Miljoenen mensen hebben last van allergieën. Door behandelingen is met de meeste goed te leven. Veel voorkomende allergieën zijn allergie voor huisstofmijt, pollen, huisdieren en vele voedselsoorten als melk, noten en gluten.

Er zijn ook een aantal zeer bijzondere allergieën waar je waarschijnlijk nog nooit van hebt gehoord. Deze komen dan ook zeer weinig voor, gelukkig maar! Dit zijn de 10 meest vreemde allergieën die we konden vinden.

10. Allergische voor sex

ER zijn vrouwen die allergisch zijn voor sperma (Human Seminal Plasma Hypersensitivity). Gelukkig is er een behandeling voor deze allergie. Een condoom dragen kan natuurlijk, maar het is ook mogelijk om te wennen aan de sperma door steeds hele kleine dosering toegediend te krijgen.

9. Allergisch voor sporten

Het klinkt als een veel gebruikte smoes door meisjes op de middelbare school, maar je kunt echt allergisch zijn voor sporten. Zij leiden aan “Exercise-induced anaphylaxis”. Meestal gaat het om een combinatie tussen een bepaald type eten of medicijn, en daarna sporten. Het lichaam raakt bij deze menen volledig in de war.

8. Allergisch voor zonlicht

zon allergie

Nee, we hebben het niet over vampieren, maar over “photo uticaria”. Iedereen wordt rood als hij te lang in het zonlicht is geweest, maar mensen met deze allergie krijgen huiduitslag, netelroos en een pijnlijke huid na ieder contact met de zon. Mensen die deze allergie hebben gaan dan ook alleen maar volledig aangekleed naar buiten.

7. Allergisch voor al het eten en driken

Deze allergie komt zo weinig voor dat er nog geen eens een naam voor is. De Australische jongen Kaleb Bussenschutt kan niks eten. Hij kan alleen water drinken, en 1 merk limonade. Hij wordt de hele dag door gevoed door een machine.

6. Allergisch voor Water

water allergie

Gelukkig komt deze allergie maar heel weinig voor, 1 op de 23 miljoen mensen zijn allergisch voor water (aquagenic urticaria). Ze zijn allergisch voor de ionen in niet gedestilleerd water. Onder andere de 19e jarige Ashleigh Morris heeft hier last van. Even in bad of onder de douche is er voor haar niet bij, laat staan zwemmen. Zelfs zweten levert een pijnlijke uitslag op. Natuurlijk moet ze af en toe onder de douche, dit doet ze dan voor maximaal 1 minuut, daarna heeft ze uitslag over haar hele lichaam.

5. Allergisch voor geld

munten allergie

Geld maakt niet gelukkig wordt wel gezegd, maar dat je er ook uitslag van kan krijgen dat wist je misschien nog niet. In onze munten zit nikkel, en veel mensen hebben last van een nikkel allergie. Ze hebben dan overigens niet alleen problemen met geld, want nikkel vind je overal. In telefoontje, RVS, magneten, batterijen, etc.

4. Allergisch voor hout

hout allergie

Een allergie voor een bepaald type hout valt misschien nog wel mee, maar er zijn menen die allergisch zijn voor al het hout. En dat betekent dat ze ook allergisch zijn voor papier (probeer je billen maar is af te vegen zonder!).

3. Allergisch voor vibraties

vibraties

Mensen met een gevoelige huid kunnen netelroos krijgen bij te veel vibraties. Zoals eigenlijk geldt bij alle allergieën, heeft het immuunsysteem het bij het verkeerde eind, en schiet onterecht in de verdediging.

2. Allergisch voor de kou

kou allergie

Mensen die “cold urticaria” hebben, moeten oppassen bij koud weer. Hun huid wordt rood en zwelt op. Verhuizen naar een tropisch eiland dus!

1. Allergisch voor ondergoed

ondergoed allergie

De ondergoed allergie komt vooral voor bij de ‘sterren’ in Amerika, Britney Spears en Paris Hilton lijken de ergste slachtoffers. Hun oplossing was simpel, gewoon maar geen ondergoed meer dragen. Je kunt natuurlijk ook laten uitzoeken aan welk fabricaat het ligt, meestal ben je allergisch voor katoen of polyester.

Meer lijstjes over het menselijk lichaam