Honden zijn niet meer weg te denken uit ons straatbeeld en toch weten heel veel mensen nog heel veel dingen niet over ze. Of je nu een honden of katten liefhebber bent dit zijn 10 weetjes over ‘de huishond’ die je echt niet wilt missen.
10. Honden zijn oversekst, en dat komt door ons
Wist je dat twee wolven niet zomaar met elkaar willen paren? Ze moeten op zoek naar een geschikte partner. Dit maakt fokken heel moeilijk, want je kunt niet zomaar een koppeltje met bij elkaar passende eigenschappen bij elkaar zetten en dan pups verwachten.
Daarom hebben de eerste hondenfokkers steeds individuen gekozen die het minst kritisch over partnerkeuze waren. Eigenschappen waar je op selecteert gaan vaker voor komen en worden sterker. Hierdoor werden de honden die ontstonden steeds minder kritisch over hun partnerkeuze.
De honden van nu zijn daardoor een beetje oversext geraakt. Een gemiddelde reu vindt iedere teef aantrekkelijk. Dus als je reu weer loeiend door het huis loopt of de benen neemt omdat hij in de verte een loopse teef geroken heeft, dan mag je de oorspronkelijke fokkers bedanken..
9. Er zijn honden die niet meer …
Door de ouderdieren te kiezen kunnen we dus bepaalde eigenschappen selecteren boven andere. Daarom zijn er ook zo veel verschillende hondenrassen. Het is allemaal begonnen met het selecteren op bepaald gedrag, omdat honden gebruikt werden voor bepaalde taken.
Maar tegenwoordig selecteren we ook heel erg op uiterlijk. We verwachten dat een ras er op een bepaalde manier uit ziet. Honden met overdreven kenmerken worden dan als ‘mooier’ gezien en mogen samen jongen krijgen.
Maar dit is niet alleen positief. Wist je dat er hierdoor hondenrassen zijn waarbij mensen bij de geboorte met regelmaat moeten ingrijpen? Of nog erger, rassen die alleen via een keizersnede kunnen bevallen. Bijvoorbeeld doordat het hoofd van de pups te groot is om door het geboortekanaal te passen. Bij Franse bulldogs is de kans dat het mis gaat bij de bevalling 15,9 keer zo groot dan bij een gemiddelde hond en bij Boston terriërs 12,9 keer zo groot.
En dat gaat alleen nog over de geboorte. Er zijn ook honden die hun hele leven beperkingen ervaren door onze uiterlijke keuzes. Neem bijvoorbeeld honden met een korte snuit, zoals veel mopshonden, Franse en Engelse buldoggen, en sommige boxers. Een overdreven korte snuit zorgt ervoor dat de honden niet goed kunnen ademen, waardoor ze, vooral als het weer warmer wordt, in de problemen komen. En denk eens aan hondjes met ‘van die leuke kraaloogjes’ wat eigenlijk te ver uitpuilende ogen zijn en dus makkelijker uit de kassen kunnen ploppen.
Of honden met ‘zo’n schattig klein kopje’. Waarvan de hersenpan zo klein is dat er te weinig ruimte is voor de hersenen. Hierdoor hebben ze continu hoofdpijn en zie je ze soms zelfs met hun kop tegen de muur aanlopen van de stress die dit veroorzaakt. Misschien had je het al geraden, ik heb het hier over veel cavalier king Charles spaniels. Maar ook andere rassen, zoals de Chihuahua hebben vaak last van een te kleine schedel met alle gevolgen van dien.
8. Honden zagen er 100 jaar geleden heel anders uit
Veel rassen hebben gezondheidsproblemen. Zoals al gezegd gaan bepaalde schoonheidsidealen en een gezond lichaam niet goed samen. Wist je dat veel hondenrassen 100 jaar geleden veel gezonder waren? Herders hadden nog geen aflopende rug en daardoor veel minder vaak heupproblemen, de king charles spaniel had nog ruimte voor zijn hersenen en teckels hadden een veel kortere rug, en dus minder rugproblemen en zo kan ik nog een tijdje doorgaan. Op deze site, hebben ze de foto’s van vroeger en nu mooi naast elkaar gezet. Ben je benieuwd hoe een bepaald ras er ongeveer 100 jaar geleden uit zag. In dit boek uit 1915, dat je nu heel modern online kunt bekijken, staan veel rassen met een foto afgebeeld.
Een positieve noot: er is dus hoop. Honden kunnen zoals je ziet snel veranderen. Dat is nu niet in het voordeel van de hond gebeurd, maar dat kan natuurlijk wel. We kunnen met zijn allen besluiten dat het nu klaar moet zijn met dierenleed van onze trouwe viervoeters. Door honden te kiezen die niet alleen op uiterlijk en karakter maar ook op gezondheid geselecteerd zijn kunnen we ze weer een hondwaardig leven gunnen.
7. Wat vossen met honden te maken hebben
Sinds 1959 is er in Rusland een experiment met vossen gaande. De wetenschapper Dimtry K. Belyaev was geïntrigeerd door het feit dat honden tam zijn en wilde de evolutie van gedomesticeerde dieren nabootsen, maar ditmaal met vossen.
Hij verzamelde een grote groep vossen en liet deze nakomelingen krijgen. Hiervan selecteerde hij steeds de tamste exemplaren, die weer kinderen mochten krijgen, enzovoorts. Na 2 a 3 generaties was extreme agressie naar mensen al uit deze vossen populatie verdwenen. Na 4 generaties zag je opvallende veranderingen; de vossen begonnen gedrag te vertonen dat wij van honden verwachten. Ze begonnen te kwispelen met hun staart, zochten contact met mensen, likten mensen en maakten hond-achtige geluiden.
Sinds 2005 zijn eigenlijk alle vossen uit deze populatie tam; ze zijn speels, vriendelijk naar mensen en pikken onze lichaamstaal op, bijvoorbeeld door onze blik te volgen. Het bijzondere is dat niet alleen het gedrag maar ook het uiterlijk veranderde. De oren werden soepeler en bleven meer naar beneden hangen, de staart begon te kwispelen en er kwamen vlekken in de vacht. Zelfs de bouw is anders, de poten en staart zijn korter, de bek kleiner en het hoofd breder.
Al deze veranderingen, door alleen te selecteren op de tamste individuen. Met dit experiment hebben we dus ook meer kijk gekregen op hoe onze honden zijn ontstaan.
6. De eerste hond
Binnen enkele generaties is een vos al tam te krijgen. Met honden zijn we hier al jaren mee bezig, waarschijnlijk nog meer dan je al dacht. Wetenschappers hebben resten gevonden van een hond die waarschijnlijk 31.700 jaar (!) geleden leefde. Deze prehistorische hond leek een beetje op een hele grote Husky en is gevonden in een grot in België.
5. De liefde van onze honden
Honden en mensen leven dus al heel lang samen. En dat is te merken ook. Als je een hond aait of naar zijn ogen kijkt komt het ‘liefdeshormoon’ oxytocine vrij. Niet alleen bij jou, maar ook bij je hond.
4. Je was al zooo lang weg
Wij houden van onze honden en onze honden houden van ons. Helaas betekent dat ook vaak dat honden het moeilijk vinden om zonder ‘hun mens’ te zijn en makkelijk verlatingsangst ontwikkelen.
Wist je dat honden door hebben hoe lang je weg bent. Ze hebben ontdekt dat honden het verschil merken tussen één uur en vijf uur. Als je regelmaat brengt in het leven van je hond kan hij hierdoor aanvoelen wanneer bepaalde dingen horen te gebeuren. Bijvoorbeeld wanneer je thuis komt of wanneer het tijd is voor een wandeling. Hoe ze dit precies doen is nog niet duidelijk. Een mogelijke verklaring is dat honden aan de hand van de intensiteit van bepaalde geuren kunnen inschatten hoeveel tijd er verstreken is.
3. De neus van een hond
Of een hond ‘tijd ruikt’ is niet duidelijk. Maar we weten wel zeker dat hij andere geweldige dingen met zijn neus kan. We gebruiken niet voor niets honden om mensen te vinden en bepaalde stoffen op te sporen.
De neus van een gezonde hond is nat. Doordat de neus nat is kan hij geurstoffen absorberen waardoor de hond dus nog beter ruikt.
Wist dat honden zelfs bepaalde ziektes kunnen ruiken. Een getrainde hond kan bijvoorbeeld ruiken of iemand kanker heeft. En dan hoeft hij niet direct aan de tumor te ruiken, soms is de adem van iemand al genoeg.
2. Wow, wat snel
Niet alleen de neus van een hond werkt goed, honden kunnen ook nog eens razendsnel zijn. Wist je dat een Greyhoud een jachtluipaard (snelste dier op het land) kan verslaan in een lange afstandsrace. Eerlijk is eerlijk, de jachtluipaard begint sneller. Maar dat houdt hij niet zo lang vol en al snel komt de Greyhound er dan langs gescheurd. Onthoud dat maar als je besluit een stukje te gaan hardlopen met je hond.
1. Poep kompas
Maar laten we onze trouwe viervoeters nou niet alleen maar veren in de kont stoppen. Soms zijn honden gewoon heel erg maf. Bijvoorbeeld dit weetje over poepen. Wel eens een hond heel hard rondjes zien draaien voordat hij poept? De mijne moet altijd even een sprintje trekken voor ze kan..
Om een of andere reden poepen honden in een bepaalde richting van het magnetische veld van de aarde.
Namelijk liefst met hun kont naar het noorden of zuiden, in plaats van naar het oosten of westen. Waarom ze dat doen? Tsja, vraag dat maar aan je hond..
Dit artikel is geschreven door Cleo Verheijen, diergedragsdeskundige. Op haar website puppyopvoeden.nl kun je alles vinden over de opvoeding van je viervoeter.