Brrr.. moet jij er ook niet aan denken om ’s ochtends onder een ijskoude douche te staan? Sta je liever onder een hete douche waarbij het stoom de badkamer vult? Begrijpelijk! Toch kan het geen kwaad om nog eens opnieuw naar je douchegewoontes te kijken en jouw kraan een standje kouder te draaien. Koud douchen heeft namelijk enorm veel voordelen. Ontdek hier 10 redenen waarom het nemen van een koude douche het overwegen waard is.

10. Het verhoogt je weerstand

verhoogd weerstand

Koud douchen heeft een positief effect op je weerstad. Zo bleek uit een onderzoek met mensen die 30 dagen achter elkaar koud douchte dat zij minder ziekteverzuim hadden in vergelijking met de mensen die een warme douche namen elke dag. De personen die koud douchten voelden zich beter en waren productiever tijdens hun dag. De aanmaak van witte bloedcellen wordt door de kou gestimuleerd. Deze witte bloedcellen hebben als functie om je lichaam te beschermen tegen schadelijke stoffen, zoals virussen, bacteriën, schimmels en parasieten. Ook geeft het een boost aan je lymfesysteem die een belangrijke functie heeft bij het helpen van afvalstoffen te reinigen uit je lichaam.

9. Het vergoot je mentale kracht

mentale kracht

Misschien heb jij weleens gehoord van Wim Hof, oftewel The Iceman. Wim Hof gelooft er sterk in dat je met de juiste mindset alles kan bereiken wat je wil. Het nemen van een koude douche is een ideale training voor je uithoudingsvermogen. Je leert op deze manier het ongemakkelijke gevoel wat het koude water je geeft te ondergaan. Dit draagt bij aan het leren omgaan met stress.

8. Het verbetert je bloedcirculatie en versnelt je stofwisseling

bloedcirculatie

Door het koude water zullen je bloedvaten vernauwen. Dit zorgt ervoor dat je bloeddruk omhooggaat en je bloed met meer kracht je lichaam door wordt gepompt. Je hart zal, om de warmte vast te houden, meer bloed naar je organen pompen. Ook zullen je spieren samentrekken en actief worden door de kou. Dit heeft als gevolg dat je energieverbruik in je lichaam zal stijgen. Dit leidt tot een hogere stofwisseling.

7. Het helpt je bij afvallen

bruin vet

Door het koude water koelt je lichaam af. Bij het opwarmen van het lichaam worden er in je lichaam de zogenoemd ‘bruine vetcellen’ actief. Deze cellen houden je warm en helpen je bij energie verbranden. Daarnaast helpen ze bij de afbraak van witte vetcellen; in deze cellen zitten onze vetreserves. Een erg fijne bijkomstigheid voor mensen die willen afvallen.

6. Het zorgt ervoor dat je beter slaapt

beter slapen

Een ijskoude douche kan helpen om je gedachten even helemaal te verzetten. Wanneer je de koude stralen op je lichaam voelt kom je namelijk helemaal in het huidige moment en is er geen plaats voor stressvolle gedachten van de dag. Het kan je hoofd een moment van rust bieden waardoor je geest beter kan ontspannen. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat wisselende temperaturen in je lichaam ervoor zorgen dat je sneller en dieper zal slapen.

5. Het geeft een boost voor je huid en haar

beter haar

Hoe lekker een warme douche ook kan zijn, het kan helaas wel zorgen voor een uitgedroogde huid. Wanneer jij hier last van hebt kan koud douchen ook voor jou de oplossing zijn. Door het koude water trekken je spieren en bloedvaten samen. Ook trekken je poriën samen en sluiten ze beter af. Hierdoor heeft vuil minder goed de kans om je huid binnen te dringen en plekjes te veroorzaken!

4. Het kan helpen bij neerslachtige gevoelens

neerslachtige gevoelens

Wetenschappers beweren dat koud douchen een positief effect zou kunnen hebben op je emotionele gesteldheid. Zo zou het ijskoude water je zintuigen in één keer zo’n extreem prikkelend gevoel geven waarbij ook adrenaline en endorfine vrijkomen. Dit zijn stofjes in je hersenen die bijdragen aan een opgewekt gevoel.

3. Het helpt je scherper de dag door te komen

scherp

Omdat je lichaam door het koude water druk bezig is om je lichaamstemperatuur op peil te houden leidt dit tot een verhoogde zuurstofopname. Dit zorgt ervoor dat je bloedtoevoer naar je hersenen beter wordt met als resultaat dat je alerter bent. Een koude douche in de ochtend is dus de ideale manier dus om je dag met een energieke mindset te starten!

2. Het is duurzaam

duurzaam

Zo kun je ook nog eens milieubewust bezig zijn! Voor koud water hoeft namelijk geen gas gestookt te worden. Je energieverbruik wordt minder en daarnaast blijf je waarschijnlijk ook niet 20 minuten onder een ijskoude douche hangen voor je plezier. Daarom wordt automatisch ook je waterverbruik lager.

1. Het is voordelig voor je portemonnee

geld besparen

Aansluitend op dat koud douchen duurzaam is, is deze vermindering in gebruik van water en gas uiteindelijk ook nog eens terug te zien op je rekening! Een simpele en gezonde manier dus waarmee ook nog eens wat geld aan te verdienen valt!