Top 10 Zielige Films

Alleen al de titels roepen vaak een ‘oh ja…’ reactie op. Vaak verschijnen er dan ook beelden van dramatische scènes op je netvlies. Heb jij dat niet? Met dit lijstje van ‘zieligste films ooit gemaakt’ frissen we je geheugen weer op. Zet de tissues maar klaar!

10. The pursuit of happiness

The pursuit of happiness

Natuurlijk mag een waargebeurd verhaal niet ontbreken in dit lijstje! ‘The pursuit of happiness’ is gebaseerd op het leven van Chris Gardner. In de film wordt hij gespeeld door niemand minder dan Will Smith. Heel bijzonder is dat ook zijn zoon – Jaden – een grote rol speelt in ‘The pursuit of happiness’. Vader en zoon Gardner leiden een zwaar leven; hun vrouw en moeder verlaat het gezin en Chris verliest zijn baan, waardoor ze hun huis moeten verlaten. Gelukkig weet hij een baantje te bemachtigen bij een effectenmakelaarsbedrijf. Al snel wordt duidelijk dat Chris over buitengewoon veel kwaliteiten beschikt. Misschien wel de belangrijkste is het geloof in zichzelf.

9. The notebook

The notebook

In ‘The notebook’ volg je het liefdesleven van Allie Hamilton. Als jong meisje brengt ze tijdens een vakantie een aantal hartstochtelijke weken door met de knappe Noah Calhoun. Haar ouders zijn vastbesloten om deze liefde een halt toe te roepen; ze zetten alles op alles om Allie aan een andere man te koppelen. Op het moment dat ze haar jawoord zal geven aan een man – die haar ouders zien zitten – wordt ze overmand door twijfels. Waar is Noah? Is hij de man van haar dromen of was hun romance niet meer dan een vakantieliefde? Heel bijzonder aan deze film is dat je dit liefdesverhaal beleeft vanuit het versleten dagboek van een oude, door het leven getekende man.

8. A walk to remember

A walk to remember huilfilm

Dat het leven soms rare wendingen neemt, wordt heel mooi getoond in ‘A walk to remember’. Wat als de grap – die Landon wilde uithalen met een jongen – niet zo verkeerd was afgelopen? Waarom wordt hij verliefd op een meisje, dat zo totaal anders in het leven staat? Het meisje – Jamie Sullivan – helpt Landon bij het vervullen van zijn taakstraf. Samen spelen zij een rol in het lentetoneelstuk op hun school. Al snel raakte Landon tot over zijn oren verliefd op de gereserveerde Jamie. Zij blijkt helemaal niet zo conservatief als hij had gedacht! Maar zal zij ook voor hem durven te kiezen?

7. Grave of the fireflies

Grave of the fireflies

‘Grave of the fireflies’ wordt gerekend tot één van de mooiste animatiefilms, die ooit is geproduceerd. Heel bijzonder is dat deze film is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. De Japanse Seita en Setsuko – broer en zus – raken hun ouders kwijt tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hun vader wordt gedood op zee en hun moeder door een luchtaanval. In eerste instantie kan het tweetal rekenen op steun van hun familie. Al snel houdt dat op. Dan zijn Seita en Setsuko op elkaar aangewezen om in leven te blijven. Kenners stellen dat de ‘Grave of the fireflies’ niet mooier had kunnen worden verfilmd dan via animatie.

6. The boy in the striped pajamas

The boy in the striped pajamas

Ook ‘The boy in the striped pajamas’ speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog. Deze film is gebaseerd op het boek van John Boyne. In de film zien we hoe de achtjarige Bruno zich verveelt in zijn nieuwe huis. Hoewel zijn moeder hem heeft gevraagd niet het bos in te gaan, doet hij dat toch. Het avontuur lonkt! Al snel ontdekt hij een leeftijdsgenootje. Hoewel het jongetje zich achter een hek bevindt, ontstaat er een innige vriendschap tussen de jongens. De filmmakers maken heel mooi duidelijk dat Bruno geen idee heeft van wat zich allemaal achter het hek afspeelt. Zijn vriendje verblijft namelijk in een concentratiekamp. ‘The boy in the striped pajamas’ laat een heel andere kant van de oorlog zien, dan we tot nu toe gewend waren.

5. Marley and me

Marley and me

In ‘Marley and me’ volgen we het leven van een jong stel. John en Jenny besluiten om een nieuw leven op te bouwen in Florida. Al snel komt het vraagstuk ‘wel of geen kinderen’ aan de orde. Een vriend weet raad: neem een hond. Zo gezegd, zo gedaan. Labrador Marley neemt zijn intrek in het huis van John en Jenny. Al snel groeit de schattige pup uit tot een hond van formaat. Tot overmaat van ramp vertoont hij uiterst vervelend gedrag; hij maakt echt alles kapot. Het valt niet mee om Marley op te voeden. Ook lukt het John en Jenny maar niet om zwanger te raken. Wel realiseren John en Jenny zich dat het Marley is, die hen bij elkaar houdt.

4. Hachi: a dog’s tale

Hachi A Dog's Tale

Van ‘Marley and me’ is het bruggetje naar ‘Hachi: a dog’s tale’ snel geslagen. Ook in deze film speelt een hond de hoofdrol. Inmiddels is de trouwe Hachiko – een akita hond – geheel opgenomen in het gezin van Richard Gere. Baas en hond bouwen een bijzondere relatie op. Zo vergezelt Hachiko hem elke dag naar het station en haalt hem ’s avonds weer op. Dan gebeurt er iets verschrikkelijks; op een dag komt Hachiko’s baas niet terug. In de daaropvolgende negen jaren komt de hond dagelijks op hetzelfde tijdstip naar het station om zijn baas op te wachten. Hachiko is daar een bekende verschijning. Hoewel hij zijn baas nooit meer ziet, bouwt de hond een band op met vele omwonenden en werknemers op het station.

3. Schindler’s list

Schindler’s list

Als je het waargebeurde verhaal van ‘Schindler’s list’ niet kent, dan zet de film je in eerste instantie wellicht op het verkeerde been. Zo is de uiterst charmante Oskar Schindler – gespeeld door Liam Neeson – lid van de Nazibeweging en profiteert zijn bedrijf van de oorlog. Je ziet hoe hij zich al drinkend en feestend begeeft binnen de Nazikringen. Dan wordt duidelijk dat zijn bedrijf een dekmantel is voor het redden van de levens van 1.100 Joden. Met ‘Schindler’s list’ sleepte filmmaker Steven Spielberg maar liefst zes Oscars in de wacht. Hierop volgden vele internationale erkenningen, waaronder zeven Britse Oscars. Resumé, ‘Schindler’s list’ staat bekend als meesterwerk.

2. The Green Mile

The Green Mile

Heb je de ‘Green Mile’ wel eens gezien? Dan weet je vast dat de titel betrekking heeft op de met groen linoleum beklede gang, waardoor de gevangen naar de stoel lopen. De film neemt je mee naar het Louisiana ten tijde van de grote depressie in de jaren ’30. Om precies te zijn, naar een gevangenis. Hier werkt gevangenisbewaarder Paul Edgecomb. Hij is verantwoordelijk voor de bewaking van onder meer John Coffey. Laatstgenoemde is schuldig bevonden aan de moord op twee kleine meisjes. Zijn straf? De elektrische stoel. In de aanloop naar zijn executie leert Edgecomb de reusachtige Coffey kennen als een verlegen, beleefde, erg naïeve man. Ook ondervindt hij aan den lijve dat Coffey beschikt over bovennatuurlijke krachten. Dit alles brengt Edgecomb aan het twijfelen; is Coffey wel echt de dader?

1. Titanic

titanic zielige film

Als je kijkt naar de ‘Titanic’, dan waan je je op een immens groot passagiersschip. Begin van de vorige eeuw zouden de passagiers hiermee een spectaculaire reis maken. Aan boord is Rose, gespeeld door Kate Winslet. Deze jonge vrouw voelt zich diepongelukkig; haar huwelijk met een welgestelde, arrogante man verstikt haar volledig. Op de ‘Titanic’ loopt ze de vrijgevochten Jack tegen het lijf. Hij is in alles het tegenovergestelde van haar man. Stiekem brengen ze samen veel tijd door. Dan loopt de ogenschijnlijk onverwoestbare ‘Titanic’ op een ijsberg. Zullen de geliefden dit ongeluk overleven?

  1. iemand december 17, 2014
  2. juliette januari 27, 2015
  3. james april 14, 2015
  4. Tobias Haccou oktober 28, 2015
  5. anoniempje december 12, 2015
  6. 2299 november 9, 2016
  7. sara maart 2, 2017
  8. Hou september 8, 2017
  9. Anoniem december 18, 2017
  10. Een mens april 24, 2020

  Jouw Reactie?