Wanneer je aan een strand denkt, denk je vast aan hagelwit of goudkleurig zand. Veel stranden zien er inderdaad zo uit, maar er zijn ook verschillende stranden met zwart zand. Dit zwarte zand krijgt zijn kleur door vulkanisch lava. Wil je weten waar je moet zijn wanneer je op een zwart strand wilt relaxen? Dit is de top 10 zwarte stranden.

10. Playa Negra – Costa Rica

Playa Negra

Aan de rand van de stad Cahuita op Costa Rica vind je Playa Negra. Dit strand heeft zijn naam natuurlijk te danken aan het zwarte zand dat je er vindt. Het is niet het enige zwarte strand op het eiland, maar misschien wel een van de beroemdste. De vele vulkanen die Costa Rica vormen zijn verantwoordelijk voor de bijzondere kleur van het strand. Playa Negra is 3,5 kilometer lang en heeft prijzen gewonnen voor de manier waarop het strand duurzaam beschermd wordt.

9. Piha Beach – Nieuw-Zeeland

Piha Beach

Op ongeveer 40 kilometer van Auckland vind je Piha Beach. Het is een van de beroemdste stranden ter wereld, met een diepe zwarte kleur. Het zand wordt in de zomers zo heet dat het je voeten kan verbranden. De kleur is deels ontstaan door vulkanisch materiaal, maar het zand bevat ook veel ijzer. vooral surfers reizen graag af naar Piha Beach, want er zijn altijd goede golven te vinden.

8. Kamari – Griekenland

Kamari

In het zuiden van het Griekse eiland Santorini vind je kustplaats Kamari met een wel heel bijzonder strand. Het strand is niet alleen bedekt met zwart zand, maar ook met kleine zwarte kiezels. Wanneer je op een ligbed langs de kust bij kamari ligt, kijk je meteen uit over Mesa Vouno, een grote berg die over het strand uittorent. Het strand van Kamari is niet alleen geschikt voor zonaanbidders die op een ligbed willen liggen, maar ook voor watersporters.

7. Punaluʻu Beach – Hawaii

Punaluʻu Beach

Hawaii staat om twee dingen bekend, zijn vele prachtige stranden en de vele vulkanen. Eén plus één is twee en het zal dus niet verbazen dat er op de eilanden veel zwarte stranden te vinden zijn. Punaluʻu Beach is niet alleen bijzonder om zijn het zwarte zand maar ook door de schildpadden. Het is een beschermd natuurgebied en zand meenemen is dan ook verboden.

6. Black Sands Beach – Verenigde Staten

Black Sands Beach

Ook dit strand heeft zijn naam duidelijk te danken aan het zwarte zand dat hier ligt. Black Sands Beach vind je in de staat Californië en is voornamelijk bedekt met kleine, gladde kiezels. De bijzondere kleur van het strand is niet het enige dat toeristen trekt. Rondom het strand vind je ook kleine inhammen met bijzondere begroeiing en kleine waterpoeltjes die ontstaan wanneer het eb is.

5. Black Sand Beach – Verenigde Staten

Black Sands Beach alaska

Dit Amerikaanse strand met zwart zand ligt niet in Californië, maar in de staat Alaska. Het is een mooie tegenhanger van de vele warme stranden die je op dit lijstje vindt. Bij Black Sand Beach zie je namelijk regelmatig ijsschotsen aanspoelen. Er zijn ook grote gletsjers in de buurt te vinden. Dit is dus geen strand waar je lekker op gaat zonnebaden, maar een koude plek die je het beste met een warme uitrusting ontdekt.

4. Langkawi – Maleisië

Het eiland Langkawi heeft erg bijzondere stranden die deels zwart en wit zijn. Ze krijgen hierdoor een bijzondere gestreepte kleur. Wetenschappers weten nog steeds niet precies waarom het zand langs de kust van dit eiland een zwarte kleur heeft. De lokale bevolking heeft wel een verklaring. Het zand is namelijk een resultaat van de oorlog tussen het mythologische figuur Garuda en een Romeinse prins. Zij vochten om een prachtige Chinese prinses, wat uiteindelijk tot askleurige stranden leidde.

3. Ajuy Beach – Spanje

ajuy Fuerteventura

Het zwarte strand Ajuy Beach gelegen op het het Spaanse eiland Fuerteventura is een populaire attractie. En dat terwijl het niet ideaal is om te zwemmen. Het strand met fijn zwart zand ligt pal naast de piratengrotten. Hier verborgen piraten vroeger hun schatten.

2. Point Venus – Tahiti

Je vindt Point Venus op een van de grootste eilanden van Frans-Polynesië. Het is een belangrijk strand met een bijzondere geschiedenis, want er wordt gedacht dat zeevaarder James Cook aanmeerde op het strand. Er wordt ook gedacht dat het strand zijn naam heeft te danken aan Cook, omdat hij mogelijk Venus kon zien vanaf deze plek.

1. Vík – IJsland

vik ijsland zwart strand

Het strand van Vík past precies bij het ruige landschap van IJsland. Dit donkere strand is gevormd door een lavastroom die van de omringende bergen naar beneden liep. Vanaf het strand heb je ook een mooi uitzicht over zwarte rotsen die boven het water uitkomen.