Ben je dol op het kijken naar schilderijen, beelden, kunstnijverheid, moderne installaties, foto’s of andere vormen van kunst? Dan ga je zeker graag naar een museum. Hier is een top 10-lijstje van musea die in de wereld het meest bezocht worden, gebaseerd op The Art Newspaper uit april 2013. Als echte kunstliefhebber mag je deze musea niet missen!

10. Musée d’Orsay

Nummer tien is Musee d’Orsay in Parijs met 3.600.000 bezoekers. In dit voormalige, 19e eeuwse stationsgebouw vind je voornamelijk Franse kunst, gemaakt tussen 1848 en Wereldoorlog I. Beroemd zijn vooral de schilderijen van impressionistische kunstenaars als Manet, Monet en Renoir en van post-impressionistische schilders als Toulouse-Lautrec, Gauguin en Cezanne. Vincent Van Gogh is vertegenwoordigd met meer dan twintig werken. Er zijn ook bekende beeldhouwwerken aanwezig zoals ‘De Denker’ van Rodin.

9. Centre Georges Pompidou

We blijven in Parijs voor het Centre Pompidou met 3.800.000 bezoekers. In het bijzondere gebouw uit 1977 – het ziet er uit als een fabriek in de steigers – zijn verschillende vormen van moderne kunst te bewonderen. Het is een van de belangrijkste collecties ter wereld. Naast het gebouw van architecten Rogers en Piano is de vrolijk gekleurde en piepende fontein te zien van Niki de Saint-Phalle en Jean Tinguely.

8. National Gallery of Art Washington

Op de achtste plaats staat de National Gallery of Art in Washington. Hier lopen per jaar, gratis, zo’n 4,2 miljoen belangstellenden rond in een tempelachtig gebouw met een moderne uitbreiding van Pei (de architect die de glazen piramide bij het Louvre ontwierp). Sinds 1999 is er ook een beeldenpark. Je komt er beroemde namen tegen als Leonardo da Vinci, Jan Steen, Rembrandt, Vermeer en Van Gogh. In de entree van Pei hangt een grote mobile van Alexander Calder. Verder is er werk van Picasso, Matisse en Warhol.

7. National Palace Museum Taipei

The National Palace Museum in Taipei, hoofdstad van Taiwan, trekt ieder jaar zo’n 4,36 miljoen liefhebbers van oude Chinese kunst, eeuwenlang verzameld door de grote keizers van China. Deze Chinese kunst bestaat uit voorwerpen uit brons, jade, porselein en keramiek, schilderijen en kalligrafie en zeldzame boeken en documenten.

6. Musea van het Vaticaan

Druk is het ook altijd bij de Musea van het Vaticaan in Rome, met ruim 5.000.000 bezoekers per jaar. Musea, meervoud dus, want het Vaticaan herbergt meerdere collecties. Voorbeelden zijn Museo Pio-Clementino met Griekse en Romeinse sculpturen, waaronder de Apollo van Belvedere, het Etruskisch Museum en het Egyptisch Museum welke werden gesticht door paus Gregorius XVI in de 19e eeuw en de Pinakotheek met schilderijen van Giotto, Leonardo da Vinci en Caravaggio. Hoogtepunten zijn de Stanzen van Rafael en de Sixtijnse Kapel met de beroemde gewelfschildering en het Laatste Oordeel van Michelangelo.

5. National Gallery Londen

Op plaats 5, 4 en 3 staan musea in Londen en alledrie zijn gratis te bezichtigen. The National Gallery trekt jaarlijks 5,16 miljoen belangstellenden. In dit schilderijenmuseum is een overzicht te zien van middeleeuwse werken tot circa 1900. Beroemd zijn ‘Arnolfini en zijn bruid’ van Jan van Eyck, het ruiterportret van de Engelse koning Karel I door Anthonie Van Dyck en werken van Titiaan, Michelangelo, Leonardo da Vinci, Rubens, Rembrandt, Vermeer, Frans Hals, Turner, Monet, Renoir en Van Gogh.

4. Tate Modern

Tate Modern trekt gemiddeld 5,3 miljoen bezoekers ieder jaar. In een voormalige electriciteitscentrale, prachtig verbouwd door architecten Herzog en de Meuron zijn topstukken uit de moderne en hedendaagse kunst te bekijken. Denk aan belangrijke stromingen als het futurisme, het surrealisme en minimal art en aan grote namen als Picasso, Warhol en Carl André. Vanuit het restaurant heb je prachtig uitzicht over de rivier de Thames en de St. Pauls kathedraal.

3. British Museum

Ook in Londen te bezichtigen is The British Museum met 5,6 miljoen bezoekers. Het is een van de grootste en mooiste collecties kunstvoorwerpen ter wereld en bevat oudheden en uitzonderlijke kunstvoorwerpen uit oude en hedendaagse beschavingen. Beroemd in het neoclassicistische gebouw van Smirke zijn de Steen van Rosetta, de Elgin Marbles van de Akropolis in Athene, Egyptische mummies en werken van Albrecht Durer.

2. Metropolitan Museum of Art

Nummer 2 is het Metropolitan Museum of Art in New York met jaarlijks 6,1 miljoen mensen die de vele beroemde werken in dit grootste museum ter wereld willen bekijken. Wat dacht je van schatten uit Egyptische, Griekse, Romeinse tijd, schilderijen van Breughel, Rembrandt, Vermeer en Monet, maar ook stijlkamers, muziekinstrumenten, wapens en harnassen? Kortom, ‘The Met’ in een dag bezoeken is onmogelijk.

1. Louvre

De onbetwiste nummer 1 is – dankzij de ‘Da Vinci Code’ van Dan Brown? – het Louvre in Parijs met maar liefst 9,7 miljoen bezoekers. Ooit begonnen als een van de vele kastelen van de Franse koningen werd de collectie vanaf 1793 opengesteld voor het publiek. Sinds 1999 staat de glazen piramide van architect Pei voor de deur. De grootste publiekstrekkers zijn de Mona Lisa van Leonardo da Vinci en de Venus van Milo.

Niet genoeg aan deze top 10-lijst? Bezoek dan ook het Prado in Madrid, het Uffizi in Florence, het Pergamonmuseum in Berlijn, de Hermitage in St. Petersburg en het Rijksmuseum in Amsterdam!

bron: wikipedia