Iedereen vindt waarschijnlijk zijn hond de aller slimste. Maar wist je dat er wetenschappelijk onderzoek is gedaan naar welk ras nou het slimste is? Daar is de volgende top tien van slimme hondenrassen uitgekomen.
Een intelligente hond is overigens niet voor iedereen geschikt, zo’n slim beestje kan namelijk snel verveeld raken als hij lang alleen thuis gelaten wordt. En verveelde honden gaan dingen doen die hun baasje vaak niet zo leuk vindt šŸ™‚ “Domme honden” kunnen vaak prima lang alleen blijven.

Maar wat is nou eigenlijk intelligentie bij honden? Volgens Stanley Coren die het boek “Hoe slim is mijn hond?” schreef en waarop dit lijstje is gebaseerd zijn er drie dingen van belang: instinctieve intelligentie, adaptieve intelligentie en werk- en gehoorzaamheidintelligentie. Instinctieve intelligentie verwijst naar het vermogen van een hond om de taken uit te voeren waarvoor hij is gefokt, zoals hoeden, apporteren, bewaken of gezelschap leveren. Adaptieve intelligentie is het vermogen van een hond om zelfstandig problemen op te lossen. En intelligentie in werken en gehoorzaamheid verwijst naar het vermogen van een hond om van mensen te leren.

10. Australische veedrijvershond

Australische veedrijvershond

De Australische veedrijvershond is een super actieve hond, ooit gefokt om kuddes te drijven in Australiƫ. Moet zowel fysiek als mentaal goed uitgeput worden.

9. Rottweiler

Rottweiler

De Rottweiler heeft soms een slechte reputatie, maar is een van de intelligente hondenrassen die er is. Zolang de hond goed wordt opgevoed is het een perfecte familiehond.

8. Epagneul nain continental

vlinderhondje

Dit kleine hondje, in Nederland beter bekend als het vlinderhondje, is slim, goed te trainen, maar ook erg gesteld op de aandacht van de baas en op het huis. Ze winnen vaak prijzen bij agility wedstrijden.

7. Labrador Retriever

Labrador (2)

De trouwe, liefdevolle en geduldige Labrador is ook een van de slimste honden. Dit hondenras doet alles voor zijn baasje. Let wel op dat ze niet teveel eten, want ze hebben de neiging om snel te dik te worden.

6. Sheltie

De Sheltie is net wat kleiner dan een collie en ziet er met zijn zachte vacht zeer aandoenlijk uit. Ze zijn ooit gefokt om groepen van honderden schapen te drijven. Dit vergt uiteraard uiterste concentratie en intelligentie.

5. Dobermann

Ā Dobermann

Een Dobermann is onuitputbaar, dapper en wil graag werken. Staat bekend als een dominante hond, maar dit zijn ze niet allemaal. Kan goed getraind worden zolang er van pup af aan begonnen wordt.

4. Golden Retriever

Golden Retriever (2)

Loyaal, geduldig, perfect met kinderen, alles wat mensen zoeken in een familiehond zit in de Golden Retriever. Door hun grote intelligentie is dit ras perfect bij gehoorzaamheid training en het leren van honden trucjes.

3. Duitse Herder

Duitse Herder

De Duitse herder wordt vaak ingezet als politiehond. Hij is natuurlijk sterk, maar ook heel loyaal en kan goed gehoorzamen. Allemaal eigenschappen die hem volgens het onderzoek van Cohen een zeer intelligent hondenras maken.

2. Poedel

poedel

Labradoodles, goldendoodles, cockapoos, het zijn slechts een paar van de ‘designer honden’ gefokt met poedels die de laatste jaren zeer populair zijn geworden. Dit heeft voornamelijk te maken met de hypoalergene eigenschappen van de poedel, maar ook zijn intelligentie zal meespelen. Een poedel is perfect te trainen, maar vindt het erg lastig om alleen te zijn.

1. Border Collie

Border Collie

De Border Collie is slimste hond van allemaal. Deze hond moet een doel hebben in zijn leven en niet de hele dag alleen gelaten worden. In zowel de agility, gehoorzaamheid als drijf wedstrijden zijn de Border Collies vaak de uitblinkers. Ze kunnen commando’s leren in minder dan vijf seconde en deze 95% van de tijd ook daadwerkelijk opvolgen. Om een voorbeeld te geven, Chaser, een Border Collie kan meer dan 1.000 verschillende objecten onderscheiden. Dit is ongeveer vergelijkbaar met een drie jaar oud kind! Hieronder een filmpje van Chaser.