Je kan er al eentje voor een paar euro kopen, maar er zijn er ook bij die evenveel kosten als een nieuwe auto: horloges. Deze kleine draagbare uurwerken bestaan al honderden jaren. Al rond 1500 werd het eerste draagbare uurwerk gemaakt, toen vooral bedoeld om op zee te navigeren. Inmiddels zijn we vele jaren en vele luxe, bijzondere en mooie horloges verder. We duiken diep in de geschiedenis van dit bijzondere accessoire en sommen 10 van de belangrijkste horloges ooit gemaakt voor je op.
10. Apple Watch

Al in 1980 werden de eerste ‘slimme’ horloges ontworpen. Destijds ging het nog om simpele communicatie met een computer of kon er een rekensom worden uitgevoerd op het horloge. Vanaf ongeveer 2013 ging het echt hard met de technologie en lanceerde het ene na het andere merk een slim horloge, waarmee veel meer kon worden gedaan dan alleen maar de tijd aflezen. In 2015 lanceerde Apple de revolutionaire Apple Watch. En sindsdien is het hard gegaan, zelf een smartwatch voor een kind is tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld. De bediening van de Apple Watch gebeurt met een radertje aan de zijkant van het scherm en heeft ook een touchscreen. De Apple Watch lijkt wel op een telefoon om je pols: je kan gebruik maken van Apple Maps, berichten, mailboxen, je agenda bekijken of muziek afspelen. Ook kan je ermee betalen via Apple Pay en meet het horloge je hartslag. Meer over smartwatches lees je op IntoGadgets.
9. Swatch

Het bijzondere aan horloges van Swatch was niet dat deze waterdicht waren tot 30 meter, of dat veel onderdelen van plastic waren, maar vooral de grootte van het succes dat Swatch bij haar lancering in 1983 wist te behalen. De maakindustrie voor horloges was volledig ingestort in ‘horlogeland’ Zwitserland: de waarde van de export van horloges was binnen ongeveer 5 jaar gezakt van 43% naar 15%. Dat resulteerde in een ware crisis: het aantal banen voor horlogemakers halveerde bijna. De gedurfde introductie van Swatch in Amerika en de bijbehorende innovatieve marketingcampagnes zorgden voor een opleving in de ingezakte Zwitserse horlogemakerij. En ben je er inmiddels al achter waar de naam vandaan komt? Inderdaad: het is een samentrekking van ‘Swiss’ en ‘Watch’.
8. Audemars Piguet Royal Oak

Het horlogemerk Audemars Piguet wilde in de jaren ’70 echt anders doen. Hun horloges moesten in de smaak gaan vallen bij stoere jeugd, en de horloges moesten een echte trend gaan worden. En dat lukte! Door middel van een uniek ontwerp, waarbij het klokje achthoekig was in plaats van rond of ovaal, slaagden ze erin om een nieuw soort horloge te ontwerpen. De jetset was bereid om er grof geld voor te betalen, en zo kostte dit stalen horloge evenveel als een nieuw gouden uurwerk. Ook hier speelde marketing een grote rol in het succes van het horloge bij de gewenste doelgroep. Een gouden greep dus.
7. Seiko Astron

Een kwartshorloge bevat, zoals de naam al zegt, een klein stukje van het kristal kwarts. In een horloge zorgt dit kristal er namelijk voor dat er trillingen ontstaan, die er weer voor zorgen dat deze horloges heel nauwkeurig zijn. Tegenwoordig wordt kwarts door middel van een machine op maat gesneden en gevormd door een machine, maar vroeger kon dat nog niet. En dat is precies wat dit horloge zo bijzonder maakt: de kwarts in dit horloge werd onder een microscoop met de hand op maat gesneden. Tegenwoordig maakt Seiko nog steeds horloges met de naam Astron, maar hierbij gaat het om een smart watch met GPS en op zonne-energie.
6. Zenith El Primero 1969

Het horlogemerk Zenith staat vooral bekend om zijn precisie. Dat blijkt ook uit dit bijzondere horloge. De Zenith El Primero was het eerste horloge met een chronograaf complicatie, wat ervoor zorgde dat het horloge heel betrouwbaar was zonder dat de behuizing van het horloge hierdoor groot werd. Dat was namelijk niet in de mode, en dus moest dit horloge exact zijn en compact tegelijk. Even leek het erop dat er nooit meer nieuwe horloges gemaakt zouden kunnen worden toen medewerkers opgedragen kregen om schoon schip te maken en plannen en machines weg te gooien. Gelukkig voor Zenith waren deze medewerkers ongehoorzaam en zo konden in 1990 op basis van de oude plannen en de bewaarde machines nieuwe horloges worden gemaakt.
5. Omega Speedmaster

Dit horloge is het enige horloge dat ooit door de NASA is goedgekeurd om mee te gaan op ruimtereizen. Het horloge is gemaakt van staal en het horlogebandje van velcro. In 1965 werd het horloge voor het eerst in de ruimte gedragen en op wat kleine aanpassingen in 1968 na is het horloge nauwelijks veranderd.
4. Rolex Oyster

Aan het begin van de 20e eeuw waren er al verschillende horlogemerken die betrouwbare en nauwkeurige horloges maakten. Maar, zoals onder andere bleek uit de Eerste Wereldoorlog, veel van die horloges waren nog niet bestand tegen ruigere omstandigheden en konden water en stof nauwelijks buiten houden. Daar bracht de Rolex Oyster verandering in. In 1926 zwom Mercedes Gleitze Het Kanaal tussen Frankrijk en Engeland over, mét een Rolex Oyster om haar pols. Een flinke publiciteitsstunt en het wereldwijde bewijs dat de Rolex Oyster bestand was tegen de elementen.
3. Leroy 01

Ruim 100 jaar voordat men wist wat een smartwatch was, werd de Leroy 01 gepresenteerd met extra functies die niet zouden misstaan op een hedendaagse smartwatch. Op de wereldtentoonstelling van 1900 in Parijs maakte het publiek kennis met de Leroy 01. Dit horloge was uitgerust met maar liefst 24 extra functies, zoals de weergave van tijd in 125 andere landen, een barometer, hoogtemeter, thermometer en zelfs een weergave van de fase van de maan. Ruim 80 jaar lang was dit horloge het meest technisch ingewikkelde horloge dat ooit gemaakt was. Pas in 1989 werd de Calibre 89 gepresenteerd; tot die tijd was er geen enkel ander horloge dat in de buurt kwam van de Leroy 01.
2. John Harrison H4 Marine Chronometer
John Harrison had zichzelf geleerd om horloges te maken. Dat hij daar goed in was, bleek uit de H4 Marine Chronometer die hij ontworpen had. Hij maakte het eerste horloge dat betrouwbaar en nauwkeurig genoeg was om mee te nemen op zee voor nauwkeurige navigatie. Dit klokje was de sleutel was om veilig de internationale wateren te betreden, en was daarmee voor veel verschillende landen een ontzettend interessant instrument om in handen te krijgen. Terwijl John Harrison zijn lippen stijf op elkaar hield, speelde een kennis van hem stiekem alle details van het horloge door aan de Fransen.
1. Horlogehanger uit Augsburg

Van dit bijzondere hangende horloge uit het eind van de 16e eeuw is niet bekend wie de maker is. Ondanks dat is dit een heel bijzonder horloge. Machines en instrumenten om de kleine onderdelen voor horloges te maken, waren er nog niet. Toch is deze hanger vrij klein, wat betekent dat er veel werk in is gestoken om de onderdelen ook zo klein mogelijk te maken. Ook bijzonder is dat dit horloge niet is aangepast op basis van de in 1674 uitgevonden manier om de dagelijkse afwijking van het horloge te verkleinen van een halfuur naar een paar minuten. Dat maakt dat dit horloge wellicht niet het meest nauwkeurige of betrouwbare is, maar des te meer een bijzonder horloge is. Het laat zien met hoeveel precisie, expertise en passie er al honderden jaren geleden werd gewerkt aan het kunnen meedragen van de tijd. Wat een kunstwerk!