Het is ongelooflijk maar waar. Er zijn uitvindingen gedaan waar wij allen van profiteren, maar waaraan de uitvinder nauwelijks geld aan heeft verdiend. Het zijn slimme, genereuze, creatieve mensen. Toch waren zij niet op geld uit. Zij gaven hun ideeën weg om het menselijke ras te verbeteren. Hun uitvindingen kennen we allemaal. Deze keer worden de uitvinders op een voetstuk geplaatst. Ze hebben het verdiend!

10. Microsoft Patience

Wes Cherry, de man achter het razend populaire computerspelletje ‘Microsoft Patience’, heeft met zijn uitvinding nooit iets verdiend. Cherry ontwierp het spel in de zomer van 1989. Het is gebaseerd op het gelijknamige kaartspel, dat door Susan Kare werd ontworpen. Microsoft voegde het spelletje voor het eerst toe in 1990, toen Windows 3.0 op de markt kwam. Het spel was bedoeld om gebruikers te helpen wennen aan de muisbesturing, zoals de drag-and-drop techniek, die nodig is voor het verplaatsen van de kaarten.

9. Magnetische strip op creditkaarten

In 1968 ontwierp Ron Klein de magnetische strip op creditkaarten. Klein was in 1964 directeur van het bedrijf Engeneering at Utronics Systems Corp (later GT&T Financial Data Services). Dit bedrijf had een groot aantal winkelbedrijven als klant. Elke maand kregen zij van deze bedrijven een lijst met duizenden account nummers. De verkoper moest vervolgens elke keer wanneer er gebruik was gemaakt van een creditkaart, door de complete lijst gaan om te checken of het creditkaartnummer klopte. Dit was een zeer tijdrovend proces. Daarom kwam Klein met het idee om de lijst in een geheugen met een toetsenbord op te slaan, waarover de verkoper het creditcardnummer kon intypen. Toen bedacht hij gecodeerde gaatjes op de kaart, die het nummer weergaven. Zijn laatste idee was, het gebruik van magneet banden (wat in die tijd een nieuwe technologie was), die het geheugen van de kaart konden lezen. Hij legde zijn totaalidee neer bij een creditkaart fabrikant en deze verdiende er vervolgens groot geld mee. Als hij eens wist hoe makkelijk een creditcard aanvragen in 2020 is…

8. Driepuntsgordels

De driepuntsgordel werd ontworpen door Nils Bohlin, die werkzaam was bij Volvo. Hij werd geïntroduceerd in 1959. De eerste auto die ervan werd voorzien was een Volvo PV 544 en de eerste auto die het standaard als voorziening kreeg, was een Volvo 122. Na deze ontwikkeling maakte Volvo, eigenaar van het bedrijf, het design openbaar. Alle autofabrikanten mochten de driepuntsgordel gratis van hem overnemen. Hij wilde geen patent, omdat hij zoveel mogelijk mensen er gebruik van wilde laten maken, om mensenlevens te redden.

7. Karaoke Machine

In Nederland is hij niet zo populair, maar in vele Aziatische landen is hij niet weg te denken uit het dagelijkse leven. Zelfs in bussen maken ze er feestelijk gebruik van. Het gaat hier om de Karaoke Machine. De uitvinder ervan, Daisuke Inoue, was manager van een band die achtergrondmuziek verzorgde in clubs, waar zakenmannen naartoe kwamen om op het podium te zingen. Hij kreeg het idee van karaoke (wat ‘leeg orkest’ betekent) toen hij een van zijn klanten niet van dienst kon zijn. Hij maakte een opname van de muziek en stuurde de klant het bandje. Hierdoor kwam hij op het idee om samen met zijn vrienden een machine met bandjes en versterkers te ontwikkelen. In 1971 verhuurde hij met groot succes 11 van deze karaoke machines aan verschillende clubs in Kobe. Al snel was de Karaoke Machine niet meer weg te denken uit Japan en andere Aziatische landen. Hoewel Daisuke Inoue geen patent aanvroeg op zijn uitvinding en er dus nooit iets mee verdiende, won hij wel de Ig Nobel Prijs in 2004. Dit is een variant op de Nobel prijs, die wordt gegeven aan mensen met een ongebruikelijke of triviale wetenschappelijke prestatie.

6. Lucifers

John Walker ontwierp begin 19e eeuw de lucifers, zoals wij ze vandaag de dag nog kennen, in die tijd natuurlijk een zeer nuttige uitvinding. Hij wilde geen patent, zodat iedereen ervan kon profiteren. Walker was eigenaar van een kleine apotheek en drogist. In zijn vrije tijd dacht hij na over het gemakkelijker verkrijgen van vuur voor dagelijks gebruik. Het verbaasde hem dat er al vele chemische formules waren die explosief vuur produceerden, terwijl het nog niet mogelijk was om een klein vuurtje te creëren om een stuk hout langzaam te laten branden. Walker begon te experimenteren met combinaties van verschillende chemische formules. Een houten stokje dat in een bepaalde combinatie werd gedipt vatte plotseling vlam. Op basis hiervan realiseerde hij lucifers, bekleed met zwavel, die door de aanraking met sulfide van antimoon, chloriet van potas en gum, een vuurtje geven.

5. Tetris

Bijna iedereen heeft dit computerspelletje weleens gespeeld, het spelletje met de vormbare figuurtjes die een plekje zoeken: Tetris. Het ontwerp komt van Aleksej Pajitnov. Dit is een Russische computeringenieur en computerspelontwikkelaar. Hij is van kinds af aan al groot fan van allerlei soorten puzzels. In 1984 ontwikkelde hij Tetris, maar de rechten waren tot 1996 eigendom van zijn werkgever, de Sovjetoverheid. Hierdoor verdiende hij er tot die tijd niks aan. In 1991 verhuisde Pajinov naar De Verenigde Staten waar hij in 1996 samen met Henk Rogers de ‘Tetris Company’ oprichtte.

4. Poliovaccin

Als de uitvinder van het Poliovaccin er een patent op had aangevraagd, dan had dit hem maar liefst $ 7 miljard opgeleverd, maar dat deed Jonas Salk niet. Hij geloofde er (God zij dank) in dat het je plicht is om de volksgezondheid voorop te stellen. Tijdens een project in 1948, waarbij Salk het aantal verschillende types Polio virussen wilde achterhalen, zag Salk een mogelijkheid om dit project uit te breiden in de richting van de ontwikkeling van een vaccin. Gedurende de zeven jaren daarna werkte hij aan de ontwikkeling van het vaccin. In 1955 voerde hij succesvol een proef uit, waaraan 1.8 miljoen schoolkinderen deelnamen. Toen het vaccin openbaar werd gemaakt, kreeg Jonas Salk de naam ‘miracle worker’. Als hem gevraagd wordt wie het patent op het Polio vaccin heeft, dan is zijn antwoord: ‘Iedereen! Er is geen patent. Kun je een patent hebben op de zon?’

3. Fidget Spinner

De arme Catherine Hettinger kon zich de $400 jaartaks niet veroorloven, zodat het patent op de Fidget Spinner in 2005 verliep en zij niet profiteerde van de populariteit van het draaiende speeltje. Hettinger was chemisch ingenieur in opleiding en ontwikkelde de Fidget Spinner om kinderen af te leiden en om vrede te bevorderen na een bezoek aan Israël. Sindsdien is het speelgoed over de hele wereld razend populair geworden. Er wordt beweerd dat het een therapeutische effect heeft op kinderen met ADD, ADHD, angst en autisme. Daarentegen wordt de rage ook gezien als iets dat kinderen tijdens de lesuren afleid van hun werk. Inmiddels zijn Fidget Spinners op vele scholen verboden.

2. Smiley

Harvey Ball is de ontwikkelaar van de smiley. Na de Tweede Wereldoorlog, in 1959, startte Ball een reclamebureau. Een van zijn klanten door een domper te kampen met een toename van wantrouwen bij zijn werknemers. Er heerste een negatieve sfeer bij het bedrijf. Ball ontwierp in minder dan 10 minuten tijd de smiley, en er werden 100 smiley tegeltjes aan de werknemers uitgereikt om ze weer te laten lachen tijdens het werk. Het gebruik van de smiley ging deel uit maken van de vriendschapscampagne van het bedrijf. Ze werden in zeer korte tijd razend populair. Ball heeft de smiley nooit auteursrechtelijk beschermd, waardoor hij er slechts $45 mee heeft verdiend, het geld dat het bedrijf hem betaalde voor de opdracht. Volgens zijn zoon, Charles Ball, heeft Harvey nooit spijt gehad van zijn beslissing: ‘Hey, ik kan niet meer eten dan een steak per keer en slechts een auto per keer berijden.

1. World Wide Web


foto: Paul Clarke

Goedzak Tim Berners-Lee, uitvinder van het Wereld Wijde Web maakte zijn idee openbaar zonder patent of recht. Hij gunde het iedereen. Berners-Lee runde een afdeling van een bedrijf waar Computersystemen werden ontwikkeld. Daar deed hij ervaring op met computernetwerken. In 1989 verbond hij hypertext met internet. Dit maakte het Wereld Wijde Web mogelijk. Hierna stichtte hij een bedrijf, het W3C (World Wide Web Consortium). Ondanks dat hij nooit bakken vol met geld heeft verdiend met zijn uitvinding, werd hij wel geridderd en gepromoot van Officier van de Orde van het Britse Rijk tot Ridder Commandant van het Britse Rijk.