De ‘Black Knight Satellite’ complottheorie is zeker niet nieuw. Ze dook al op in de jaren ’50 van de vorige eeuw. Er komen buitenaardse beschavingen en aliens aan te pas, en UFO-jagers halen er hun hart aan op. De Black Knight Satellite zou een satelliet zijn die al 13.000 jaar om de aarde draait. Die satelliet kan dus niet door mensen gemaakt zijn, laat staan dat hij door mensen in de ruimte werd gebracht. 13.000 jaar geleden waren we nog maar pas bezig met ons nomadenbestaan op te geven, ons op een vaste plaats te vestigen en dieren te domesticeren.

De Black Knight Satellite moet dus wel afkomstig zijn van een buitenaardse beschaving, aldus de ‘believers’. Bovendien zou de overheid er alles aan doen om het bestaan van de Black Knight Satellite in de doofpot te stoppen. In werkelijkheid lijkt het verhaal van de Black Knight Satellite eerder een samenraapsel van vreemde fenomenen en observaties, waar de wetenschap voorlopig nog geen verklaring voor heeft. Hieronder 10 interessante weetjes over een van de meest bizarre complottheorieën die ooit werden verspreid.

Voor het eerst gespot in de jaren ’50

ontdekking black knight

De Black Knight Satellite zou voor het eerst zijn opgemerkt in de jaren 50 van de vorige eeuw. In 1954 dook een verslag op in de New York Times over 2 vreemde objecten in een polaire baan om de aarde. Een Amerikaanse astronoom, Lincoln LaPaz, zou die objecten gezien hebben. Probleem: in 1954 kon geen enkel land een satelliet in een baan om de aarde brengen. Het Amerikaanse Pentagon stond in rep en roer, want was de Sovjet-Unie er toch in geslaagd om een kunstmaan te lanceren? Neen, zo bleek nadien. De Sovjet-Unie zou daarin pas slagen in 1957 met de beroemde Spoetnik. LaPaz verklaarde later dat het artikel in de krant foutief was en dat hij helemaal geen satellieten om de aarde had gezien.

Tesla was de eerste die de radiosignalen opving

tesla hoorde geluiden uit de ruimte
Cardiff Council Flat Holm Project

Volgens de Black Knight Satellite-gelovigen zou de mysterieuze satelliet al vanaf het begin, 13.000 jaar geleden dus, radiosignalen hebben uitgezonden. De primitieve mensen van toen konden die signalen uiteraard niet ontvangen. Het was wachten op de grote uitvinders van de 19de eeuw, zoals Nikola Tesla, alvorens radio-ontvangers en radiozenders het licht zagen. De aanhangers van de complottheorie beweren dat het Nikola Tesla was die het eerst signalen van de Black Knight Satellite opving. Tijdens zijn experimenten met radio-ontvangers in 1899 ontving Tesla inderdaad vreemde repetitieve signalen uit de ruimte, die hij absoluut niet kon verklaren. Die signalen waren waarschijnlijk afkomstig van een zogenaamde pulsar, een snel roterende neutronenster. In de tijd van Tesla waren zo’n pulsars nog niet bekend.

Nog meer vreemde geluiden uit de ruimte

In de jaren ’20 van de vorige eeuw ontdekte men nog meer vreemde effecten met radiosignalen. Verschillende personen, waaronder radioamateur Jörgen Hals uit Oslo, stelden vast dat na het ontvangen van een radioboodschap, dezelfde signalen na een paar seconden opnieuw werden ontvangen. Men noemde dit ‘sterk vertraagde echo’s’. Na de geruchten over de Black Knight Satellite in de jaren ’50, schreven de aanhangers van de complottheorie deze sterk vertraagde echo’s al snel toe aan de buitenaardse satelliet.

Communicatie met een buitenaardse beschaving

black knight sattaliet 2
NASA

Ronald Bracewell, een professor aan Stanford University, kwam in 1960 met een theorie over de manier waarop ‘aliens’ met ons zouden kunnen communiceren. Bracewell dacht dat onbemande ruimtevaarttuigen (zogenaamde ‘space probes’) het meest geschikt waren om naar verafgelegen planeten te reizen op zoek naar intelligente beschavingen. Die ‘space probes’ moesten autonoom functioneren en alle informatie bevatten over de beschaving waarvan ze vandaan kwamen. Als het ruimtetuig een geschikte planeet vond, zou het radiosignalen uitzenden. De space probe van Bracewell werd bekend als de ‘Bracewell probe’. De Black Knight Satellite werd door UFO-jagers al snel beschouwd als een Bracewell probe.

De Black Knight Satellite versnelde de ruimterace

Op het einde van de jaren 50 en het begin van de jaren 60 van de vorige eeuw waren de VS en de Sovjet-Unie verwikkeld in een ware ruimterace. Beide naties brachten satellieten in een baan om de aarde. In 1960 ontdekte een radar van de Amerikaanse marine een vreemd object in een polaire baan om de aarde. Dat was geen Amerikaanse satelliet, dus al snel werd gedacht aan een Sovjet-Russisch spionagetuig. Het Amerikaanse ministerie van defensie maakte uiteindelijk bekend dat het om een stuk ruimteschroot ging, afkomstig van een satelliet van de VS. Volgens militaire documenten die nadien werden vrijgegeven, bleek die verklaring niet waar. Voor de ‘believers’ alweer een bewijs van het bestaan van de Black Knight Satellite en van een doofpotoperatie door de Amerikaanse overheid.

De vernietigde opnames van de Black Knight Satellite

Jacques Vallée
United States Government

Volgens de Franse computerwetenschapper Jacques Vallée maakte hij in 1961 opnames van een ruimte-object dat een retrograde baan (= tegengesteld aan de draairichting van de aarde) rond onze planeet beschreef. Een satelliet in een retrograde baan brengen beschouwde men in die tijd als onmogelijk. Vallée dacht daarom dat het om een asteroïde ging. Toen zijn baas de opnames zag, vernietigde hij de film. Wegens de Koude Oorlog en de ruimterace tussen de VS en de Sovjet-Unie, wilde zijn baas waarschijnlijk geen onrust veroorzaken. Maar dit incident werd door UFO-jagers alweer aanzien als een complot om het bestaan van de Black Knight Satellite te ontkennen.

Astronaut ziet groene lichten

Gordon Cooper zag groene lichten in de ruimte
NASA

In 1963 draaide astronaut Gordon Cooper in zijn ruimtecapsule ‘Mercury 9’ baantjes om de aarde. Tijdens de 15e omloopbaan zou Cooper groene lichten gezien hebben, waarvan later werd beweerd dat ze van de Black Knight Satellite waren. Op hetzelfde ogenblik zou een volgstation van NASA in Australië eveneens een vreemd object opgemerkt hebben. Toch bestaat er hiervan geen enkel hard bewijs. NASA verklaarde later dat de groene lichten waarschijnlijk afkomstig waren van de Mercury-capsule zelf, en dat Cooper mogelijk hallucineerde wegens een lek van koolstofdioxide in zijn ruimtetuig. Dit verhaal droeg wederom bij tot de controverse rond de Black Knight Satellite.

De foto van de Endeavour

Black-Knight- of een deken
NASA

Tijdens vlucht STS-88 van het ruimteveer Endeavour namen de astronauten een foto van een voorwerp dat door de ruimte zweefde. Opnieuw dachten velen aan de Black Knight Satellite. Specialisten van NASA herkenden in het object een thermisch deken, dat verloren was geraakt tijdens een eerdere ruimtewandeling. Toch beweren sommigen dat het verloren geraakte ruimtedeken al een week later opbrandde in de atmosfeer, en dat het object op de foto dus toch de Black Knight Satellite moest zijn.

Afkomstig van Epsilon Boötis

black knight satelliet
NASA

Sciencefictionschrijver Duncan Lunan deed in 1973 onderzoek naar de radiosignalen met sterk vertraagde echo’s uit de jaren 20. Hij kwam tot de conclusie dat de echo’s afkomstig konden zijn van een ruimtetuig dat al 13.000 jaar geleden in een baan om de maan (niet om de aarde dus) cirkelde. Het ruimteschip zou afkomstig zijn van een planeet in het zonnestelsel van dubbelster Epsilon Boötis, ook wel Izar genoemd. Jaren later zou Duncan Lunan zijn beweringen ontkennen. Hij vertelde later dat hij zich had gebaseerd op verkeerde data en dat hij onwetenschappelijk te werk was gegaan. De aanhangers van de Black Knight Satellite beschouwden dit alweer als een bewijs van een complot om de Black Knight Satellite te ‘verdoezelen’.

Draait de Black Knight Satellite nog steeds om onze aarde?

is de black knight satelliet ons aan het bespioneren

Opnieuw opschudding in 2016. Toen doken er video-opnamen op van het Russische Sojoez-ruimteschip dat het internationaal ruimtestation ISS naderde, en blijkbaar ‘gevolgd’ werd door een onbekend object. De Black Knight Satellite? Er is geen enkel onomstotelijk bewijs dat deze buitenaardse satelliet rond onze aarde draait. UFO-jagers verzamelden verschillende onverklaarde observaties en fenomenen om tot het verhaal van de Black Knight Satellite te komen. Ze blijven ook beweren dat er een complot van de overheid bestaat, waar ook NASA bij betrokken is, om het bestaan van de buitenaardse satelliet in de doofpot te stoppen. Ongetwijfeld zijn er in de ruimte nog tal van fenomenen te vinden die we (nog) niet kunnen verklaren. UFO-jagers halen hun hart op aan dergelijke onverklaarbare zaken, om toch maar het bewijs te leveren van buitenaards leven. Zolang het blijft bij onduidelijke waarnemingen, wazige foto’s, verkeerd geïnterpreteerde signalen, foutieve data en op hol geslagen fantasie, blijft de Black Knight Satellite een onwaarschijnlijk verhaal. Een perfect onderwerp voor een succesvolle sciencefictionroman.