Bij dure substanties en grondstoffen denken de meeste mensen waarschijnlijk aan goud of diamant. Deze substanties zijn zeker duur, maar het kan nog veel duurder!

Saffraan – $11.13 per gram

Saffraan

Het zeer dure kruid Saffraan, ook wel bekend als het “rode goud”, wordt gebruikt als kleur- en smaakstof. Het produceren van het kruid is zeer arbeidsintensief, en hierdoor zo prijzig. De saffraankrokus heeft drie stampers en drie meeldraden. De stampers worden handmatig geoogst en gedroogd in de zon. Overigens lijkt saffraan duurder dan het is, want je hebt er maar weinig van nodig. Één draadje saffraan is voldoende om een liter kokend water in een uur een diepgele kleur te geven (bron).

Goud – $56.73 per gram

goud

Goud wordt voornamelijk gebruikt in sieraden. Ook kan goud gebruikt worden om elektriciteit te geleiden, denk bijvoorbeeld aan de met goud ingelegde HDMI kabels die momenteel standaard zijn.

Rhodium – $58 per gram

rhodium

Rhodium, scheikundig element met atoomnummer 45, wordt gebruikt om de metalen platina en palladium harder te maken.

Platina – $58 per gram

Platina
bron

Platina is een scheikundig element met atoomnummer 78. Het wordt gebruikt in apparatuur die zeer hoge temperaturen (of corrosieve omstandigheden) moet doorstaan. Ook wordt Platina gebruikt in juwelen.

Methamfetamine – $100 per gram

Methamfetamine
bron

Methamfetamine, waarschijnlijk beter bekend als Crystal Meth, een zeer verslavende harddrug die momenteel zeer populair is in Amerika.

Hoorn van een neushoorn – $110 per gram

neushoorn
bron

In sommige landen (waaronder Vietnam) geloven sommige mensen dat de hoorn van een neushoorn kan helpen bij het genezen van kanker. Aangezien het illegaal is om neushoorns te jagen is het een zeer duur product.

Heroïne – $131 per gram

heroine
bron

Eind 19e eeuw is Heroïne ontwikkeld door de Duitse geneesmiddelenfabrikant Bayer. Ze verkochten het als een niet-verslavend alternatief voor morfine in hoestdranken. Al snel bleek dat het juist veel verslavender was (bron). Ondertussen kennen we heroïne als een van de meest verslavende harddrug.

Cocaïne – $215 per gram

cocaine crack
bron

Drugs zijn populair in de lijst van dure substanties. Ook Cocaïne begon ooit als geneesmiddel, maar staat tegenwoordig op de lijst van verboden en zeer verslavende harddrugs.

LSD – $3.000 per gram

lsd
bron

We maken een flinke sprong in kosten, van $215 per gram voor cocaïne naar $3.000 per gram voor Lysergeenzuurdiethylamide (LCD). Ook LSD is weer een harddrug. Overigens hoeft er maar zeer weinig van gebruikt te worden om de hallucinogene werking te vertonen.

Plutonium – $4.000 per gram

Plutonium
bron

Plutonium is het scheikundige element met nummer 94. De voornaamste toepassing is kernenergie en kernwapens.

Painiet – $9.000 per gram

painiet
bron

Er wordt gedacht dat Painiet het meest zeldzame mineraal in de wereld is. Tot nu toe zijn er slechts drie kristallen gevonden.

Taaffeite – tot $20.000 per gram

Taaffeite
bron

Van de edelsteen Taaffeite wordt gedacht dat deze meer dan een miljoen keer schaarster is dan diamant. Vandaar de hoge prijs.

Tritium – $30.000 per gram

Tritium
bron

Tritium is een radioactieve isotoop die onder andere wordt gebruikt in de groen gekleurde EXIT bordjes. Gelukkig heb je maar heel weinig Tritium nodig. Het is erg kostbaar om te maken, zo heb je voor 2.5 kg Tritium 2.5 miljoen kilogram hard water nodig. Tot nu toe is er in Amerika, sinds 1955 slechts 225 kilogram Tritium gemaakt.

Diamant – $55.000 per gram

Diamant
bron

Voor zover bekend is Diamant het hardste materiaal dat in de natuur voorkomst. Het is koolstof dat onder zeer hoge druk kristalliseert.

Californium 252 – $27 miljoen per gram

Californium
bron

Californium is het scheikundige element met nummer 98. Op aarde komt californium niet in de vrije natuur voor. Het wordt gesynthetiseerd in kernreactors door lichtere kernen, zoals curium, te bombarderen met neutronen.

Antimaterie – $62,5 biljoen per gram

antimaterie
Wie weet kan antimaterie in de toekomst ruimteschepen voldoende brandstof geven om naar planeten en/of sterren te reizen. Beetje duur alleen nog

bron: businessinsider.com