Een derde Wereldoorlog, je moet er niet aan denken, maar er valt niet te ontkennen dat er steeds meer grote spanningen zijn in de wereld; een handelsoorlog tussen Amerika en China, spanningen tussen India en Pakistan, de Brexit, de migratiecrisis, de klimaatcrisis en het conflict tussen Saoedi-Arabië en Iran, om er maar een paar te noemen. Wat als er echt een wereldoorlog uitbreekt, welke landen zijn dat het veiligst om je te bevinden? Je leest het in onderstaande top 10 van veiligste landen.  

10. Costa Rica

Costa Rica

Costa Rica is een oase van rust in het verder zeer onrustige Midden-Amerika. Costa Rica heeft zelfs geen leger, op 1 december 1948 is besloten deze af te schaffen. Het land is altijd neutraal gebleven in oorlogen en ze hebben geen echte vijanden. Mogelijke problemen zijn wel dat het dan wel een perfect vakantieland is, maar ze verder weinig eigen grondstoffen hebben behalve bananen, koffie en ananas. Ook hebben ze nauwe banden met Amerika, en een Derde Wereldoorlog waarin Amerika niet mee doet is vrijwel uit te sluiten.

9. Zwitserland

Zwiterserland

Zwitserland heeft een traditie van neutraliteit, een van de belangrijkste principes van het buitenlands beleid van het land. Zwitserland zal dus niet snel betrokken raken bij gewapende conflicten tussen andere staten. De omliggende landen van Zwitserland, waaronder Duitsland, Frankrijk en Italië kunnen wel doelwit zijn als er een derde wereldoorlog uitbreekt, maar de bergen rondom de grenzen van Zwitserland zorgen voor goede bescherming. Groot probleem is wel dat Zwitserland voor zijn voorraden afhankelijk is van de buurlanden.

8. Canada

Canada

Canada is een heel groot land, qua oppervlakte het op één na grootste van de wereld. Geografisch heeft het vele voordelen, het noorden is zeer koud en onbegonnen. In het westen moet je eerst voorbij de Rocky Mountains en in de oosten is er zee. En dan is er natuurlijk buurland Amerika, een trouwe bondgenoot met het sterkste leger ter wereld. Eigenlijk komt Canada alleen in de problemen als ze zelf ruzie krijgen met Amerika, of Amerika zo zwaar onder vuur komt te liggen dat ook Canada risico loopt.

7. Tuvalu

Tuvalu

Tuvalu? Misschien heb je nog nooit gehoord van dit eiland in het midden van de grote oceaan en onderdeel van Micronesia. Het is een van de kleinste landen van de wereld, en er zijn bijna geen plaatsen op de wereld die meer afgezonderd en verder van de bewoonde wereld afliggen. De extreme ligging betekent dat het land politiek ongebonden kan blijven en zijn kleine bevolking en gebrek aan middelen betekent dat andere naties geen reden zullen hebben om Tuvalu aan te vallen.

6. Chili

chili

Chili is momenteel een van de meest welvarende en stabiele naties van Zuid-Amerika. Ook wordt het land beschermd door het Andesgebergte ten westen van zijn grenzen. Een beetje afhankelijk van waar de oorlog plaatsvindt is dit de nummer één keuze voor een veilig land in Zuid-Amerika.
 

 

5. IJsland

IJsland staat al sinds 2008 op de eerste plaats in de lijst van veiligste landen ter wereld (niet perse in het geval van oorlog). IJsland is een eiland ver weg van de rest van de wereld. Mocht het toch betrokken raken bij een oorlog dan biedt het bergachtige landschap strategische bescherming.

4. Groenland

groenland
Jonas Tufvesson / Shutterstock.com

Net als IJsland is ook Groenland afgelegen, bergachtig en politiek niet-gebonden, dus het land zal een veilig toevluchtsoord zijn voor iedereen die zijn toevlucht zoekt tot oorlog. Je moet natuurlijk wel tegen de ijzige kou van het eiland kunnen. Probleem is mogelijk de strategische ligging ten opzichte van de Noordpool en de olie die daar mogelijk te halen valt. De Amerikaanse president Trump wilde niet voor niks het eiland van Denemarken kopen .

3. Australië

Australië

Zoals de meeste landen op deze lijst heeft ook Australië een enorm natuurlijk voordeel. Australië is omringd door water. Australië heeft ook geen nabijgelegen buitenlandse diepzeehavens die een amfibische aanval kunnen organiseren. Een aanval zou enorme toeleveringsketens betekenen die moeilijk te onderhouden en te verdedigen zijn. Daarnaast is Australië heel groot, met grote stukken zeer ontoegankelijk land. Als een aanval zou plaats vinden in Darwin, gelegen in het noorden, is de eerst volgende grote stad, Brisbane, gelegen op 3.424 kilometer!

2. Bhutan

Bhutan

Bhutan is omringd door het Himalaya gebergte, sterker nog, het is een van de hoogste landen ter wereld, en is hiermee een van de meest afgeschermde landen in de wereld. De gelovige populatie geloof in een vreedzame oplossing van conflicten. Bhutan is onderdeel van de Verenigde Naties, maar heeft verder geen banden met Amerika, hierdoor zal het niet snel in een conflict gesleept worden.

1. Nieuw Zeeland

Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland is afgelegen, maar wel ontwikkeld, en niet betrokken bij gewapende conflicten in de wereld. Ook het bergachtige terrein zal helpen het land te beschermen bij een mogelijke oorlog. Nieuw-Zeeland heeft ook voldoende voedsel, schoon water en vruchtbare grond om zichzelf op korte termijn te onderhouden. Het vreedzame buitenlands beleid bezorgt het land ook een tweede plek op de Global Peace Index 2018, de lijst van veiligste landen ter wereld.