Als het leven tegen zit, als je wordt teleurgesteld, dan is de gemakkelijkste manier van hiermee omgaan, bij de pakken neer gaan zitten. Voor even is dat ook prima, maar het is minder goed als je heel lang in dit negatieve gevoel blijft zitten. Dan zal angst voor een nieuwe teleurstelling je gaan overmeesteren en bereik je maar weinig in je leven. Beter kun je je richten op manieren die je kunt gebruiken om te herstellen van je pijn en verdriet. Dat doe je als volgt. Heb je nog niet genoeg aan deze hulpmiddelen, kijk dan ook eens naar de volgende 10 tips om positief in het leven te staan.
Doe iets waarvan je blij wordt
Het is heel normaal dat je je voor de wereld wilt verstoppen als het tegen zit. Dan rol je jezelf als het ware op als een heel klein balletje vol met zelfmedelijden. Volgens Genella Macintyre, de auteur van ‘Five Steps to Reducing Stress’ is dit het ontkennende gedeelte van het rouwproces. Teleurstelling is een vorm van rouwen. Je rouwt om iets of iemand waar je in teleurgesteld bent, iets dat je hebt verloren. Meestal is ontkennen niet het beste wat we kunnen doen, aldus Genella. Zij is van mening dat je beter een goed gesprek met jezelf kunt voeren, waarin je toegeeft dat de teleurstelling nou eenmaal is gebeurd. Daarna draai je de knop om en gaat iets leuks doen. Dat kan iets heel simpels zijn, zoals een leuke comedy kijken, iets lekkers koken of een kunstwerk maken. Je kunt het ook groter uitpakken, ga bijvoorbeeld naar een pretpark, uit eten of boek een weekendje weg.
Schreeuw niet van je af
Een natuurlijke reactie op teleurstelling is woede, je gaat razen en tieren. We houden er niet van als dingen niet gaan op de manier die wij wensen. Dat willen we aan de wereld laten weten. Ook al lijkt dit misschien een goed middel, onderzoek heeft uitgewezen dat dit niet het geval is. Woede onderzoeker Brad Bushman schrijft hierover ‘Van je afschreeuwen om woede te laten verminderen werkt hetzelfde als benzine op vuur gooien om het te laten doven, het zal de vlammen alleen maar doen oplaaien. Daarvoor in de plaats kun je beter op zoek gaan naar een minder vernietigende methode om met je emoties om te gaan, zoals intensief sporten of schilderen.
Praat met iemand
Vertel aan iemand hoe je je voelt, leg uit dat je boos bent en verdrietig. Probeer dit rustig en gecontroleerd te doen. Het beste kun je hiervoor iemand uitkiezen die dichtbij je staat, goed kan luisteren en die jou of jouw probleem niet zal veroordelen. Praten met anderen dat lucht op. Zo raak je je negatieve gevoelens (in elk geval voor even) kwijt en kom je wellicht tot ideeën om positief met de teleurstelling om te gaan.
Help anderen
Het is makkelijk om weg te kwijnen in jouw teleurstelling en jouw zelfmedelijden. Maar in plaats daarvan kun je ook iets goeds gaan doen voor anderen. Ga vrijwilligerswerk doen. Het zal niet alleen de ander(en) helpen, maar ook jou. Uit onderzoek is gebleken dat iets doen voor een ander zowel sociale als gezondheidsvoordelen heeft. Het maakt je in het algemeen gezonder en verkleint de kans op depressiviteit. Zoek vrijwilligerswerk op een plek die jou aanspreekt, bij een voedselbank, een dierenasiel, een verpleegtehuis, een asielzoekerscentrum of een kringloopwinkel…
Ga de natuur in
Vele studies hebben aangetoond dat buiten zijn in de natuur stressgevoelens, woede en angst verminderd. In plaats daarvan voel je positievere gevoelens. Het is lastig om je vuisten dicht te knijpen en je hoofd vol te houden als je omringd wordt door planten en luistert naar het gezang van vogels. Onderzoek wijst uit dat je blootstellen aan de natuur, de bloeddruk en je hartritme verlaagd. Ook de spierspanning wordt soepeler en ook je gezondheid over het algemeen zal beter worden (als je vaker de natuur in gaat). Dus als alles je teveel wordt, je in een stressvolle wereld leeft, ga dan naar buiten voor frisse lucht en natuurrijke landschappen. Trek het bos in, ga naar het strand, wandel door de duinen of zoek het platteland op.
Zoek gezelschap
Met name als je een introverte persoonlijkheid bent, ben je geneigd om bij teleurstellingen helemaal alleen terug te kruipen in een stil hoekje. Ga in plaats daarvan eens een kopje koffie drinken bij een goede vriend. Ben je extravert? Organiseer dan een gezellige borrel of barbecue met je buren. Als je iets leuks hebt om naar uit te kijken en in goed gezelschap bent, kun je de teleurstelling even van je afzetten en genieten van het gezellige moment.
Neem een douche
Onderzoekers hebben ontdekt dat jezelf reinigen een psychologisch effect heeft. Je verwijdert dan als het ware symbolisch hetgeen je dwars zit. Daarom is het nemen van een douche goed voor je bij teleurstelling. Onder de douche ben je voor even in een gevoel van immoraliteit. De lichamelijke ervaring van het verwijderen kan de basis vormen voor het meer abstracte verwijderen van het mentale dat je dwars zit.
Verminder stress en wees bedachtzaam
Teleurstelling wordt veroorzaakt door een verlies in het verleden, waardoor de toekomst onzeker wordt en je daarover gaat malen. Mindfullness houdt je in het hier en nu. Doe mindfullness oefeningen. Dit komt erop neer dat je je vijf zintuigen in gaat zetten om je bewust te zijn van wat je op dat moment tegen komt aan geuren, kleuren en geluiden. Dat kun je zowel zittend of liggend doen als buiten tijdens een wandeling. Als je je lang genoeg in het hier en nu bevindt, zal jouw lichaam rust vinden en de reactie op stress neutraliseren. Zo kun je weer helderder denken en bedachtzaam zijn.
Vindt iets waar je om kunt lachen
Sociaal psycholoog Amy Cuddy beweert dat als je twee minuten lacht, waarbij het niet uitmaakt of je het meent of niet, je je hersenchemie verandert en je beter gaat voelen. Je kunt bij jezelf een grijns afdwingen of op zoek gaan naar iets humorvols. Zoek iets grappigs op internet, laat iemand een gênant verhaal vertellen of denk aan een moment waarop je dubbel lag van het lachen. Door een andere emotie kan jouw lichaam even ontspannen. Als je één of beter een paar keer goed lacht op een dag, voel je je steeds een beetje beter.
Voorkom nieuwe teleurstelling, stel je verwachting bij
Een teleurstelling ontstaat vanuit een verwachting. Je verwacht dat mensen zich op een bepaalde manier gedragen of op een bepaalde manier handelen. Maar iedereen is anders, dus niet iedereen zal hetzelfde doen als jij verwacht. Het is nooit 100% gelijk met hoe jij denkt dat er gehandeld wordt. En bij sommigen of bepaalde situaties zal het gedrag van de ander totaal afwijken van wat jij verwacht. Dan ben je dus teleurgesteld. Meestal gaat dit om een persoon die je lief hebt, waardoor je extra geraakt bent. Voor jouw gevoel houdt degene zich niet aan de afspraak, maar eigenlijk ben jij zelf degene die te hoge verwachtingen had. Denk na over wat je een volgende keer anders kunt doen. Hoe ga je ervoor zorgen dat je niet weer op deze manier teleurgesteld wordt?
1 reactie
Heb al eens meer gehoord dat je geen verwachtingen mag hebben…..nou en ander dan ook niet meer naar mee……….. en waar blijven we dan?