Kan jij ook zo genieten van een heerlijk bakje koffie in de ochtend? Voor sommige mensen is het drinken van kwalitatieve koffie een must. Het is alleen wel de vraag hoeveel je voor deze koffie wilt betalen. De beste koffie ter wereld wordt namelijk voor een stevige prijs verkocht. Je leest alles over de hoge prijzen van koffie in de top 10 duurste koffie ter wereld.

10. Hawaïaanse kona koffie – 34 dollar per pond

Hawaïaanse kona koffie

Keith Levit / Shutterstock.com

Op Hawaï weten ze hoe ze lekkere koffie moeten maken. De kona koffie wordt gemaakt van een assortiment aan verschillende bonen. Deze bonen worden verbouwd in vulkanisch gesteente, met bijna perfecte weersomstandigheden en zijn erg zeldzaam, wat de prijs van de koffie natuurlijk verhoogt. Soms is het echt moeilijk om aan pure kona koffie te komen. Daarom zijn er fabrikanten die de koffie vermengen met normale koffiebonen. Natuurlijk smaakt kona puur het beste.

9. Los Planes koffie – 40 dollar per pond

Op een kleine gezinsboerderij in El Salvador wordt deze koffie gemaakt door de familie van Sergio Ticas Yeyes. De prijs voor deze koffie is niet zomaar hoog, want in 2006 en in 2011 hoorde deze koffie bij de top 10 lekkerste koffies ter wereld. Er worden ook nog allemaal unieke smaken aan de koffie toegevoegd, zoals harde suiker en mandarijn.

8. Starbucks Quadriginoctuple Frap – 47,3 dollar per portie

Bij Starbucks kan je je koffie zo gek maken als je zelf zou willen. Dat neemt de keten soms heel serieus, want de Quadriginoctuple Frap is een indrukwekkend drankje. De basis is een mokka frappuchino met stukjes vanille, aangevuld met karamelijs, bananen, aardbeien, proteïne poeder en nog veel meer. Ondanks dat de prijs hoog is, krijg je wel een enorme portie van het drankje.

7. Fazenda Santa Ines – 50 dollar per pond

Vlakbij de Mantiquera bergen in Brazilië wordt deze prijzige koffiesoort gemaakt. Fazenda Santa Ines wordt al meer dan honderd jaar gemaakt en staat bekend om zijn fruitige smaak. De koffie bevat namelijk niet alleen koffiebonen, maar ook een aantal vruchten. Mensen met een voorliefde voor zoete en zure smaken zitten dus helemaal goed met deze koffie.

6. Jamaican Blue Mountain koffie – 50 dollar per pond

Jamaican Blue Mountain koffie

Luigi Bertello / Shutterstock.com

Op een hoogte van meer dan 1.500 meter wordt deze speciale Jamaicaanse koffie gemaakt. Zoals de naam al suggereert, komt de koffie uit de Blue Mountains op het eiland. In het gebied valt ontzettend veel regen, waardoor de koffiebonen goed kunnen groeien. De smaak van deze bonnen is erg mild. De koffie smaakt dus totaal niet bitter, wat sommige koffieliefhebbers zeker kunnen waarderen.

5. Sint Helena koffie – 79 dollar per pond

Sint Helena

Niemand minder dan Napoleon Bonaparte was een groot fan van deze koffie. Hij bracht de laatste jaren van zijn leven op Sint Helena door. Na zijn dood is de koffie langzaam maar zeker steeds populairder geworden, vooral vanwege de zachte karamel- en citroensmaak die de koffie heeft. De prijs voor Sint Helena koffie is zo hoog vanwege de ligging van het eiland: duizenden kilometers van het vasteland verwijderd.

4. Kopi Luwak – 160 dollar per pond

Kopi Luwak

De beroemde Kopi Luwak uit Indonesië is de duurste koffie in de wereld. Per pond betaal je $160. Waarom? Het proces is bijzonder (onsmakelijk). De Loewak (een katachtige) eet de beste koffiebessen, het vruchtvlees wordt verteerd, maar de pit blijft intact. Door fermentatie krijgt deze zijn geliefde smaak. De pitten komen in de ontlasting van de Loewak, worden gewassen en daarna licht geroosterd. Het mogelijk duidelijk zijn dat het geen ideaal productieproces is, hierdoor is de prijs van deze koffie zo hoog. Overigens wordt de laatste jaren opgeroepen om deze dure koffie niet meer te drinken, ondanks dat er zo veel voor wordt betaald is er blijkbaar niet genoeg geld om lief om te gaan met de loewakken, de beestjes worden onder erbarmelijk omstandigheden gehouden in de kleine hokken. Als de prijs, of het proces je dus nog niet weerhielden van het drinken van Kopi Luwak, doe het dan voor de dieren!

3. Hacienda La Esmeralda – 350 dollar per pond

In Panama staat Mount Baru. Aan de zijkanten van deze berg wordt de kostbare Hacienda La Esmeralda koffie gemaakt. Deze soort heeft al meerdere keren de prijs voor beste koffie ter wereld gewonnen. Voor echte koffieliefhebbers gaat er niets boven de rijke smaak die dit drankje te bieden heeft. Daarom hebben ze er met gemak 350 dollar voor over.

2. Finca El Injerto koffie – 500 dollar per pond

Finca El Injerto

De prijs van deze koffie uit Guatemala is zo hoog vanwege de zeldzaamheid van de koffiebonen. Liefhebbers betalen dus maar al te graag een hoge prijs om deze exclusieve koffie te kunnen proeven. De bonen worden op een speciale manier verwerkt. Zo worden ze gewassen en twee keer gebroken in het maakproces.

1. Black Ivory koffie – meer van 500 dollar per pond

Black Ivory

Dit is hem dan: het duurste kopje koffie wat je kunt drinken. Het maakproces van deze koffie is vergelijkbaar met dat van Kopi Luwak. De koffiebonen van Black Ivory worden namelijk opgegeten door olifanten. In de maag worden de enzymen in de koffie afgebroken voor een robuuste smaak. Vervolgens wordt de poep gebruikt om het duurste kopje koffie ter wereld te zetten. De bonen zijn erg schaars, waardoor je met gemak 50 euro kunt betalen voor een simpel drankje gemaakt met Black Ivory koffie. Bij het maken van deze koffie wordt overigens wel gedacht aan het welzijn van de dieren, de olifanten die helpen zijn allemaal gered van stropers. Een groot deel van de winst wordt ook afgedragen aan het goede doel.