Er zijn maar liefst 196 landen te vinden over de hele wereld. Sommige daarvan zijn ongekend groot, maar er zijn ook talloze kleine landen te vinden. Deze landen zijn allemaal kleiner dan 400 vierkante kilometer, terwijl Nederland een grootte heeft van meer dan 41.000 vierkante kilometer. Ben jij benieuwd welke landen dit knusse formaat hebben? Je leest het in de top 10 kleinste landen ter wereld.

10. Malta – 316 vierkante kilometer

Malta

Het Europese eiland Malta is een zeer populair vakantieland. Dat is niet gek, want Malta is een eilandengroep in de Middellandse zee, dus het weer is hier altijd heerlijk vertoeven. Wat ook helpt is dat Malta een zeer oude geschiedenis kent, er zijn vele historisch stadjes te vinden en zelfs zeer oude prehistorische tempels zijn gebouwd in de jaren 2500 tot 3600 voor Christus.
Malta bestaat in totaal uit drie eilanden: Gozo, Comino en Malta. Het land telt maar liefst 450.000 inwoners, wat ervoor zorgt dat Malta meteen een van de meest dichtbevolkte landen ter wereld is. Dat is ook niet verwonderlijke wanneer je zo klein bent.

9. De Maldiven – 300 vierkante kilometer

maladiven

Ook hier gaat het om een eilandengroep, maar dan eentje in de Indische Oceaan. De Maldiven is het kleinste land in Azië maar wel een ontzettend populaire bestemming voor toeristen. Het unieke aan dit land is dat het uit meer dan duizend kleine eilandjes bestaat. Deze eilanden zijn weer verspreid over een ontzettend groot gebied, wat dit een van de meest uitgespreide landen ter wereld maakt.

8. Saint Kitts en Nevis – 261 vierkante kilometer

Saint Kitts en Nevis

De eilanden Saint Kitts en Nevis vormen samen een staat met een grootte van minder dan 300 vierkante kilometer. Je vindt deze eilanden in de Caraïbische zee en je moet er vooral naartoe wanneer je een groot liefhebber bent van duiken. De onderwaterwereld rondom deze eilanden is namelijk prachtig. Saint Kitts en Nevis speelt ook een belangrijke rol in de geschiedenis, want deze eilanden waren een van de eerste plekken in de Caraïben die bezet werden door de Europeanen.

7. De Marshalleilanden – 181 vierkante kilometer

Marshalleilanden

Ongeveer halverwege Hawaï en Australië kom je deze eilandengroep tegen. Dit land staat vooral bekend om zijn biodiversiteit. Aan de ene kant zijn er een aantal prachtige koraalriffen in het gebied te ontdekken. Ook meer dan 800 verschillende vissen zwemmen rond in de regio van de Marshalleilanden. Dat is niet het enige unieke wat je kunt vinden in de zee. Het gebied van de Marshalleilanden staat namelijk ook bekend om de hoeveelheid scheepswrakken die je hier kunt vinden. Vind je het idee van een oud vergaan schip dus wel interessant? Dan moet je hier eens gaan duiken.

6. Liechtenstein – 160 vierkante kilometer

Liechtenstein

De dwergstaat Liechtenstein vind je in het hart van Europa. Dit kleine landje ligt tussen Oostenrijk en Zwitserland en heeft een internationale reputatie als een belastingparadijs. Het is dan ook een van de rijkste landen ter wereld wanneer je kijkt naar het vermogen per inwoner. Qua natuur is dit land ook een paradijs, want Liechtenstein ligt helemaal in de Alpen. Traditionele dorpjes en gezellige oude gebouwen horen daarom helemaal bij dit land. Je kunt hier dus naartoe wanneer je een echte authentieke vakantie in de Alpen wilt hebben.

5. San Marino – 61 vierkante kilometer

San Marino

De landen op het lijstje worden steeds kleiner, want San Marino is niet veel groter dan 61 vierkante kilometer. Er wonen bovendien maar 30.000 inwoners in het land, wat niet veel meer is dan een gemiddelde plaats in Nederland. Het unieke aan San Marino is dat het helemaal wordt omringd door Italië. Bovendien wordt dit ook een van de meest serene staten ter wereld genoemd, aangezien er nooit veel conflict is geweest in San Marino. Dat maakt het een mooi land om in te wonen.

4. Tuvalu – 26 vierkante kilometer

Tuvalu

Ten noordoosten van Australië vind je de kleine eilandengroep Tuvalu. De eilanden werden lange tijd bezet door de Britten, maar sinds de jaren 70 zijn ze helemaal afhankelijk. Er is weinig stadsleven te vinden in dit land. In totaal is er maar acht kilometer aan wegen aanwezig en er is ook maar één ziekenhuis. Met slechts 10.000 inwoners heb je ook niet veel meer nodig. Toeristen komen niet snel op Tuvalu af. In totaal zijn het er ongeveer 2000 per jaar, dus weinig mensen kennen deze kleine eilandengroep.

3. Nauru – 21 vierkante kilometer

Nauru

Ook dit kleine land ligt in de buurt van Australië. Ten oosten van dit land ligt het rustige eiland Nauru. Lange tijd was de fosfaatindustrie ontzettend belangrijk voor de inwoners van het land. Helaas is er nu bijna geen fosfaat meer op het eiland te vinden, waardoor ongeveer 90% van de inwoners werkloos zijn geworden. Daarnaast is Nauru ook het land met het hoogste percentage overgewicht. Maar liefst 97% van de mannen en 93% van de vrouwen is te zwaar. Dit heeft er uiteindelijk ook voor gezorgd dat een heel groot deel van de bevolking diabetes type 2 heeft.

2. Monaco – 2 vierkante kilometer

Monaco

Het is een van de kleinste landen ter wereld, maar toch kent vrijwel iedereen Monaco. Hoe dat kan? Dit is het land waar de rijken ter wereld te vinden zijn. In geen enkele staat zijn meer miljonairs en miljardairs dan in Monaco. Er zijn ook veel mensen die naar het land komen om hun geluk te beproeven. Gokken is een van de grootste industrieën van Monaco. Bovendien kan je er genieten van het heerlijke weer, want het land ligt tussen het zuiden van Frankrijk en de prachtige Middellandse zee in.

1. Vaticaanstad – 0,44 vierkante kilometer

Vaticaanstad

Het allerkleinste land ter wereld ligt middenin een wereldstad. Je vindt Vaticaanstad namelijk in het hart van Rome. Het land is het centrum van de katholieke kerk en ook de plek waar de Paus woont. Het is dan ook niet gek dat je hier een van de grootste kerken ter wereld kunt vinden: de Sint-Pietersbasiliek. De economie van het land draait voor een groot deel door de vrijwillige donaties van gelovigen van over de hele wereld. Daarnaast worden er ook souvenirs en postzegels verkocht.

Ook interessant