De meeste mensen (hoewel lang niet iedereen!) kunnen het zich veroorloven om een kilootje of twee minder wegen dan de weegschaal aangeeft. Niet altijd is dat ook werkelijk nodig, of zelfs wenselijk (er zijn mensen die wanhopig lijnen terwijl daar absoluut geen noodzaak voor is!), maar in sommige andere gevallen is het inderdaad zo: een paar kilo minder zou mooi wezen. Soms is enkele tientallen kilo’s zelfs het mooist. Hoewel Nederland bij lange na niet het dikste land ter wereld is, zijn we, net als veel andere Europese landen, toch wel met zijn allen steeds dikker aan het worden (wederom, gemiddeld gesproken, dus trek het je vooral niet persoonlijk aan!). Vooral na Kerst en andere feestdagen is zowel de noodzaak als de wil er, om die kilo’s eraf te krijgen. En waar een wil is, is een weg, toch?

Behalve dat het schoonheidsideaal ons dicteert om slank te zijn, op het magere af als we de catwalk-modellen moeten geloven, is het ook gezond om niet al te dik te zijn. Overigens hoef je voor je gezondheid geen mager skelet te zijn, in tegendeel, te mager is net als te dik zijn erg slecht voor je. Wat betreft gewicht is gematigdheid het sleutelwoord.

Hoe dan ook, mensen denken vaak aan diëten als ze denken aan afvallen, echter, het woord dieet duidt enkel en alleen op het feit dat er bepaalde ‘leefregels’ zijn gesteld, meestal met betrekking tot je eetpatroon. Iemand die juist wil aankomen kan dus net zo goed een dieet volgen, hoewel zo’n dieet er wel anders zal uitzien! Afijn, diëten zijn dus niets meer dan een stel leefregels en voornamelijk eetregels. Wat mag je wel, en wat mag je niet eten, wanneer, en in welke vorm. De meeste diëten pretenderen een wetenschappelijke achtergrond te bezitten, maar feit is dat de wetenschap nog zo weinig weet over de exacte werking van de darmen, maag, en het hele verterings- en verbrandingssysteem in het menselijk lichaam, dat er geen één wetenschappelijke oplossing is. Als dat zo was, dan waren er niet zoveel mensen die met een overgewicht kampten! Het is dus een beetje zoeken naar een dieet dat bij je past, en dat je kunt volhouden. Want dat is wel het magische woord: volhouden. Een dieet werkt namelijk pas als je je oude eetgewoonten overboord gooit en het nieuwe patroon overneemt. Doe je dat niet, en ga je wel terug naar je oude gewoontes, dan stuitert je gewicht gewoon net zo vrolijk weer terug naar je vorige toestand. Dat geldt voor mensen die willen afvallen, maar ook voor hen die willen aankomen, of gewoon een gezonder dieet willen aanleren.

Het is nogal moeilijk om diëten te rangschikken op effectiviteit, want het is voor ieder dieet en iedere gebruiker persoonlijk wat hij of zij wil met het dieet, en of het dus effectief is, hangt van die persoonlijke wensen af. We geven hier echter de voors en tegens van een tiental erg bekende diëten (de meeste andere diëten zijn gebaseerd op een van onderstaande). De lezer kan zelf oordelen welke argumenten zwaarder wegen!

10. Dukan Dieet

afvallen

Dit dieet richt zich op een lage inname van koolhydraten, ofwel ‘suikers’, en een hoge inname van proteïnen, of ‘eiwitten’. Laten we hier even bij stilstaan. Over het algemeen bestaat voedsel uit drie tot vier grote bestandsdelen (met daarnaast nog wat sporen aan vitaminen en mineralen, maar die laten we even buiten beschouwing): eiwitten, koolhydraten, vetten en vezels. Niet ieder product bevat alle vier, en zeker niet in dezelfde hoeveelheden. Daarnaast is er binnen de groepen ook nog eens grote diversiteit te vinden. Zo zijn koolhydraten te verdelen in suikers en overige (en ook suikers zijn weer op te delen). Laten we het echter simpel houden. Eiwitten zijn voornamelijk nodig voor spier-opbouw, vetten gebruikt je lichaam voor energieopslag, en koolhydraten zijn meestal nodig voor het lichaam om in directe actie te komen. Dat is allemaal erg kort door de bocht maar in grove lijnen werkt het lichaam min of meer zo. Is er teveel van het ene (bijvoorbeeld koolhydraten) dan slaat je lichaam dat op als vet voor latere en slechtere tijden. Als die slechte tijden niet komen, tja, dan hoopt die reserve zich op en wordt je dus dik(ker).
Een dieet dat zich concentreert op het minimaliseren van koolhydraten en maximaliseren van eiwitten (zoals het Dukan Dieet) probeert aan de hand van deze voedingsbestanddelen het lichaam in een zodanige status te krijgen dat het meer energie verbrandt dan het uit voedsel opneemt. Immers, afvallen is het doel van het Dukan dieet en afvallen doet je lichaam pas als het minder energie binnen krijgt als dat het verbruikt!

Volgens het Dukan dieet mag je alles eten wat je wilt, mits je je houdt aan de regels van het Dukan plan. Het bestaat uit vier fasen met ieder hun eigen regels. De eerste fase, bijvoorbeeld, is een erg strikt ‘magere eiwitten’ fase, waarin je dus ‘alles’ mag eten, mits het maar genoeg magere eiwitten bevat. Er is een lijst met 72 producten opgesteld voor je, waar je van mag kiezen. Kipfilet, kalkoen, eieren, magere vis en vetvrije melkproducten, daar bestaat de lijst grotendeels uit. Dit doe je ongeveer vijf dagen, terwijl je koolhydraten mijdt als ware het de duivel zelf (dat wil dus zeggen, geen pasta, rijst, aardappelen, brood, toastjes, … et cetera!) en het Dukan dieet verbiedt overigens in deze fase ook vettige producten en groenten. Die groenten, fruit, en sommige koolhydraten worden in de volgende drie fasen geleidelijk aan geherintroduceerd. De laatste fase kent overigens geen tijdslimiet, zoals de voorgaande, en het idee is dan ook dat je deze uitstrekt tot je je ideale gewicht hebt bereikt. En in principe langer, want om je ideale gewicht te behouden kan je niet terugvallen op je voedingspatroon vóór het dieet.

Het Dukan dieet is inderdaad in staat om je snel te laten afvallen. Vooral de eerste week is het effect magisch, maar dit komt deels doordat je maaginhoud gewoon afneemt, omdat je bijna geen volumineus voedsel, zoals groente, naar binnen mag werken. Daarnaast is het dieet gemakkelijk te volgen, geen calorie-dagboeken of nauwkeurig afwegen van voedsel is nodig! Je hoeft alleen in het oog te houden welke producten mager zijn, en hoog in hun proteïne-gehalte (en laag in zout is ook aan te bevelen).
Een groot nadeel van een dergelijk proteïnerijk dieet is echter dat je, vooral in het begin, nogal een slechte adem ervan kan krijgen, een droge mond, moeheid en duizeligheid doordat je bloedsuiker te laag is, en slapeloosheid omdat je lichaam naar suikers hunkert. Bovendien krijgen sommige mensen last van constipatie (opstopping in de darmen) omdat hun darmen vezels zijn gewend te krijgen, die voornamelijk uit groenten en fruit komen. Zonder die vezels raken je darmen overstuur en de rest is wel duidelijk.

Het dieet is dus misschien wel motiverend, omdat je er snel van afvalt, maar het is niet bepaald gezond te noemen. De balans in wat je mag eten en wat niet is ver te zoeken, het is geen gezonde samenstelling.

9. Atkins Dieet

weegschaal

Misschien wel het bekendste dieet ter wereld, in ieder geval één van de bekendste, is het Atkins dieet. Net als het Dukan dieet is het een dieet dat minimalisering van koolhydraten gebruikt als centraal thema. In een eerste fase van het dieet, ongeveer twee weken, volgen Atkins diëters een eetpatroon waarin veel eiwitten, vetten en nagenoeg geen koolhydraten worden geconsumeerd. Denk aan vlees, zeevruchten, eieren, kaas, een paar soorten groenten, en boter en olie. Merkwaardig genoeg zijn boter en olie volledig toegestaan; het is allemaal deel van het Atkins dieet, als er maar geen koolhydraten in zitten. Gelukkig voor de groenteliefhebbers onder ons, tijdens het Atkins dieet mag je wel een select aantal groenten eten. Komkommer en sla, bijvoorbeeld!

Gedurende de andere fasen is het dieet wat ruimer, en worden diëters aanbevolen om ook vooral veel te sporten. Dat is natuurlijk wel een nobel streven, maar hoe weten we nu of iemands gewichtsverlies komt door de effectiviteit van het dieet, of de toegenomen lichaamsbeweging?
Ook het Atkins dieet heeft als voordeel dat je er vooral in het begin snel van afvalt. Dit motiveert de gebruiker en maakt het dus gemakkelijker om het dieet vol te houden. Ook is het dieet fel tegen alcohol en industrieel verwerkte koolhydraten-producten (dit zijn doorgaans zoete en suiker-bevattende producten, die zeker niet gezond zijn voor je lichaam in al te grote hoeveelheden). Die beperkingen geven het dieet dus een gezond aspect. Ook is het een van de zeldzame diëten die mannen aanspreekt, omdat vettige vleesproducten en kaas (blijkbaar echte mannelijke producten) geaccepteerd zijn.

Net als het Dukan dieet, echter, kan dit dieet in het begin leiden tot slechte adem, droge mond, vermoeidheid, duizeligheid en slapeloosheid. Ook hier is er weer kans op obstipatie. Bovendien kan een verhoogde inname van vettige producten leiden tot een verhoogde kans op hart en vaatziekten! Ook kan een gebrek aan groenten, fruit en bepaalde melkproducten (allemaal op de taboelijst vanwege hun koolhydraten) leiden tot bot- en nierproblemen in de lange termijn.

Net als het Dukan dieet is dus het Atkins dieet niet gebalanceerd. Voor snelle gewichtsafname lijkt het geschikt, maar als je je gewichtsafname wil volhouden over een langere periode, is dit niet de meest gezonde oplossing.

8. Cambridge dieet

sip dieet

Vernoemd naar Cambridge, en daar staat de beroemde universiteit van Cambridge. Daardoor concluderen veel mensen dat het dieet wel goed moet zijn. Immers, is het niet vernoemd naar een van de beste universiteiten ter wereld?

Niet per se, maar goed, laten we het dieet zelf even bekijken. Het dieet is gebaseerd op het vervangen van maaltijden door bepaalde Cambridge ‘Weight Plan’ producten. De prijs van die producten is nogal gepeperd! Er is wel ampele keuze, maarliefst 6 verschillende dieet plannen, van 415 tot 1500 kilocalorieën per dag (let op, gemiddeld genomen hebben vrouwen voor een gezonde inname aan voedsel zeker 2000 kilocalorieën nodig, en mannen minstens 2500!).

Veel mensen die deze zeer lage calorie-inname diëten volgen (415 kilocalorieën per dag is absoluut heel erg weinig), merken dat het gewichtsverlies dramatisch kan zijn, en zeer plotseling. Het voordeel van de maaltijdvervangers is dat ze zeer gebalanceerd zijn, er zit immers nogal wat wetenschappelijke kennis achter de productie van deze vervangers. Je zal niet snel vitaminen en mineralen tekort komen, wat wél het geval zou zijn als je op je eigen houtje slechts 415 calorieën per dag zou nuttigen.
Een nadeel, boven op de gebruikelijke slechte adem, moeheid, duizeligheid, slapeloosheid en constipatie, is dat het een gruwel is om dit dieet vol te houden. De maaltijdvervangers vervangen wellicht het voedsel, maar niet het sociale en culturele aspect van je diner. In plaats van lekker te tafelen met je partner, of te lunchen met je collega’s, knaag je op een vaag naar chocolade-ruikende reep. Dit houdt je misschien een week vol, misschien twee, maar op langere termijn…? Bovendien is het nogal prijzig om de maaltijd vervangende optie te blijven kopen.

Het wetenschappelijke oordeel over dit dieet is nogal straf: als je een dieet wil volgen met minder dan 1000 kilocalorieën per dag, doe dat dan nooit langer dan 12 weken achtereenvolgens. Daarnaast moet je nooit ofte nimmer een dieet volgen met minder dan 600 kilocalorieën per dag, zonder medisch toezicht. Zelfs als je er speciale producten zoals Weight Plan Shakes voor hebt gekocht!

7. South Beach Dieet

dieet 2

Voor diëters is dit een bekende naam, het South Beach Dieet. Het is een dieet dat niet zozeer koolhydraten aanvalt, maar een gerelateerde term, namelijk de Glycemische Index van producten. De Glycemische Index (ook wel GI) is een maatstaaf voor hoe snel een product het suikergehalte in je bloed kan laten stijgen. Doorgaans geldt: hoe zoeter het product, hoe hoger de GI, maar het hangt ook af van andere factoren (zoals hoeveel koolhydraten er in een product zitten, per gewichtseenheid, et cetera). Er zijn tabellen vol geschreven met de GI van allerlei producten, en als absolute nummer één staat suiker, met een GI van 100. Alle andere producten zitten dus tussen de 0 en de 100 (vandaar ‘index’).

Goed, nu dat duidelijk is, wat doet het South Beach Dieet ermee? Dit dieet is een zogeheten laag-GI dieet. Dat betekent dus dat het de inname van hoge GI-producten probeert te minimaliseren. Het dieet werd initieel ontwikkeld voor hartpatiënten in de Verenigde Staten en het bemoeit zich niet met het tellen van kilocalorieën noch met portie-grootte. Het dieet volgt overigens grotendeels dezelfde patronen als het Dukan en Atkins dieet, omdat lage GI-producten vaak ook laag in koolhydraten zijn. Immers, suikers zijn (een van de vormen van) koolhydraten. Het dieet is in de eerste fase gebaseerd op het eten van magere eiwitproducten, zoals mager vlees, vis en kip. Sommige groenten en onverzadigde vetten zijn toegestaan, waardoor het dieet iets diverser is dan Dukan en Atkins. Ook anders is dat de ‘kwaadaardige’ koolhydraten tóch langzaam geherintroduceerd worden in het dieet in latere fasen, waardoor de lange-termijn gewichtsstabilisatie wordt geholpen.
Als je dus die eerste fase kan vermijden (als je niet té dik bent mag je die fase namelijk overslaan), dan is dit wel een van de meest liberale diëten in de omgang. Na die eerste fase volgt het dieet nogal gezonde principes, dat wil zeggen, van alles een beetje en niets te veel. Alle voedingsgroepen worden aangeboord en het resulterende dieet zou dus een gebalanceerd resultaat moeten leveren. Toch, en vooral in fase 1, kan je de gewoonlijke slechte adem, duizeligheid, slapeloosheid en constipatie verwachten. Ook tekort aan vitaminen en mineralen in deze eerste fase kunnen een probleem zijn. Maar als je eenmaal door deze fase heen bent, zit je in een programma dat over het algemeen goede voedingsadviezen aanbiedt.

6. Slimming World Dieet

fruit

Dit iets minder bekende dieet pakt niet zozeer koolhydraten aan, maar juist vetten. De aanpak is het vervangen van alle vette producten met producten die een laag vetgehalte hebben maar die van nature toch vullend zijn. Je krijgt om je hierbij te helpen een lijst met voedsel waaruit je kan kiezen, genaamd ‘Vrij Voedsel’. Fruit, groenten, pasta, aardappelen, rijst, mager vlees vis en eieren, je mag het allemaal ongelimiteerd eten. Zo veel je maar wil! Niets tellen, en niets is taboe, en je mag nog altijd jezelf eens verwennen met een zeldzame traktatie. Je kunt zelfs ondersteuning krijgen van wekelijkse Slimmer-bijeenkomsten! Ten minste, in de Verenigde Staten kan dit, of het in Europa al mogelijk is…

Omdat geen enkel voedsel in principe verboden is, biedt dit dieet een variëteit en is daarom ook familie-vriendelijk, je hoeft immers niet iets anders te koken voor jezelf als voor de niet-lijners. Het maakt natuurlijk wel uit hoeveel je eet, afhankelijk van je eind doel. Er is ook een handleiding bij dit dieetplan, dat lijners helpt om actiever te worden en lichaamsbeweging aan te moedigen.

Echter, het dieet leert mensen niets over kilocalorieën. Zonder hier rudimentaire kennis over te bezitten wordt het moeilijk voor deelnemers om in te schatten wat de juiste porties zijn, willen ze afvallen, of op gewicht blijven na te zijn afgevallen. Het kan dus moeilijk zijn om dit dieet lang vol te houden. Maar met groepsbijeenkomsten kan men een eind komen, door ideeën, recepten, en succesverhalen te delen.

5. Slim-Fast Dieet

niet eten

Weer een dieet dat veel mensen kennen uit de supermarkt. Het is een dieet dat zich richt op een lage calorie-inname, en het werkt net als het Cambridge dieet met maaltijdvervangers. De aanbevelingen zijn om slechts drie snacks per dag te eten, gekozen uit een uitgebreide lijst (die onder andere ook chips en chocolade bevat!) en twee maaltijd-vervangers van Slim-Fast. Dit zijn vaak shakes of bars. Eén maaltijd op de dag mag ‘gewoon’ zijn, mits het een recept is van de Slim-Fast website. Je kunt dit dieet overigens zo lang volhouden als je wil, totdat je je ideale gewicht hebt bereikt. Eenmaal daar aangekomen beveelt Slim-Fast haar diëters aan om toch vooral te blijven doorgaan met de maaltijdvervangers (tja, ze moeten toch winst maken?).

Sommige mensen zweren bij maaltijd vervangende diëten, en voor hen is dit een uitstekend dieet. Het is vooral gunstig omdat het giswerk en rekenwerk van kilocalorieën gedaan wordt door Slim-Fast, en de consument zelf hoeft dus niet meer na te denken. Ook zijn de producten zodanig gemaakt dat een gebalanceerde hoeveelheid mineralen en vitaminen geconsumeerd wordt.
Echter, hoewel het dus gemakkelijker is voor consumenten, leert het ze niets. Educatief is het wellicht beter om lijners te leren hoe ze gezond en mager kunnen eten, in plaats van hen afhankelijk te maken van een (duur) maaltijd-vervangend product!

4. LighterLife Dieet

kiezen

Dit dieet combineert een zeer lage calorie-inname met maaltijdvervangers, en daarnaast met wekelijkse adviessessies. Start je met een groot overgewicht (BMI over de 30) dan kom je in aanmerking voor het LighterLife Total pakket, waarbij je volledige voedselinname vervangen wordt door shakes, soepjes en repen. Je mag dus geheel geen normaal voedsel meer tot je nemen. Mensen met een iets minder groot overgewicht mogen naast drie maaltijdvervangers, ook nog een zelfgemaakte maaltijd nuttigen, mits ze zich aan een lijst met goedgekeurde producten houden. Je blijft je aan dit dieet houden tot je je ideale gewicht hebt bereikt. En het is gebleken dat dit nogal snel kan gebeuren, met dit dieet. Het hangt er natuurlijk vanaf hoe ver je te gaan hebt, en hoe actief je naast je dieet bent, maar het is zeker een snelle methode.

De adviessessies kunnen je bovendien helpen om je relatie tot voedsel beter te begrijpen, en zo kan je wellicht beter je voedingspatronen na het dieet aanpassen. Met maaltijdvervangers is er ook geen meten en wegen nodig, dus dat scheelt in de tijd.

Echter, slechte adem, moeheid, slapeloosheid en constipatie zijn de oude bekende problemen die lijners kunnen ervaren. Daarnaast is het sociaal nogal benauwend om je aan een strikt dieet als dit te moeten houden, terwijl vrienden en familie borrelnootjes eten, een koekje bij de koffie doen, of trakteren op vlaai tijdens iemands verjaardag. Bovendien is het medisch gezien onverantwoordelijk om zo weinig kilocalorieën over een langere periode te eten, zonder toezicht van medisch bekwame specialisten.

3. WeightWatchers

dieet 3

Een van de meest bekende dieet-plannen is het WeightWatchers plan. Het werkt met verminderde calorie-inname, maar vermijdt het lastige rekenwerk door allerlei producten ‘punten’ te geven, die je als consument gemakkelijker kan optellen. Zulke punten, ProPoints, zijn gebaseerd op eiwitten, koolhydraten, vetten en vezels, met andere woorden, de hele rimram aan bestandsdelen van voedsel. Het idee van het dieet is dat je een persoonlijk aantal ‘punten’ per dag krijgt, die je naar eigen inzicht mag distribueren. Er is geen limiet aan de hoeveelheid groente en fruit die je mag eten, die zijn allemaal gratis, ofwel ze leveren nul punten op. Voor de sociale diëter is er zelfs de mogelijkheid om naar wekelijkse meetings te gaan en zogeheten ‘weigh-ins’, of weegsessies te houden, waarin motivatie en groepssupport centraal staan.

Omdat geen enkel voedsel verboden is, en je naar eigen inzicht je punten mag verdelen, is dit in principe een dieet dat niet snel kan gaan vervelen, of tot eenzijdige voedselinname kan leiden. Daarnaast kan je je punten ‘sparen’ over een bepaald aantal dagen, zodat je, als je wil, tóch eens lekker ‘all out’ kan gaan tijdens een gourmet-avond, zonder je daar schuldig over te voelen of je dieet te breken.

2. Rosemary Conley Dieet

geen vet

Rosemary Conly en haar dieet bevelen een laag vetgehalte, en laag GI-gehalte dieet aan, met voldoende beweging. Om lijners te helpen heeft Rosemary Conley een boek geschreven met recepten, en kunnen diëters producten kopen zoals calorie-gecontroleerde kant-en-klaar maaltijden en snacks. Het is aanbevolen om voedsel te eten met minder dan 5 % vet, met uitzondering van vette vis, haver pap en mager vlees. Daarnaast kan je naar lokale Rosemary Conley clubs gaan, om te bewegen, support en motivatie te krijgen van mede-lijners. Je leert kilocalorieën te tellen en porties te berekenen, zodat je ook na het programma je gewicht kan handhaven. Het is dus nogal een allround dieet met van alles wat.

Hoewel het altijd moeilijk zal blijven om porties te berekenen als je uit eten gaat, of bij andere mensen blijft eten, (stel je voor, je begint het koekje te wegen dat je collega je net heeft aangeboden), is dit toch een van de meest uitgebreide diëten momenteel beschikbaar. Een nadeel, door producten te eten die lager dan 5 % vet bevatten, vermijdt je niet zozeer producten die hoog in hun suikers zitten, en die kunnen soms net zo ongezond en vet-makend zijn! Nog een nadeel: sommige broodnodige vitamines zitten enkel in vettige producten. Je zal dus toch echt wel een béétje vet moeten eten, af en toe.

1. Jenny Craig Dieet

dieet

Nog een dieet dat genoemd is naar de bedenker. Jenny Craig en haar dieet werken volgens drie deelaspecten: een-op-een ondersteuning, een maaltijd-service en op maat gemaakte bewegingsplannen. Gedurende wekelijkse telefoonsessies tussen consultants en de lijner in kwestie, wordt advies, motivatie en ondersteuning aangeboden. Daarnaast wordt de lijner volledig voorzien van voorverpakte maaltijd- en snackporties, die zorgvuldig van te voren verpakt zijn en worden bezorgd tot aan de deur. Het enige wat je moet toevoegen is vers fruit en groente, en soms magere melkproducten. Het is nogal bewerkelijk om zo te eten en te leven, en dus is dit dieet zeker niet voor lange termijn geschikt. Maar om af te vallen, en te leren hoe je dat het beste kan doen op gezonde wijze, is dit zeker een goede methode. De gesprekken met adviseurs leren lijners hoe ze het beste kunnen zorgen voor hun eigen lichaam en lichaamsgewicht, en als dit advies ter harte wordt genomen, dan moet het ideale gewicht binnen handbereik liggen

Bonus: Het 5:2 Dieet

Het 5:2 Dieet, of het Vasten-dieet, is een dieet dat momenteel daverend populair is. Het werkt volgens het principe van periodiek vasten, waarbij je 5 dagen van de week ‘gewoon’ eet, en twee dagen vast. Behalve gewicht verliezen zou je er ook langer van leven, je cognitie verbeteren en jezelf beter tegen ziekten beschermen. Echter, het bewijs voor al deze beweringen in nogal schaars. Daarnaast ervaren mensen die dit dieet volgen vaak slaapproblemen, slechte adem, agitatie en prikkelbaarheid, angst en ongerustheid, dehydratatie (tekort aan vocht) en slaperigheid gedurende de dag. Net als de positieve effecten, echter, zijn ook deze negatieve effecten nog niet wetenschappelijk bewezen. Vergeleken met andere diëten is dit dieet dus nog erg onwetenschappelijk. Maar dat kan natuurlijk komen doordat het een vrij nieuwe manier van diëten is. Tijd zal het ons vertellen…

Tot slot nog even dit: wil je echt afvallen en weet je niet welke van de bovenstaande, of tientallen andere, diëten je moet nemen? Afvallen doe je door 1) gebalanceerd te eten, met voldoende groenten en fruit, 2) regelmatig in beweging te komen en te sporten en tot slot 3) alcohol in mate consumeren. Zoals je ziet, geen van deze bevat het woord dieet. Je hoeft niet een officieel dieet te volgen om af te vallen. Diëten kunnen je helpen, omdat vooraf gestelde regels gemakkelijker te volgen zijn dan je eigen regeltjes. Maar als je geen geld hebt voor Slim-Fast, geen malheur, je kan het ook doen zónder al die poeha!