Nederland kent ongeveer 2.500 plaatsen. Je zou verwachten dat het mogelijk moet zijn om voor elk dorp en stad een andere naam te verzinnen. Niet dus, er zijn in Nederland zelfs plaatsnamen die vaker dan twee keer voorkomen. Wij beperken ons tot plaatsnamen die twee keer voorkomen. Natuurlijk is dit slechts een kort overzicht en zijn er nog veel meer voorbeelden te noemen, maar we hopen jullie wat leuke informatie bij te kunnen brengen. Misschien woon je zelf wel in één van deze plaatsen?
10. Afferden (Gelderland en Limburg)
Afferden is een dorp in Gelderland en ligt in de gemeente Druten. Het dorp heeft iets minder inwoners dan zijn naamgenoot in Limburg, 1700 ongeveer. Afferden is een idyllisch plaatsje in het land van Maas en Waal. In de buurt liggen de Afferdense en Deestste waarden, een natuurgebied. Afferden is daarnaast bekend om zijn korenmolen De Drie Waaien. In 1995 moesten de inwoners van Afferden worden geëvacueerd, vanwege de hoge waterstand van de Waal.
Afferden (in het Noord-Limburgs: Offere) is een dorp in Limburg en ligt in de gemeente Bergen. Afferden heeft zo’n 2200 inwoners en ligt daarnaast aan de Maas. Afferden ontstond aan het einde van de 13e eeuw of begin van de 14e eeuw. Afferden kent verschillende kapelletjes. Daarnaast had Afferden vroeger een kasteel: Kasteel Bleijenbeek, maar dit kasteel werd in de Tweede Wereldoorlog verwoest. Tegenwoordig staat er nog wel een ruïne. Vroeger stond er in Afferden ook een korenmolen, maar deze werd verwoest in 1945. In 1958 is er een nieuwe molen gebouwd: Molen Nooit Gedacht. Rond Afferden kun je genieten van de natuur met landgoederen als Bergerbos en Bleijenbeek. Het dorp ligt daarnaast bij Nationaalpark De Maasduinen. Tot slot is Afferden bekend om het vieren van carnaval.
9. Hengelo (Overijssel en Gelderland)
Hengelo (in het Nedersaksisch: Hengel) is een plaats in Overijssel in de landstreek Twente. De plaats heeft een kleine 80.000 inwoners. Net als andere steden in Twente is Hengelo van oudsher een industrieplaats. Hengelo staat bekend om zijn metaalindustrie en wordt daarom ook wel metaalstad genoemd. De Pastoriestraat is een gezellige straat in Hengelo waar veel oude gebouwen en verschillende cafés te vinden zijn. In Hengelo zijn er verschillende musea en verder is er een bioscoop, een schouwburg en een poppodium. Ook in Hengelo wordt carnaval gevierd. De oudste carnavalsvereniging de Windbuuln werd in 1950 opgericht. Hengelo heeft verschillende basisscholen, middelbare scholen en een beroepsschool. Daarnaast heeft Hengelo ook een ziekenhuis. Hengelo staat bekend om de verschillende topsporten en dan met name op het gebied van atletiek. Verder zijn biljart, dammen en de wielersport bekend in Hengelo. Tot slot bevinden zich in Hengelo twee zwembaden. Hengelo heeft nooit stadsrechten ontvangen en mag zich daarom geen stad noemen.
Hengelo (eveneens in het Nedersaksisch: Hengel) is een dorp in Gelderland in de gemeente Bronckhorst. Het heeft ongeveer 6500 inwoners en is daarmee een stuk kleiner dan zijn naamgenoot in Overijssel. Hengelo werd al in het jaar 963 genoemd en bestaat dus al best lang. Hoewel Hengelo een relatief kleine plaats is, worden er best veel evenementen in het dorp georganiseerd. Er worden bijvoorbeeld motorraces in Hengelo georganiseerd, maar ook een dweilorkestenfestival en een kermis. Verder worden er dorpsfeesten georganiseerd zoals Bar Gezellig, Winters Pleinenfeest en Rock in Roll Out. Naast de motorraces bestaat er ook een fietsvierdaagse: Achterhoeks Klavertje Vier en een paardensportwedstrijd. Sinds 2009 kent Hengelo weer een carnavalsvereniging: De Peardeknuppels.
8. Zwolle (Gelderland en Overijssel)
Zwolle is een buurtschap in de provincie Gelderland en ligt in de gemeente Oost Gelre. In tegenstelling tot de stad Zwolle kent het buurtschap Zwolle een paar honderd inwoners. Om onderscheid te maken met de grote broer in Overijssel wordt Zwolle Gelderland ook wel Zwolle bie Grolle (Zwolle bij Groenlo) genoemd. Zwolle kende vroeger een steenoven. In deze steenoven werden stenen voor de vestingwerken van Groenlo gebakken. Zwolle kent een brouwerij-herberg t Reirinck, het erve Wissink en het natuurpark De Leemputten. Tot slot kent Zwolle ook een carnavalsvereniging: De Noamelkers
Zwolle is een stad in de provincie Overijssel. Het is tevens de hoofdstad van die provincie. Zwolle ligt aan de rivier de IJssel en de gemeente telt zo’n 130.000 inwoners. De stad heeft een eigen dialect dat tot de Sallandse dialecten behoort en die behoren op hun beurt weer tot het Nedersaksisch. De bijnaam voor de Zwollenaren is Blauwvingers. Deze bijnaam was vroeger een scheldnaam. Vroeger was er namelijk rivaliteit tussen Zwolle en Kampen. Tijdens een wapenstilstand tussen beide plaatsen bood Zwolle het klokkenspel uit de verbrande toren te koop aan aan Kampen. De Kampenaren gingen hiermee akkoord, mits zij mochten bepalen hoe het bedrag werd betaald. Op een dag kwam er de wagen vol met geld. Er waren zoveel munten dat de Zwollenaren blauwe vingers kregen van het tellen van de koperen munten, vandaar de naam Blauwvingers.
Qua kunst heeft Zwolle veel te bieden. Museum de Fundatie is in Zwolle te vinden en daarnaast is er op meerdere plekken kunst van Herman Brood te zien, die in Zwolle is geboren. Het poppodium in Zwolle heet Hedon. Bekende muzikanten uit Zwolle zijn Herman Brood en de rapformatie Opgezwolle. Verder kent Zwolle meerdere muziekscholen en een conservatorium. In Zwolle wordt carnaval gevierd en de stad heet dan Sassendonk. De bekendste carnavalsvereniging is carnavalsvereniging De Eileuvers.
7. Winsum (Groningen en Friesland)
In het noorden van het land liggen twee plaatsen met de naam Winsum. Winsum is een dorp in Friesland en kent iets meer dan 1000 inwoners. Hoewel het dorp weinig inwoners kent is er wel een industrieterrein en veel werkgelegenheid. Winsum ontstond in de 13e eeuw en is van oorsprong een terpdorp. Op de terp staat de Mariakerk. Het dorp is ontstaan uit het eigenlijke terpdorp en de aan het water gelegen buurtschap Bruggebuurt. Sinds 1957 wordt elk jaar op de tweede zaterdag van augustus het Friese Kampioenschap fierljeppen gehouden. Naast een fierljeppenvereniging kent het dorp ook een eigen kaatsvereniging. In de buurt van het dorp ligt poldermolen Langwert.
Winsum (in het Gronings: Winzum) is een dorp in de provincie Groningen. Het dorp kent bijna 7500 inwoners. Winsum werd na een online-verkiezing in 2020 uitgeroepen tot het allermooiste dorp van Nederland. Winsum kent twee molens: De Vriendschap (sinds 1801) en De Ster (sinds 1851). Het Pieterpad loopt ook door Winsum. Verder kent Winsum verschillende sportverenigingen, zoals een voetbalclub, een zaalvoetbalclub, een korfbalclub, een hockeyclub, etc.
6. Laren (Noord-Holland en Gelderland)
Laren is een plaats in Noord-Holland en heeft ruim 11.000 inwoners. Het ligt dicht bij Blaricum en samen vormen zij een van de rijkste gemeenten van Nederland. Laren heeft verschillende namen gekend, namelijk: Van Larelcarspell, Laoren en Laaren. Laren wordt al heel lang bewoond, sinds 2500 voor Christus was er al sprake van de trechterbekercultuur. Laren is bekend geworden door de weefindustrie, de tramlijn en door de schilderkunst (de Larense school). Tussen 1882 en 1947 was er in Laren een tramstation van de Gooische Stoomtram. In Laren zijn er verschillende evenementen. In de eerste week van juli is er de Larense kermis. Sinds de jaren zeventig kent de plaats ook een carnavalsoptocht. Tijdens hemelvaart is er een volleybaltoernooi. In de 3e week van juni is er een wandelvierdaagse. Tot slot wordt er sinds 2011 ieder jaar in Laren een Oktoberfest georganiseerd. Ook Laren kent verschillende sportverenigingen, waaronder een hockeyclub, een voetbalclub, een tennisclub en een volleybalvereniging. Onder andere Francine Oomen en Johnny de Mol zijn in de plaats geboren. In Laren staat de dikste mammoetboom van Holland.
Laren (in het Achterhoeks: Loarne of Laorne) is een dorp in Gelderland. Laren telt 4370 inwoners en werd al sinds 1294/95 in documenten genoemd. Rondom Laren liggen vele landgoederen, kastelen en landhuizen. In Laren staat de dikste eik van Nederland met een omtrek van ruim 7,5 meter. De naam van deze eik is Dikke Boom. Het eerder al genoemde Pieterpad loopt ook door Laren.
5. Vianen (Utrecht en Noord-Brabant)
Vianen is een stad in de provincie Utrecht en kent zo’n 16.500 inwoners. Al 3400 jaar geleden waren er de eerste nederzettingen in Vianen, maar zo rond 1000 jaar na Christus begonnen mensen zich pas echt rond Vianen te vestigen. Vianen kreeg in 1336 stadsrechten en is een vestingstad. In 2002 werd de stad ingedeeld bij de provincie Utrecht. In november 2020 werden er graafwerkzaamheden uitgevoerd bij de stadsgracht aan de Blauwpoort. Er werden daar meerdere skeletten gevonden en daaruit bleek dat er sprake was van een massagraf. Het graf bestaat uit soldaten die hebben gevochten in de Eerste Coalitieoorlog tegen Frankrijk (1792 – 1797). Vianen had vroeger een kasteel, maar deze is in 1696 voor een deel afgebrand en in de 19e eeuw verder afgebroken. Tegenwoordig staat er nog een muur met daarop een kanon. De paardenmarkt van Vianen is sinds 2013 erkend als immaterieel erfgoed en deze markt wordt sinds 1271 gehouden op de woensdag voor de tweede donderdag in oktober.
Vianen is een dorp in Noord-Brabant op de grens met Limburg en telt ongeveer 1300 inwoners. Het dorp ontstond in 1770 toen er een aantal armoedige huisjes op de heide werd gebouwd. In de jaren daarna groeide het dorp en in 1930 kwam er een eigen parochie tot stand. Vianen staat bekend om zijn schuttersgilde dat al omstreeks 1500 werd opgericht. Het schuttersgilde heet Sint-Sebastiaan en is dus ouder dan het dorp zelf.
4. Sloten (Friesland en Noord-Holland)
Sloten (in het Fries: Sleat) is een vestingstad in Friesland. De stad heeft ongeveer 710 inwoners en is vooral bekend omdat het tot de Friese elf steden behoort. Het is de kleinste stad van Friesland en op een oorkonde van 30 augustus 1426 wordt Sloten als stad bestempeld. Door de jaren heen is er gevochten bij Sloten. Eerst tussen de Friesen en Groningers in de Grote Friese oorlog, daarna tussen de Friesen en de Hollanders, vervolgens tussen de Staatse Troepen en de Spanjaarden in de Tachtigjarige Oorlog en tot slot tussen de Canadezen en de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog. Sloten was een belangrijke kruising tussen de waterweg van Sneek naar de Zuiderzee en de landweg tussen Duitsland en Stavoren. Op deze kruising werd tol geheven en dat was goed voor de economie van het stadje. Tegenwoordig moet de economie het vooral hebben van toerisme, watersport en veeteelt. Sloten kent verschillende momenten: de twee waterpoorten, de waterweg met de grachtenpanden, de korenmolen De Kaai uit 1775, het oude stadhuis met het museum en de oude stadswallen.
Sloten in Noord-Holland is net als zijn Friese naamgenoot een idyllische plaats. Sloten in Noord-Holland is echter een dorp. De eerste vermelding van het dorp was in 1063. In de Middeleeuwen had Sloten een bakstenen kerk, maar deze werd door de Watergeuzen in 1573 verwoest. In de 17e eeuw werd er een nieuwe, protestantse kerk gebouwd en deze werd in 1861 vervangen. In 1901 kwam daar nog een Rooms-Katholieke kerk bij. Vroeger leefden de inwoners van Sloten voornamelijk van de visserij, de veeteelt en de tuinbouw. Van oudsher had het dorp overlast van het water afkomstig uit het Haarlemmermeer. In 1836 was er een grote overstroming en werd besloten het Haarlemmermeer in te polderen. Sloten had al vanaf 1636 een molen, maar deze is in 1956 verplaatst. Sinds 1991 heeft Sloten een nieuwe molen die bijna iedere dag geopend is. Daarnaast bevindt zich bij het complex een kuiperijmuseum en een bierbrouwerij De 7 deugden. Sloten heeft het kleinste politiebureau van Nederland dat stamt uit 1866. Sinds 1921 hoort het dorp bij Amsterdam.
3. Bergen (Noord-Holland en Limburg)
Bergen is een dorp en een gemeente in de provincie Noord-Holland. De gemeente zelf heeft ongeveer 30000 inwoners. Bergen staat vooral bekend om zijn (schilder)kunst en kent ook de Bergense school (een kunststroming). In de zomermaanden zijn er verschillende kunstmarkten, festivals en in oktober is er zelfs een Kunst10daagse. Bergen kent twee molens: de Damlandermolen uit 1700 en de Philisteinse molen uit 1898. Op de eerste woensdag van augustus is er de lichtjesavond in Bergen en versieren de inwoners hun tuinen met lampjes.
Bergen (in het Noord-Limburgs: Baerge) is een dorp in Limburg en het dorp zelf, Oud Bergen, telt 380 inwoners. Tegenwoordig worden Nieuw-Bergen en Aijen ook tot Bergen gerekend. Samen tellen deze drie plaatsen ruim 5000 inwoners. Begin 18e eeuw werd Bergen door Pruisische troepen bezet en tot 1814 bleef de plaats Duits, daarna werd in 1815 bij het Congres van Wenen afgesproken dat Bergen tot het Nederlandse grondgebied behoort. Nieuw-Bergen is nog relatief jong en werd na de Tweede Wereldoorlog gesticht vanwege de stijgende bevolkingsgroei. Bergen ligt aan de Maas en daarom is het lastig om de plaats uit te breiden en daarnaast was de kans op overstromingen groot. Daarom werd in 1955 besloten om aan de oostzijde van de Rijksweg een nieuw woongebied te stichten: Nieuw-Bergen.
2. Oosterwolde (Gelderland en Friesland)
Oosterwolde is een dorp in de noordelijke punt van Gelderland. Het dorp heeft ruim 2000 inwoners. Oosterwolde dankt zijn naam aan de wolden die er vroeger lagen. Het moerasachtige gebied werd ontgonnen en daarop werd het dorp gebouwd. Het dorp ligt aan de IJssel en aangezien er vroeger zo nu en dan sprake was overlast werden er dijken aangelegd. Tegenwoordig kent men nog de Winterdijk en de Zomerdijk. Hoewel het dorp klein is, heeft het wel twee kerken met een streng calvinistische cultuur. Vroeger stond er in Oosterwolde een molen die in 1860 is gebouwd. De molen met de naam: Korenmolen de Zon brandde in 1976 geheel af en is nooit meer herbouwd.
Oosterwolde (in het Stellingwerfs: Oosterwoolde en in het Fries: Easterwâlde) is een dorp in Friesland en heeft bijna 10.000 inwoners. Rond het dorp liggen aan alle zijden van het dorp verschillende buurtschappen. In 1325 werd het dorp al benoemd en heette toen Oesterwolde. Net zoals het Gelderse broertje dankt Oosterwolde te Friesland zijn naam ook aan de ontginning van het moerasgebied. Vroeger was Oosterwolde te bereiken via de tram. De straatnaam: Trambaan herinnert hier nog aan. Tevens is er een bok met een stukje rails in 2011 opgericht als eerbetoon aan de oude trambaan. De laatste keer dat de tram reed was in 1962, daarna werd het tramvervoer vervangen door busvervoer. Oosterwolde was in de Tweede Wereldoorlog bezet door de Duitsers en in 1945 bevrijd. In de buurt van het dorp ligt een oorlogsmonument bij een voormalige executieplaats. Oosterwolde heeft een dorpskerk die in 1735 is gebouwd. Naast deze dorpskerk ligt een zogenaamde klokkenstoel. Het dorp is gegroeid dankzij de vroegere turfwinning in de moerasgebieden en het dorp werd in de 19e eeuw zelfs het centrum van het gebied. Om die reden heeft Oosterwolde relatief veel voorzieningen, zoals een scholengemeenschap, verzorgingshuizen en andere sociale voorzieningen. Bijzonder aan het dorp is dat er vier talen worden gesproken: Nederlands (60% van de inwoners), Fries (24% van de inwoners), Stellingwerfs (14% van de inwoners) en Maleis (2% van de inwoners, gesproken door de Nederlands-Molukse bevolking). Sinds 2010 heeft Oosterwolde een bijzondere brug: De Hoofdbrug genoemd. Het is een hefbrug met slechts twee pylonen en volledig gemaakt van composiet. Oosterwolde is vooralsnog de enige plaats ter wereld met een dergelijke brug.
1. Katwijk (Zuid-Holland en Noord-Brabant)
Als we aan Katwijk denken dan denken we algauw aan Katwijk in Zuid-Holland. De totale gemeente heeft 65.753 inwoners. Na Den Haag is Katwijk de grootste kustplaats van Zuid-Holland. Katwijk bestond al in de Romeinse tijd en lag toen op een strategisch punt, namelijk aan de Rijn. De Rijn vormde de noordgrens van het Romeinse rijk en Katwijk was dus een soort grensplaats. In 1231 wordt er voor het eerst gesproken over Catwijck. Tussen 1546 en 1736 heersten de adellijke families Van Ligne en Van Lyere over het dorp. De familie Van Ligne bouwde de economie op, maar met name vanaf 1654, toen de familie Van Lyere het stokje overnam, ging het economisch goed met het dorp. Er werd ingezet op de visserij in Katwijk aan Zee en in Katwijk aan de Rijn, waar er ook nog lijnbanen en rokerijen waren. Daarnaast waren er bierstekerijen, blekerijen, pannenbakkerijen en herbergen. Katwijk groeide zelfs zo snel dat Frederik Hendrik besloot de Bank van Leening in 1644 in de plaats in te stellen. Dit was voor een plattelandsdorp een bijzonderheid.
De verschillende Katwijken, Rijnburg en Valkenburg vormen samen sinds 2006 een eigen gemeente. In deze gemeente bloeit het gemeenschapsleven door de verschillende wijken, kerkgemeenschappen, dorpshuizen en historische genootschappen. In Katwijk aan Zee kent men een eigen dialect dat door de hechte vissersgemeenschap in dit voormalige dorp behouden kon blijven. De gemeente Katwijk kent verschillende stranden, meren en duinen en daarnaast een zwembad: Aquamar. In de gemeente worden verschillende evenementen georganiseerd: de paardenmarkt in Rijnsburg, De Oranjefeesten in Katwijk aan de Rijn, de paardenmarkt van Valkenburg (de oudste paardenmarkt van Nederland), Oranjerock, Katwijk en plein air, Haringrock, Noordzee zomerfestival, Rijnsburg bloemencorso en tot slot het WarmWinterFest. In de theaterhangar op voormalig vliegkamp Valkenburg wordt sinds oktober 2010 de musical Soldaat van Oranje opgevoerd. Sinds 2013 is het de langstlopende voorstelling van Nederland. Katwijk kent een heel scala aan zangkoren en muziekverenigingen. Bijzonder aan Katwijk is dat het een rijke graffiticultuur kent. In overleg met de gemeente zijn een aantal plekken aangewezen waar graffiti-artiesten legaal hun kunstwerken kunnen vertonen.
Katwijk (in het dialect: Katwiek), ook wel Katwijk aan de Maas, is een dorp in Noord-Brabant. Het dorp kent 415 inwoners. Er was vanouds een veerpont om de Maas over te steken naar Mook. In 1882 werd de spoorbrug over de Maas aangelegd, ten behoeve van de spoorverbinding tussen Nijmegen en Venlo. Er was zelfs een klein station. De spoordijk werd meerde malen weggeslagen door de Maas en wel in 1920 en in 1926. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is er in 1940 fel gevochten in Katwijk. De spoorbrug werd toen opgeblazen. In Katwijk staat een kerk waarvan de eerste steen in 1881 werd gelegd. Daarnaast ligt in Katwijk de Lourdesgrot die in 1887 werd gebouwd en daarmee een van de oudste van Nederland is. Verder ligt in Katwijk het oorlogsmonument dat de militairen herdenkt die in de buurt van Katwijk zijn omgekomen. Tussen Katwijk en Linden ligt de Molen van Linden die in 1896 is gebouwd.
3 reacties
Ik mis Alphen (Noord-Brabant, twee keer) en Zevenhuizen (een keer of vijf), en er zijn er vast nog wel meer.
Emmen (drenthe) en Overijssel
Scherpenzeel. Friesland en Gelderland