Aan 14 professionele honden trainers (ook van politiehonden) is gevraagd om een lijst te maken van de tien honden die het meest geschikt zijn als waakhond. Naast de fysieke kracht en temperament is ook gekeken of de hond dapper is, loyaal en goed tegen pijn kan. Er zijn trouwens honden die perfect voldoen aan deze eigenschappen, bijvoorbeeld een Chihuahua, Terriërs en kleine Schnauzers, maar deze zijn te klein, en een inbreker zal niet heel veel moeite hebben om deze hondjes te overmeesteren. Dit is de top 10 van beste waakhonden:

10. Amerikaanse Staffordshireterriër

Amerikaanse Staffordshireterriër

Amerikaanse Staffordshireterriër, ook weleens Amstaff genoemd, is ontstaan door een buldog en een terriër te kruizen. De buldog is in een ver verleden gefokt om het op te nemen tegen beren en stieren, een sterke voorouder dus. Veel mensen zijn bang voor dit hondenras, terwijl de eigenaren juist beweren dat het een perfecte loyale hond is. Slecht als een roedel lid iets wordt aangedaan (de familie) wordt de hond agressief. Goede socialisatie van een Staffordshire op jonge leeftijd is dan ook essentieel.

9. Kuvasz

Kuvasz

De Kuvasz komt oorspronkelijk uit Hongarije, ze werden ingezet om de kudde te beschermen. Ook de Kuvasz is erg loyaal en vol liefde naar de leden van de roedel. Van vreemden moet hij echter niet veel hebben, door zijn natuurlijk waak instinct.

8. Rhodesian Ridgeback

Rhodesian Ridgeback

De Rhodesian Ridgeback kent zijn oorsprong in Zuid-Afrika en is een jachthond. Maar niet zomaar een jachthond, deze sterke en sportief gebouwde hond werd gebruikt voor de jacht op groot wild, dan moet je denken aan leeuwen! Ook zeer goed in te zetten als waakhond, maar absoluut geen agressief karakter.

7. Duitse Herder

duitse herder

Een van de populairste hondenrassen in de wereld, en niet zonder reden. Deze honden hebben een enorme liefde en beschermingsdrang voor hun baas. Niet zonder reden wordt de herder vaak gebruikt als politiehond.

6. Grote Schnauzer

Schnauzer grote

Een grote sterke hond. Daarnaast raakt de Schnauzer erg gehecht aan zijn baas en zal dan ook alles doen om deze te bewaken.

5. Puli

puli

Op het eerste gezicht ziet de Puli er misschien niet uit als een actief ras, maar het tegenovergestelde is waar, deze honden zijn perfecte schaapsherders (zijn ze ooit ook voor gefokt in Hongarije). Niet heel agressief, maar erg loyaal naar de baas en vindt snel iets verdacht, daarnaast blaffen deze honden ook vaker dan andere honden.

4. Komondor

Komondor

Net als de Puli is ook de Komondor ooit gefokt als schaapsherder. De Komonder is agressiever van aard dan de Puli, vooral wanner de baas in gevaar is.

3. Rottweiler

Rottweiler

Een van de meest intelligente honden en ook een van de dapperste. In huis een hele rustige familiehond, maar als er gevaar dreigt erg beschermend. Daarnaast is de Rottweiler supersterk, heeft een superconditie en heeft van pijn niet zoveel last.

2. Doberman Pinscher

Doberman

In 1875 voor het eerste gefokt in Duitsland, een kruising tussen een Rottweiler, Greyhound en een Terriër. De meeste dobermanns zullen niet lang twijfelen om aan te vallen wanneer de baas in gevaar is.

1. Bullmastiff

Bullmastiff

De beste waakhond is een kruising tussen de Buldog (40%) en de Mastiff (60%). Loyaal, Dapper en erg beschermend tegenover de roedel (de familie). Deze honden zo hun eigen manier om inbrekers aan te pakken, ze rennen ze omver en houden ze op de grond gedrukt, of ze gaan simpel weg in het pad staan en laten ze er niet door.

Alterntieve Lijst

De lijst van beste waakhonden is een van de meest besproken lijstjes op alletop10lijstjes.nl. Er is nogal wat commentaar op de keuze van de honden trainers, daarom plaatsen wij ook graag nog een alternatief. Hieronder kun je laten weten wat jij er van vindt:

10. Kangal: van origine een berghond, maar waakt ook een huis. Niet super scherp, maar is onverschrokken en nergens bang voor.

9. Rhodesian ridge back: ook een hond die onverschrokken is. Jaagt in Zuid-Afrika op leeuwen.

8. Dobbermann: misschien fysiek minder sterk dan de andere rassen en iets minder onverschrokken, maar daarentegen zeer scherp.

7. Dogo canario: een mastiffhond van de Canarische eilanden. Wordt voor bewaking gebruik. Onverschrokken en zal zijn baas altijd verdedigen.

6. Kaukasische owcharka: beetje hetzelfde verhaal als de kangal, maar dan iets scherper.

5. Rottweiler: bekende hond wordt al tientallen jaren als waakhond gebruikt. Sterk, vriendelijk, onverschrokken en behoorlijk sterk.

4. Bullmastiff: trouwe en zeer onverschrokken waker die zijn baas of gezin altijd zal verdedigen. Terecht staat hij in veel waaklijstjes in de top 10.

3. Mastino: een 100% onverschrokken oersterke en scherpe hond die zijn leven zal geven voor zijn baas. Inbrekers kunnen zich beter niet begeven op een terrein waar één of meerdere mastino’s lopen.

2. Fila brasileiro het ras is helaas niet zo bekend in Nederland, maar mensen die de fila kennen zullen dit ras zeker in een top 3 zetten. De fila is extreem scherp, zeer onverschrokken en zal zijn baas en het gezin als het moet tot de dood verdedigen. Hier geldt het zelfde verhaal als bij de mastino, inbrekers breken niet in bij een huis of bedrijf waar fila’s lopen.

1. Boerboel dit ras is in Zuid-Afrika puur gefokt voor één ding: waken. 100% onverschrokken en is gewend om in een zeer ruig landschap te wonen. De boerboel is scherper en onverschrokkener nog dan de bullmastiff, bullmastiff kenners geven dit ook toe. De boerboel pakt alles wat ongewenst op het terrein komt baas of zijn familie bedreigt. Deze honden zullen net als de fila razendsnel en geheel zelfstandig reageren als er gevaar dreigt.

Deze top 10 is geschreven door Hondenverzekering vergelijken een website waarbij de verschillende verzekeringen voor honden uitgebreid met elkaar worden vergeleken.

bron