Gamers kunnen bijna niet wachten tot 2015 begint want het zou volgens de geruchten wel eens het beste jaar ooit kunnen worden voor games. Oude bekenden in hyperrealistische versies worden afgewisseld met games die echt iets nieuws willen presenteren. In 2015 wordt veel aandacht besteed aan grote, open werelden waar je als speler vrijelijk door heen kan bewegen. Zo groot is het aanbod dat we de 25 beste games voor 2015 presenteren.

25. Xenoblade Chronicles X (Wii U)

Xenoblade Chronicles X

Het originele Xenoblade Chronicles (2011) was een groot succes. Nu wordt de sciencefiction RPG van de makers van Baten Kaitos nog groter. Na een intergalactische oorlog blijven een klein aantal overlevenden op Aarde over. De Aarde ziet er prachtig uit maar is ook een vijandige omgeving vol vijandige wezens. Je kunt te voet rondreizen maar echt spectaculair wordt het wanneer je een grote vechtrobot weet te besturen.

24. Inside (Xbox One)

inside

Van de makers van Limbo komt een nieuwe game die dezelfde grauwe sfeer voortzet. In dit originele platformgame ben je een individu in een samenleving waar iedereen zich routineus voortbeweegt. Je probeert te ontsnappen uit de sleur maar dat gaat niet zomaar. En word je door iemand achtervolgd die heel erg op jezelf lijkt?

23. Scalebound (Xbox One)

Scalebound

Vergeet Bayonetta en The Wonderful101 volgens gameontwerper Hideki Kamiya wordt Scalebound iets heel anders. In Scalebound moet je als charismatische krijger samenwerken met een draak, zowel in het dagelijkse leven als in epische gevechten. De makers beloven dat de relatie die je opbouwt met de draak zeer speciaal en realistisch zal zijn.

22. Tom Clancy’s Rainbow Six: Siege (PC, PS4, Xbox One)

Tom Clancy’s Rainbow Six Siege

Sinds schrijver Tom Clancy in 1996 de gameontwikkelaar Red Storm Entertainment oprichtte heeft het bedrijf talloze games op de markt gebracht. De Rainbow Six serie van shooters is sindsdien constant in productie. Toch is het laatste deel Shadow Vanguard alweer uit 2011. Tijd voor een nieuw hoofdstuk. Het antiterrorismeteam zal zijn nieuwe missies nog realistischer uitvoeren, waarbij jij natuurlijk de rol van teamleider speelt.

21. Crackdown (Xbox One)

Crackdown

Het derde deel van Crackdown is volgens de makers geen vervolg maar moet meer gezien worden als een reboot van het origineel. De compleet eigen stijl, ergens heel realistisch maar ook stripachtig, is nog mooier uitgewerkt. Crackdown belooft heel veel vrijheid en samenwerking in een gedetailleerde wereld waar vanzelfsprekend veel kapot gemaakt kan worden om de slechteriken uit te schakelen.

20. Let It Die (PS4)

Let It Die (PS4)

Let It Die is de nieuwe naam voor het Lily Bergamo project van GungHo Online Entertainment. Let It Die speelt zich af in een futuristische wereld met zowel Westerse als Aziatische invloeden. Het spel wordt omschreven als een extreme actiegame waarin de dood een aparte rol speelt. Wie sterft wordt in het spel van een andere speler tot leven gebracht. Het gerucht gaat dat het spel ook via een app op de smartphone in dezelfde wereld als de PS4 is te spelen.

19. Mario Maker (Wii U)

Mario Maker (Wii U)

Nintendo zal in 2015 weer een aantal opvolgers van klassiekers als Mario Party 10 en Mario vs Donkey Kong uitbrengen. Het origineelste spel is echter Mario Maker. Voor het eerst wordt het mogelijk om zelf 2D-levels te maken voor de klassieke Mario. Levels bouwen wordt heel eenvoudig en je kunt je eigen creaties meteen testen. Je kunt zelfs kiezen of je het level wilt spelen in de 8-bit stijl van Super Mario Bros of als HD New Super Mario Bros. Laat je fantasie op de loop en verras vriend en vijand met de moeilijkste levels.

18. Everybody’s Gone to the Rapture (PS4)

Everybody’s Gone to the Rapture

Everybody’s Gone to the Rapture is een opvolger van het originele Dear Esther. Dear Esther was controversieel omdat het meer verhaal dan spel was. De makers beloven met de opvolger een hogere graad van interactiviteit tijdens het verhaal van Everybody’s Gone to the Rapture. Het spel draait rond zes verschillende personages in een apocalyptische wereld die geïnspireerd is door Britse sciencefictionfilms uit de jaren zestig. Dus verwacht veel sfeer terwijl je probeert te achterhalen of het einde der tijden echt heeft plaatsgevonden.

17. Quantum Break (Xbox One)

Quantum Break

Quantum Break presenteert een innovatief concept. Het is niet alleen een nieuwe game maar ook een aankomende televisieserie. De bedoeling is dat hoe je het spel speelt invloed heeft op de serie en andersom. Het verhaal speelt zich af op een universiteit waar een experiment met tijdreizen verkeerd is afgelopen. De drie hoofdpersonages krijgen hierdoor de mogelijkheid om de tijd te manipuleren. Zo kan een van hen in de toekomst kijken en is het voor een ander mogelijk om de tijd stop te zetten.

16. Batman: Arkham Knight (PC, Xbox One, PS4)

Batman Arkham Knight

Arkham Knight is het vierde deel in de Batman Arkham serie. Dit keer moet Batman het opnemen tegen Scarecrow die samenwerkt met The Penguin, Two-Face en Harley Quinn. Gotham is uiterst gedetailleerd nagebouwd en je kunt er op spectaculaire wijze doorheen vliegen, lopen en rijden. Fans van de game hebben reden tot juichen want eindelijk is de Batmobile zelf te besturen. Ook de mogelijkheden tijdens de vechtsituaties zijn uitgebreid waardoor je niet alleen op bruut geweld bent aangewezen.

15. Bloodborne (PS4)

Bloodborne

Van de makers van Demon’s Soul komt een nieuwe RPG die exclusief voor de Playstation4 is gemaakt. Ook in Bloodborne moet je met grote wapens in een duistere wereld zien te overleven, de verlaten stad Yharman. Verlaten? Niet helemaal, want een ziekte heeft de bewoners veranderd in demonische schepsels. Kun jij het medicijn vinden dat zich volgens de legendes in de stad bevindt en allerlei ziektes kan genezen? Bloodborne heeft meer snelle actie dan zijn voorganger waarbij veel aandacht is besteed aan dynamisch wapentuig.

14. Tom Clancy’s The Division (PC, PS4, Xbox One)

Tom Clancy's The Division

De Tom Clancy reeks pakt duidelijk uit in 2015 met een nieuwe titel: The Division. In deze zeer uitgebreide multiplayer game word je als onderdeel van een team, de Strategic Homeland Divsion, in een superspannende situatie geplaatst. Een besmettelijke ziekte heeft binnen vijf dagen de Verenigde State lam gelegd en jouw team moet redden wat er te redden valt. Bovendien lijkt het virus niet zomaar te zijn ontstaan. Vanzelfsprekend krijg je de kans om veel te schieten. The Division zal ook op tablet te spelen zijn.

13. Uncharted 4: A Thief’s End (PS4)

Uncharted 4

Gelukszoeker Nick Drake keert weer terug in het vierde deel van Uncharted. Dit keer spoelt hij aan op een eiland met alleen een pistool in zijn bezit. In dit actie-avontuur spel ga je op zoek naar een verloren gewaande piratenschat. Vorige delen werden juichend ontvangen dus de verwachtingen zijn hooggespannen. Grote vraag is of dit zonder schrijver Amy Henning en gameregisseur Justin Richmond gaat lukken.

12. Dead Island 2 (PC, Xbox One, PS4)

Dead Island 2

Het vervolg op Dead Island is extreem gewelddadig. De bloederig effecten zijn nog heftiger wanneer je zombies uit de weg ruimt. In plaats van op een afgelegen eiland probeer je dit keer te overleven in Californië dat met heel veel oog voor detail is nagebouwd. De zombies zijn dit keer ook dodelijker. Er zijn vier personages die in multiplayer samen kunnen werken.

11. Splatoon (Wii U)

Splatoon

Nintendo maakt zijn naam als kindervriendelijke spelmaker weer helemaal waar met Splatoon. Eigenlijk is het gewoon een schietspel maar in plaats van bloed vloeit hier inkt. Je personages heeft een menselijk vorm maar kan veranderen in een inktvis. Als inktvis kun je inkt rondspuiten en wie aan het eind het grootste deel van de gamewereld heeft ingekleurd wint het spel. Natuurlijk hebben ze bij Nintendo weer een paar leuke vondsten: zo kun je door je eigen inkt zwemmen. Met maximaal acht spelers is het mogelijk om tegelijkertijd te spelen in een 4 tegen 4 wedstrijd.

10. The Order: 1886 (PS4)

The Order 1886

Voor de liefhebber van een game met een goed verhaal is The Order: 1886 smullen geblazen. Deze actie-adventure speelt zich af in het Londen van de 19de eeuw. Maar dan wel in een alternatieve geschiedenis. Sinds de donkere middeleeuwen voert de mensheid een oorlog tegen krachtige beesten die ooit mens waren. Zelfs Koning Arthur vocht al tegen de wezens. Dankzij de nieuwe technologieën van de industriële revolutie krijgt de mens eindelijk de overhand. In The Order: 1886 ben je lid van een ridderorde die de beesten met nieuwe wapens opjaagt. De gameplay die tot nu toe is vrijgegeven ziet er zeer sfeervol uit en leent zich voor flink wat schrikeffecten.

9. Dying Light (PC, PS3, PS4, Xbox360, Xbox One)

Dying Light

Van de makers van Dead Island komt een nieuwe zombietitel, het langverwachte Dying Light. Ook hier moet je zien te overleven in een grote wereld, een stad die veel weg heeft van Istanboel. Overdag kun je op je gemak zombies opjagen en op bloederige wijze uitroeien. Maar dan valt de dag en worden de rollen omgedraaid! De zombies worden agressiever en gevaarlijker. Bovendien verschijnen er ook andere wezens die zin hebben in een hapje vers mens. Zie dat maar tot de ochtend te overleven.

8. Rise of the Tomb Raider (Xbox 360, Xbox One)

Rise of the Tomb Raider

In 2013 werd de langlopende Tomb Raider reeks nieuw leven ingeblazen door een reboot. Hierin stond de actrice Camilla Luddington model voor de jongere Lara Croft. In het komende vervolg voor de Xbox keert Luddington terug. Voor de rest houdt Microsoft details angstvallig verborgen. Gezien de moordende concurrentie moet men wel met een spectaculaire versie van Tomb Raider komen.

7. Homefront: The Revolution (PC, PS4, Xbox One)

Homefront The Revolution

Homefront: The Revolution speelt zich af in de Amerikaanse stad Philadelphia. In de nabije toekomst is er een politiestaat uitgeroepen en als speler ben je onderdeel van een ondergrondse beweging die sabotagemissies moet uitvoeren. Crytek is zeer ambitieus te werk gegaan en heeft veel aandacht besteed aan natuurlijke belichting. De wereld waar je vrijelijk door heen kan bewegen ziet er werkelijk fantastisch uit en dat maakt van Homefront: The Revolution een van de mogelijke favorieten voor 2015.

6. The Witcher 3: Wild Hunt (PC, Xbox One, PS4)

The Witcher 3 Wild Hunt

De eerste twee delen van het Poolse The Witcher waren een groot succes. Met deel 3 beloven de makers de grootste levende gamewereld ooit. Met de stoere Geralt kun je nu nog verder reizen door de middeleeuwse wereld waar niemand zijn leven veilig is dankzij de invasie van het mysterieuze Wild Hunt leger. Omdat de afstanden en het verloop van dag en nacht realistisch is wordt het belangrijk om te paard of met de boot te reizen.

5. Star Wars Battlefront (PC, PS4, Xbox One)

Star Wars Battlefront

In 2015 verschijnt de zevende Star Wars film. Om de tijd te overbruggen zal Electronic Arts een derde aflevering in de Battlefront serie verzorgen. De details zijn zoals gebruikelijk bij Star Wars zeer schaars maar een tipje van de sluier is alvast opgelicht: de veldslagen zullen in ieder geval plaatsvinden op de ijsplaneet Hoth (The Empire Strikes Back) en de maan Endor (Return of the Jedi). Maak je alvast op voor flitsende achtervolgingen op de lightspeeder.

4. The Legend of Zelda (Wii U)

legend of zelda

Met een nieuw hoofdstuk van het populaire The Legend of Zelda doet Nintendo een gooi naar de open wereld game. Steeds vaker verliepen Zelda games volgens een bepaald plan. Ontwerper Eiji Aonuma heeft aangekondigd dat de nieuwste versie een breuk zal betekenen met het naspelen van een scenario. Ook de traditionele rol van de puzzels en kerkers zal anders zijn. De eerste beelden van de wereld zien er prachtig levend uit, maar verdere details zijn schaars. Zelfs een ondertitel is nog niet bekend gemaakt.

3. Halo 5: Guardians (Xbox One)

halo 5

De Halo serie is van de grootste redenen dat de Xbox een succes is geworden. Als first person shooter blijft het onovertroffen, hoe goed de concurrentie zijn best ook doet. Het verschijnen van het vijfde deel Guardians is een van de grote evenementen in het gamejaar. Bovendien valt het samen met de Halo televisieserie die door niemand minder dan Steven Spielberg wordt geproduceerd. Halo Guardians wordt een tweede deel in het verhaal van John-117 en sluit naadloos aan op Halo 4.

2. Metal Gear Solid V: The Phantom Pain (PS3, PS4, Xbox360, Xbox One)

Metal Gear Solid V

Metal Gear heeft eigenlijk geen introductie nodig. Door de jaren heen heeft elk deel van het militaire actie-adventure altijd tot de lijst van best verkopende games behoord. The Phantom Pain is een direct vervolg van Metal Gear Solid V: Ground Zeroes en gaat verder met de avonturen van de huurling Venom Snake. Dit keer reist hij af naar Afrika en keert vervolgens terug naar Afghanistan om wraak te nemen op degenen die zijn teamleden in het vorige deel vernietigden. Ook Metal Gear mengt zich in de open wereld ontwikkeling waardoor het verplaatsen van je personage een grotere rol zal spelen. Bovendien is er een nieuwe dag-nacht cyclus en een verbeterde AI van de tegenstanders wat de moeilijkheidsgraad danig zal verhogen.

1. Mortal Kombat X (PC, Xbox 360, Xbox One, PS3, PS4 )

Mortal Kombat X

Het laatste deel van Mortal Kombat was zowel een kritisch als commercieel succes. Zoals de traditie wil was ook het negende deel van Mortal Kombat weer zo bloedig dat het in sommige landen werd verboden. In 2015 viert het vechtspel een jubileum met een tiende aflevering. Het verhaal gaat verder waar het vorige deel eindigde en maakt vervolgens een sprong van 25 jaar waarbij veteranen worden geconfronteerd met een nieuwe generatie krijgers. De grootste verandering wat betreft interactie is de mogelijkheid om met je personage de omgeving te gebruiken tijdens het gevecht. Elke krijger heeft nu standaard drie variaties van speciale bewegingen waarmee de tegenstander kan worden overrompeld. Er zullen vier nieuwe personages worden geïntroduceerd waaronder Kotal Kahn, een spectaculaire Azteekse bloedgod. Aangezien de makers weten dat Mortal Kombat en controverse altijd samengaan, beloven ze van te voren dat de dodelijke bewegingen de bloedigste tot nu toe zullen zijn. Ook op het gebied van de verwachtingen weer een flawless victory!