Wie niet sterk is, moet slim zijn, gaat het spreekwoord. Dat is natuurlijk niet letterlijk bedoeld, sterke mensen kunnen wel degelijk een torenhoog IQ hebben, zoals je zult zien bij een van de onderstaande meesterbreinen. Slimheid is echter wel een zeer gewaardeerde eigenschap, tegenwoordig. Ons hele educatie-systeem is gebouwd op het streven naar slimme mensen. Hoe slimmer, hoe beter. Opmerkelijk genoeg betekent het Duitse woord schlimm (je spreekt het uit als sliem) ernstig of serieus. Oudere Nederlanders gebruiken het Nederlandse woord slim ook nog wel eens op deze manier. “Het wordt almaar slimmer” zegt mijn opa, bijvoorbeeld, en daarmee bedoelt hij niet intelligenter!

Dat terzijde. Naast slimheid, is meten ook een rage van de afgelopen decennia. Meten is weten, en zo heeft men ook al jaren gestreefd naar het meten van slimheid. Intelligentie, om precies te zijn. De meest bekende poging om intelligentie te meten, nog steeds in gebruik, is via de intelligentie-quotiënt, ofwel IQ. Omdat bijna iedereen tegenwoordig aan IQ denkt als ze aan intelligentie denken, en andersom, hebben wij onze top tien ‘slimste’ mensen gebaseerd op deze IQ scores. Maar omdat de formele IQ tests pas echt algemeen worden toegepast in de laatste eeuw, geven we schattingen aan voor meesterbreinen die vóór die tijd geleefd hebben. Het blijft giswerk…

10. Leonardo da Vinci (IQ 180-190) en Albert Einstein (IQ 160-190)

einstein & davinci

Ongebruikelijk, maar de tiende plek wordt gedeeld door twee historische figuren die iedereen wel bij naam kent. Beide hebben nooit een formele IQ test gedaan, dus de waarden zijn gebaseerd op schattingen. De Duitse Albert was geïnteresseerd in fysica, mechanica en mathematica, maar is vooral bekend om zijn werk in kwantum-theorie. De algemene relativiteitstheorie (iedereen kent de leus E=MC-kwadraat wel) kreeg hij overigens de Nobel-prijs. Hij werd overigens maarliefst 76 en overleefde daarmee twee wereldoorlogen. Albert’s IQ schat men in tussen de 160 en 190.

Leonardo werd iets eerder geboren, in 1452 om precies te zijn. Hij beperkte zich nauwelijks tot één gebied van kennis, als een echte ‘renaissance-man’ was hij gepassioneerd in alle takken van de wetenschap. En dat alles via zelf-studie! Hij was schilder, beeldhouwer, architect, musicus, mathematicus, uitvinder, technicus, anatomist, geoloog, cartograaf, botanist en schrijver. Ook hij werd oud, voor zijn tijd, 67 jaar. Zijn IQ werd ingeschat tussen de 180 en 190.

9. Marilyn Vos Savant (IQ 190)

Marilyn Vos Savant
foto: marilynvossavant.com

Het doet mij persoonlijk veel plezier om te zien dat er ook een (helaas slechts één) vrouw voorkomt in deze lijst. Marilyn is een Amerikaanse die in ’46 geboren werd. Ze heeft een IQ van 190, maar dat zou je aan haar baan niet raden. Ze is namelijk columniste, en schrijft daarnaast ook boeken en toneelstukken. Ze heeft een tijd lang een column gehad waarin ze puzzels oploste die lezers haar konden toesturen. Marilyn’s IQ is overigens officieel erkent door het Guinness Book of Records, en zij is daarmee officieel de hoogst-scorende dame in de wereld.

8. Mislav Predavec – 192 IQ

mislav predavec

Na een kort uitstapje naar de Staten keren we terug naar Europa. Mislav is een Kroatische professor in mathematica aan de Universiteit van Zagreb, en tevens de oprichter van de GenerIQ Society, een genootschap voor zeer intelligente mensen. Alsof dat nog niet genoeg is (blijkbaar niet) is hij ook nog eens oprichter en eigenaar van een handelsbedrijf. Smaak heeft hij ook, hij houdt van rock, Pink Floyd en zo, en waardeert met name de kunst van mede-genie Leonardo Da Vinci. Voor de computer-nerds onder ons, Mislav speelt regelmatig in Mafia Wars (een online computer-spel, lieve mensen, geen echte maffia oorlogen!).

7. Rick Rosner – 192 IQ

Rick Rosner

Terug naar Amerika. In de introductie stond dat wie niet sterk is, slim moet zijn. Welnu, Rick Rosner neemt hier geen boodschap aan, hij is beide. Zijn CV is indrukwekkend, maar niet vanwege de moeilijke banen, professoraten of Nobel-prijzen. Nee, Rick heeft vier jaar van zijn carrière als uitsmijter in een bar gewerkt. Ook was hij een tijd lang een ober-op-skates (zulke dingen bestaan nu eenmaal, in Amerika!). Hij is stripper geweest, en naaktmodel! Maar hij neemt geen genoegen met een score van 192. In plaats daarvan oefent hij dag en nacht met IQ tests om zijn score te verbeteren. Misschien dat hij ooit zijn zevende plek mag verlaten, en inruilen voor de zesde. Voorlopig, echter, zit de vroegere aartsvijand van Amerika, de Rus, op die positie!

6. Garry Kasparov (IQ 194)

Garry Kasparov

Garry is een Rus die in 1964 voor het eerst het daglicht zag. Als schaakmeester voldoet hij aan het stereo-type meesterbrein. Hij is daarnaast ook auteur en een politieke activist, maar de meeste mensen kennen hem vooral als ‘de beste’ schaker ooit. Hij begon daar overigens al mee op 11-jarige leeftijd, dus ampele tijd om te oefenen heeft hij wel gehad. Maar aan de andere kant, niet veel mensen winnen op 13-jarige leeftijd al de Russische Junior Schaak-kampioenschappen (slechts één per jaar, om precies te zijn). Hij is echter verslagen door de super-schaak-computer, een enorme rekenmachine die ruim 200 miljoen mogelijke zetten kan berekenen in één seconde! Tja…

5. Dr. Evangelos Katsioulis – 198 IQ

Dr. Evangelos Katsioulis

Een Griek, halverwege de lijst. En daarnaast een psychiater. Evangelos heeft echter diploma’s in zowel filosofie, als medische onderzoekstechnologie én daarnaast ook nog psychische farmacologie. Hij is daarnaast ook nog schilder, en kan een redelijke baantje in het zwembad trekken. Kunst, als je in de prachtige zee rondom Griekenland kan oefenen!

4. Kim Ung-yong (IQ 210)

Kim Ung-yong

We overschrijden de 200-grens, en hoe?! Ook laten we Europa achter ons, want Kim Ung-Yong komt uit Zuid Korea, geboren in 1963. Als half-jarige baby kon Kim al praten, en toen hij drie jaar was, wanneer de meeste kinderen één taal beginnen te begrijpen, sprak hij Koreaans, Japans, Duits en Engels en kon daarnaast al gecompliceerde rekensommen oplossen. Hij schreef ook gedichten, maar ‘enkel’ in het Chinees en Koreaans. Een jaar later, op vier-jarige leeftijd, volgde hij al college’s op hoger niveau, en vanwege deze magistrale capaciteiten nodigde NASA hem op 8-jarige leeftijd uit om voor hen te komen werken. Na dat een tijdje te hebben gedaan keerde hij echter terug naar Korea, en verdiepte zich in civiele techniek. Hij heeft intussen al 90 artikelen gepubliceerd over hydraulica.

3. Christopher Hirata (IQ 225)

Christopher Hirata

In 1982 geboren en op 12-jarige leeftijd al klaar met universitaire fysica en mathematica. Wat daarna te doen? Simpel, een jaar later won Chistopher de Internationale Wetenschaps-Olympiade. Hij werd, net als onze nummer 2, geronseld door NASA, en werkte voor hen aan een ruimteproject naar Mars. Hij was toen overigens 16 jaar! Tegenwoordig, echter, geeft hij les aan het Californische instituut voor Technologie, in astrofysica.

2. Terence Tao (IQ 225-230)

Terence Tao

Terrence werd in 1975 geboren in Australië, hoewel hij tegenwoordig les geeft aan de Universiteit van Californië, in Los Angeles. Hij volgde universitaire mathematica-cursussen toen hij 9 was en ontving zowel zijn bachelor’s als master’s diploma toen hij 16 was. De meesten van ons zitten dan nog op de middelbare school en hebben nog niet eens een universiteit gekozen! Op zijn 24-ste kreeg hij een volledig professoraat aangeboden, en heeft inmiddels al meer dan 230 publicatie’s op zijn naam staan! Hij buigt zich met name over de meest moeilijke sub-domeinen van mathematica, want met een IQ van 230 ga je natuurlijk niet voor de ‘inkoppertjes’!

1. William James Sidis (IQ 250-300)

William James Sidis

Onze nummer 1 is wederom iemand met een geschatte IQ. Immers, in zijn tijd was de IQ test nog niet eens uitgevonden! William James Sidis werd geboren in New York, in 1888. Zijn ouders waren overigens Joodse Oekraïners, gevlucht uit hun thuisland vanwege Pogroms. De ‘ruwe’ schatting van William’s IQ is ergens tussen de 250 en 300. Wat had hij gedaan om die schatting te verdienen? De grammatica-school (een nogal technisch-georiënteerde middelbare school uit die tijd), waar hij heen ging op 6-jarige leeftijd, wist hij binnen 7 maanden af te ronden. Op 11-jarige leeftijd ging hij naar Harvard, en op 20-jarige leeftijd sprak hij 40 talen vloeiend. Dat was echter niet zijn specialiteit. Zijn hart en ziel lag in de mathematica (dat schijnt nogal een herhalende liefde te zijn bij de meesterbreinen uit deze lijst!). Echter, als piep-jonge student had hij het niet makkelijk. Andere studenten waren jaloers, en begonnen hem het leven zuur te maken. Hij ging daarom naar een instituut in Texas op 17-jarige leeftijd, maar ook daar werd hij ruw, lomp of onbeschoft behandeld door oudere studenten. Bovendien verveelde hij zich hier stierlijk. In 1919 werd hij gearresteerd omdat hij meeliep met een protest-parade. Zijn ouders wisten hem uit de gevangenis te helpen, op voorwaarde dat hij een jaar lang onder hun hoede zou leven. Dit zou hem van zijn atheïstische en socialistische ‘waanbeelden’ moeten helpen verlossen. Maar na ’21 was William meer dan ooit vastberaden om een onafhankelijk en privé-leven te leiden, zonder de hulp van zijn ouders. Derhalve werkte hij als simpele klusser. Al met al heeft hij, ondanks zijn briljante IQ, geen echte doorbraken in de wetenschap weten voortbrengen. En dat terwijl onze nummers 10, met ruim 100 IQ-punten minder, dat wél deden….

Hoewel IQ vaak wordt gehanteerd als een maat voor slimheid, is het eigenlijk niet helemaal correct. Wat een IQ-test meet, is hoe goed je scoort op de vragen in de test, ten opzichte van de gemiddelde persoon. We nemen daarbij aan dat de vragen in de test een indicatie zijn van iemand’s slimheid. Meestal klopt het wel, mensen die in de volksmond ‘slim’ genoemd worden, scoren hoog op een IQ-test. Maar laten we even duidelijk stellen, IQ is niet alles! Vergeet niet de kracht van de juiste ‘vrinden’, een rijke familie, sluwheid, en uiterlijk of innerlijk schoon! Een portie gezond verstand, dat doet altijd wonderen, maar alles met mate!