De populairste en meest succesvolle Nederlandse artiest is op dit moment Marco Borsato. In het jaar 1990 won de zanger de Soundmixshow. Daarna bracht hij drie Italiaanse nummers uit. Marco Borsato brak echter pas door in 1994. Dat was met het nummer ‘Dromen zijn bedrog’, zijn eerste Nederlands talige nummer. Na dit succes was hij niet meer te stoppen. Hij heeft inmiddels vele prijzen gewonnen, alles wat er voor hem te winnen viel, sleepte hij binnen. In deze top 10 staan de beste liedjes van Marco Borsato. De volgorde ervan is niet gebaseerd op onderzoek. Het kan dus heel goed zijn dat je er anders over denkt. Er zijn ook té veel goede nummers van Marco. Denk bijvoorbeeld aan ‘Waarom nou jij’ (1995), ‘Kom maar bij mij’ (1995), ‘Zij’ (2002), ‘Voorbij’ (2004) en ‘Wit licht’ (2008), die niet eens in deze Top 10 staan. Deze nummers (en nog vele anderen) zijn razend populair geworden, ondanks dat ze in het verleden nooit een nummer 1 positie in de Nederlandse Top 40 behaalden. Dat benadrukt nogmaals het enorm grote succes van de zanger.

10. De bestemming

De single ‘De Bestemming’ werd toen het uitkwam in het jaar 1998 meteen de Alarmschijf. ‘De Bestemming’ stond drie weken op nummer 1 in de Nederlandse Top 40 en stond in totaal 12 weken in deze lijst. Het nummer gaat over de zin van het leven. Het begint met een rustig gedeelte, gevolgd door een uptempo middenstuk en een rustig einde. De videoclip voor ‘De Bestemming’ werd opgenomen in IJsland. Bij aankomst op het vliegveld bleek dat alle koffers met kleding voor de clip waren verdwenen. Er moest ter plekke nieuwe kleding worden gekocht. Op de clip zie je dat Marco hierdoor de hele tijd dezelfde (IJslandse!) trui draagt.

9. Dromen zijn bedrog

Het nummer waarmee Marco Borsato uitbrak in het jaar 1994 is nog steeds één van zijn succesvolste nummers. Als Marco niet op dit moment in zijn carrière was geswitcht van Italiaanse liedjes naar Nederlandstalige, dan was hij waarschijnlijk nooit zo populair geworden. De verkoop van zijn Italiaanse nummers, liep enorm af, het derde nummer kwam niet eens meer in de Album Top 100 terecht. Dit in tegenstelling tot het nummer ‘Dromen zijn bedrog’. Het nummer is de Nederlandse versie van het Italiaanse nummer ‘Storie di tutti i giorni’ van Riccardo Fogli. De tekst van ‘Dromen zijn Bedrog’ is geen vertaling van dit nummer. Op de eerste plaats leek het nummer geen succes te worden. Pas na een paar weken kwam het in de hitlijsten terecht. Langzaam steeg ‘Dromen zijn Bedrog’ naar de 1 positie, waar het vanaf 24 september 1994 maar liefst 12 weken bleef staan.

8. Ik leef niet meer voor jou

In het begin van het jaar 1996 kwam de single ‘Ik leef niet meer voor jou’ uit. Het stond op het tweede Nederlandstalige album ‘Als geen Ander’, uitgebracht in 1995. ‘Ik leef niet meer voor jou’ is een cover van het Italiaanse Cervo a Primavera van Riccardo Cocciante. Het stond 12 weken lang in de Nederlandse Top 40. De hoogste positie die het nummer daar haalde was plaats 8. In de Mega Top 50 haalde ‘Ik leef niet meer voor jou’ plaats 9.

7. Binnen

Het nummer ‘Binnen’ kwam uit in het jaar 1999. Het werd meteen Alarmschijf. Daarna stond het 14 weken lang in de Nederlandse Top 40. Drie weken daarvan stond het op de nummer 1 positie. Om precies te zijn was dat met kerst 1999. Bijzonder is dat ‘Binnen’ de nummer 1 hit was tijdens het millennium. Ook in de Mega Top 100 deed het nummer het goed. Daarin stond het maar liefst 19 weken genoteerd, waarvan 2 weken op nummer 1. ‘Binnen’ is geschreven door John Ewbank. Hij schreef het in het Engels. Toen Marco het nummer hoorde, heeft hij aangegeven dat hij het graag in het Nederlands wilde uitbrengen.

6. De Waarheid

De Waarheid is een nummer van het gelijknamige derde Nederlandstalige Album van Marco Borsato. Het nummer is geschreven door John Ewbank en stond 12 weken lang in de Nederlandse Top 40, waarvan 2 weken op de nummer 1. Ook was ‘De Waarheid’ de Alarmschijf en stond het op nummer 2 in de Mega Top 100.

5. De speeltuin

Naast zanger is Marco Borsato ook ambassadeur van War Child Nederland. Marco steunt de organisatie met promotionele en fondsenwervende activiteiten. Ook bezoekt hij projecten. Voor War Child is het nummer ‘De Speeltuin’ geschreven, in het jaar dat Marco Borsato begon als ambassadeur bij de organisatie, 1998. Het nummer is inmiddels een ode aan de vrede voor kinderen geworden. De tekst gaat over de verdrietige situatie van oorlogskinderen. Marco zingt de troostende woorden: ‘Morgen zal het vrede zijn. Dan zal de zon weer schijnen. Zal de wereld weer een speeltuin zijn. En kun je rustig spelen.’

4. Afscheid nemen bestaat niet

Het nummer ‘Afscheid nemen bestaat niet’ heeft in het jaar 2003 19 weken in de Nederlandse Top 40 gestaan. Daarvan stond het maar liefst 8 weken op de nummer 1. Ook in de Single Top 100 stond het 3 weken op deze eerste positie. In de clip is te zien dat het nummer gaat over een vader die er niet meer is. Een klein meisje zit verdrietig in een speeltuin. De moeder zie je (ook verdrietig) in het restaurant waar ze werkt, er vlakbij. Als het meisje haar ogen sluit en de naam van haar vader fluistert, komt (vader) Marco tevoorschijn. Het begint keihard te regenen, maar vader en dochter spelen ondertussen naar hartenlust in de speeltuin. Als de regen stopt, is Marco weer verdwenen en wordt het kletsnatte meisje naar binnen gehaald door haar moeder.

3. Rood

Het nummer ‘Rood’ is de tiende nummer 1 hit van Marco Borsato. Het was de vijfde achtereenvolgende nummer 1 hit (na ‘Afscheid nemen bestaat niet’, ‘Voorbij’, ‘Wat zou je doen’ en ‘Als je iets kan doen’). Ook na het nummer ‘Rood’ scoorde Marco nog 3 nummer 1 hits op rij (‘Wit licht’, ‘Stop de tijd’ en ‘Dochters’). Deze periode, de jaren 2003 tot en met 2008 zijn dan ook de meest succesvolle jaren van Marco Borsato geweest.

2. Margherita

Het nummer Margherita, dat in het jaar 1996 uitkwam, heeft nooit op de nummer 1 gestaan in de Nederlandse Top 40. De hoogste positie die het haalde was plek 3. Wel stond ‘Margherita’ 14 weken lang in de lijst en behaalde het de vijfde positie in de Mega Top 100. Ondanks dat het nummer in 1996 niet top scoorde, is het nummer, dat gaat over een verbroken ruzie, nu nog steeds heel populair. Met name de tekst van het nummer ‘raakt’ velen onder ons.

1. Dochters

‘Dochters’ is geschreven door John Ewbank. Het beschrijft de band tussen vader en dochter. Het nummer steeg vanuit positie 26 naar de nummer 1 van de Nederlandse Top 40. Het stond 6 weken op deze positie en 33 weken in de lijst. Dit zei Marco over het nummer: “Voor mij gaat Dochters over mijn eigen dochter Jada. Tijdens het inzingen heb ik steeds Jada in gedachten gehad, waardoor ik het soms een beetje moeilijk had.”

Bekijk hier meer Nederlandstalige artiesten top 10 lijstjes