek Muller) is een kanaal met video’s over wetenschap en techniek met experimenten, interviews met experts, coole demo’s maar ook discussies met zijn kijkers over alles wat met wetenschap te maken heeft.

Op zoek naar meer leuke youtube kanalen & video’s?