Marvel en DC Comics plannen een hoop superheldenfilms tussen 2020 en 2022. Laat het Martin ‘superheldenfilms zijn geen cinema’ Scorsese vooral niet horen. Margot Robbie bijt op 7 februari 2020 de spits af in ‘Birds of Prey’. Daarna volgen het lang uitgestelde ‘New Mutants’, Vin Diesels Valiant Comics-uitstapje ‘Bloodshot’ en Scarlett Johanssons solo-avontuur als ‘Black Widow’. De gouden tiara gaat natuurlijk naar Patty Jenkins en Gal Gadots ‘Wonder Woman 1984’.

Deze vijf voorjaarstitels vormen nog maar een topje van de ijsberg. Het nieuwe decennium brengt ook de langverwachte sequels ‘Aquaman 2’, ‘Black Panther 2’ en ‘Guardians of the Galaxy Vol. 3’. Nieuwe namen als de ‘Eternals’, ‘Black Addam’ en ‘Shang-Chi’ eisen hun plaatsje op in het almaar uitdijende superheldenfilmgenre. Gevestigde waarden als ‘The Batman’ krijgen een zoveelste make-over. En ruim een kwarteeuw nadat ‘Blade’ de moderne superheldenfilm introduceerde, krijgt de dagdolende vampierjager een reboot.

Een indrukwekkende lading, kortom. In deze top 20 vind je een overzicht van alle aankomende superheldenfilms tussen 2020 en 2022. In chronologische volgorde.

1. Birds of Prey (7 februari 2020)

Het hoogtepunt van David Ayers ‘Suicide Squad’ uit 2016? Margot Robbie als de werkelijk onweerstaanbare Harley Quinn. Het dieptepunt? Jared Leto als de ronduit onuitstaanbare Joker. Dat ontging ook broodheer DC Comics niet. Op 7 februari 2020 doet de prettig gestoorde antiheldin het voortaan zonder groenharige volgekliederde misdaadclowns. Samen met Black Canary (Jurnee Smollett-Bell), Huntress (Mary Elizabeth Winstead) en The Question (Rosie Perez) schopt de ontvoogde dame keet in ‘Birds of Prey (And the Fantabulous Emancipation of One Harley Quinn)’.

Het dodelijke kwartet stelt voor de verandering zelfs een goede daad. Gotham City’s ijdelste misdaadbaas Black Mask (Ewan McGregor) zet een gepeperd prijsje op het jonge straatdiefje Cassandra Cain (Ella Jay Basco). Maar niet als het aan de snoepkleurige Harley Quinn en haar Birds of Prey ligt. Regisseuse Cathy Yan (‘Dead Pigs’) verklapte met ‘Pulp Fiction’, ‘Rashomon’, ‘The Professional’ en ‘A Clockwork Orange’ alvast haar inspirerende invloeden.

2. Bloodshot ( 27 februari 2020)

Voor een potige rol meer of minder draait Vin Diesel al lang zijn kamerbrede handpalm niet om. De man heeft meerderheidsaandelen in Hollywoodreeksen als ‘Fast & Furious’, ‘xXx’, ‘Guardians of the Galaxy’ en ‘Riddick’. Daarnaast droomt de acteur luidop van een vervolg op ‘The Last Witch Hunter’ uit 2015.

Maar er kan altijd nog eentje bij. Dus waarom geen ‘Valiant Comics’-verfilming? Het moeten tenslotte niet altijd Marvel of DC Comics-films zijn.

In ‘Bloodshot’ reanimeert beveiligingsbedrijf Rising Spirit Technologies de overleden marinier Ray Garrison met nanotechnologie. De nanocomputers in zijn bloedbaan transformeren Ray in een supersoldaat met ongeziene krachten. Die zet de kersverse moordmachine ‘Bloodshot’ meteen in voor een vergeldingsactie op de verantwoordelijken voor zijn vrouws dood. Maar eerst dat troebele langetermijngeheugen op orde krijgen.

3. The New Mutants ( 8 april 2020)

Niemand die er nog een cent om gaf, maar ‘The New Mutants’ heeft eindelijk een releasedatum. En wel op 8 april 2020. De opnames van de horror superheldenfilm dateren alweer van juli 2017 en moesten in april 2018 de bioscoopzalen halen. Dat draaide even anders uit. Reshoots drongen zich op, grote namen als Antonio Banderas en James McAvoy kwamen en gingen. Ondertussen hadden de opkomende jonge castleden hun klauwen vol met andere projecten. Regisseur Josh Boone (‘The Fault in Our Stars’) en de studiobonzen vochten tussendoor een robbertje uit over de toon van de film.

De narigheid begon pas echt na Disneys overname van 20th Century Fox. Na het teleurstellende ‘X-Men: Dark Phoenix’, hadden de nieuwe bazen weinig zin in dit spin-offrestje. Het scheelde geen haartje, of ‘The New Mutants’ zag zelfs nooit het daglicht.

Maar dit voorjaar kan je eindelijk zelf oordelen wat Josh Boone mash-up van ‘young adult’-dramatiek, horror en superhelden waard is. Vijf jonge mutanten (Anya Taylor-Joy, Maisie Williams, Charlie Heaton, Henry Zaga, Blu Hunt) zitten opgesloten in een geheime onderzoeksinstelling. Met hun ontluikende krachten beramen ze een ontsnappingsplan uit het onheilspellende pand.

4. Black Widow (29 april 2020)

Natasha Romanoff kreeg in ‘Avengers: Endgame’ niet bepaald een geslaagd afscheid. Als goedmakertje mag ‘Black Widow’ op 29 april 2020 ‘Phase Four’ van het Marvel Cinematic Universe aftrappen. Scarlett Johanssons solo-uitstapje speelt zich af in de nasleep van ‘Captain America: Civil War’ en vóór de gebeurtenissen van ‘Avengers: Infinity War’.

De roodharige ex-S.H.I.E.L.D.-agente is op de vlucht, en niet enkel voor de Amerikaanse overheid. Natasha’s verleden in de ‘Red Room’, het bikkelharde Sovjet-Unie-programma dat haar drilde tot een koelbloedige superspion, haalt haar onverwachts in.

Onderweg duiken oude vrienden als Yelena Belova (Florence Pugh) en Melina (Rachel Weisz) en minder aangename schimmen uit het verleden op. David Harbour zorgt voor wat comic relief als Captain America’s Russische evenknie Red Guardian. Her en der wordt gefluisterd dat Florence Pugh, de revelatie van 2019, hierna het zwarte latexpakje van Scarlett Johansson overneemt.

5. Wonder Woman 1984 (4 juni 2020)

‘Wonder Woman’ was in 2017 goed voor een box-office van 821 miljoen dollar. Het zal Patty Jenkins weinig moeite kosten om daar met haar vervolg ‘Wonder Woman 1984’ over te springen. De eerste trailers en posters ademen een geweldig jaren 80 sfeertje en Gal Gadot straalt meer dan ooit als de heldhaftige amazoneprinses.

Booswichten van dienst zijn de haast onherkenbare Pedro Pascal als mediamagnaat Maxwell Lord en Kristen Wiig als fabuleuze Cheeta. Grote verrassing op de loonlijst is Chris Pine als Steve Trevor. Aan het einde van de eerste film spatte zijn legervliegtuigje nochtans in duizend stukjes uit elkaar. De knaap ziet er ook verbazend patent uit, voor een man die 7 decennia terug al als twintiger in de loopgraven vocht. Welke magische nachtcrème hij daarvoor gebruikt, ontdek je op 5 juni 2020.

6. Morbius (13 augustus 2020)

Morbius

Na zijn fel bekritiseerde ‘Suicide Squad’-performance, ruilt Jared Leto het ‘DC Extended Universe’ in voor Marvel. Of beter gezegd, voor Sony’s ‘Universe of Marvel Characters’. Lang voor Marvel haar eigen filmstudio uit de grond stampte, verkocht de toen bankroete stripuitgever voor een schijntje de filmrechten van verschillende personages aan studio’s als 20th Century Fox en Sony. Met de 20th Century Fox-overname zijn de ‘X-Men’ eindelijk weer thuis. Maar Sony heeft nog steeds een rist personages in haar bezit. Zoals ‘Morbius’ bijvoorbeeld.

‘Morbius’ wordt na ‘Venom’ uit 2018 dus de tweede film in Sony’s ambitieus opgezet ‘Universe of Marvel Characters’. Biochemicus Michael Morbius (Jared Leto) gebruikt zichzelf als proefkonijn om een zeldzame bloedziekte te genezen. Als bijwerking krijgt de wetenschapper vampierkrachten en de daar bij horende bloeddorst. Wie midden jaren 90 naar ‘Spider-Man: The Animated Series’, herinnert zich beslist nog deze tragische ‘Living Vampire’.

De door vampirisme gekwelde Jared Leto krijgt op 13 augustus 2020 gezelschap van Adria Arjona, Matt Smith, Jared Harris, Tyrese Gibson en, laat dat gerucht alsjeblieft waar zijn, J.K. Simmons als J. Jonah Jameson!

7. Venom 2 (2 oktober 2020)

Venom 2

Even terug naar Sony’s ‘Universe of Marvel Characters’. Toen ‘Venom’ in 2018 plots 856 miljoen dollar in de kassa rinkelde, was Sony stomverbaasd. De symbioot dook al eens op in Sam Raimi’s ‘Spider-Man 3’ uit 2007. Een afgrijselijke passage die zowel de fans als Venom-vertolker Topher Grace nog steeds proberen te vergeten.

Maar Tom Hardy als loser Eddie Brock? Dat leverde een onvergetelijke ‘Venom’ op. Tom Hardy, Michelle Williams en Reid Scott zijn op 2 oktober 2020 weer van de partij. Ruben Fleischer vond geen gaatje in zijn drukke ‘Zombieland: Double Tap’-agenda. ‘Motion capture’-veteraan Andy Serkis vervangt hem met plezier achter de camera.

Over de slechterik bestaat geen twijfel. De mid-credits toonde namelijk de psychopathische seriemoordenaar Cletus Kasady (Woody Harrelson). Fans weten wat dat betekent: Carnage!

8. Eternals ( 4 november 2020)

eternals

‘Eternals’ verschijnt op 4 november 2020 als 25ste MCU-film. En Chloé Zhao’s ambitieus opgezette epos wordt beslist geen tussendoortje. De film volgt Jack Kirby’s ‘Eternals’ van het oude Mesopotamië tot het door gemaskerde superhelden bevolkte New York.

Miljoenen jaren geleden bezochten de ‘Celestials’ onze aardbol. Ze experimenteerden op de voorouders van de homo sapiens en creëerden zo een nieuwe onsterfelijke supermens: de ‘Eternals’. Maar in haar boetseerijver schepten de Celestials ook een minder vredelievend ras: de ‘Deviants’. Millennia lang bepaalde hun strijd de geschiedenis, legendes, mythes, en de toekomst van de aardse beschavingen.

In plaats van films lang toe te werken naar één superheldenteam zoals bij ‘The Avengers’, introduceert de regisseuse daarvoor meteen een gloednieuw, kant-en-klaar ensemble. Noteer alvast de namen Ajak (Salma Hayek), Thena (Angelina Jolie), Ikaris (Richard Madden), Kingo (Kumail Nanjiani), Makkari (Lauren Ridloff – de eerste dove MCU-ster), Dane (Kit Harington, Phastos (Bryan Tyree Henry), Sprite (Lia McHug ), Sersi (Gemma Chan) en Druig (Barry Keoghan). Geen superhelden zonder slechterik. En die heet deze keer Gilgamesh (Don Lee).

9. Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings (12 februari 2021)

shang chi legend of the ten rings

Met ‘Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings’ kiest Marvel Studios voor het eerst een Aziatische superheld als hoofdpersonage. Dat duurde even. Marvel-bezieler Stan Lee broedde al eind jaren 80 op een film of tv-serie rond Shang-Chi. De minzame stripauteur zag in Brandon Lee de ideale ‘Master of Kung-Fu’.
Prima casting. Bedenkers Steve Englehart en Jim Starlin baseerden in 1973 het uiterlijk van hun nieuwe superheld op Brandons vader Bruce Lee. Helaas overleed Brandon Lee in 1993 op 28-jarige leeftijd na een omstreden schietincident op de set van ‘The Crow’.

In februari 2021 stapt Simu Liu (‘Blood and Water’, ‘Kim’s Convenience’) de ring in als de vinnige ‘martial arts’-meester. Hij krijgt het in zijn eerste MCU-film meteen aan de stok met ‘The Mandarin’. Tony Starks vertrouwde aartsvijand dook al eens op in ‘Iron Man 3’. Toen bleek het achteraf over een nepperd te gaan. Deze keer krijg je de echte superschurk (Tony Chiu-Wai Leung in zijn eerste Hollywoodrol) en zijn verwoestende juwelenpracht te zien.

10. Doctor Strange in the Multiverse of Madness (7 mei 2021)

dr strange 2

De titel ‘Doctor Strange in the Multiverse of Madness’ speelt leentjebuur bij John Carpenters ‘In the Mouth of Madness’ uit 1994. Een doelbewuste verwijzing naar de Amerikaanse horrorgrootmeester, die op zijn beurt leentjebuur speelde bij H.P. Lovecrafts ‘At the Mountains of Madness’. De tweede ‘Doctor Strange’-film wordt op 7 mei 2021 namelijk Marvel Studios eerste horrorzijstapje.

Na het verslaan van Thanos in ‘Avengers: Endgame’, gunt de ‘Time Stone’ Dr. Stephen Strange (Benedict Cumberbatch) geen nanoseconde rust. En dat is nog maar het minste van zijn zorgen. Een voormalige bondgenoot opent de poorten naar een huiveringwekkend kwaad. De gevolgen zijn huiveringwekkend.
Scott Derrickson, regisseur van ‘Doctor Strange’ uit 2016 keert terug. Daarvoor draaide de man nachtmerries als ‘Sinister’, ‘Deliver Us from Evil’ en ‘The Exorcism of Emily Rose’. Die ervaring komt de filmmaker nu prima van pas.

11. The Batman (25 juni 2021)

The-Batman-2021

‘The Batman’ nam afgelopen jaren ware soapallures aan. Eerst stapte Ben Affleck terug als regisseur. Nadien gooide de acteur ook zijn cape in de ring. Nieuwe regisseur Matt Reeves moest halsoverkop op zoek naar een nieuwe ‘Caped Crusader’. Nicholas Hoult, Jack Reynor, Alexander Ludwig, Jack O’Connell, Aaron Taylor-Johnson en Armie Hammer voelden zich allen geroepen. Het werd, tot ongenoegen van de verzuurde Twittergemeenschap, Robert Pattinson.

Matt Reeves ruilde meteen ook Ben Afflecks script in voor de comicklassieker ‘The Long Halloween’ als inspiratiebron. ‘The Batman’ belooft een donkere speurtocht door Gotham City met flink wat aandacht voor de Arkham Asylum-patiënten.

De lijst personages dikt mondjesmaat aan. Vertrouwde gezichten zijn alvast butler Alfred (Andy Serkis), commissaris Gordon (Jeffrey Wright) en Harvey Dent (Peter Sarsgaard). Aan de andere kant van het spectrum staan Catwoman (Zoë Kravitz), The Riddler (Paul Dano), The Penguin (Colin Farrell) en maffiabaas Carmine Falcone (John Turturro).

12. Spider-Man 3 (16 juli 2021)

spiderman 3

In lang vervlogen tijden verkocht het armoedige Marvel Comics de Spider-Manfilmrechten aan Sony. Sony maakte drie films met Tobey Maguire en twee met Andrew Garfield. Na het tegenvallende ‘The Amazing Spider-Man 2’ in 2014, sloten Sony en Marvel een deal. Marvel Studios mocht de webslingeraar opvoeren in haar eigen ‘Marvel Cinematic Universe’-films. Sony behield de rechten en kreeg zo een riant deel van de koek.

Na het monstersucces van ‘Spider-Man: Homecoming’ en ‘Spider-Man: Far From Home’ vertoonde de deal al snel barstjes. Sony weigerde de alom geliefde muurkruiper nog langer uit te lenen. De ruzie tussen beide filmstudio’s beheerste wekenlang de gespecialiseerde filmpers en superheldenfans.

Uiteindelijk gaf Sony toe. Tom Holland krijgt zo toch zijn volwaardige ‘Spider-Man’-trilogie binnen het MCU. En die derde film pikt meteen in op een cliffhanger van jewelste.

Aan het einde van ‘Spider-Man: Far From Home’ publiceerde J. Jonah Jameson (een onverbeterlijke J.K. Simmons) namelijk een scoop die Peter Parkers leven voorgoed verandert. Hoe? Dat zie je ten vroegste op 16 juli 2021!

13. The Suicide Squad (5 augustus 2021)

The Suicide Squad

Juli 2018 doken allerlei aangebrande oude tweets van James Gunn op. Disney, het kindvriendelijke bedrijf boven Marvel Studios, zat behoorlijk verveeld met de perverse humor en zette de ‘Guardians of the Galaxy Vol. 3’-regisseur op straat. Lang bleef de man niet werkloos. Concurrent DC bood de eigenzinnige filmmaker meteen een contract aan voor ‘The Suicide Squad’.

Maart 2019 keerde de verloren zoon terug naar Marvel Studios. Sindsdien verdeelt James Gunn netjes zijn tijd over de derde ‘Guardians of the Galaxy’-film én ‘The Suicide Squad’. Een win-winsituatie voor de comicsfan. Los van de bedenkelijke vuilspuiterij die James Gunn 10 jaar geleden op Twitter braakte, blijft hij een geweldige vakman.

De vakman in James Gunn haalt momenteel al zijn talent uit de kast voor ‘The Suicide Squad’. Hij beschrijft zijn script als ‘a soft reboot’ van David Ayers ‘Suicide Squad’ uit 2016. Die filmde rommelde langs alle kanten, maar sleet ook genoeg bioscoopkaartjes om dit bont allegaartje antihelden een nieuwe doorstart te gunnen. John Ostranders jaren 80 comics liggen op de set als grote inspiratiebron.

Van de vorige bezetting komen enkel Margot Robbies Harley Quinn, Joel Kinnamans Rick Flag, Jai Courtneys Captain Boomerang en Viola Davis’ Amanda Waller terug. Ze krijgen op 6 augustus 2021 gezelschap van Takia Waititi, Idris Elba, David Dastmalchian, Nathan Fillion, John Cena, Alice Braga, Sean Gunn, Peter Capaldi, Michael Rooker, Storm Reid en komiek Pete Davidson.

14. Thor: Love and Thunder (5 november 2021)

Thor Love and Thunder

Van een unicum gesproken. Niet ‘Iron Man’ of ‘Captain America’, maar ‘Thor’ is de eerste superheld in het MCU met een vierdelige soloreeks! En Natalie Portman keert zelfs speciaal terug voor deze ‘fourquel’ ‘Thor: Love and Thunder’. Na haar weinig uitdagende rol in ‘Thor: The Dark World’ verliet de actrice in 2013 wijselijk de franchise. In ‘Avengers: Endgame’ was Dr. Jane Fosters stem héél eventjes te horen in een flashback.

Dat Natalie Portman nu helemaal terug is, heeft alles te maken met het script. Dat baseert zich namelijk op Jason Aarons strips uit 2014, waarin het personage Jane Foster heel wat meer om handen heeft. De dondergod speelt daarin namelijk Mjölnir en de kracht van de ‘Mighty Thor’ door aan zijn vriendinnetje. Tijdens het hamerzwaaien door vecht Jane Foster ook nog eens tegen terminale borstkanker. Natalie Portman hoopt alvast vurig dat ook deze ernstige subplot de film haalt.

Afwachten wat Taika Waititi van plan is. De Nieuw-Zeelander zit opnieuw in de regiestoel en achter de schrijftafel. En niet te vergeten: hij doet ook nog eens mee als publiekslieveling Korg. Valkyrie, die nu op de troon zit als koningin van New Asgard, out zich dan weer als Marvels eerste LGBT-superheldin. Maar de vraag die op iedereens lippen brandt is natuurlijk: wat met ‘Fat Thor’?

15. Black Adam (22 december 2021)

Black Adam

Al sinds begin jaren 2000 wordt Dwayne Johnson beloofd dat hij ‘Black Adam’ mag spelen. Toen het vermakelijke ‘Shazam!’ in 2019 eindelijk in de bios kwam, schitterde zijn personage door afwezigheid. Maar niet getreurd. ‘Black Adam’ krijgt op 22 december 2021 eerst zijn ‘origin story’ en draaft later ook nog eens op als superschurk in de ‘Shazam!’-sequel.

Dat wordt een leuk weerzien met Jaume Collet-Serra. The Rock en de regisseur maakten samen al het Disneyavontuur ‘Jungle Cruise’. ‘Black Adam’ krijgt net als zijn goedaardige evenknie Billie Batson superkrachten zodra hij het magische woord ‘Shazam!’ roept. Maar wat de antiheld daarmee uitspookt? Dan blijft nog even afwachten.

16. Spider-Man: Into the Spider-Verse 2 (8 april 2022)

Spider-Man Into the Spider-Verse 2

800 mensen en 4 jaar tijd. Zoveel arbeid sloop er in ‘Spider-Man: Into the Spider-Verse’. Goed besteed: voor het eerst sinds 2011 moesten Disney en Pixar op de Oscars nog eens hun meerdere kennen in de race voor beste animatiefilm.

Toch slingert het vervolg pas op 8 april 2022 door de zalen. Zelfs met de huidige computerkracht blijft animatie een bijzonder tijdrovend werkje.
Miles Morales (Shameik Moore) en Gwen Stacey (Hailee Steinfeld) keren alvast terug. De vrouwelijke Dock Ock (Kathryn Hahn) treed naar verluidt uit de schaduw van de Kingpin (Liev Schreiber). In 2022 is het bovendien 60 jaar geleden sinds Stan Lee’s Spider-Man zijn debuut maakte op de cover van ‘Amazing Fantasy #15’. Een verjaardag die ‘Spider-Man: Into the Spider-Verse 2’ beslist niet opgemerkt laat voorbijgaan.

17. Black Panther 2 (6 mei 2022)

Black Panther 2

Toen Martin Scorsese in november 2019 verklaarde dat Marvel-films geen cinema zijn, verslikte Bob Iger zich in zijn kopje koffie. Toen de ouwe baas ook nog eens optekende dat superheldenfilms geen emotionele of psychologische ervaring bieden, was het hek helemaal van de dam.

De Disney-CEO zwaaide prompt met ‘Black Panther’ als tegenvoorbeeld.
En inderdaad, de verdiensten van Ryan Cooglers mijlpaal uit 2018 veeg je niet zomaar onder de mat. De film kreeg zeven Oscarnominaties, waarvan het op 24 oktober 2019 drie van verzilverde (voor beste filmmuziek, kostuums en productieontwerp).

Op 6 mei 2022 keert Ryan Coogler terug naar het vibraniumrijke Wakanda. Tegen welke booswicht moet T’Challa (Chadwick Boseman) dit keer zijn koninkrijk beschermen? Namen als Princess Zanda, Namor en Kraven the Hunter klonken alvast in de Marvel Studios-wandelgangen.

18. Aquaman 2 (16 december 2022)

aquaman 2

Naar verluidt ligt er ergens in een donkere kluis onder de Warner Bros.-kelders Zack Snyders montage van ‘Justice League’. Na een familiedrama gaf Zack Snyder zijn regiestoel door aan Josh Whedon. Diens eindresultaat overtuigde niet bepaald. Warner Bros. verloor in 2017 miljoenen aan het zwaar geflopte superheldenensemble. De vijfde film in het ‘DC Extended Universe’ leek zo meteen ook de zwanenzang. Enkele maanden later verscheen ‘Aquaman’. Niet meteen het bekendste personage uit de DC Comics-catalogus.

En toen gebeurde er iets geks. Het publiek kocht massaal kaartjes voor de koning van de zeven zeeën. James Wans ‘Aquaman’ verbrak als eerste DCEU-film de magische box-officegrens van 1 miljard dollar. Geen enkel DC Comics-held (en de stripuitgeverij herbergt o.a. Batman en Superman!) deed ooit beter.

Nodeloos te zeggen dat ‘Aquaman 2’ op 16 december 2022 opnieuw over het witte doek crawlt. Tegen dan proost het in 2017 nog wegkwijnende superheldenfranchise op haar alweer vijftiende DCEU-wapenfeit. Volgens de eerste berichten krijgt de potige meerman (Jason Momoa) het opnieuw aan de stok met zijn halfbroer Orm (Patrick Wilson), de Ocean Master. ‘The Trench’, de zeemonsters waarmee Aquaman en Mera (Amber Heard) in de eerste film worstelden, krijgen eerst nog een griezelige spin-off.

19. Guardians of the Galaxy Vol. 3 (2023?)

Guardians of the Galaxy Vol. 3

Na zijn tijdelijke exit, staat James Gunn sinds maart 2019 weer op de ‘Guardians of the Galaxy Vol. 3’-loonlijst als regisseur. Daarmee is hij de eerste die een hele MCU-trilogie draait. De kans is groot dat zijn sluitstuk pas in 2023 de zalen haalt. James Gunn wil eerst de montage van ‘The Suicide Squad’ rond hebben.

De plot van ‘Guardians of the Galaxy Vol. 3’ blijft dus nog even een goed bewaard geheim. Op enkele kleine hints na. De film speelt zich sowieso ná ‘Avengers: Endgame’ af, Kraglin (Sean Gunn) krijgt een belangrijke rol én er sneuvelt minstens één Guardian.

Spannend! Na het tijdsgerommel van ‘Avengers: Endgame’ veranderde namelijk heel wat voor de ruimte-outlaws. Thor (Chris Hemsworth) en Nebula (Karen Gillan) vervoegden zich bij het team en Gamora (Zoe Saldana) nam de benen. Star-Lord (Chris Pratt) ronselt allicht zijn vrienden Drax (Dave Bautista), Mantis (Pom Klementieff), Rocket (Bradley Cooper), Groot (Vin Diesel) voor een zoektocht naar zijn geliefde. Maar wie zegt dat Thor dan al niet lang terug op de troon van New Asgard zit?

20. Blade (2023?)

blade nieuwe film

1998 was een heel andere tijd. De 20ste-eeuwse superheldenfilm leek dood en begraven na Joel Schumachers abominabele ‘Batman & Robin’. Sam Raimi’s ‘Spider-Man’ leek nog verre toekomstmuziek, Hugh Jackman was nog een onbekende Australische tv-acteur en niemand geloofde dat de zwaar drugsverslaafde Robert Downey Jr. ooit een miljardenfranchise als ‘The Avengers’ zou leiden. Het was in dat duister jaar, toen alle hoop verloren leek, dat ‘Blade’ verscheen. En die film … zou alles veranderen.

Het wordt vandaag weleens vergeten, maar de impact van Stephen Norringtons bloederige filmspektakel op het huidige superheldengenre is immens. ‘Blade’ blies een frisse wind door het meurende comicsfilmlandschap. En die frisse wind gaat 22 jaar later tekeer als een orkaan.

Wesley Snipes trok drie keer de lederen mantel van de ‘Daywalker’ aan. In 2023 (?) geeft hij zijn titaniumzwaard door aan Mahershala Ali. De tweevoudige Oscarwinnaar (‘Moonlight’ en ‘Green Book’) haalde het van Idris Elba, Adewale Akinnuoye-Agbaje en John Boyega. Een regisseur en releasejaar staan nog op het verlanglijstje. Kevin Feige, de grote Marvel Studios-baas verklapte enkel dat deze reboot deel uitmaakt van ‘Phase 5’.

Dit artikel is geschreven door Matthias Van de Velde. Hij komt uit de verguisde carnavalsstad Aalst en studeerde Klassieke Geschiedenis en Europese Politiek aan UGent. Hij is nog steeds boos dat hij als 6-jarige dreumes niet mee mocht toen ‘Bram Stoker’s Dracula’ en ‘Jurassic Park’ in de bios draaide. Hij schrijft nooit een woord te veel, tenzij hij zich laat gaan.

Meer Films & Series om naar uit te kijken in 2020