In Nederland delen we onze grenzen met Duitsland en België (en Frankrijk als we de grens op het eiland Sint Maarten meerekenen). Dat is een peulenschil in vergelijking met andere landen, want op sommige plekken heb je maar liefst tien verschillende buren. Hier ontdek je welke landen hun grenzen met de meeste buren delen, in de top 10 landen met de meeste buurlanden.

10. Turkije – 8 buurlanden

turkije buurlanden

Turkije heeft een bijzondere ligging, want dit land ligt op de grens tussen Europa en Azië. Er liggen talloze landen rondom Turkije, die stuk voor stuk een klein grensgebied met het land delen. Zo zijn Armenië en Georgië twee buurlanden, maar ook Azerbeidzjan en Iran. Verder deelt het land grenzen met Irak, Syrië, Griekenland en Bulgarije. Inwoners van Turkije kunnen dus talloze landen verkennen wanneer ze de grens oversteken.

9. Tanzania – 8 buurlanden

tanzania

Tanzania ligt in het oosten van Afrika, waar het land voor een groot deel aan de Indische Oceaan ligt. Tegelijkertijd worden de noord-, zuid- en westkant van het land omringd door acht verschillende landen. In het noorden liggen Kenia en Oeganda, terwijl Mozambique en Malawi in het zuiden liggen. Aan de westzijde vind je de meeste buurlanden, namelijk Rwanda, Burundi, Zambia en Congo-Kinshasa. In Tanzania worden veel vluchtelingen uit buurlanden opgevangen en het land heeft een nauwe samenwerking met Oeganda en Kenia. Het is dus zeker een goede buur.

8. Servië – 8 buurlanden

servie

In het zuidoosten van Europa vind je Servië, een land dat ook door acht buurlanden wordt omringd. Servië ligt niet aan zee, dus je komt altijd in een ander land uit wanneer je de grens oversteekt. Bulgarije en Roemenië zijn twee buurlanden, net als Macedonië en Montenegro. Verder horen ook Hongarije, Kroatië, Albanië en Bosnië en Herzegovina in dit rijtje thuis. Servië staat bekend als een land dat goede relaties met zijn buurlanden heeft, al is het land wel betrokken bij de strijd rondom de grens en onafhankelijkheid van Bosnië en Herzegovina.

7. Oostenrijk – 8 buurlanden

oostenrijk

In het hart van Europa vind je de geliefde vakantiebestemming Oostenrijk. Dit land trekt toeristen uit alle hoeken van Europa, en dat is niet gek. Dankzij de centrale ligging is Oostenrijk namelijk heel makkelijk te bereiken. Inwoners van Tsjechië hebben geluk, want zij hoeven slechts één grens over te steken voordat ze in Oostenrijk zijn. Hetzelfde geldt voor inwoners van buurlanden Slowakije, Hongarije, Slovenië, Italië, Zwitserland en Duitsland. Zelfs de dwergstaat Liechtenstein grenst aan Oostenrijk.

6. Metropolitaans Frankrijk – 8 buurlanden

frankrijk

Frankrijk is een groot land, dat ook een groot terrein buiten Europa heeft. Wanneer we het over het land binnen Europa hebben, spreken we over Metropolitaans Frankrijk. Ondanks dat dit slechts een deel van het Franse rijk is, grenst het land toch aan acht verschillende buurlanden. In het noordoosten liggen België en Luxemburg, terwijl de oostzijde van Frankrijk aan Duitsland, Zwitserland en Italië grenst. In het zuiden deelt het land grenzen met Spanje en Andorra. Ook de noordzijde van Frankrijk grenst aan een buurland, want hier vind je de grens met Engeland.

5. Duitsland – 9 buurlanden

duitsland buurlanden

Hoewel Frankrijk en Oostenrijk een centrale plek in Europa hebben, heeft ook Duitsland erg veel buurlanden. Sterker nog, dit land heeft er één meer. Uiteraard ligt Nederland ten westen van Duitsland, net als Luxemburg en België. Het noorden van het land wordt door Denemarken begrenst. Verder ligt Polen in het oosten, waar je ook Tsjechië vindt. In het zuiden vind je de grenzen die Duitsland met Oostenrijk en Zwitserland deelt. Verder is ook Frankrijk een van de buurlanden, waarbij de grens in het zuidwesten van Duitsland ligt.

4. Congo-Kinshasa – 9 buurlanden

congo kinshasa

Congo-Kinshasa (ook wel bekend als de Democratische Republiek Congo) is een van de grootste landen in Afrika. Het is dus niet gek dat dit land meerdere buren heeft. Het land heeft een erg smalle kustlijn en wordt dus voor het grootste deel omringd door andere landen. Ten noorden van het land liggen de Centraal-Afrikaanse Republiek en Soedan. Je vindt hier ook een land met vrijwel dezelfde naam, namelijk de Republiek Congo. Aan de oostzijde van het land kan je de grenzen met Burundi, Oeganda, Tanzania en Rwanda vinden. Verder grenst Congo-Kinshasa ook aan landen zoals Zambia en Angola.

3. Brazilië – 10 buurlanden

brazilie buurlanden

Bijna de helft van Zuid-Amerika wordt door Brazilië in beslag genomen. Dat verklaart meteen waarom dit land zoveel verschillende buurlanden heeft. Van het noordelijke tot het meest zuidelijke puntje heeft Brazilië maar liefst tien buren. Zo deelt het land grenzen met Argentinië, Bolivia, Colombia, Venezuela, Uruguay, Frans-Guyana, Paraguay, Guyana, Peru, en Suriname. Van al deze buren heeft Brazilië de sterkste band met Argentinië, al is er in het verleden wel strijd geweest tussen de twee landen. Ook de samenwerking met Paraguay verloopt goed.

2. Rusland – 14 buurlanden

rusland map

andriano.cz / Shutterstock.com

In totaal heeft Rusland een grensgebied van maar liefst 20.241 kilometer. Deze talloze kilometers worden gedeeld met veertien verschillende landen, waarvan een deel in Azië en een deel in Europa ligt. Helaas heeft het land door de jaren heen talloze conflicten gehad met zijn buren, waardoor de verhoudingen niet altijd even goed zijn. Rusland grens bijvoorbeeld aan Noord-Korea, Mongolië, China, Georgië en Kazachstan. Verder delen ook Azerbaijan, Oekraïne, Estland, Wit-Rusland, Letland en Litouwen hun grenzen met Rusland. Ook Polen, Noorwegen en Finland horen op dit lijstje met buren thuis.

1. China – 16 buurlanden

china map

Het land met de meeste buren ter wereld is China. Ook dat is niet gek, want het land is enorm groot, waardoor het zijn grenzen met maar liefst zestien buurlanden deelt. Een groot deel van de oostzijde van China grenst aan de Oost-Chinese zee. Ook Noord-Korea en Rusland zijn in het oosten te vinden. Mongolië ligt aan de noordzijde van China, terwijl het zuiden aan landen zoals India, Bhutan, Nepal, Vietnam, Laos, Pakistan en Myanmar grenst. Wanneer je in het westen van China bent, zijn de grenzen met Afghanistan, Kazachstan, Kirgistan en Tadzjikistan in de buurt. In het noorden deelt China ook een grens met Mongolië.