Dierenliefhebbers opgelet, dit lijstjes is waarschijnlijk niet geschikt voor jullie. En ook als levende kreeften koken of levend slakken bakken shockerend vindt zul je helemaal gruwelen bij de volgende 10 gerechten. Hier worden de dieren namelijk helemaal niet doodgemaakt, maar levend opgegeten!

10. Oesters

Oesters zijn misschien wel de dieren die het vaakst levend worden opgegeten. Het is ook een bekende afrodisiac, de grote hoeveelheid zink zorgt voor een betere sperma productie en verhoogt het libido.

9. Zee-egels

Zee-egels zijn populair in Italië, hier heten ze Ricci di Mare. Ze duiken ze zelf op uit de zee, knippen ze open en eten ze direct op.

8. Sannakji Hoe

Sannakji Hoe is een gerecht uit Korea. Een levende octopus wordt in stukje gesneden en bestrooid met sesamzaad en sesamolie. Je moet wel goed kauwen, want de tentakels proberen anders wanhopig in leven te blijven en kunnen blijven kleven in je keel …

7. Ikizukuri

Ikizukuri is niet de benaming van een bepaalde vissoort, maar de Japanse vertaling van “levend bereid”. Versheid is bij Ikizukuri het allerbelangrijkste. Je wijst een vis aan in de tank en binnen enkele minuten wordt deze geserveerd. Wel gevilt, maar nog levend en met alle vitale organen er nog in.

6. Dronken Garnalen

Een populair gerecht in China, de dronken garnaal. De garnalen worden ondergedompeld in een sterke drank “baijiu” en daarna opgegeten.

5. Florida stone crab

stone crab claws

De klauwen van de Florida Stone crab worden niet levend opgegeten, maar het beestje leeft wel door terwijl wij genieten van zijn vlees. Deze krabben groeien namelijk binnen een jaar weer nieuwe klauwen aan. Ze worden dus niet doodgemaakt, maar alleen de klauwen worden van de krab afgehaald.

4. Odori Ebi

De Japanse variant van de dronken garnaal is de dansende garnaal. Voor het gerecht wordt ‘baby shrimp’ gebruikt die in sake wordt gedompeld.

3. Casu Marzu

casu marzu

Dit is niet het eerste lijstje waarin Casu Marzu voorkomt, eerder al plaatsten we deze bijzondere schapenkaas al in het lijstje van smerigste eten. Waarom? Dit kaasje wordt zo lang gerijpt dat deze vol zit met larven van de kaasvlieg. De kaas dient gegeten te worden met de levende maden (8mm lang!) er nog in. Dit is niet geheel zonder gevaar, de larven overleven namelijk soms in de maag … De kaas is dan ook illegaal in de meeste landen, op Sardinië wordt er echter nog veel van gegeten.

2. Yin Yang vis

De vissen hebben het zwaar te verduren. Ook de Yin Yang vis, bekend als de ‘dead-and-alive-fish’, wordt in China levend opgegeten. Het lichaam wordt gefrituurd, maar de kop niet. Op je bord beweegt de kop dan ook nog.

1. Mieren salade

Deze salade met levende mieren wordt geserveerd in een van de beste restaurants in de wereld, Noma in Kopenhagen. De mieren worden gekoeld zodat ze langzamer over je bord kruipen. Ze zouden smaken naar citroengras. De salade kost overigens $300