Volgens de World Cat Fanciers Association (CFA) zijn de volgende 10 kattenrassen de populairste. De CFA is de grootste organisatie die katten over de hele wereld registreert. In totaal erkent de CFA 42 verschillende kattenrassen. Specifiek voor Nederland zijn er geen cijfers bekend, de meeste huiskatten in Nederland zijn rasloos.

Bekijk voor je een kat aanschaft de raskattenwijzer. Net als bij hondenrassen zijn er bij kattenrassen in de loop der jaren veel ziektes ingefokt.

10. Abessijn

Abessijn

De kortharige Abessijn zijn iets duurdere katten dan de meeste om in huis te halen, maar met een Abessijn haal je ook echt een gezelschapsdiertje in huis. Ze staan bekend als de meest vriendelijke katten die zeer mensgericht zijn. Ze zullen niet snel van je zijde wijken, en zijn altijd benieuwd wat je aan het uitspoken bent. Een loyalere kat dan de Abessijn zal moeilijk te vinden zijn!

9. Schotse vouwoorkat

Schotse vouwoorkat

De Engelse naam van de Schotse vouwoorkat is “Scottish Fold” en deze naam kom je in Nederland ook vaak tegen. In Nederland kom je dit kattenras niet vaak tegen. Opvallend zijn natuurlijk de gevouwen oren die bijna vlak tegen de kop aanliggen. Het zijn zeer sociale katten die goed kunnen samenwonen met soortgenoten of honden. Ze zijn vriendelijk, houden van het gezin en zijn zeer speels.

8. Sphynx

Sphynx

De Sphynx kat bestaat nu zo’n 50 jaar, toen kreeg in Canada een huiskat een bijna haarloze kitten. Ze staan bekend als haarloos, maar hebben wel een beetje haar, dat lijkt op en voelt aan als perzik pluis. Ze zijn echter zeer gevoelig voor kou, warmte en kunnen makkelijk verbranden door de zon. De Sphynx staat er om bekend dat hij zeer veeleisend kan zijn voor de baas. Hij volgt je door het hele huis en laat duidelijk merken dat hij er is, en aandacht verdient!

7. Devon Rex

Devon Rex

Ook de Devon Rex is gek op aandacht van zijn baasjes. En ook gemeen met de Sphynx is zijn korte vacht waardoor hij slecht tegen kou en zonlicht kan, een echte binnenkat dus. Het zijn zeer speelse katten (alhoewel net iets minder dan de Cornish Rex die het lijstjes van kattenrassen net niet heeft gehaald). Ze zijn aanhankelijk en houden er over het algemeen niet van om allen te zijn.

6. Amerikaanse Korthaar

Amerikaanse Korthaar

De Amerikaanse Korthaar staat bekend om zijn grote ogen en zijn korte en brede gezicht. Ze staan bekend als een van de beste familie katten, mede door hun aanhankelijke karakter en vriendelijke gedrag naar kinderen en honden. Maar ook als je een muis in huis hebt kun je de Amerikaanse Korthaar goed gebruiken, ze hebben hun jacht instinct nog niet verloren!

5. Maine Coon

Maine Coon

De Maine Coon heeft een lange en dikke vacht en een volle staart. Zijn naam heeft hij te danken aan het feit dat men dacht dat deze kat een halve wasbeer was (coon = wasbeer). Hij heeft veel minder ondervacht dan de Pers en heeft hierdoor ook minder last van klitten. Een goede zaak want deze katten zijn zeer actief! Ze zijn ooit gefokt om de ratten populatie op de boerderijen in Maine in te perken.

4. Pers

Pers kattenras

Lange tijd is de Pers de populairste kat in de wereld geweest. Meer dan 20 verschillende kleuren worden erkend bij dit ras. Ze zijn vooral bekend door hun dikke vacht en hun korte lichaam met stevige poten. Door hun lichaamsbouw stralen ze iets ‘relax’ uit, precies wat veel mensen willen in een huisdier. De populariteit lijkt de laatste jaren dus af te nemen, misschien heeft dit ook te maken met de vele erfelijke ziektes die in het ras zijn gefokt. Ze staan zelfs op nummer één in de top 10 ziekste kattenrassen.

3. Britse korthaar

britse korthaar

Ook de Britse korthaar is een hele makkelijke en sociale kat die prima samenwoont met mensen of andere dieren. Hij is er bij, maar dringt zich niet op. Zijn heerlijke dikke vacht is geliefd bij mensen die graag met hun kat knuffelen. Ook bij de Britse korthaar zijn er helaas veel erfelijke afwijkingen, ze hebben een platte snuit waardoor ze nog weleens benauwd kunnen zijn.

2. Exotic

exotic kat

Om het kort te zeggen, Exotic katten zijn precies als de Pers, maar dan met kort haar. Ze hebben hetzelfde vriendelijke karakter, maar zijn veel makkelijker om te verzorgen.

1. Ragdoll

Ragdoll

De Ragdoll is een van de grotere kattenrassen, de mannetjes kunnen meer dan 15 kilogram worden. Ze zijn erg volgzaam en absoluut geen vechtersbaasjes. Echt een kat voor mensen die een aanhankelijke, maar ook een “easy going” relaxte kat in huis willen.