Het Vrijheidsbeeld in New York, dat geplaatst is op een eiland, is wereldberoemd. Het 46 meter hoge beeld staat symbool voor vrijheid, een van de belangrijkste waarden van de Verenigde Staten. Het beeld dat met sokkel maar liefst 93 meter hoog uitsteekt, heet iedereen welkom die in New York aankomt. Hij staat er voor de Amerikanen, immigranten en toeristen, oftewel voor iedereen. Dat is het Vrijheidsbeeld in het kort. Wil je meer weten over dit wereldberoemde beeld? Lees dan verder.

10. Het beeld representeert de Romeinse Godin Libertas

Het Vrijheidsbeeld is een geschenk van Frankrijk aan de Verenigde Staten. Het werd gegeven ter ere van de Onafhankelijkheidsverklaring en als teken van vriendschap. Op de plaquette in de linkerhand staat ‘JULY IV MDCCLXXVI’. Dat betekent 4 juli 1776, de datum van de onafhankelijkheidsverklaring. Auguste Bartholdi ontwierp het Vrijheidsbeeld. Het is een representatie van de Romeinse godin Libertas. Haar kracht om te bevrijden wordt gesymboliseerd met de losgegespte kettingen aan haar voeten. De zeven punten van de kroon staan symbool voor de zeven continenten en zeeën.

9. De oorspronkelijke naam van het Vrijheidsbeeld is ‘Liberty Enlightening the World’

De eerste, oorspronkelijke naam van het Vrijheidsbeeld is ´Liberty Enlightening the World´ (in het Nederlands ‘Vrijheid, die de wereld verlicht’) Dit is de naam die de ontwerper, Auguste Bartholdi ervoor had bedacht. Je kunt deze naam direct in het Frans vertalen. De huidige naam van het Vrijheidsbeeld werd eraan gegeven, omdat deze in het Engels gemakkelijker is uit te spreken.

8. Het beeld werd gebouwd door dezelfde architect als die van de Eiffeltoren

Toen de eerste architect van het Vrijheidsbeeld (Viollet-le-Duc) overleed, werd het project overgenomen door Gustave Eiffel, een innovatieve ontwerper en bouwer. Gustave is ook de ingenieur van de Eiffeltoren in Parijs. Het ontwerp van het Vrijheidsbeeld bestaat uit vier ijzeren kolommen waarop een metaalconstructie steunt. Daaroverheen is een koperen huid geplaatst van slechts 2,5 centimeter dik.

7. De kosten van de bouw van het beeld werden deels betaald via een sponsoractie

De bouw van het Vrijheidsbeeld werd betaald door zowel de Fransen als de Amerikanen. In het jaar 1885 bleek dat er te weinig geld was voor de verdere bouw van het beeld. Door middel van een sponsoractie kon het project toch worden betaald. Er waren 120.000 donateurs, die 1 dollar of minder gaven. In totaal was er een opbrengst van 100.000 dollar in een periode van zes maanden. De constructie van het Vrijheidsbeeld kon op deze manier toch nog worden voortgezet.

6. Het beeld werd gebouwd in Frankrijk en in 350 stukken vervoerd naar New York

In 1884 waren de 350 stukken van het Vrijheidsbeeld voltooid in Frankrijk. Na een reis over de Atlantische Oceaan op de Franse fegat Isere kwam het beeld in juni 1885 aan in de haven van New York. De stukken van het beeld bevonden zich verspreid over 214 kratten. Toen in april 1886 het voetstuk voor het Vrijheidsbeeld klaar was, konden de 350 stukken in elkaar worden gezet. Dat duurde 4 maanden, zodat het op 28 oktober 1886 werd ingehuldigd.

5. Het beeld was tot 1900 koperkleurig

De kleur die het Vrijheidsbeeld nu draagt is niet de oorspronkelijke kleur. Van oorsprong draagt het beeld een glimmende koperkleur. Na verloop van tijd verkleurde het koper naar een groen-blauwachtige tint als gevolg van oxidatie van het metaal. De Amerikaanse regering wilde het koper gaan vervangen door een ander metaal, aangezien dit dient als beschermingslaag tegen verdere aantasting. Het publiek protesteerde echter tegen het beschilderen van het beeld aan de buitenkant. Hierdoor werd in plaats daarvan het beeld slechts aan de binnenkant beschilderd.

4. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de arm van het beeld gebombardeerd

Door Duitse saboteurs werd er in de Eerste Wereldoorlog een rampzalige explosie in gang gezet. Dat gebeurde op het toenmalige Zwarte Tom Schiereiland (wat nu het Vrijheidsbeeld Park is). Explosieven en dynamiet werden verzonden naar de Fransen en Britten; de explosie veroorzaakte zeven doden. Ook de rechterarm van het Vrijheidsbeeld, degene met de Fakkel, liep lichte schade op. Als gevolg hiervan moest het beeld worden gerepareerd en werd het beeld tien dagen gesloten.

3. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het beeld niet verlicht

Het Vrijheidsbeeld mocht tijdens de Tweede Wereldoorlog niet worden verlicht in verband met de verduisteringsregels (zo werd directe beschieting voorkomen). Maar het beeld bleef wel geopend voor publiek. Alleen op 31 december 1943 (oudejaarsdag) werd er een bescheiden licht door het beeld verspreid. En op 6 juni 1944 werd er via het licht van het beeld een Morse code verzonden als teken van de overwinning. Daarna, tussen 1944 en 1945 werd het beeld een paar uur na zonsondergang weer verlicht. En sinds 1957 wordt het Vrijheidsbeeld de gehele nacht verlicht.

2. Tot het jaar 2012 woonde de opzichter van het Vrijheidsbeeld op het eiland

In het jaar 1950 werd er een huis gebouwd op het Vrijheidseiland, dat bestemd was voor de opzichter van het Vrijheidsbeeld en zijn familie. Van 1952 tot 2012 werd het L-vormige tweeverdiepingen hoge huis door hen bewoond. De laatste opzichter die in het huis woonde was David Luchsinger. Door Orkaan Sandy in 2012 liep het huis op talrijke plekken schade op, waardoor het gezin het huis moest verlaten. Sindsdien is het huis onbewoond gebleven.

1. Er zijn honderden replica’s van het beeld

Over de hele wereld zijn imitaties van het vrijheidsbeeld geplaatst. Bovenop de Liberty Nationaal Bank in New York staan twee beelden van ruim 9 meter. In San Marcos in California staat er eentje van 3,4 meter met een bijbel in de hand (in plaats van een plaquette). En in Memphis in Tennessee staat een replica van 7,6 meter, bestemd voor Christenen, met een kruis in de hand (in plaats van een fakkel). In het Heide Park in het Duitse Soltau staat een ‘Vrijheidsbeeld’ van maar liefst 35 meter. En in Parijs staat er eentje al vanaf 1889. Dat was drie jaar nadat het echte Vrijheidsbeeld in New York werd geplaatst. De replica van het Vrijheidsbeeld in de Oekraïne staat niet, maar zit. Andere replica’s bevinden zich in Engeland, Noorwegen, Argentinië, Australië, Kosovo Israël, China, Taiwan en Japan. En natuurlijk in Las Vegas!