Iedereen wil er graag eentje tegenkomen in zijn of haar achtertuin. Je zou er in één klap rijk mee kunnen zijn. Helaas vind je ze niet zomaar en heeft niet iedereen er één in zijn bezit. Maar onder de rijke mensen behoren diamanten tot één van de meest populaire verzamelingen. Maar welk type diamant moet je in huis halen om je echt rijk te kunnen prijzen? In deze top 10 staan de meest dure diamanten ter wereld. De nummer 1 en 2 van deze lijst zijn zo kostbaar, dat ze niet eens in geld zijn uit te drukken. Het Gemological Instituut van Amerika houdt zich bezig met de beoordeling van diamanten. Dit instituut heeft aan alle diamanten een karaat- en een kleurbeoordeling gegeven, deze staan vermeld bij de diamantomschrijvingen.

10. Allnatt diamant ($3 miljoen)

Allnatt

Deze diamant is vernoemd naar iemand die in het verleden in het bezit was van de diamant, Alfred Ernest Allnatt. De Allnatt diamant weegt 101.29 karaat, dat is een gewicht van 20.258 gram. De kleur van de Allnatt diamant wordt omschreven als ‘fancy vivid yellow’. De diamant is kussengeslepen. Het is niet duidelijk waar de Allnatt diamant vandaan komt. Sommige experts denken dat de diamant werd gevonden daar waar nu de Beers Premier diamant mijn is, in Zuid-Afrika.

9. Moussaieff rode diamant ($7 miljoen)

De Moussaieff rode diamant weegt 5.11 karaat, dat is gelijk aan 1.022 gram. De diamant is driehoekig, briljant gesneden. De kleur van de Moussaieff diamant is ‘fancy red’. De diamant werd ontdekt door een Braziliaanse boer in de regio Alto Paranaiba. Met haar zeer geringe gewicht (slechts 1.022 gram) lijkt deze diamant erg klein in vergelijking met andere dure diamanten. Toch is de Moussaieff rode diamant de grootste onder de diamanten in de kleur ‘fancy red’. Rode diamanten zijn zeer zeldzaam en waardevol. Hoe feller de rode kleur, hoe meer de diamant waard is. Er wordt wel eens geprobeerd diamanten kunstmatig rood te kleuren. Dit valt echter niet mee. De unieke rode kleur is moeilijk te verkrijgen, ze worden vaak paars- of bruinachtig. Ook in laboratoria worden kunstmatig rode diamanten gemaakt, nauwelijks van echte te onderscheiden. Het is daarom van groot belang dat je rode diamanten koopt die een certificaat van echtheid hebben of dat je ze op echtheid laat controleren.

8. Hart van de Eeuwigheid diamant ($16 miljoen)

De ‘fancy vivid blue’ gekleurde Hart van de eeuwigheid diamant weegt 27.64 karaat, dat staat gelijk aan 5.528 gram. De diamant werd gevonden in de Premier diamant mijn in Zuid Afrika. De kleur van de diamant (fancy vivid blue) is zeer zeldzaam, slechts 0,1% van de diamanten die gevonden worden in de Premier diamant mijn heeft deze kleur. De diamant is gesneden door de Steinmetz Group voor het werd verkocht aan De Beers Group.

7. Wittelsbach diamant ($16,4 miljoen)

Wittelsbach

De Wittelsbach diamant staat ook wel bekend als Der Blauwe Wittelbacher. Het heeft een gewicht van 35.36 karaat, dat is 7.11 gram. De kleur wordt omschreven als ‘fancy, deep, greyish-blue’. De Wittelsbach diamant is afkomstig uit de Kollur mines Guntur District in India. De diamant bevindt zich onder anderen in de Australische kroon en in de Bavariaanse kroon. De kleur en de helderheid van de Wittelbach diamant lijken erg op die van de diamant van de Hoop (de nummer 4 van deze lijst).

6. Steinmetz Roze diamant ($25 miljoen)

De ‘vivid pink’ gekleurde Steinmetz Roze diamant heeft een gewicht van 11.92 gram, dat staat gelijk aan 59.60 karaat. Het is de grootste onder de ‘fancy vivid pink’ gekleurden. De roze diamant is afkomstig uit de Argyle mijn in Australië. De diamant maakte onderdeel uit van de expeditie ‘The Splendor of diamonds’, gegeven in het wereldberoemde Smitsonian museum in Washington.

5. Beers Centenary diamant ($100 miljoen)

De Beers Centenary diamant is kleurloos en zowel van binnen als van buiten perfect (zonder een enkel smetje). De kleur wordt omschreven als ‘grade D’, dat is de hoogst haalbare graad onder de kleurloze diamanten. De Beers Centenary diamant heeft een karaat van 273.85. Dat is een gewicht van 54.77 gram. Dat maakt de diamant tot de derde grootste diamant die is geproduceerd door de Beer’s Premier diamant mijn in Zuid Afrika.

4. Hopediamant ($350 miljoen)

Hopediamant

David Bjorgen/wikipedia/CC BY-SA 3.0

De naam is afgeleid van de Hopefamilie. In 1824 werd deze blauwe diamant gekocht door Henry Philip Hope en sindsdien draagt de diamant de naam Hopediamant. De diamant werd op een broche bevestigd en getoond op societyfeesten. Na de dood van Henry Philip Hope is er jarenlang gestreden in de rechtszaal over wie van de neven de diamant zou krijgen. De Hopediamant is een 45.52 karaat diamant, een grote diamant van 9.10 gram. De kleur van de diamant is diep blauw, maar als er met een ultraviolet licht op de diamant wordt geschenen dan lijkt het rood. Oorspronkelijk werd deze diamant als ruw gesneden driehoek gevonden in de Kollurmijn in India. Er is ook een legende die beweert dat de diamant gestolen is uit het oog van een beeld, Sita genaamd (een Hindoeïstische godin). De Hopediamant wordt nu tentoongesteld in het Smithsonian Natural History museum in Washington.

3. De Cullinan ($400 miljoen)

Cullinan diamant

De allergrootste ruw edelsteen kwaliteits diamant die ooit is gevonden, is de Cullinan diamant. Deze heeft een karaat van 3106.75, dat gelijk staat aan 621.35 gram. Na polijsten werd het een Cillinan I diamant. Met 530.2 karaat (106 gram) was dit lange tijd de grootste diamant ter wereld. In het jaar 1985 werd de Cullinan van deze positie verdreven door de Golden Jubilee diamant, afkomstig uit dezelfde mijn, namelijk de Premiermijn in Cullinan, Zuid Afrika. De Cullinan diamanten zijn verwerkt in de Britse kroonjuwelen. Ze worden tentoongesteld in de Tower of Londen.

2. Sancy diamant (van onschatbare waarde)

sancy diamant

Sailko/wikipedia/CC BY 3.0

De kleur van de Sancy diamant wordt omschreven als ‘pale yellow’. Het heeft een karaat van 55.23, dat is een gewicht van 11.05 gram. Het is een peervormig geslepen diamant. Zeer waarschijnlijk is de diamant afkomstig uit India. Het is de eerste grote diamant die gesneden werd in symmetrische facetten. De diamant is vernoemd naar Nicolas Harlay de Sancy, een Franse soldaat, die de diamant kocht in het jaar 1570. Nu wordt de diamant tentoongesteld in de Franse kroonjuwelencollectie in het Louvre in Parijs.

1. Koh-I-Noor (van onschatbare waarde)

Koh-I-Noor

De Koh-I-Noor is een diamant van 105 karaat, van 21.6 gram. Ooit was dit de grootste diamant van de wereld. Van oorsprong komt de diamant uit een mijn bij het dorp Kollur in India. Daarna was het door de vele oorlogen steeds weer in het bezit van een ander, van de radja’s, de sultans en van de mogolkeizers. Toen Perzische veldheer Nadir Sja Delhi in nam en de eigenaar werd van de diamant, riep hij uit ‘Koh-I-Noor’. De betekenis hiervan is: ‘Berg van licht’. Nadat de Britse India Company het Sikhrijk innam, stalen de Britten de Koh-I-Noor en zo kwam de diamant uiteindelijk in handen van koningin Victoria. Sindsdien is de diamant één van de Britse kroonjuwelen geworden. Er zijn twee legendes over deze diamant. De eerste beweert dat de diamant ongeluk brengt als een man deze bezit of draagt. De tweede legende beweert dat er elke dag een rijkdom zal worden geschapen overeenkomstig aan wat de steen waard is.

bron: wikipedia & worldinterestingfacts.com