Om erachter te komen wat de 10 grootste Nederlandse Hits allertijden zijn, is gebruik gemaakt van de Nederlandse Top 40. Er is een grootschalig onderzoek uitgevoerd, waarbij de liedjes die de hitlijst behaalden van punten zijn voorzien. De nummer 1 kreeg 40 punten, de nummer 2 kreeg 39 punten, enzovoorts. Het laatste nummer 40 kreeg dan dus 1 punt. Van alle weekhitlijsten zijn de scores bij elkaar opgeteld met als resultaat ‘Somebody that I Used to Know’ van Gotye op de nummer 1 positie. Maar hier kijken we naar het resultaat van de grootste Nederlandse Hits.

10. Rob de Nijs – Banger Hart (1996)

Op 27 juli 1996 werd het nummer Banger Hart van Rob de Nijs uitgebracht. Al meteen kwam het nummer de Top 40 binnen en bleef daar 26 weken staan, waarvan 5 weken op de nummer 1 positie (van 21 september 1996 tot en met 25 oktober 1996). De tekst van het lied is geschreven door Belinda Meuldink, ex-vrouw van Rob de Nijs. De compositie komt van Ellert Driessen (de zanger van Spargo).

9. André Hazes & Gerard Joling – Blijf bij mij (Dit zijn voor mij de allermooiste uren) (2007)

De hit ‘Blijf bij Mij (Dit zijn voor mij de allermooiste uren) wordt gezongen door André Hazes en Gerard Joling. Het werd uitgebracht op 4 mei 2007, maar vindt zijn oorsprong in Italië in het jaar 1979. Het is namelijk een cover van ‘Forse’ gezongen door Pupo. Al in het jaar 1988 werd het nummer ‘Blijf bij mij’ opgenomen door Hazes. Al op dat moment verscheen het nummer in de tipparade. Na de dood van André (in 2004) besloot Gerard het nummer nogmaals uit te brengen in een duet met André. Dit wilde hij doen, omdat het nummer bij hem een zeer geliefd nummer is. En het viel niet alleen bij Gerard Joling in de smaak. Het nummer stond nadat het binnen kwam (op 19 mei 2007) in de Nederlandse Top 40 maar liefst 11 weken lang op de nummer 1 staan. Het stond in totaal 23 weken in deze hitlijst.

8. Marco Borsato – Rood (2006)

Op 5 mei 2006 werd het nummer ‘Rood’ van Marco Borsato uitgebracht. Het stond 24 weken in de Nederlandse Top 40, waarvan 11 weken op de nummer 1 positie. De tekst van ‘Rood’ is geschreven door John Ewbank. Marco Borsato verdiende met het nummer Platina in Nederland en Goud in Vlaanderen.

7. Henk Westbroek – Zelfs je naam is mooi (1998)

In het jaar 1998 bracht Henk Westbroek het nummer ‘Zelfs je naam is mooi’ op single uit. Er werd met dit nummer naar gestreefd dat Henk ermee zou gaan scoren, aangezien hij sinds het uit elkaar gaan van de band Het Goede Doel in zijn solocarrière nog weinig succes had gehad. Op de eerste plaats leek het nummer niet aan te slaan. Hierdoor werd zelfs het contract van Westbroek met zijn platenmaatschappij ontbonden, maar twee maanden later sloeg het nummer toch nog aan. Het begon met de binnenkomst op positie 94 in de Mega Top 100, waarin het heel langzaam steeg naar positie 7. Daarna bleef het nog een hele tijd in de top 10 staan. In totaal stond ‘Zelfs je naam is mooi’ 41 weken in de Mega Top 100 en meer dan een half jaar in de Nederlandse Top 40. Het lied staat in deze top 10, omdat het opvallend lang in de hitlijst(en) heeft gestaan. De platenmaatschappij heeft na het succes nog een lijmpoging gedaan bij Henk, maar deze wilde niet meer met hen samenwerken.

6. Jeroen van der Boom – Jij bent zo (2007)

De single ‘Jij bent zo’ (1997) is een Nederlandse cover van ‘Silenco’, gezongen door de Spaanse David Bisbal. De nummers zijn hetzelfde qua muziek, maar de tekst is veranderd door de schrijvers Kike Santander en Tony Neef. Jeroen zingt over de verschillen tussen hem en zijn vrouw, maar hij neemt haar zoals ze is en kan zich geen leven voorstellen zonder haar. Het nummer heeft 25 weken in de Nederlandse Top 40 gestaan, waarvan 2 weken op nummer 1 en 9 weken op nummer 2. Jeroen van der Boom behaalde in Nederland met ‘Jij bent zo’ goud.

5. Guus Meeuwis & Vagant – Het is een nacht … (Levensecht) (1995)

https://www.youtube.com/watch?v=0EoZKJ2cL4k

De Nederlandse single ‘Het is een nacht… (levensecht) wordt niet alleen gezongen door Guus Meeuwis, maar is ook geschreven door hem. Hij schreef het nummer nadat hij met zijn vriendin Valérie een romantisch weekend had beleefd in Brugge. Het nummer kwam uit op 29 juli 1995 en stond daarna 27 weken in de Nederlandse Top 40, waarvan 7 weken op de nummer 1 positie.

4. Guus Meeuwis – Geef mij je angst (2005)

Oorspronkelijk is ´Geef mij je angst´ een lied van André Hazes (1984). Guus Meeuwis heeft het gecoverd in het jaar 2005. Rachel, de weduwe van André, vroeg vlak na het overlijden van haar man of Guus het nummer ten gehore wilde brengen op de begrafenis. Dat deed hij. ‘Geef mij je angst’ belandde al snel op nummer 1 in alle hitlijsten. In de Nederlandse Top 40 stond het 26 weken, waarvan 7 weken op nummer 1. ‘Geef mij je angst’ werd zelfs de hit van het jaar.

3. Marco Borsato – Dromen zijn bedrog (1994)

https://www.youtube.com/watch?v=3tcHzIcrdms

Het eerste populaire Nederlandstalige nummer van Marco Borsato is het nummer ‘Dromen zijn Bedrog’ uit het jaar 1994. Op dat moment switchte de zanger van Italiaanse liedjes naar Nederlandstalige. En dat is maar goed ook, want zijn Italiaanse nummers waren niet zo populair en het is maar de vraag of Marco Borsato wel zo beroemd was geworden als hij niet voor Nederlands talig was gegaan. ‘Dromen zijn Bedrog’ is de Nederlandse versie van ‘Storie di tutti i giorni’ van de Italiaanse Riccardo Fogli. Muzikaal is het nummer hetzelfde, maar de tekst is anders. Eerst leek het weinig succesvol te zijn, maar na verloop van tijd steeg ‘Dromen zijn Bedrog’ naar de nummer 1 positie van de Nederlandse Top 40 . Daar bleef het maar liefst 12 weken staan. In totaal stond het nummer 28 weken in deze hitlijst. Marco verdiend drie keer platina met het nummer.

2. Corry en de Rekels – Huilen is voor jou te laat (1970)

https://www.youtube.com/watch?v=RwqDNYuBCpk

De oudste hit op deze lijst is ‘Huilen is voor jou te laat’ van Corry en de Rekels uit 1970. Het nummer is geschreven door Pierre Kartner. Het stond 41 weken in de Nederlandse Top 40. Lange tijd was het hiermee het langst genoteerde nummer van de hitlijst. Hoewel het nummer zo lang in de Top 40 stond, behaalde het daarin geen nummer 1 positie, de hoogste positie die het haalde was positie 5.

1. Gers Pardoel – Ik neem je mee (2011)

De nummer 1 van deze lijst is tevens het nieuwste nummer van de lijst. Het gaat hier om ‘Ik neem je mee’ van Gers Pardoel, afkomstig uit het jaar 2007. Het nummer is pas de tweede single van de zanger. Gers schreef de tekst zelf. De melodie komt van het Franse nummer ‘Femme Liberée’ van Cookie Dingler (1984). Het heeft 33 weken in de Nederlandse Top 40 gestaan, waarvan 6 weken op nummer 1. Een enorme prestatie dat het nummer van een (toen nog) niet zo bekende zanger op nummer 1 staat van deze lijst.

bron: top40web.nl