De actiefanaat kreeg afgelopen decennium waar voor zijn geld. ‘The Fast and the Furious’ schakelde een versnelling hoger met 4 nieuwe films en de opgepompte spin-off ‘Hobbs & Shaw’. Toch was de coolste stuurheld het schriele garnaaltje ‘Baby Driver’.
De Indonesische cinema gaf het bij uitstek Amerikaanse filmgenre rake klappen met ‘The Night Comes for Us’ en ‘The Raid’. Dat klappen uitdelen bovendien stijlvol kan, bewezen het piekfijn in Brits pak uitgedoste ‘Skyfall’ en ‘Kingsman: The Secret Service’. Over kostuums gesproken: superhelden en andere comics-iconen als ‘The Avengers’, ‘Kick-Ass’, ‘Logan’ en ‘Dredd’ sprongen overtuigend mee in het strijdgewoel.
Toch zijn het op het einde van de dag de aardse stervelingen die de hardste vuistslagen verkopen. Tom Cruise beleefde zijn tweede jeugd met mesjogge ‘Mission Impossible’-stunts en verzamelde tussendoor nog wat extra blauwe plekken op de sets van ‘Jack Reacher’ en ‘Edge of Tomorrow’. Maar er dong nog een andere 50-iger mee naar de titel van actiekoning: na enkele mindere jaren scoorde Keanu Reeves een meedogenloze hattrick met zijn wraaklustige ‘John Wick’-trilogie.
Wie dacht dat de jaren 2010 in testosteron en mannenzweet verzopen, heeft het mooi mis. Opkomende tienermeisjes als Saoirse Ronan en Chloë Grace Moretz, en ravissante actrices als Emily Blunt, Lena Headey, Gal Gadot en bovenal Charlize Theron gaf het door mannen gedomineerde actiegenre een welgemikte trap in het kruis.
Benieuwd naar het bruutste actiewerk van 2010-2019? Laat die subwoofers dan maar blazen en neem een snoekduik in deze Top 20 Beste Actiefilms van de Jaren 2010!
20. The Expendables 2 (2012)
Sylvester Stallone die Jason Statham, Dolph Lundgren, Jet Li, Randy Couture, Steve ‘Stone Cold’ Austin, Terry Crews, Mickey Rourke, Arnold Schwarzenegger én Bruce Willis optrommelt voor een eerbetoon aan de jaren 80 actiefilm? Laat maar komen! Toch stelde ‘The Expendables’ (2010) een beetje teleur. En Willis en The Governator hadden godbetert slechts veredelde cameo’s als Mr. Church en Trench Mouse.
Dat kon beter, Sly. 2 jaar later gaf Stallone zijn regiestoel aan Simon West. De man die de wereld ‘Con Air’ (1997) schonk, wist wat hem te doen stond. Hij versterkte Barney Ross’ aftandse huurlingenlegertje met Chuck Norris. Meer moet je niet weten. Of toch wel: Jean-Claude Van Damme doet mee als aanvoerder van de rivaliserende tegenpartij ‘The Sangs’. En wel onder de spitsvondige aanspreektitel ‘Jean Vilain’. Over het kindvriendelijke slappe 3e deel zullen we maar wijselijk zwijgen.
19. Jack Reacher (2012)
Een blik op Tom Cruise output van afgelopen 10 jaar toont niet meteen een ‘Rain Man’ (1988), ‘Magnolia’, ‘Eyes Wide Shut’ (1999) of ‘Born on the Fourth of July’ (1989). Maar wat boeit dat? De onsterfelijke Scientology-sandwichman trok het voorbije decennium resoluut de kaart van het actiegenre, en dat beviel hem én het publiek opperbest.
Als we even die muffe ‘The Mummy’ (2017) en het hoogst merkwaardige ‘Rock of Ages’ (2012) vergeten, reed Cruise bovendien een vlekkeloos parcours. Vlekkeloos, maar daarom nog niet voorspelbaar. In het sublieme ‘Edge of Tomorrow’ (2012) speelt de superster voor de verandering eens de houten klaas. Voor Lee Childs ‘One Shot’ verfilming ‘Jack Reacher’ (2012) boorde de immer tandpastareclame lachende ‘nice guy’ zijn beste antiautoritaire, asociale einzelgänger alter ego aan. Verandering van spijs doet eten, heet dat.
Wanneer een sluipschutter 5 onschuldigen neerknalt en zijn beweegredenen samenvat met de woorden ‘Get Jack Reacher’, treedt de balorige ex-militair (Cruise) uit de schaduw. Licht legendarisch hoogtepunt al vroeg in de film, is uiteraard de ‘bar fight’-scène waarin Cruise na een laconieke ‘Remember, you wanted this’ even 5 onopgevoede hangjongeren arbeidsongeschikt slaat.
18. Upgrade (2018)
Leigh Wannell werkt onder het goedkeurend oog van uitvoerende producent John Carpenter aan zijn ‘Escape from New York’-remake. Grote schoenen om in te vullen. Stress? Dat voelt de tot regisseur omgeschoolde acteur (je kent hem als de onfortuinlijke Adam uit de allereerste ‘Saw’) niet. Met ‘The Invisible Man’ had de Aussie meteen de eerste horrorhit van 2020 beet. Voor wat dystopisch scifi-gebeuk draait hij ook zijn hand niet om. Zijn ‘Upgrade’ (2018) zegt genoeg.
In een akelig nabije toekomst (bestaan er eigenlijk andere, dan?) treurt monteur Grey Trace (Logan Marshall-Green) nog steeds om zijn overleden vrouw Asha (Melanie Vallejo). Het rouwproces wordt er niet makkelijker op, als je weet dat Asha stierf in een traumatische autocrash annex aanranding, waarbij Grey op de koop toe verlamd raakte.
Dankzij een hightech ‘STEM’-implantaat leert Grey weer stappen. Wanneer de chip hem ook influistert wraak te nemen op de mannen die zijn leven verwoestten, ontaardt ‘Upgrade’ in een grimmige mash-up van ‘The Six Million Dollar Man’ en ‘Death Wish’.
17. Captain America: The Winter Soldier (2014)
Met ‘Captain America: The Winter Soldier’ (2014) maakten Anthony en Joe Russo hun ‘Marvel Cinematic Universe’-debuut. Daarvoor volgden ze een strikt CGI-dieet ten faveure van realistisch live-actionspektakel. Marvel Studios-godfather Kevin Feige vertrouwde de Russo-broertjes prompt het vervolg ‘Captain America: Civil War’ (2016) én ‘Avengers: Infinity War’ (2018) & ‘Endgame’ (2019) toe. Hoge verwachtingen, die ze met de vingers in de neus inlosten.
Het superheldengenre was slechts een verpakking voor een gejaagde spionagefilm met perfect gechoreografeerde actiescènes. Alleen al voor die liftscène heeft elke aspirant-filmmaker wel een arm of been veil. Over ledematen gesproken. Alsof Steve Rogers (de immer fidele Chris Evans) nog niet genoeg rotzooi meemaakte na 70 jaar onder het noordpool ijs, duikt plots zijn dood gewaande makker Bucky Barnes (Sebastian Stan) op. Mét een nieuwe cybernetische HYDRA-linkerarm! En een verschrikkelijk ochtendhumeur!
Anthony Mackie, die als nieuwe MCU-aanwinst Sam Wilson Cap’ een handje helpt wanneer HYDRA het S.H.I.E.L.D. hoofdkwartier infiltreert, stalkte Marvel maandenlang om toch maar één petieterig rolletje te krijgen. De aanhouder wint: zijn personage mag nieuwe Disney+-zieltjes winnen met de spin-off-serie ‘The Falcon and the Winter Soldier’.
16. Atomic Blonde (2017)
Het actiegenre, een mannenbastion? En Sigourney Weaver, Linda Hamilton, Kate Beckinsale, Lucy Lawless, Michelle Rodriguez en Angelina Jolie dan? In ‘Atomic Blonde’ (2017) bewijst Charlize Theron dat ze ook moeiteloos haar mannetje staat tegenover tot op de tanden gewapende alfamannetjes. Niet daar iemand daar na ‘Mad Max: Fury Road’ (2015) nog aan twijfelde.
Een moordzaak aan de vooravond van de Val van de Berlijnse Muur in 1989 voert undercover MIA6-agente Lorraine naar het epicentrum van de Koude Oorlog. Een cruciale microfilm met daarop de namen van alle Britse dubbelagenten is zoek. Aan de pittige blondine om orde op zaken te stellen.
De Zuid-Afrikaanse actrice had 8 personal trainers ter beschikking en brak 2 tanden tijdens deze integraal op Europese locaties geschoten adrenalineshot. Ja, zo’n film is ‘Atomic Blonde’ dus.
15. Dredd (2012)
Kinderen van de jaren 90 schieten ’s nachts nog steeds af en toe badend in angstzweet wakker bij de gedachte aan ‘Judge Dredd’ (1995). Wat had dat te betekenen?! 17 jaar na het verguisd Sylvester Stallone-vehikel, kreeg de ‘2000 AD’-veteraan eerherstel met de op alle vlakken superieure reboot ‘Dredd’.
Twee verbeten mondhoeken. Meer heeft Karl Urban niet nodig voor zijn vertolking van Mega-City-One’s hardste wethandhaver. De dystopische metropool, pal in het midden van een desolaat post-apocalyptische braakland, turft dagelijks 17.000 misdaaddelicten af. Aan de Judges om het boevengespuis te elimineren. Judge Joe Dredds catchphrase is ‘I am The Law!’, liegt er niet om. De gehelmde ordehandhaver is jury, rechter en beul tegelijk.
‘Dredd’ volgt één werkdag uit het leven van de futuristische rechter. Vergezeld van Cassandra Anderson (Olivia Thirlby), een rookie met paranormale gaven, brengt hij drugbazin Ma-Ma (Lena Headey – Cersei Lannister uit ‘Game of Thrones’) een bezoekje in haar 200 verdiepingen hoge appartement. Koffie drinken zit er niet in. De boel slopen en ammunitie rond knallen daarentegen! Klinkt een beetje als het Indonesische ‘The Raid’, niet?
Helaas was de box-office verre van rechtvaardig voor deze grandioze samenwerking tussen regisseur Pete Travis en scenarist / producer Alex Garland. ‘Dredd’ verdiende amper zijn productiebudget terug. Maar jaar na jaar wint deze cultfilm nieuwe hartjes. En op een dag zal geen enkele studio aan hun sequel-eis kunnen weerstaan. Hopelijk is Karl Urbans kinnenbak dan nog niet verrimpeld.
14. Baby Driver (2017)
Na zijn hilarische ‘Cornetto’-trilogie met Nick Frost en Simon Pegg was Edgar Wright toe aan iets nieuws. Daarvoor legde hij zijn oor te luister bij George Miller, heer en meester van ‘Mad Max: Fury Road’ (2015). De Brit broedde namelijk op een baanbrekende auto-achtervolgingsknaller. Voorwaarden: zoveel mogelijk praktische stunts. Een wijze beslissing, die de studio uiteindelijk zo’n 150 auto’s kostte. Stel je voor dat hij Michael Bay of Roland Emmerich aan de lijn kreeg.
Op een beetje verwaarloosbaar CGI-oppoetswerk na, is al de oorsuizende autowaaghalzerij levensecht. Vluchtautochauffeur Baby (Ansel Elgort) mag dan wel tinnitus hebben, met de juiste muziek door de autospeakers houdt niemand de snelheidsduivel bij.
De jonge ‘get away driver’ heeft het naderhand wel gehad met het gangsterbestaan en plant een nieuw leven met zijn vriendinnetje, serveerster Debora (Lily James). Maar zoals Michael Corleone al wist: ‘Just when I thought I was out, they pull me back in!’ Sardonische misdaadbaas Doc (Kevin Spacey in zijn laatste salonfähige film) duwt Baby weer achter het stuur, met thugs Buddy (‘Mad Men’-adonis Jon Hamm), de sadistische Bats (Jamie Foxx) en Griff (Jon Bernthal) in zijn kielzog.
Voor audiofielen was ‘Baby Driver’ de verwenbeurt van 2017. De ronkende achtervolgingsfilm scoorde Oscarnominaties voor Beste Geluidsmontage & Geluidsmix. Edgar Wright benut de excellente soundtrack als ware hij Quentin Tarantino. Spits je oortjes voor die vaderlandse inbreng: Focus’ ‘Hocus Pocus’ en Golden Earrings ‘Radar Love’ kruiden de finale.
13. Hanna (2011)
Joe Wright (de Britse regisseur achter ‘Pride & Prejudice’, ‘Atonement’, ‘Anna Karenina’ en de Winston Churchill biopic ‘Darkest Hour’) vult zijn dagen met kostuumdrama’s. Wat doet die knakker in dit lijstje? Nou, zijn cv telt ook ‘Hanna’ (2011). Daarin blijkt een 15-jarige tienermeisje (Saoirse Ronan) achter haar lieftallig onschuldig uiterlijk een meedogenloze moordmachine. Spartaans getraind in de Finse wildernis door haar vader (Eric Bana), een ex-CIA agent met nog wat lijken in de kast, begint nu haar levensmissie.
Tijdens Hanna’s duizelingwekkend kat-en-muisspel over het Europees continent en Marokko, verzorgen The Chemical Brothers de knetterharde soundtrack. Tweevoudige Oscarwinnares Cate Blanchett toont als CIA-helleveeg Marissa Wiegler andermaal wat voor een harde tante ze is.
In 2019 kreeg ‘Hanna’ een tweede leven als ‘Prime Original’ op ‘Amazon Prime Video’. Dit keer met Esme Creed-Miles in de hoofdrol en Joel Kinnaman als paps met een verborgen agenda.
12. Skyfall (2012)
85 Tom Ford-pakken: zoveel exemplaren bestelde kostuumdesigner Jany Temime alleen al voor de duizelingwekkende openingsachtervolging van ‘Skyfall’ (2012). Dát verklaart dus waarom die 007 (Daniel Craig) er tussen al dat knokken, motorstuntwerk, treindakacrobatie en kogels incasseren in Istanboel er piekfijn blijft uitzien.
James Bonds 23ste filmavontuur verscheen een half eeuw na ‘Dr. No’ (1962). De internettrollen die enkele jaren geleden nog moord en brand schreeuwden om Daniel Craigs casting charismatische MI6-agent, konden nu wel definitief inpakken. ‘Skyfall’ (Adele kreeg terecht een Oscar voor de hypnotiserende titelsong) werd een sprankelende toost op de iconische Britse spion en loodste de filmreeks tegelijkertijd de toekomst in. Regisseur Sam Mendes (‘American Beauty’, ‘1917’) duwde de gelauwerde cinematograaf Roger Deakins voor het eerst in zijn carrière een digitale camera in zijn handen. Het resultaat is niet minder dan excellent.
Van Daniel Craigs val op de Turkse Varda Viaduct tot het donkere ‘Home Alone’-achtige kat-en-muisspel in Bonds ouderlijke landgoed in de Highlands: ‘Skyfall’ legt de door de wol geverfde cinefiel flink in de watten. Maar ook de actieliefhebber komt ruimschoots aan zijn trekken. Javier Bardem zet een onvergetelijke filmschurk neer als de gevallen MI6-agent Raoul Silva, met wiens ‘henchmen’ de uitgebluste 007 zijn handenvol heeft.
De toen 43-jarige Daniel Craig vreesde tijdens de intense draaidagen voor zijn fysieke gezondheid (hij weigerde een stuntman bij het iconische treingevecht). Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. De blonde Brit keerde 3 jaar later terug voor ‘Spectre’ (2015) en mag in 2021 met ‘No Time to Die’ een laatste keer bewijzen wie de beste 007 sinds Sean Connery is.
11. Kingsman: The Secret Service (2014)
Het Londens straatboefje Eggsy (Taron Egerton) jat een auto en krijgt hulp uit onverwachte hoek. De gedistingeerde Harry Hart (Colin Firths ultieme belichaming van ‘British Style’) haalt Eggsy uit de cel en vertelt hem langs zijn neus weg dat zijn overleden vader lid was van de ‘Kingsman’, een geheime Britse overheidsorganisatie die sinds de Eerste Wereldoorlog de onwetende mensheid tegen onheil en rampspoed beschermt.
Om in zijn vaders piekfijn opgepoetste voetsporen te treden moet de 17-jarige Eggsy eerst een bikkelharde spionnenopleiding doorploeteren. Geen tijd te verliezen. De gestoorde lispelende miljardair Richmond Valentine (Samuel L. Jackson in zijn nopjes) zet zijn sinister werelddominatieplannen namelijk niet zomaar even op pauze.
vier jaar na ‘Kick-Ass’ (2010) vertaalde Matthew Vaughn opnieuw met succes een knetterharde Mark Millar-comicreeks naar het witte doek. Mark Strong, die het ‘Kingsmans’-techbrein Merlin speelt, orakelde dat zijn regisseur na het superheldengenre nu ook een knuppel in het hoenderhok van de ‘gentleman spy film’ zou gooien. En daar was niets van gelogen.
10. Edge Of Tomorrow (2014)
Wanneer Tom Cruise de hoofdrol speelt, kan je er donders op zeggen dat alles goed loopt. Niets is minder waar in ‘Edge of Tomorrow’ (2014). Cruise’s personage, de houterige kneus Majoor William Cage, legt al in zijn eerste gevecht met de buitenaardse vijand het loodje. Maar dan start Cage’s laatste dag voor zijn fatale vuurdoop opnieuw.
En opnieuw, ad infinitum. Gevangen in zijn steeds dodelijk aflopende tijdlus, leert de onervaren soldaat elke heropstart bij. Vastberaden om met de überstoere oorlogsheldin Sergeant Rita Vrataski (een verbluffend scherp staande Emily Blunt) het buitenaards gespuis terug de ruimte in te schieten.
Aanvankelijk wou Doug Liman (‘The Bourne Identity’ (2002), ‘Mr. & Mrs. Smith’ (2005)) zijn film ‘Live Die Repeat’ noemen. De studio zwoer bij ‘Edge of Tomorrow’ – onnodig te vertellen dat die vage titel niet bepaald bijdroeg aan de kaartjesverkoop. Ondanks een peperdure reclamecampagne flopte deze flitsende mix van de timeloopkomedie ‘Groundhog Day’ (1993) en Paul Verhoevens ‘Starship Troopers’ (1997) aan de box-office. Zonde. Tom Cruise als sukkel die onder een badass Emily Blunt na elke onfortuinlijk einde in zijn ‘mech suit’ bijleert? Dát levert geweldige scènes op.
De kenner van de betere sciencefictionactieknaller had gelukkig wel meteen in de smiezen dat ‘Edge of Tomorrow’ een klassieker in wording was. De film kreeg een tweede kans in de huiskamer. Doug Liman strikte ondertussen alvast Tom Cruise en Emily Blunt voor het toepasselijk getitelde vervolg ‘Live Die Repeat and Repeat’.
9. Kick-Ass (2010)
Het was een uitstekend decennium voor Matthew Vaughn. De Engelsman reanimeerde met de prequel ‘X-Men: First Class’ (2011) Fox’ comateuze mutantenfranchise, na Brett Radners misbaksel ‘The Last Stand’ (2006).
Met ‘Kingsman: The Secret Service’ (2014) spreidde Matthew Vaughn vervolgens Taron Egertons bedje in Tinseltown en garandeerde hij zichzelf van een geraffineerde spionagefilmreeks. Maar eerst zette de regisseur met het brutale ‘Kick-Ass’ (2010) zijn moddervette handtekening onder het superheldengenre.
‘Kick-Ass’ komt uit de koker van Mark Millar, die ook verantwoordelijk was voor het bronnenmateriaal van ‘Logan’ (2017), ‘Captain America: Civil War’ (2016) en ‘Kingsman’ (2014). Bezige baas, die Millar. De ‘origin story’ van tiener Dave Lizewski (Aaron Taylor-Johnson) die zich met gummiknuppels en een verhakseld groen duikpak op de misdaad smijt is hard, gortdroog, grof en vooral dodelijk grappig.
De slungelige nieuwe superheld krijgt bij zijn bonje met de grote jongens hulp van de wrokkige ex-flik Big Daddy (Nicolas Cage op zijn best) en diens dochtertje Hit-Girl (een piepjonge Chloë Grace Moretz). Hun samenwerking culmineert in een ultieme stand-off met gangsterkopstuk Frank D’Amico (Mark Strong) en diens
superschurkverkleedambities koesterende zoon ‘Red Mist’ (Christopher Mintz-Plasse).
Typisch Amerika: boze puriteinen schreeuwden moord en brand omwille van Hit-Girls taalgebruik, maar repten geen woord over het bloederig moordspoor dat haar 11-jarige personage door misdaadbaas Frank D’Amico’s personeelsbestand trok.
8. Fast Five (2011)
Wat in 2001 begon als een bescheiden doorslagje van ‘Point Break’ (1991) met auto’s, is vandaag een miljardenfranchise. Gaandeweg verdween het blitse straatracen op de achtergrond en vervelde de filmreeks tot een waanzinnige aaneenschakeling van zenuwslopende larger than life stunts en exuberante ontploffingen. Waar zal dat eindigen? Nog even en een of andere schimmige overheidsagent schakelt Doms crew in om met een opgevoerde 1970 Dodge Charger over het ISS te scheuren en onderweg nog wat SpaceX Falcon 9-raketten mee te snaaien.
Na ‘Tokyo Drift’ (2006) en ‘Fast & Furious’ (2009) wist Justin Lin ondertussen wel hoe het er aan toe ging. De Taiwanese-Amerikaanse regisseur sluit in 2021 de reeks af met het ‘F9’ en het laatste aangekondigde 10de deel. Film na film wint de serie meer zieltjes – de spin-off ‘Hobbs & Shaw’ snakt naar een sequel. Ongezien, voor een franchise zonder lightsabers en spandex.
Vandaag hebben Dom (Vin Diesel) & co alles te danken aan ‘Fast Five’ (2011). Het was in dit 5de deel dat Justin Lin resoluut het roer omgooide. Voortaan stond de ‘heist’ centraal. Nadat Brian O’Conner en Mia Toretto (Jordana Brewster) Dom bevrijden van enkele nare jaartjes brommen, verkast de crew (naar Rio de Janeiro. Daar besluiten ze de Braziliaanse drugsbaron Reyes (Joaquim de Almeida) een slordige 100 miljoen dollar lichter te maken. Maar op weg naar hun krankzinnige kluiskraak (die eindachtervolging!) botsen ze tegen de potige borstkas van DSS-agent Luke Hobbs (Dwayne Johnson).
7. The Avengers (2012)
‘Avengers: Infinity War’ (2018) en ‘Endgame’ (2019) braken samen meer records dan Michael Phelps toen hij in 2008 wat baantjes trok op de Olympische Spelen van Peking. Terwijl de box-office op haar grondvesten trilde en filmpjes van portalen en Mjolnir slingerende Captain America’s YouTube overspoelden, schudden gevierde Hollywoodgrootvaders als Martin Scorsese en Francis Ford Coppola afkeurend hun bekroonde grijze hoofden. Tot spijt wie het benijdt: het Marvel Cinematic Universe zal ook het komende blockbusterdecennium beheersen.
Het lijkt inmiddels al zolang geleden sinds de eerste ‘Assemble!’ van ‘Earth’s Mightiest Heroes’. Na standalonefilms als ‘Iron Man’, het verwaarloosde ‘The Incredible Hulk’ (2008), ‘Captain America: The First Avenger’ en het geinige ‘Thor’ (2011) was het tijd voor een eerste cross-over. Joss Whedons eindresultaat moest met een omzet van 1,5 miljard dollar enkel James Camerons ‘Titanic’ (1997) en ‘Avatar’ (2009) voor zich laten in het lijstje succesvolste films ooit.
Nauwelijks enkele jaren later lachten ‘Infinity War’ en ‘Endgame’ met dat bedrag. 2 miljard dollar, voor minder komt een biosrecord vandaag zijn bed niet meer uit. De tijden zijn veranderd, razendsnel bovendien. Toen ‘The Avengers’ MCU’s Phase 1 afsloot, was alles ook veel simpeler. Je hoefde geen 22 superheldenfilms gezien hebben om bij de les te blijven.
Buitenaardse wezens (de Citauri) vielen de aarde aan. Thor (Chris Hemsworth) en Iron Man (Robert Downey Jr.) gekscheerden in een bos. Black Widow (Scarlett Johansson) liet meisjes dromen van een carrière als superheldin. En Hulk (Mark Ruffalo) deed wat hij het beste kon: ‘Smash!! Oh ja, en er was natuurlijk ook nog die kerel met zijn boog, hoe heet-ie nou alweer? Hawkeye (Jeremy Renner)?
6. Mission: Impossible: Ghost Protocol (2011), Rogue Nation (2015) & Fallout (2018)
Begin 2019 raakte bekend dat Tom Cruise bijtekende voor een 7de én 8ste ‘Mission: Impossible’-film onder auspiciën van Christopher McQuarrie. Die vervolgen verschijnen als alles goed gaat in de zomers van 2021 en 2022. Tegen dan is de op 3 juli 1962 uit het geboortekanaal gebungeejumpte acteur bijna pensioengerechtigd.
Toch denkt het bekende Scientology-uithangbord nog lang niet aan stoppen. Terwijl de huidige generatie actiehelden zijn toevlucht zoekt tot CGI, zweert Tom Cruise bij ouderwets stuntwerk. En die halsbrekende toeren fikst hij allemaal zelf, terwijl de stuntmannen beteuterd toekijken.
Tegen de ijzeren filmwetten in, worden de ‘Mission: Impossible’-films er bovendien alleen maar beter op. Ja, die eerste film had een gelikte ‘cable drop’-scène. Maar wat herinner je je eigenlijk nog van het 2de of 3de deel?
Van Tom Cruise duizelingwekkende Spider-Man-trucjes tegen de 828 m hoge Burj Kalifa-torengevel in Brad Birds ‘Ghost Protocol’ (2011), de betere Cirque du Soleil acrobatie aan een AM400 Atlas op 1.500 m boven de begane grond in ‘Rogue Nation’ (2015), tot de befaamde wc-scène met Henry Cavill en Lian Yang ‘Fallout’ (2018): er wachten Cruise nog mooie jaren als IMF-geheimagent Ethan Hunt. Als hij tussendoor zijn nek niet breekt, tenminste!
5. The Night Comes for Us (2018)
Als Garets Evans ‘The Raid’ en zijn keiharde vervolg toch maar een makke boel vond (want mankeert jou, psychopaat?), kan je altijd een versnelling hoger schakelen met ‘The Night Comes for Us’ (2018). Als je daarentegen al begint te bibberen bij het eerste beste papiersneetje in je vinger, hardloop je beter met een brede boog rond dit bloederig beukfestijn.
Afgaande op de gul rondslingerende ingewanden en onstuimig ejaculerende bloedfonteinen zouden teergevoelige zieltjes deze door Netflix opgepikte Indonesische instant classic beslist onder horror categoriseren. Niet gek ook: regisseur Timo Tjhahjanto heeft een verleden in het horrorgenre. Tussen de opeengestapelde goorheid en botbreuken door zou je haast het verhaal vergeten.
Welaan dan. Broodcrimineel Ito (Joe Taslim) spaart een meisje tijdens zijn laatste klus en keert zich zo tegen zijn opdrachtgever. Daar kan het misdaadsyndicaat niet mee lachen. Wat volgt is 2 uur compromisloos botten breken!
4. John Wick (2014), John Wick: Chapter 2 (2017) & John Wick: Chapter 3 – Parabellum (2019)
‘’t Kan verkeren’, wist Bredero al. Wie gaf begin jaren 2010 nog een cent voor Keanu Reeves’ carrière? En zie. 10 jaar later sloot Keanu het decennium af als coolste actiester en alom geliefd internetfenomeen. Reeves’ geheim daarvoor? ‘John Wick’.
In 2014 draaide Chad Stahelski met 20 miljoen dollar – een habbekrats naar Hollywoodnormen – een film over een voormalige huurmoordenaar: John Wick (Keanu Reeves). Wanneer Johns vrouw Helen (Bridget Moynahan) aan kanker overlijdt, laat ze hem het hondje Daisy na. Op een dag stelen een stel jonge Russische criminelen Johns vintage Ford 1969 Mustang en doden ze daarbij ook de beagle pup.
Een grote fout. De hitman verzamelt zijn wapenarsenaal voor een drieste wraaktocht, die hem tot de topregionen van de Russische misdaadwereld brengt. Want hey, wat is de kans: één van de puppymoordenaars blijkt de zoon van Wicks ex-werkgever en topgangster Viggo Tarsov (Mikael Nyqvist).
Als gewezen stuntman (de regisseur was o.a. Keanu Reeves’ ‘body double’ in ‘The Matrix’-trilogie en ‘Point Break’) wist Chad Stahelski als geen ander hoe je een verbluffend ballet van kogelregens en vuistslagen op camera zet. 3 jaar later volgde ‘John Wick: Chapter 2’ (2017). Dit keer kreeg de vigilante ex-huurmoordenaar het aan te stok met de ongenaakbare Italiaanse maffioso Santino D’Antonio (Riccardo Scamarcio). Wie de ontknoping in het Continental Hotel herinnert, weet waarom ook het naadloze vervolg ‘John Wick: Chapter 3 – Parabellum’ (2019) zo’n succes werd.
3. The Raid: Redemption (2011) & The Raid 2 (2014)
Zijn de beste dingen in het leven niet simpel? In ‘The Raid’ (2011) (originele Indonesische titel: ‘Serbuan Maut’) staat een 20-koppig S.W.A.T.-team voor de deur van een 14 etages hoge Jakartaans flatgebouw. Hun doel? De ongenaakbare drugslord Tama (Ray Sehetapy) ten val brengen. Maar het loopt mis. Heel erg mis. En dan bekent Luitenant Wahyu (Pierre Gruno) een akelig detail: zijn bazen hebben geen weet van deze clandestiene operatie.
Komt het flinterdunne plot je bekend voor? Inderdaad, de vergelijking met het eveneens uitstekende ‘Dredd’ ligt voor de hand. Maar zoals Gareth Evans 2 jaar eerder al bewees in ‘Merantau’ (2009): het Zuidoost-Aziatische actiedomein is niet voor doetjes.
Gareth Evans bleef niet op zijn lauweren rusten. In ‘The Raid 2’ (2014) (‘Serbuan Maut 2: Berandal’) gaat Rama (Iko Uwais) undercover in de Indonesische onderwereld. Zoals een degelijk sequel betaamt, is dit alles verbrijzelende vervolg harder, rauwer, bloederig en meticuleuzer in beeld gebracht.
2. Logan (2017)
Nog één keer kroop Hugh Jackman in de huid van Wolverine. Het was mooi geweest. De rol van de getroebleerde mutant met de adamantiumklauwen had hem alles gegeven. Wie had ooit al van de Australische acteur gehoord voor ‘X-Men’ (2000)? En met ‘Logan’ (2017) loste Jackman nu zijn schuld in. Het werd de beste vertolking uit zijn carrière. En ja, we hebben ‘Prisoners’ (2013) en ‘The Prestige’ (2006) gezien.
Wolverine’s solofilms maakten nooit de torenhoge verwachtingen waar. ‘X-Men Origins: Wolverine’ (2009) was een aanfluiting – hoewel de openings credits waarin Wolverine zich met Sabretooth (Liev Schreiber) door vier oorlogen klauwt, briljante cinema blijft. James Mangolds ‘The Wolverine’ (2013) liet een betere indruk na. Maar onvergetelijk? Vergeet het.
En toen kwam ‘Logan’. Een buitenbeentje in het superheldengenre, een eresaluut aan de acteur die 18 jaar, tonnen kip, velden broccoli en mensonterende zelfkastijding in het krachthonk doorstond. De Logan die anno 2029 aan de bak komt als limochauffeur in El Paso, lijkt in niets nog op de ongenaakbare X-Men-held van weleer. Zijn genezingsfactor sputtert. Zijn geliefden zijn dood. En zelfs een olympisch zwembad vol whisky kan de pijn niet blussen.
Wat rest Logan nog, dan de zorg voor de 90-jarige dementerende Professor Xavier (Patrick Stewart)? Het is een mistroostig leven, waarin mutanten een vage herinnering zijn. Dan verschijnt een meisje (een fenomenale Dafne Keen), wiens gaven haar tot doelwit van een drieste klopjacht maken. Laat die slechteriken maar komen. Ze zullen wel snel voelen wat die oude Wolvie nog waard is.
Hugh Jackman knipte gul in zijn gebruikelijke gage. Het was de enige manier om de studiobonzen te overtuigen van een commercieel weinig aantrekkelijke ‘R-rating’. Maar noem ‘Logan’ geen superhelden- of actiefilm. Het is het rauwe, louterende, ingetogen, in bloed geschreven testament van een filmpersonage zoals ze maar om de 10 jaar voorbij komen.
1. Mad Max: Fury Road (2015)
Van een merkwaardig filmportfolio gesproken. George Miller is zowel de man achter Mel Gibsons iconische ‘Mad Max’-trilogie, als de ‘Babe’- en ‘Happy Feet’-films. Echt. Die met het biggetje en de pinguïns. Maar bovenal is de Australische regisseur het meesterbrein achter ‘Mad Max: Fury Road’ (2015). Opoe Miller was alweer 70 toen deze woest wervelende adrenalinerit door de bioszalen beukte.
Tom Hardy volgt Mel Gibson als de zwijgzame Max Rockatansky. Na een nucleaire oorlog rest de wereld enkel nog een desolate woestijnvlakte waar water, brandstof en vruchtbare vrouwen rijkdom bepalen. Imperator Furiosa (een werkelijk onnavolgbare, strak gemillimeterde Charlize Theron met een metalen armprothese) bevrijdt met haar imposante ‘War Rig’ 5 ravissante vrouwen van hun droef lot als broedmachine voor Immortan Joe (Hugh Keays-Byrne, die nota bene booswicht Toecutter speelde in de allereerste ‘Mad Max’ (1979)!)
De wrede cultleider stuurt zijn ‘War Boys’ achter Furiosa, voor een meedogenloze achtervolging. Max, die naar goede gewoonte enkel voor de gasoline kwam, hangt ondertussen vastgebonden aan Immortan Joe’s zwaar gepantserde oorlogscolonne. Wat volgt is één lange zinderende achtervolgingsscène begeleid door Junkie XL’s dreunende beats, tjokvol verbijsterende stunts. Stuntcoördinator Guy Norris telde meerdere Cirque du Soleil-acrobaten en olympische atleten in zijn 150-koppig stuntteam.
Titelrolspeler Tom Hardy en regisseur Miller koesterden geen fijne herinnering aan hun samenwerking. Tussen Charlize Theron en de Britse acteur boterde het ook niet bepaald. Maar ‘no pain, no gain’. ‘Mad Max: Fury Road’ kreeg 10 (!) Oscarnominaties en verzilverde daar 6 van. Weliswaar in eerder technische categorieën, want tegen Leonardo DiCaprio’s onvolprezen berenknuffel in ‘The Revenant’ (2015) was dat jaar nu eenmaal niets te beginnen.
En Tom Hardy? Die sloeg mea culpa na het zien van het eindresultaat. De acteur gaf in Cannes nobel toe dat hij op de chaotische opnameset zelden het grote plaatje zag. Nu wel. En dat was – en wie zijn wij om een bonk als Hardy tegen te spreken? – ‘briljant’.
Dit artikel is geschreven door Matthias Van de Velde. Hij komt uit de verguisde carnavalsstad Aalst en studeerde Klassieke Geschiedenis en Europese Politiek aan UGent. Hij is nog steeds boos dat hij als 6-jarige dreumes niet mee mocht toen ‘Bram Stoker’s Dracula’ en ‘Jurassic Park’ in de bios draaide. Hij schrijft nooit een woord te veel, tenzij hij zich laat gaan.