De Noordpool is veel meer dan de werkplaats van de Kerstman. Deze plek in de Noordelijke IJszee zit vol met mysteries, die jij nu gaat ontrafelen. Opvallend is dat we veel dingen denken over de Noordpool, die niet kloppen. De volgende punten vertellen je de waarheid. Lees ze goed door en onthoud ze goed. Dan vertel jij straks de mooiste verhalen van iedereen aan het kerstdiner!

1. Wie de eerste ontdekkingsreiziger op de Noordpool was, is onbekendRobert Edwin Peary was een Amerikaanse ontdekkingsreiziger. Er wordt beweerd dat hij de eerste mens was, die op 6 april 1909 de Noordpool betrad. Vanaf het jaar 1886 deed hij 23 pogingen om de Arctische regio te bereiken. Uiteindelijk bereikte hij zijn doel en bleef er 30 uur. Deze tijd besteedde hij aan het doen van berekeningen om te bewijzen dat hij echt op de Noordpool was geweest. Maar, ook Frederick Cook, een andere ontdekkingsreiziger, beweerde de eerste bezoeker van de Noordpool te zijn geweest. De beide mannen bereikten de Noordpool rond dezelfde tijd. Het is moeilijk om te achterhalen wie de Noordpool als eerste bereikte. Ook is het tot op heden niet zeker of Robert Edwin Peary en Frederick Cook daadwerkelijk de Noordpool bereikten.

2. Het is geen continent

Zowel de Noordpool als de Zuidpool zijn geen continenten. Dat komt doordat het ijs van de Noordpool op de oceaan drijft. Het heeft geen land en behoort dus niet tot een continent. De Zuidpool daarentegen bevindt zich wel op land. Daarom maakt het deel uit van het continent Antarctica.

3. Het is niet de koudste plek op aarde

In tegenstelling tot wat er vaak wordt beweerd, is de Noordpool niet de koudste plek op aarde. Dat is namelijk de Zuidpool. Dit komt doordat de Zuidpool zich op een dikke ijslaag bevindt, deels op een stuk land, Antarctica genaamd. Dit land ligt op 2743 meter boven zeeniveau, dat is bijna 3 kilometer. De Noordpool ligt op een dunne Arctische ijslaag op maar 0,3 meter boven zeeniveau. Dit betekent dat de Noordpool de “warmte” van de Arctische Oceaan kan absorberen.

4. Er zijn seizoenen

Hoewel het gedurende het hele jaar vriest op de Noordpool, zijn er toch seizoenen. De temperaturen variëren in verschillende tijden van het jaar. De warmste maand is juli. Dan stijgen de temperaturen soms tot maar liefst 10 graden! De koudste maand is februari. In deze maand kan de temperatuur dalen tot een bitterkoude 50 graden onder nul. Ook de hoeveelheid daglicht op de Noordpool varieert sterk. De punt van de noordelijke hemisfeer, waarop Alaska en Noorwegen zich bevinden, ontvangt slechts zes maanden helder daglicht. Dit is te wijten aan de hoek die het bovenste gedeelte van de aarde maakt met de zon. De aarde zit dan deels voor de zon, waardoor de zonnestralen de Noordpool niet compleet bereiken. Op de dagen rond 21 december komt de zon helemaal niet in het gebied. Dit zijn donkere dagen, poolnachten genoemd. Zes maanden later, rond 21 juni, blijft de zon juist de hele dag aanwezig. Dan schijnt de middernachtzon op de Noordpool.

5. Er is geen tijdzone

De Noordpool heeft geen tijdzone, omdat de zon slechts een keer per jaar opkomt en ondergaat. Ook omdat de Noordpool geen permanente verblijfplaats voor mensen is, hebben ze nooit de moeite genomen om een tijdzone te introduceren voor deze plek. Bezoekers gebruiken daarom gewoon hun eigen tijdzone. Dit is de reden waarom de Kerstman cadeautjes over de hele wereld op kerstavond kan bezorgen: hij werkt niet op tijd!

6. Er leven geen pinguïns

Veel mensen denken dat er pinguïns op de Noordpool leven. Dat is niet zo. Wel leven er pinguïns in de zuidelijke hemisfeer, in het Antarctische gebied. Als er wel pinguïns zouden leven op de Noordpool, dan zouden ijsberen zich nooit meer zorgen hoeven maken over voedsel bronnen. Er is een pinguïnsoort die
op het Noordelijk halfrond woont, de Galapagospinguïn. Zoals de naam doet vermoeden komt deze vogel voor op de Galapagoseilanden, nog steeds heel ver weg van de Noordpool!

7. Kaffeklubbeneiland is de dichtstbijzijnde landmassa

Kaffeklubbeneiland is een klein eiland net ten zuiden van Groenland. Het is slechts 1 km lang, maar dat neemt niet weg dat dit het stuk land is dat het dichtste bij de Noordpool ligt, en daarmee ook het noordelijkste land op aarde is.

8. Er zijn twee noordpolen

Wist je dat er twee noordpolen zijn? De noord magnetische pool is een magnetisch verschijnsel dat dagelijks verandert, onder invloed van de veranderingen in de aardkorst. De noordelijke aardse pool is een vast punt dat verwijst naar de top van de aarde. De opwarming van de aarde is een groot probleem voor beide noordpolen, omdat het milieu afhankelijk is van zeespiegelstijging. De opwarming doet ook de polaire ijskap smelten, waardoor ijsberen en andere wilde dieren verjaagd worden.

9. Er zijn olie reserves

Ongeveer 13% van de wereld olie reserves bevindt zich ter hoogte van de Arctische cirkel, hoewel sommigen denken dat deze hoeveelheid nog veel groter is, aangezien een groot deel van de Noordpool nog niet is ontdekt. Het is niet gek dat vele landen aanspraak wilden maken op de Arctische cirkel, waaronder Rusland, Noorwegen, de Verenigde Staten en Canada. De afspraak is nu dat deze landen op 200 mijl (=321 kilometer) van hun kusten naar mogelijke olie reserves mogen zoeken. Maar zodra de olievoorraden elders op de wereld opraken is de Noordpool waarschijnlijk ook niet meer veilig, waarom dit een slecht idee is lees je bij Greenpeace

10. ’s Werelds koudste marathon vindt hier plaats

Sinds 2002 wordt er jaarlijks een Noordpool Marathon gehouden. In 2011 bereikten er maar liefst 255 mensen uit 38 verschillende landen de finish van deze marathon. En dat in een van de meest zware klimaatcondities ter wereld. Deelnemers zijn voorzien van allerlei soorten winddichte broeken, jassen, handschoenen, twee paar sokken en een veiligheidsbril. Durf jij deze uitdaging aan?