10 Beroemde Spooksteden

Steden zonder leven, het is een tegennatuurlijk zicht. Toch werd overal ter wereld al menig maal deze prijs betaald in naam van de vooruitgang. De top tien hieronder neemt je mee op reis naar deze ‘spooksteden’.

10. Kijong-dong – Noord-Korea

Kijong-dong

Het Noord-Koreaanse dorp Kijong-dong is één van de offers van het Koreaans conflict. In Noord-Korea staat het bijvoorbeeld ook bekend als het ‘Vredesdorp’. Bij de vijand heet het dan weer ‘Propagandadorp’. Kijong-dong is één van twee dorpen, waarvan het bestaan gedoogd wordt in de gedemilitariseerde zone, die in 1953 hielp om het Koreaans geschil te beslechten. Het tweede dorp is het Zuid-Koreaanse Daesong-dong. Officieel is Kijong-dong vandaag een collectieve boerderij van tweehonderd families. Moderne spionage toont echter aan dat de huizen er lege hulzen zijn zonder ramen of deuren. Lichten worden er op regelmatige tijdstippen aan en uit gezet via een computer om de illusie van activiteit te wekken; zoals ook de straatveger, die regelmatig de straten veegt.

Eerder noemenden we dit dorp al bij de beste bezienswaardigheden in Noord-Korea. Ja die zijn er!

9. Bodie – Amerika

Bodie
bodie 2

In 1886 ontdekken verkenners Tommy Ryan en Phil Creasor een gemineraliseerde mijnader in het noorden van Okanogan County. Zij claimen het gebied, dat al snel bekend wordt onder de naam ‘Republic’. Het is het begin van wat later Washington zal worden. De kwaliteit van het ijzererts in de gronden van Republic doet in de buurt tal van mijnen en mijngemeenschappen (zogenaamde ‘townships’) ontstaan. Bodie is er daar één van – tot de crash van de goudprijs in 1934. De mijn sloot en de gebouwen werden verlaten. Uit de stad werd naar schatting nog 1,2 miljoen Dollar in goud gerecupereerd en Bodie Creek zou nog steeds goud herbergen. Er is overigens nog een Bodie in Amerika, meer bepaald in California. Deze Bodie is genoemd naar de goudjager Bodey, die daar een goudmijn ontdekte. Het is vandaag eveneens een spookstad, zij het een die tegelijk dienst doet als historisch staatspark.

8. Kayaköy, Turkije

kayakoy
foto: Nikodem Nijaki / Wikicommons

Kayaköy is een dorp acht kilometer ten zuiden van Fethiye, in het zuidwesten van Turkije. Tot 1923 was het een vestiging van Griekse Christenen, gebouwd op de resten van de oud-Griekse stad Carmylessus, in de 18de eeuw. Vandaag is het een spookstad, die wordt gekoesterd als een museum. De site bestaat uit zo’n vijfhonderd, grotendeels intacte ruïnes, waarvan de voornaamste trekpleisters twee Grieks-orthodoxe kerken zijn. Een selectie van de typisch Griekse huizen werd gerenoveerd en blijft tot vandaag bewoond.

7. One City, Nine towns, Shanghai, China (incl. Holland Village)

One City, Nine towns
foto: Huai-Chun Hsu / Wikicommons
one city nine towns
foto: triplefivechina / Wikicommons
holland village
foto: Bert van Dijk / Flickr

Eén stad, negen dorpen; dat was het project dat het gemeentebestuur van Shanghai voor ogen stond, toen het in 2001 opdracht gaf aan negen buitenlandse architecten om de bevolkingsdruk van Shanghai te ontlasten via de creatie van negen satellietsteden. De steden werden verspreid over gans Shanghai en kregen elk hun eigen thema, al naargelang de origine van de architect: China, Duitsland, Engeland, Italië, Nederland, Scandinavië, Noord-Amerika en Spanje. De Nederlandse creatie van Atelier Dutch en Kuiper Compagnons is gebaseerd op Amsterdam en staat bekend als ‘Holland Village’, in Pudong. De buitenwijken kennen echter weinig succes en blijven grotendeels onbewoond.

6. Prypjat – Oekraïne

Prypjat

In Noord-Oekraïne, nabij de grens met Wit-Rusland, ligt Pripyat er verlaten bij. De stad werd genoemd naar de nabijgelegen, gelijknamige rivier. Ze werd gesticht op 4 februari 1970 als de negende ‘nucleaire’ stad van de Sovjet-Unie. Dit gebeurde om een plaats te geven aan de nucleaire reactor van Tsjernobyl en diens werkkrachten. In 1979 werd Pripyat zo officieel tot stad uitgeroepen. De bevolking zwol aan tot zo’n 49,360 mensen. Tot die bewuste 26 april 1986, wanneer de reactor het begaf en één van de grootste nucleaire rampen uit de geschiedenis een feit werd. Een paar dagen voordien werd het dorp geëvacueerd. Sindsdien zit het opgesloten in het centrum van de ‘Exclusion Zone’.

5. Doel – België

doel belgie
doel spookstad belgie
foto’s: Friedrich Tellberg / wikicommons

Doel is een deelgemeente van Beveren in Oost-Vlaanderen, België. Het ligt nabij de Schelde, in een polder van het Waasland. Doel stond jarenlang vooral bekend omwille van zijn nucleair park, de fameuze kerncentrales van Doel. De laatste decennia komt het dorp echter vooral in het nieuws via aanslepende onteigeningen en uitzettingen. Doel moet in theorie immers wijken voor de uitbreiding van de Antwerpse haven via de constructie van het Saeftinghedok. De status van Doel blijft tot vandaag echter onduidelijk. Nog steeds leven er zo’n 45 oorspronkelijke Doelenaars en 35 inwijkelingen van na 2000. Elf gezinnen bezitten er nog een woning, die enkel via onteigening kan worden vrijgemaakt. Tegenstanders van de havenuitbreiding halen vooral de culturele rijkdom van het dorp aan, waaronder vele historische monumenten en het unieke poldergebied, dat ook een belangrijke ecologische rol speelt in het Waasland.

4. Oradour-sur-Glane, Frankrijk

Oradour-sur-Glane

Op 10 juni 1944, kort na D-Day, laat SS-officier Adolf Diekmann zijn Waffen-SS bataljon het dorp Oradour-sur-Glane afsluiten. Volgens zijn informatie houdt het verzet hier één van zijn collega-oversten gevangen. Diekmann maakt een vergissing. Het dorp waarover hij geïnformeerd werd, heet eigenlijk Oradour-sur-Vayres en ligt vlakbij. Desalniettemin wordt het ganse dorp, zo’n 642 mensen – inclusief vrouwen, kinderen en toevallige voorbijgangers – naar het gemeenteplein gedreven. Vrouwen en kinderen worden opgesloten in de kerk, die in brand gestoken wordt. In een zestal schuur worden de mannen ondertussen gedemobiliseerd en met benzine overgoten. Ook de schuren worden in brand gestoken. In het totaal komen er 190 mannen, 247 vrouwen en 205 kinderen om tijdens het bloedbad. Het dorp werd zo in één klap een uitgemoord museum. Ernaast liet president Charles de Gaulle een nieuw dorp bouwen.

3. Varosha – Cyprus

Varosha
Varosha 2
foto’s : M(e)ister Eiskalt / Wikicommons

In de vroeger jaren 1970 zag het er allerminst zo naar uit; maar sinds 1974 is Varosha wel degelijk een spookstad. De glorietijden van dit toeristisch paradijs – vol feestelijke wolkenkrabbers en statige hotels – werden toen voor eens en altijd brutaal de kop ingedrukt door de Turkse invasie van Cyprus. Alle bewoners ontvluchtten het infame stadskwartier nabij Famagusta dat tot dan de thuis weg van thuis was geweest van evenzoveel rijken der aarden en van wereldsterren zoals Elisabeth Taylor, Richard Burton en Brigitte Bardot.

2. Hashima – Japan

Hashima
foto: kntrty / Wikicommons
Hashima verlaten eiland james bond
foto: Jordy Meow / Wikicommons

Slagschip Eiland, zo wordt Hashima ook wel genoemd. De landstrook is één van 505 onbewoonde eilanden in de Nagasaki Prefectuur, ligt op zo’n 15 kilometer van Nagasaki zelf, en lijkt van bovenuit inderdaad op een slagschip. Van 1887 tot 1974, tijdens de industrialisering van Japan, was het eiland bewoond om er de plaatselijke koolzeemijnen te exploiteren. Met de opkomst van petroleum in de jaren 1960 werd deze exploitatie echter achterhaald. Sindsdien is de stad verlaten en, in 1974, werd ook de mijnsite definitie gesloten door Mitsubishi. Sinds 2009 kan je er wel weer op bezoek als toerist. Je kunt het eiland ook herkennen als een van de locaties van de James Bond film Skyfall.

1. Kangbashi – China

‘Kangbashi New Area’ is een subdivisie van de Chinese stad Ordos, Noord-China. Het nieuwe stadsdistrict ontstond op instigatie van het stadsbestuur van Ordos. De overvloed aan natuurlijke rijkdommen zorgde er immers voor een enorme economische expansie, terwijl de uitbreiding van de woestijn Ordos voor een even groot tekort aan water zorgde – hetgeen de plaatselijke stadsinfrastructuur voor problemen stelde. Kangbashi was de oplossing: een enorm gebied van 355 vierkante kilometers nabij drie waterreservoirs en goed voor de huisvesting van één miljoen mensen. Maar na een inspanning van 161 miljard Dollar bleek het gebied in 2010 amper 35 vierkante kilometer groot en had het een capaciteit van slechts 300.000 mensen. En dan nog staan de meeste (residentiële) huizen en (high-tec) publieke gebouwen er leeg; iets waaraan zelfs een kolossale val van de vastgoed-prijzen in 2011 niets kon veranderen. Sindsdien wordt Kangbashi beschouwt als een verloren zaak.