Er staat eten in de lijst, zoals apenhersenen en gefermenteerde kaas met maden, waarvan waarschijnlijk iedereen wel inziet dat het gevaarlijk kan zijn. Maar wist je dat je ook moet oppassen met rabarber en cassave?

10. Rabarber

rabarber

Niet meer zo algemeen bekend als vroeger maar nog steeds gebruikt voor bijv. gebak of compote. Rabarber heeft een mooie combinatie tussen zoet en zuur alhoewel je dit ook letterlijk kunt nemen. Gebruik (of eet) namelijk nooit de groene bladeren van deze plant maar alleen de stengels! De bladeren van rabarber staan namelijk stijf van de oxolaten die, mits in ruime hoeveelheid ingenomen, tot vergiftiging kunnen leiden. Verschijnselen zijn toevallen en ernstige ademhalingsproblemen. Lekker dus in gebak of in een heerlijke compote/jam maar blijf alsjeblieft ver weg van haar bladeren en houdt het bij de steeltjes.

9. Apenhersenen

aapjes

In de bekende film ‘Indiana Jones and the Temple of Doom’ zat de beroemde scene de je je misschien nog kan herinneren. De scene waarin Indiana Jones (Harrison Ford) zich “te goed doet aan” gekoelde apenhersenen. Natuurlijk was dit maar een film, er zijn echter toch regionen in de wereld (Azië) waar apenhersenen als een ware delicatesse worden beschouwd. Mocht je lokale traiteur dit op het menu hebben staan dan raden wij je wel af om hiervan wat porties voor je komende feestje te bestellen. Apenhersenen kunnen namelijk een variant op de Creutzfeldt-Jakob ziekte veroorzaken. Dit heeft te maken met de overeenkomsten tussen het DNA van apen en die van de mens. Kannibalisme is namelijk een (gelukkig vergane) oorzaak van de Creutzfeldt-Jakob ziekte die jaren geleden nog het Nederlandse nieuws haalde in de vorm van de gekke koeien ziekte.

8. Casu Marzu

casu Marzul

Deze zogenaamde Cazu Marzu is zonder twijfel de gevaarlijkste kaassoort op de hele planeet. Deze Italiaanse kaas staat ook wel bekend als “de rottende kaas”. Men laat deze kaas doodleuk open en bloot rijpen en dat dagen achtereen, waarbij vliegen de kans zien om eitjes in de kaas te leggen. Wat hierna gebeurd laat zich raden, de eitjes komen uit met tal van maden tot gevolg. De maden eten van de kaas waardoor het fermentatieproces versneld wordt. Nog niet beroerd geworden van de gedachte alleen al? Net zoals rauwmelkse kazen (uit bijv. Frankrijk) is het produceren van deze kaas verboden bij wet, maar de trekt de lokale bevolking van Sardinië zich niks van aan. In sommige gevallen overleven de maden het verteringsproces van de mens en veroorzaken zeer kwalijke gezondheidsproblemen zoals (bloed)diarree en overgeven. Geluk bij een ongeluk: in ieder geval heb je met de maden erbij wel de broodnodige proteïnen te pakken. Je snapt waarschijnlijk wel waarom we Casu Marzu ook hebben opgenomen in ons lijstje van ranzigste eten in de wereld!

7. Paddenstoelen

paddenstoelen

Wie houdt er niet van, gebakken in de knoflookboter met wat Provençaalse kruiden of in een heerlijke pastasaus. Ja, zo ver gaan we er wel in mee. Het gevaar steekt erin dat er veel mensen zijn die denken dat ze tijdens een boswandeling in het wilde weg paddenstoelen kunnen plukken waarbij ze met weinig verstand van zaken denken te weten welke geschikt zijn voor consumptie en welke niet. Zelfs een paddenstoelenkenner heeft soms nog moeite met de subtiele verschillen te kunnen onderscheiden tussen een eetbare of juist gigantisch giftige paddenstoel. Advies is dan ook om nooit zonder zeer ervaren gids het bos in te trekken op zoek naar paddenstoelen met als doel om die in je pastasausje te verwerken.

6. ‘Ackee’ Fruit

aki

Dit fruit en haar plant komt van oorsprong uit Afrika en heeft zich toen een weg weten te vinden naar Jamaica. In deze contreien is het een bijzonder populaire fruitsoort en kan zowel rauw gegeten worden of verwerkt worden in traditionele gerechten. Het gevaar steekt hem in de grote zwarte zaadjes in deze vruchten. Deze bevatten namelijk het gif “hypoglycine”. Eenmaal binnengekregen veroorzaakt het gif in deze zaadjes zware aanvallen van overgeven en in de slechtste gevallen coma of zelfs overlijden.

5. (De wortel van) de Cassave

Cassava

De wortel van de Cassave plant wordt gebruikt om tapioca van te maken. Kroepoek is een alledaags product waar tapioca meel in wordt verwerkt. Ook speelt tapioca vaak een belangrijke rol bij diëten. Niet voor niets zal je vanwege deze top 10 de maar al aan horen komen. Als de cassave(wortel) niet goed bereid wordt kan het cyanide produceren. Dit is een sterk gif. Wilt u dus een gezonde portie koolhydraten binnenkrijgen dan is cassave zeer geschikt. Maar zorg er voor dat het op de juiste wijze werd gekweekt en bij de bereiding op de goede manier werd gekookt!

4. Hot Dogs

Dit zijn misschien wel de vreemde eend in de bijt in deze top 10. Omdat het een zo, zeker in Amerika, alledaagse etenswaar is. Niet iedere gevaarlijke etenssoort in dit lijstje is obscuur en exotisch dus. Het probleem schuilt in de mogelijkheid tot verstikking, zeker bij jonge kinderen kan dit nogal eens het geval zijn. De gebruiksaanwijzing op een verpakking van Hot Dogs zou dan ook moeten zijn: Neem kleine hapjes en kauw totdat je een ons weegt. Of zorg dat je tijdens de maaltijd van deze kleine rakkers een persoon in het midden hebt die een EHBO cursus heeft gedaan. De “Heimlich manouvre” is wat we misschien nodig hebben als iemand te gulzig is.

3. De Brullkikker (Giant Bull Frog)

pad

Als je ooit een keertje afreist naar Namibië, wees dan voorzichtig met de culinaire specialiteit van dit land, de Brullkikker. Het is namelijk zo dat een nog niet volgroeide Brulkikker een gif met zich meedraagt dat zorgt voor tijdelijk nierfalen en dat is wel een aardig hoge prijs die je betalen moet voor een simpel maaltje. Dodelijk is dit gif niet mits je gelijk een dokter raadpleegt, maar je zult wel een tijd behoorlijk ziek zijn.

2. de Sannakji Octopus

Deze octopus uit Korea is een verhaal apart. Geen gif dit keer maar deze octopus wordt in de volksmond ook wel de “wurgende octopus” genoemd. Het is in feite wel heerlijk zeebanket maar het gebruik wil dat deze Koreaanse octopus zo vers wordt geserveerd dat de tentakels en zuignappen nog krioelen en actief zijn. De legende wil dat er tijdens diners daadwerkelijk gasten gewurgd werden door deze spijs. Vindt je het goed als wij deze gang overslaan?

Nog meer gruwelen? Lees dan de top 10 van dieren die levend worden opgegeten!

1. de Fugu vis (oftewel Blowfish of Fugu Pufferfish)

Kogelvis

Deze vis is een zeer prijzige delicatesse in Japan. Wanneer de vis op juiste wijze is gefileerd en geprepareerd is er geen enkel vuiltje aan de lucht. Er zijn in Japans zelfs koks die een verregaand specialisme hebben ontwikkeld als het gaat om het fileren van deze vis. Alle onderdelen worden zeer precies verwijderd en “gelabeled” zodat er geen vergissingen worden gemaakt. Gaat het toch mis dan is dat in de meeste gevallen met de dood tot gevolg. De Fugu vis bevat in sommige delen namelijk het gif tetrodoxine wat je spieren laat verkrampen en ervoor zorgt dat je niet meer kunt ademhalen. Ook niet onbelangrijk is dat er tegen dit gif geen tegengif staat. Het is een gerecht wat geen terugkeer biedt uit de vergetelheid als de kok zijn mes verkeerd heeft gebruikt.

Kortom, laat het je smaken!

bron: time.com