netflix 2020 nieuwe tv series

2020 wordt weer een boerenjaar voor de Netflix-bingewatcher. En de Lage Landen mogen eindelijk meespelen. 2019 bracht de geprezen Belgisch-Nederlandse coproductie ‘Undercover’. Volgend jaar gaan ze elk hun eigen weg. Nederland pakt uit met het sinistere ‘Ares’, terwijl de Belgen rampspoed ontvluchten in ‘Into the Night’.

De Amerikanen blijven goed vertegenwoordigd: Netflix geeft tal van graphic novels een tv-adaptatie. Voor animefans ritst de streamingreus ‘Avatar: The Last Airbender’ en ‘Cowboy Bebop’ in een live-actionjasje. Zwijmellaars wachten op Shonda Rhimes ‘Bridgerton’, terwijl Damien Chazelle met het swingende ‘The Eddy’ alvast naar een Emmy lonkt.

Al de niet te missen series ontdek je in deze top 20 nieuwe Netflix Originals in 2020.

Vergeet natuurlijk ook niet onze top 100 van beste Netflix series te bekijken. En eerder schreven we ook over de aankomende Netflix films in 2020

20. Ares

En daar is ie dan. Dé allereerste Nederlandse Netflix Original. In deze met je mentale gezondheid morrelende thriller treden Rosa (Jade Olieberg) en Jacob (Tobias Kersloot) toe tot het geheime studentengenootschap ‘Ares’. Hun nieuwe wereldje van macht en rijkdom bevalt de vrienden opperbest.
Te laat beseft het duo dat alles een prijs heeft. En daar hoort al eens een lijk bij. De Amsterdamse studentenvereniging rust namelijk op pekdonkere geheimen uit de vaderlandsche geschiedenis. ‘Ares’ eerste beelden beloven alvast een heerlijk unheimlich ‘Eyes Wide Shut’-sfeertje. Op 17 januari is je eerste nationale bingewatchsessie van 2020 feit.

19. Into the Night

Into the Night netflix

“De zon is een bal met lava, lava lacht niet, lul!”, wist Hans Teeuwen al. En geef de cabaretier eens ongelijk. In ‘Into the Night’ besluit het bolvormig hemellichaam de mensheid eens goed de stuipen op het lijf te jagen. Te midden van het schroeiende inferno stijgt een nachtvliegtuig op in Brussel. Ontsnappen de passagiers tijdig aan de natuurramp? Of komt het echte gevaar vanbinnen uit? In panieksituaties doet een mens veel, maar rustig het hoofd koel houden zit daar niet meteen bij.
Voor hun (no pun intented) eerste Netflix-solovlucht, sleuren de Belgen tig internationale acteurs door de terminal. Deze ‘high-concept’ thriller borrelt uit de koker van ‘Narcos’ en ‘Scandal’-producer Jason George. Inti Calfat en Dirk Verheye (‘Over Water’) delen de regie van deze zesdelige apocalyptische reeks.

18. Ghost in the Shell SAC_2045

2020 wordt een goed jaar voor animefans. Na een bedenkelijke live-actionfilm in 2017 die zelf Scarlett Johansson niet kon redden, krijgt de sciencefiction-manga een serie die meer aanknoopt bij de iconische succestekenfilm uit 1995.
Nadat het wereldwijde kapitalisme instort als een kaassoufflé, start de Japanse elitesectie 9 haar geheime cyberoperaties. En die zouden er gelikt moeten uitzien. Of niet? De fans waren niet bepaald overtuigd van de 3D-CGI animatie in de eerste teaser. Vergelijkingen met Playstation 2-graphics aan het begin van de eeuwenwisseling waren niet van de poes.

17. Guillermo del Toro Presents 10 After Midnight

Guillermo del Toro verbond afgelopen zomer zijn gezaghebbende naam aan ‘Scary Stories to Tell in the Dark’. Ook in 2020 mikt de Mexicaanse Oscarwinnaar met ‘Guillermo del Toro Presents 10 After Midnight’ op rechtopstaande lichaamshaartjes en rusteloze nachten.
Als een gerespecteerde schoolmeester schrijft en regisseert del Toro zelf enkele huiveringwekkende episodes. De rest van de griezelige anthologieserie vertrouwt de vakman toe aan zorgvuldig geselecteerde namen uit het horrorgenre.

16. Bridgerton

bridgerton

Netflix schoof Shonda Rhimes en haar productiehuis Shondaland in 2018 een veelbesproken contract onder de neus. Met ‘Bridgerton’ mag de ‘Grey’s Anatomy’-bedenkster bewijzen of ze die vette cheque waard is. De ondertussen alweer 84-jarige Julie Andrews vertelt als Lady Whistledown het wel en wee van de welvarende Bridgerton-clan in het Londen van begin 19de eeuw.
Deze adaptatie van Julia Quins populaire boekenreeks belooft bakken romantiek, slinkse schijnhuwelijken, intriges en uiteraard ook heel wat achterklap. Hoofdrollen in het eerste seizoen zijn voor Phoebe Dynevor als bekoorlijke Bridgerton-dochter Daphe en Rége-Jean Page als Duke of Hastings alias lokale vrouwenmagneet.

15. Spectros

Spectros

In het Braziliaanse São Paulo vind je de grootste Japanse wijk ter wereld. Nou, uitgezonderd Japan dan. Begin 20ste eeuw vestigden Japanse migranten zich massaal in het district Liberdade. Een bijzondere plaats waar Braziliaanse folklore, geschiedenis en Japanse spookverhalen hand in hand gaan.
En de link met ‘Spectros’? In deze bovennatuurlijke Braziliaanse serie ontdekken vijf tieners wat er gebeurt als je te diep in dat erfgoedsmeltkroesje roert. Dan komen er sinistere dingen naar boven en lang vergeten geheimen die beter onder het oppervlak bleven. Of wacht jij met open armen op Braziliaanse hellevegen en Japanse shinto-geesten?

14. Unorthodox

unorthodox

De vierdelige miniserie ‘Unorthodox’ belooft een pittig verhaal over vrouwenemancipatie en volharding. De met een internationale doorbraak flirtende Israëlische Shira Haas leent haar bedroefde oogopslag aan Esther Shapiro. Een ultraorthodoxe religieuze sekte en gearrangeerd huwelijk houdt die vrijgevochten jonge Joodse in een stevige wurggreep.
Maar er gloort licht aan het einde van de beklemmende New Yorkse wijk Williamsburg. En dat licht leidt Esther naar Berlijn, waar ze na haar ontsnapping een carrière als klassieke muzikante ambieert. De Duitse regisseuse Maria Schrader baseert zich op de bestseller ‘Unorthodox: The Scandalous Rejection of My Hasidic Roots’, het onthutsend relaas van Deborah Feldman.
Aan geloofwaardigheid geen gebrek. De miniserie schakelt vlot tussen Engels en Jiddisch en filmde op locatie in de Duitse hoofdstad.

13. Ratched

Ratched

Milos Foremans ‘One Flew over the Cuckoo’s Nest’ geldt als één van de beste films uit de 70ies, zo niet allertijden. Louise Fletcher hield een Oscar voor beste actrice over aan haar rol als de sardonische Nurse Mildred Ratched. Terecht: het personage duikt steevast op in lijstjes met beste filmschurken.
Netflix betaalde in 2018 300 miljoen dollar voor Ryan Murphy’s exclusiviteitscontract. Na ‘The Policitian’ kiest de flamboyante tv-maker voor ‘Ratched’. Deze prequel-serie trapt af in 1947 en toont hoe een jonge verpleegster (‘American Horror Story’-bekende Sarah Paulson is opvallend genoeg 4 lentes ouder dan Louise Fletcher toen ze Jack Nicholsons tirannieke nemesis speelde ) gaandeweg uitgroeit tot de schrik van het Salem State Hospital. Zelfverklaarde workaholic Ryan Murphy beweert dat hij al genoeg materiaal heeft voor 4 seizoenen.

12. Cursed

cursed

Om de zoveel tijd mag het zwaard nog eens uit de steen. Guy Ritchie’s ‘King Arthur: Legend of the Sword’ moest uitgroeien tot een franchise van 6 films, maar daar dacht het publiek toch even anders over.
‘Cursed’ gooit het over een andere boeg. Frank Miller (jawel, de graphic novel grootmeester achter ‘The Dark Knight Returns’ en ‘Sin City’) en Tom Wheeler (met het iets onschuldiger ‘Puss in Boots’) laten het testosteron in de steen zitten. De schrijverstandem focust op Nimue, de latere Vrouwe van het Meer.
Voor Nimue (’13 Reasons Why’-ster Katherine Langford) haar even grootse als tragische lotsbestemming omarmt, heeft het tienermeisje andere katjes te geselen. De jonge huurling Arthur (Devon Terrell) helpen om een of ander oud zwaard naar tovenaar Merlijn te slepen, bijvoorbeeld.

11. Selena: The Series

Warner Bros. bedacht de betreurde zangeres Selena Quintanill al in 1997 met een biopic. Toen reïncarneerde Jennifer Lopez de ‘Queen of Tejano music’. In 2018 volgde ‘El secreto de Selena’, een niet-geautoriseerde minireeks die vooral de tragische moord op de Mexicaans-Amerikaanse zangeres belicht.
Maar Selena’s leven omvatte zoveel meer dan die noodlottige kogel op 31 maart 1995. Haar erven gaven dan ook graag groen licht voor een meer genuanceerde nieuw vertelling. ‘The Walking Dead’-overleefster Christian Serratos stift de lippen en nagels vuurrood voor deze hartverscheurende terugblik op het leven van de op 23-jarige leeftijd gestorven ‘Tejano Madonna’.

10. Never Have I Ever

Mindy Kaling is grappig, gewild en altijd een garantie voor hoge kijkcijfers. De Indiaas-Amerikaanse comédienne kreeg lachers op haar hand met amusante series als ‘The Office’, ‘The Mindy Project’ en ‘Champions’.
Voor ‘Never Have I Ever’ gebruikt Mindy Kaling nu haar eigen, met schaamrode hindernissen geplaveide jeugd als inspiratiebron. Het leven van een tienermeisje met Indiase roots (Maitreyi Ramakrishnan) loopt niet bepaald op rolletjes. Let op die vertelstem. Tennislegende John McEnroe praat de ‘coming-of-age’-komedie aan elkaar.

9. Jupiter’s Legacy

Jupiter’s Legacy

“Papa, ik lijk steeds meer op jou”, zong Stef Bos in 1991. De geknipte soundtrack voor ‘Jupiter’s Legacy’. Begin jaren 30 van de vorige eeuw trad de eerste generatie superhelden op de voorgrond. Vandaag treden hun kinderen uit de schaduw. Maar hoe kunnen ze hun ouders glansprestaties overtreffen? En willen ze dat wel?
Er moet een forse stapel stripboekjes in het Netflix-hoofdkwartier in Californië liggen. Want ook ‘Jupiter’s Legacy’ speelt leentjebuur bij de gelijknamige Amerikaanse comicsreeks. En gelijk hebben ze. Bedenker Mark Millars creatieve hersenspinsels leverde ons in het verleden ook al het geweldig herwerkingen als ‘Kick-Ass’ en ‘The Kingsman’ op.
De superheldengeneratiekloof zou wel eens ruige scènes bevatten. Steven S. Deknight, verantwoordelijke voor het bloederige STARZ’ sandalenspektakel ‘Spartacus’ fungeert namelijk als showrunner.

8. Locke & Key

lock and key

Nee echt. Die Netflix-bobo’s doen werkelijk niets anders dan comics bladeren op de plee. Ook deze ‘Locke & Key’ inspireert zich op een Amerikaanse stripreeks. Het geestenkindje van Joe Hill (een pseudoniem van Joseph King, zoon van een zekere Stephen King) en Gabriel Rodríguez trok al langer geïnteresseerde producers. De zaken waarmaken, bleek andere koek.
Na de brutale moord op haar man, verhuist kersverse weduwe Nina Locke en haar kroost Tyler, Kinsey en Bode naar een ietwat schimmige oud familielandgoed in het landelijke Massachusetts. Een klassieke fout in het horrorgenre. Het viertal ontdekt vervolgens een stel magische sleutels. Klassieke fout 2. Dan breken boosaardige demonische krachten los. Gelukkig komen die magische sleutels wel nog van pas.

7. Warrior Nun

Warrior Nun

Ondertussen vond iemand in het Netflix-hoofdkwartier een editie van ‘Warrior Nun Areala’, de merkwaardige stripreeks waarmee Ben Dunn midden jaren 90 een gewelddadige injectie religie in de negende kunst ramde.
Rondborstige, in een sexy habijt gehulde nonnen die allerhande demonische krachten in hun blikkerende porem slaan? Dat bleek niet zonder controverse. Ultrakatholieken hekelde het geweld en de verpakking. Atheïsten vonden dan weer dat de reeks het geloof verheerlijkten. Dat zal je altijd wel zien.
In het afgeleide ‘Warrior Nun’ ontwaakt een 19-jarige vrouw (de Portugese Alba Baptista) in het lijkenhuis. Ze is niet alleen opnieuw springlevend, maar moet met haar nieuwe krachten meteen vol aan de bak in de eeuwige strijd tussen goed en kwaad.

6. Cowboy Bebop

26 afleveringen. Meer had het Japanse ‘Cowboy Bebop’ niet nodig om uit te groeien tot een cultfenomeen van wereldformaat. De geanimeerde ‘space western’ uit 1998-1999 krijgt nu blits live-action jasje. John Cho speelt de weergaloos coole premiejager Spike Spiegel, Mustafa Shakir zijn partner in crime Jet Black.
Na een misgelopen stunt en akelige kniekwetsuur voor hoofdacteur John Cho, werden de opnames in oktober 2019 voor minstens een half jaar uitgesteld. Nog even afwachten of de onwaarschijnlijke helden nog in 2020 op Netflix landen. Rabiate fans hebben ondertussen dus nog ruimschoots de tijd om het internet te vullen met vergeldingsplannen voor als deze tv-bewerking gruwelijk tegenvalt.

5. The Eddy

Na het ruimte-uitstapje ‘First Man’ keer Damien Chazelle terug naar zijn eerste liefde: muziek. De gelauwerde ‘La La Land’ en ‘Whiplash’-regisseur pakt nu uit met het achtdelige ‘The Eddy’. Een jazzpianist (geen Ryan Gosling, maar Andre Holland deze keer) ruilt zijn bloeiende New Yorkse muziekcarrière in voor het co-runnen van een wankele jazzclub in Parijs.
De nachten in de stad van de liefde zijn zwoel, chaotisch en swingen vooral als een tierelier. Glen Ballard, die op een blauwe maandag nog ‘Man in the Mirror’ neerpende voor Michael Jackson, verzorgt de soundtrack.

4. Magic: The Gathering

netflix magic the gathering

Fans van het eerste uur kijken met argusogen naar ‘Magic: The Gathering’. Zal deze animatiereeks hun geliefde fantasy ruilkaartspel wel recht aandoen? Geeks zagen al vaker hun kostbare hobby geslachtofferd op het altaar van de commercie.
Met de Russo Brothers (behoeven deze knapen nog een introductie na ‘Marvel Cinematic Universe’-verdiensten?) als uitvoerende producenten zal dat wel meevallen. Sterker nog, de broers versleten als je ze mag geloven zélf menig Magic-decks in hun vrije uurtjes.
De aankomende tekenfilmserie belicht de magische Planewalkers en rekent daarvoor op de creatieve breinen die hun verhitte hersencellen ook al uitleenden aan geruststellende projecten als ‘Spider-Man: Into the Spider-Verse’, ‘Star Wars: The Clone Wars’ en ‘The Lego Movie’.

3. Avatar: The Last Airbender

Avatar The Last Airbender netflix 2020

Het eerste seizoen van ‘Avatar: The Last Airbender’ pronkt sinds oktober 2019 op de Nederlandse Netflix. Wil je ook seizoen 2 en 3 van deze nostalgische Nickelodeon-reeks herbeleven? Even je taalinstellingen op Engels te zetten volstaat.
M. Night Shyamalan deed in 2010 een bijzonder verdienstelijke poging om de alom geprezen animatiereeks ten gronde te richten met een abominabele live-actionfilm. Een nieuwe live-actionserie zal die miskleun op slag uitwissen. Bedenkers van het eerste uur Michael Dante DiMartino en Bryan Konietzko verkondigden trots dat ze deze keer zélf alle touwtjes in handen houden. Dat wordt een fijn wederzien met Aang, Katara en Sokka!

2. Dracula

BBC One en Netflix schuiven samen het deksel van Dracula’s doodskist. Mark Gatiss en Steven Moffat loodsten ‘Sherlock’ de 21ste eeuw in. Nu geven ze de aristocratische vampier een update. De driedelige miniserie blijft wel trouw aan Bram Stokers klassieker uit 1897. De Roemeense bloedzuiger ruilt Transsylvanië in voor het victoriaanse Londen. Onderweg zorgt hij voor 270 minuten huiveringwekkend kijkvoer.
Een engere Dracula dan wijlen Christopher Lee in de legendarische ‘Hammer Horror’-films blijft moeilijk denkbaar. Maar Claes Bang, de Deen die een European Film Award won voor zijn hoofdrol in ‘The Square’, komt wel akelig dicht in de buurt.

1. The Sandman

the sandman netflix 2020

Neil Gaimans 75-delige comicreeks ‘The Sandman’ werd lang onverfilmbaar geacht. New Line Cinema’s poging met Joseph Gordon-Levitt als droomwereldbaas zag nooit het zonlicht. Een stand-alone film doet het intrigerende universum van Morpheus en zijn verwanten Death, Delirium, Despair, Destruction, Destiny en Desire natuurlijk tekort.
Na het succes van andere Neil Gaimans tv-adaptaties als ‘American Gods’ en ‘Good Omens’ (beide te zien op Amazon Prime) bundelen DC Entertainment en Netflix hun krachten. Het triumviraat David S. Goyer, Allan Heinberg en Neil Gaiman beleeft momenteel slapeloze nachten in de schrijfkamer voor wat één van de meest ambitieuze en duurste stripadaptaties ooit wordt. Een tweede seizoen zit alvast mee in het gepeperd prijskaartje.

Ook andere streamingdiensten zitten niet stil, bekijk ook onze top 10 nieuwe series uit 2020 die niet van Netflix zijn!

Dit artikel is geschreven door Matthias Van de Velde. Hij komt uit de verguisde carnavalsstad Aalst en studeerde Klassieke Geschiedenis en Europese Politiek aan UGent. Hij is nog steeds boos dat hij als 6-jarige dreumes niet mee mocht toen ‘Bram Stoker’s Dracula’ en ‘Jurassic Park’ in de bios draaide. Hij schrijft nooit een woord te veel, tenzij hij zich laat gaan.

Meer Films & Series om naar uit te kijken in 2020