De 10 hoogste bergen in de wereld zijn allen gelegen in het Himalaya gebergte. Sterker nog, de 100 grootste bergen liggen allemaal in het Himalaya en het naburige Karakoram gebergte (alle bergen hoger dan 7.000 meter zelfs). De hoogste berg is natuurlijk de Mount Everest met 8850 meter, maar ze heeft flink wat hoge zussen in de buurt liggen:

10. Annapurna I – 8.091m

Annapurna I

Zoals al gezegd in de inleiding, deze berg is gelegen in de Himalaya. Annapurna I is de hoogste top in de Annapurn Himal bergketen. In 1950 was dit de eerste berg van boven de 8.000 meter die is beklommen. Maurice Herzog en Louis Lachenal behaalden toen de top. Annapurna betekent β€œgodin van de oogst”.

9. Nanga Parbat – 8.126m

Nanga Parbat

Nanga Parbat, gelegen in Pakistan, betekent `Koning der Bergen`, maar staat ook bekend als de `Killer Mountain`. Een van de flanken, de Rupalwand, is de grootste ijswand in de wereld.

8. Manaslu – 8.163m

Manaslu

Manaslu is gelegen in het Gurkamassief in het Nepalese gedeelte van de Himalaya. De naam betekent `Berg van de Ziel`.

7. Dhaulagiri I – 8.167m

Dhaulagiri I

De Dhaulagiri I is met 8.157 meter een van de hoogste bergen in Nepal. Naast Dhaulagiri I zijn er nog vijf andere toppen van boven de 7.000 meter. De naam Dhaulagiri bekent `de Witte Berg`.

6. Cho Oyu – 8.201

Cho Oyu

Cho Oyu ligt in de centrale Himalaya, in de buurt van de Mount Everest. De grens tussen Tibet en Nepal loopt over de top van deze berg.

5. Makalu – 8.485m

Makalu

De op vier na hoogste berg in de wereld is de Makalu met 8.485 meter. Ook deze berg ligt op het grensgebied tussen Nepal en Tibet.

4. Lhotse – 8.516m

Lhotse

De Lhotse ligt in de Mahalangur Himal. Via de South Col is deze Lhotse verbonden met de Mount Everest.

3. Kangchenjunga – 8.586m

Kangchenjunga

De Kangchenjunga ligt op de grens van Nepal en de Indiase deelstraat Sikkim. Tot 1852 dacht men dat dit de hoogste berg in de wereld was.

2. K2 – 8.611m

K2

De K2 is de op een na hoogste berg in de wereld. De berg ligt in de Karakoram op de Pakistaans-Chinese grens. De berg staat bekend als de moeilijkst beklimbare berg in de wereld. 25% van de mensen die de berg proberen te beklimmen sterft tijdens de poging. Ook deze berg staat bekend als de “Killer Mountain”.

1. Mount Everest – 8.848m

Mount Everest

De hoogste berg in het Himalaya gebergte, en dus in de wereld, is de Mount Everest. De berg ligt op de grens van Nepal en Tibet en heeft een hoogte van 8.848 meter.

Zoals we al schreven in de introductie, alle hoogste toppen van de wereld zijn te vinden in het Himalaya gebergte, maar dit bekent niet dat er in de rest van de wereld geen hoge bergen zijn. Iets lager, dat wel, ongeveer met toppen van rond de 4.000 meter vinden we de hoogste bergen van Europa.

Meer hoge bergen