6 augustus 1945 is een dag om nooit te vergeten. Op deze dag maakte de wereld kennis met de allesvernietigende kracht van kernwapens. De kernbom dei Amerika die op Hiroshima gooide zorgde voor 240.000 doden. Twee dagen later werd atoombom nummer twee gegooid, ditmaal op Nagasaki, deze zorgde voor meer dan 70.000 doden.

Je zou hopen dat de wereld na deze ellende alle atoombommen zou vernietigen en er nooit meer eentje zou maken. Maar helaas, niets was minder waar. Er volgde een ware wedloop tussen de wereldmachten en er werden genoom kernwapens gemaakt om de volledige wereld te verwoesten. Er zijn niet alleen meer atoombommen, maar de huidige atoombommen zijn ook nog eens 1.000 keer (!) sterker dan de bommen van 1945. Als er nu een kernoorlog uitbreekt zou dit wel eens het einde van onze beschaving kunnen zijn.

Volgens het Stockholm International Peace Research Institute zijn er wereldwijd ongeveer 13.080 kernwapens. 3.825 van deze wapens staan klaar voor gebruik. Er zijn wereldwijd 9 landen met kernwapens en nog 5 landen (waaronder Nederland) waar kernwapens worden opgeslagen.

In 1968 is door 191 landen het Non-proliferatieverdrag getekend, een verdrag dat het bezit van kernwapens beperkt. Vijf landen die het verdrag hebben getekend hadden op dat moment de beschikking over kernwapens, de Verenigde Staten , Sovjet-Unie, Verenigd Koninkrijk , Volksrepubliek China en Frankrijk. Zij zijn de enige landen die volgens het verdrag kernwapens mogen bezitten. Verder mogen ze de technologie niet aan andere landen overdragen, zullen ze de kernwapens niet inzetten zolang ze niet zelf worden aangevallen en ze moeten hun voorraden reduceren. Toch zijn er meer landen met kernwapens, India, Pakistan, Israël en Noord-Korea tekende het Non-proliferatieverdrag namelijk niet en zijn de andere kernwapenstaten.

10. Nederland, België, Duitsland, Italië en Turkije

Deze vijf Europese landen zijn geen echte kernmachten, ze bezitten namelijk zelf geen kernwapens, maar er liggen wel kernwapens opgeslagen in het kader van de Nuclear sharing-strategie van de NAVO. In Nederland liggen op de Luchtmachbasis Volkel 22 kernwapens van het Amerikaanse leger. In België liggen op de Vliegbasis Kleine-Brogel enkele kernwapens opgeslagen voor strategische doeleinden. Verder zijn er in Duitsland, Turkije en Italië ook kernwapens opgeslagen.
Oekraïne, Wit-Rusland en Kazachstan hadden ooit ook kernwapens die ze erfden na de val van de Sovjetunie, maar deze hebben ze teruggeven aan Rusland.

9. Noord-Korea – 60 kernwapens

noord korea kernwapens

doddis77 / Shutterstock.com

In 2003 trok Noord-Korea zich terug uit het Non-proliferatieverdrag. Drie jaar later deed het zijn eerste nucleaire testen. Sindsdien zijn ze, ondanks vele protesten van de wereld, doorgegaan met het bouwen van nucleaire wapens. Naar schatting hebben ze momenteel 60 nucleaire wapens.

8. Israël – 90 kernwapens

israel kernwapens

Israël heeft officieel nooit erkend noch bevestigd dat ze kernwapens hebben. Maar het is een publiek geheim dat ze al decennia lang bouwen aan een nucleair arsenaal. In 1986 gaf klokkenluider Mordechai Vanunu, een voormalig nucleair technicus, hiervoor de bewijzen.

7. India – 160 kernwapens

india kernwapens

De relatie tussen buurlanden India en Pakistan is op z’n zachts gezegd gespannen. Het is dan ook een bedreigende situatie dat beide landen over kernwapens beschikken. Gelukkig is het tot op heden ooit tot een nucleair conflict geëscaleerd. In 2003 heeft India aangegeven een “no-use-first policy” in te voeren, wat inhoud dat ze nooit zelf als eerste kernwapens zullen inzetten.

6. Pakistan – 165 kernwapens

pakistan kernwapens

Buurland Pakistan heeft helaas niet de “no-use-first policy”. Na de Indiaas-Pakistaanse Oorlog in 1971 en het groeiende kernwapen arsenaal van India voelde Pakistan zich genoodzaakt ook een nucleair programma te starten.
Sinds 2014 beschikt Pakistan ook over tactische nucleaire wapens, deze zijn kleiner en kunnen gemakkelijk worden gelanceerd vanaf schepen of onderzeeërs. Het schijnt dat ze ook bijna de “nuclear triad” hebben voltooid, dit houdt in dat ze van land, lucht en zee kernwapens kunnen lanceren.

5. Het Verenigd Koninkrijk – 225 kernwapens

vk kern

Het Verenigd Koninkrijk heeft altijd aangegeven om enkel kernwapens te bezitten om het land te verdedigen. Ze hebben het Non-proliferatieverdrag getekend en hebben hun arsenaal de afgelopen decennia gereduceerd. Hier lijkt echter een verandering in te komen, in 2021 gaf Boris Johnson aan de hoeveelheid kernkoppen met 40% te willen verhogen. Dit heeft te maken met de dreiging vanuit Rusland en Noord-Korea.

4. Frankrijk – 290 kernwapens

frankrijk kernwapens

Frankrijk begon met het ontwikkelen van kernwapens tijdens de Koude Oorlog. Charles de Gaulle vond dat het land zich onafhankelijk van de VS en de NAVO moest kunnen beschermen. Hij was er niet van overtuigd dat zij Frankrijk te hulp zouden schieten bij een aanval vanuit de Sovjetunie.

3. China – 320 kernwapens

china kernwapens

Net als India heeft China een “no-use-first policy”, alhoewel andere grootmachten sceptisch zijn of het land zich hier ook echt aan zal houden. China houdt details over zijn nucleaire programma geheim. Ze maken onderdeel uit van het Non-proliferatieverdrag, maar ook dit stelt andere landen niet gerust.

2. Verenigde Staten – 5.550 kernwapens

vs kernwapens

Het kernwapen tijdperk is begonnen in 1942 met het Manhattan Project. De Verenigde Staten veranderde voor altijd de wereld met het produceren van kernwapens. Amerika is ook het enige land dat atoombommen daadwerkelijk heeft ingezet, tijdens de Tweede Wereldoorlog gooiden ze twee atoombommen op Japan.
De VS zijn onderdeel van het Non-proliferatieverdrag, maar weigeren om de “no-first-use policy” te ondertekenen. Ze lijken ook niet van plan om hun kernwapenarsenaal af te bouwen, de laatste jaren heeft Amerika juist flink geïnvesteerd in het moderniseren van zijn kernwapens.

1. Rusland – 6.257

rusland kernwapens

ID1974 / Shutterstock.com

Nadat Rusland hoorde van het Manhattan Project begonnen ze snel met het bouwen van hun eigen kernwapens. Tijdens de Koude Oorlog was het land in een Nucleaire wapenwedloop met Amerika. Na het uiteenvallen van de Sovjetunie zijn veel kernwapens teruggegaan naar Rusland. Net als Amerika heeft Rusland de laatste jaren geïnvesteerd om de kernwapens te moderniseren.
Dat Rusland de meest kernwapens heeft betekend overigens niet dat ze de sterkste kernmacht zijn. De kernwapens van Amerika zijn superieur aan die van Rusland.