Er zijn heel wat bijzondere staaltjes architectuur te vinden, maar de Burj Khalifa is wel heel bijzonder. Deze toren is te vinden in het hart van Dubai en sinds zijn opening in 2010 een echte trekpleister. Wil je weten wat dit gebouw zo uniek maakt? Je leest het in de top 10 weetjes over de Burj Khalifa.

10. Het is met 828 meter het hoogste gebouw ter wereld

hoogste gebouw ter wereld (2)

Ilona Ignatova / Shutterstock.com

Na de bouw ging de Burj Khalifa meteen de geschiedenisboeken in, want dit is op het moment het hoogste gebouw ter wereld. Met een hoogte van 828 meter torent hij boven Dubai uit. Ter vergelijking: de Burj Khalifa is tot wel drie keer zo hoog als de Eiffeltoren en twee keer zo hoog als de Empire State Building. Leg je alle onderdelen van de Burj Khalifa achter elkaar? Dan is dit net zo lang als een kwart van de wereldbol. Het zal je dus niet verbazen dat de Burj Khalifa hoog in alle lijstjes van “wat te doen in Dubai” staat.

9. Het gebouw heeft nog zes andere records verbroken

records

De Burj Khalifa is niet alleen het hoogste gebouw ter wereld, maar ook het hoogste vrijstaande gebouw en het gebouw met de meeste verdiepingen. Het heeft ook de hoogst bezette verdieping ter wereld en het hoogste observatiedek ter wereld. De liften van het gebouw zijn ook bijzonder: het is de langste dienstlift ter wereld en de lift die de langste afstand aflegt.

8. Hij is enorm zwaar

zwaar

Hitman H / Shutterstock.com

Een gebouw van zo’n enorme hoogte moet natuurlijk ook veel wegen. Wanneer je al het beton van de Burj Khalifa bij elkaar optelt, weegt dit meer dan 100.000 olifanten bij elkaar. Al het aluminium dat in het gebouw verwerkt zit, weegt evenveel als vijf keer een Airbus A380. Het is dus duidelijk dat er grof geschut is gebruikt bij het bouwen van deze toren.

7. Hoe lang nog het hoogste gebouw ter wereld?

jeddah

Leo Morgan / Shutterstock.com

In Saoedi-Arabië wordt gebouwd aan de “Jeddah Tower”. Dit gebouw moet een hoogte krijgen van meer dan een kilometer, een stuk hoger dan de Burj Khalifa dus. De toren had al in 2020 klaar moeten zijn, maar in 2018 is de bouw stil gelegd wegens een arbeidsconflict. Wanneer de Jeddah Tower klaar is en het record van hoogte gebouw ter wereld overneemt blijft nog onduidelijk.

6. De liften breken records

Vind je het eng om in een lift te stappen? Dan moet je waarschijnlijk niet denken aan een rit in de langste lift ter wereld. Ga je Burj Khalifa bezoeken, dan kun je maar liefst 140 verdiepingen trotseren met de lift. Dat gaat ook nog erg snel, want de lift kan een snelheid van 10 meter per seconde bereiken. Zo ben je binnen een minuut op het observatiedek van de Burj Khalifa, die op de 124e verdieping te vinden is.

5. Je kunt hem vanaf een zeer grote afstand zien

grote afstand

Photobac / Shutterstock.com

Een toren met een enorme hoogte is natuurlijk ook een handig punt om vanuit de verte te kunnen zien. Wanneer je Dubai verlaat zal de punt van de Burj Khalifa nog lange tijd in de verte te vinden zijn. Je kunt de punt namelijk vanaf een afstand van 95 kilometer zien.

4. Het was een monsterklus om hem te bouwen

bouwen burj kahlifa

De hoogste toren ter wereld bouw je natuurlijk niet van de ene op de andere dag. Het spreekt dus voor zich dat er ontzettend veel mensen aan dit project gewerkt hebben. Op het toppunt van de bouw werkten er maar liefst 12.000 mensen tegelijkertijd aan de Burj Khalifa. Het kostte 22 miljoen manuren om deze toren op te bouwen. Daar was ook heel wat materiaal voor nodig: bijna 100 miljoen kilo beton en 50.000 kilo staal zitten in dit gebouw verwerkt. De bouw startte in januari 2004. Zes jaar later vond de opening van de Burj Khalifa plaats, namelijk in januari 2010. Sinds die tijd heeft geen enkele toren deze van zijn troon gestoten. Dat is niet voor niets, want deze torens bouw je dus niet in een handomdraai.

3. Het gebouw herbergt een gigantische kunst collectie

In zo’n gigantisch gebouw is veel ruimte. Deze hangt vol met de mooiste kunstwerken, meer dan 1.000 werken in totaal. Kunstwerken van zowel prominente Midden-Oosterse en internationale kunstenaars sieren de vele muren.

2. Gevecht om het hoogste uitkijkplatform ter wereld

uitkijkplatform

ardiwebs / Shutterstock.com

Toen het uitkijkplatform “At the Top” opende in 2010 was het op een hoogte van 452 meter de hoogste van de wereld. Een jaar later opende de Canton Tower een uitkijkplatform op een hoogte van 488 meter. Burj Khalifa besloot een nieuw platform te openen “SKY” op een hoogte van 555 meter. In 2016 opende de Shanghai Tower echter een platform op 561 meter en dit is dus een record dat de Burj Khalifa niet in handen heeft.

1. De toren lijkt op een bloem

bloem

Bij het ontwerpen van de Burj Khalifa is er niet alleen gelet op het statige uiterlijk van de toren. De ontwerpers hebben er namelijk voor gezorgd dat de toren op de hymenocallis lijkt. Dit is een bloem die net als de toren uit verschillende lagen bestaat. Je ziet dit vooral als je de toren van boven bekijkt.