10 Beroemde Tempels in Azië

Azië kent vele bijzondere tempels, die het brengen van een bezoek de moeite waard zijn. Hier een tiental prachtige tempels op een rij.

Angkor Wat (Cambodja)

Angkor-Wat
Angkor-Wat-2

Eén van de meest spectaculaire tempels in Cambodja, de ‘Angkor Wat’, is een hindoeïstische tempel in de provincie Siem Reap. De tempel wordt gezien als het grootste religieuze bouwwerk ter wereld. De Angkor Wat is daarnaast ook één van de belangrijkste overblijfselen uit de periode van het zogenaamde ‘Khmer-rijk’. De tempel ligt in de hoofdstad van het rijk en wordt dagelijks bezocht door vele toeristen en dat is niet vreemd: de tempel en de omgeving ervan is een oogverblindend gezicht

Tempel van de Hemel (China)

Tempel-van-de-Hemel

De Tempel van de Hemel, die ook wel het ‘Altaar des Hemels’ wordt genoemd, ligt in een uitgestrekt park in het zuiden van de stad Peking (China). De keizers van de stad hielden hier veelal plechtige, rituele ceremonies, waarbij ze een rol hebben als bemiddelaar tussen hemel en aarde. Ze brachten hier offers, om de goden gunstig te stemmen en een smeekbrede te brengen voor de volgende oogst. De godsdienst die gepaard gaat met de tempel is het daoïsme.

Wat Phra Kaew (Thailand)

Wat-Phra-Kaew

De Wat Phra Kaew is een grote tempel in Thailand en tevens de belangrijkste Boeddhistische tempel van het land. In het Nederlands wordt deze de ‘Tempel van de Smaragdgroene Boeddha’ genoemd. De tempel is te vinden in het historische centrum van Bangkok en bevindt zich op het terrein van het Koninklijk Paleis. Wat de tempel onderscheid van anderen, is dat in deze tempel geen monniken wonen. De Wat Phra Kaew heeft enkel zeer opvallend gedecoreerde gebouwen en standbeelden.

Taktshang (Tibet)

Taktshang

Taktshang in Tibet is een van de Tibetaans boeddhistisch kloosters, terug te vinden in de bergstaat ‘Bhutan’. Taktshang bestaat uit maar liefst zeven tempels. De naam Taktshang betekent ‘Tijgernest’. Opvallend is de ligging van het klooster: deze is namelijk tegen de rotsen opgebouwd en hangt 700 meter boven de Parovallei. Het klooster ligt daarmee 3120 meter boven zeeniveau en heeft een zeer spectaculair aanzicht.

Ranakpur (India)

Ranakpur-Temple
Ranakpur-Temple2

Het Ranakpur is een stad gelegen in India. Het complex is één van de grootste en belangrijkste zogenaamd ‘jaïnistische’ heiligdommen binnen India. Het Ranakpur is een prachtige tempel en ontvangt dan ook veel bekijks: de opvallend mooie bouwwerken trekken toeristen van over de hele wereld. De Jaïn, de bewoners van de stad, hebben groot respect voor elke vorm van leven en proberen te voorkomen dat ze ook maar enig letsel berokkenen aan levende wezens. Een zeer bijzondere, mooie en interessante visie en ongetwijfeld een onvergetelijke indruk achterlatend.

Borobudur (Indonesië)

Borobudur-1
Borobudur-2

De Borobudur, in het Javaans ‘Barabudhur’, ligt in Indonesië en is een boeddhistisch heiligdom. Het ligt op zo’n 40 kilometer ten noordwesten van Jogjakarta, in de provincie Midden-Java. Je vindt het in het centrum van het Indonesische eiland Java en het betreft één van de meest toeristische trekpleisters van Centraal-Java. De naam ‘Borobudur’ stamt mogelijk af van het Sanskriet “Vihara Buddha Ur”, wat staat voor ‘boeddhistische tempel op de berg’.

Lotus Tempel (India)

lotus-tempel

De Lotus Tempel, gelegen in New Delhi in India, wordt ook wel het ‘Bahá’í Huis van Aanbidding’ genoemd en is een tempel in de vorm van een grote lotus. De opmerkelijk bloemachtige vorm, dient als de ‘Moeder tempel’ van het India en is uitgegroeid tot een drukbezochte attractie binnen de stad. De Lotus Tempel heeft een tal aan architectonische prijzen gewonnen en wordt tot op de dag van vandaag besproken in honderden krant- en tijdschriften.

Baalbek (Libanon)

Baalbek

Baalbek (of Balabakk) is een stad in Libanon. De naam heeft de betekenis ‘Baäl van Beka’ en de stad is dan ook gelegen in de Bekavallei. De stad ligt tussen de rivieren Litani en Orontes en tevens in het gelijknamige gebied Baalbek. De stad is vooral bekend vanwege zijn Romeinse ruïnes. De hoge pilaren en de prachtige architectuur zijn kenmerkend voor de stad en worden dan ook veel bezocht.

Kinkaku-ji (Japan)

Kinkaku-ji

De Kinkaku-ji, wat ‘Gouden Paviljoen Tempel’ betekent, is de bijnaam van de Rokuonji-tempel in Kioto, te vinden in Japan. De tempel is één van de beroemdste en daarmee meestbezochte toeristische attractie van Japan en Kioto. Het meest bekendste deel van de tempel is het ‘Gouden Paviljoen’, welke te bezichtigen is in de tuin bij de tempel.

Harmandir Sahib (India)

Harmandir-Sahib

Een tempel in India, genaamd ‘Harmandir Sahib’ (of ook wel Hari Mandir) vormt één van de belangrijkste dan wel het belangrijkste heiligdom voor sikhs (navolgers van het sikhisme). De tempel stond eerder bekend als de zogenaamde ‘Gouden Tempel’, maar deze werd in maart 2005 hernoemd. De tempel is te vinden in Amritsar, wat deel uit maakt van de Indiase deelstaat Punjab. Vanuit alle delen van de wereld reizen mensen naar deze plaats, voor het bezichtigen ervan en voor het tonen van hun eerbied voor de tempel. Daarnaast is de heilige Harmandir Sahib een toeristenattractie voor bezoekers, afkomstig vanuit allerlei landen.