Bijna iedereen heeft het in zijn of haar jeugd weleens gedaan: schrijven in een dagboek. Toch zijn er maar heel weinig mensen die het uiteindelijk volhouden om te blijven schrijven. Er zijn nu eenmaal veel dagen waarop je niet zoveel te melden hebt, of waarop je simpelweg geen tijd hebt om je verhaal op te schrijven. Jammer, want er zijn genoeg redenen om te schrijven in een dagboek.

10. Je legt herinneringen vast

herinneringen vastleggen

Wanneer je in je dagboek schrijft, bedenk je wat je die dag gedaan hebt en wat de hoogte- en dieptepunten waren. Hierdoor ontstaat er een soort naslagwerk van je leven. Ben je vergeten wanneer je je vorige verjaardag hebt gevierd, of waar je vier jaar geleden op vakantie was? Dat hoef je alleen maar terug te zoeken in je dagboek. Zo komen zulke herinneringen snel weer boven.

9. Het helpt om doelen te bereiken

Voor veel mensen is schrijven in een dagboek niet alleen een manier om terug te kijken, maar ook om vooruit te kijken. Wist je dat zelfs wetenschappelijk is bewezen dat mensen die hun doelen opschrijven deze vaker halen dan mensen die dat niet doen? Genoeg reden dus om ze op te schrijven!

8. Je leert jezelf beter kennen

je leert jezelf kennen

Ken je dat gevoel dat je alleen maar de hele tijd druk bent met de waan van de dag? Er moet van alles gebeuren, waardoor je eigenlijk nooit de tijd hebt of neemt om even stil te staan. En dat is jammer, want door even stil te staan geef je jezelf de ruimte om jezelf beter te leren kennen. Een dagboek is hier een ideaal hulpmiddel voor.

7. Het kan angsten verminderen

Je kent het vast: je hebt het druk, druk, druk en weet inmiddels niet meer hoe je alles moet bolwerken. Op zulke momenten kunnen angst en paniek naar boven komen. Door in je dagboek te schrijven kun je makkelijker structuur aanbrengen in de dingen die belangrijk en minder belangrijk zijn. Het helpt je dus om overzicht te krijgen, waardoor de paniek vanzelf minder wordt.

6. Het is je eigen ‘safe space’

safe space

Sommige mensen schrijven in een dagboek, om ervoor te zorgen dat hun (klein)kinderen na hun dood meer te weten komen over het leven van de dagboekschrijver. Toch schrijven de meeste mensen, omdat ze simpelweg op zoek zijn naar ‘safe space’: een veilige plek waar je alles kwijt kunt. Daarvoor is zo’n dagboek je ideale hulpmiddel. Het kan helpen om je dagboek persoonlijk te maken, bijvoorbeeld een mooi boekje die je zelf laat bedrukken. Kijk eens bij deze give aways of er iets voor jouw bijzit.

5. Alle ruimte voor je emoties

Doordat een dagboek meestal niet bedoeld is om gelezen te worden door anderen, is het een fijn middel om je emoties de ruimte te geven. Of je nu boos bent, verdrietig, of juist ontzettend blij: je hoeft je nergens voor te schamen en hebt in je dagboek alle ruimte om de emoties van je af te schrijven.

4. Je leert patronen herkennen

patronen

Schrijven over jezelf is een manier om van een afstandje naar jezelf te kijken. Dit kan heel verhelderend werken. Een dagboek helpt om patronen te herkennen. Lees daarom ook zeker af en toe terug wat je eerder hebt geschreven. Zo zie je makkelijker wat je in welke situatie anders zou kunnen doen en groei je als persoon!

3. Schrijven vermindert stress

Wist je dat schrijven in een dagboek helpt om stress te verminderen? Schrijf de gebeurtenissen van de dag op en bedenk hoe je je daarover voelt. Schrijven is een goede manier om jezelf even af te leiden van de dagelijkse gebeurtenissen. Vaak kun je emoties ook de baas worden door ze simpel te benoemen en te beschrijven.

2. Je vindt er oplossingen door

oplossingen

Problemen lijken soms te ingewikkeld om op te lossen. Wanneer je over een probleem wilt schrijven in je dagboek, ben je genoodzaakt om te bedenken hoe je het probleem uit kunt leggen. Dat denkwerk over het probleem schept vaak ruimte voor denkwerk over een mogelijke oplossing.

1. Je piekert er minder door

minder piekeren

Ben jij iemand die ’s nachts wakker kan liggen door problemen? Start dan zeker met schrijven in een dagboek. Door de problemen ’s avonds van je af te schrijven, slaap je ’s nachts namelijk beter. En een goede nachtrust is heel belangrijk, wanneer je die problemen uiteindelijk wilt oplossen.