De Mona Lisa is niet voor niets een van de meest bekende schilderijen ter wereld. Het laat het talent van Leonardo da Vinci zien, maar het schilderij heeft ook een veelbewogen geschiedenis gehad. Ze werd gestolen, aangevallen en talloze mannen werden verliefd op haar. Ontdek alles wat je wilt weten over de mysterieuze Mona Lisa in deze top 10.

10. Ze heet niet echt Mona Lisa

mona lisa

De vrouw op dit schilderij van Leonardo da Vinci is natuurlijk wereldberoemd, maar bijna niemand lijkt haar echte naam te kennen. Dit is namelijk niet Mona Lisa, maar Lisa Gherardini. Zij was getrouwd met Francesco Del Giocondo, die vervolgens weer aan da Vinci vroeg om een schilderij van zijn vrouw te maken. De officiële titel van het schilderij is La Gioconda, maar het wordt inmiddels al eeuwenlang liefkozend Mona Lisa genoemd: “Mijn dame Lisa”.

9. Napoleon was gek op haar

napoleon en de mona lisa

De beroemde generaal Napoleon had de Mona Lisa een aantal jaar in zijn bezit. Het schilderij hing in zijn slaapkamer en hij was duidelijk gek op haar. Schijnbaar sprak de generaal constant over haar schoonheid en raakte hij maar niet uitgekeken. Zijn fascinatie ging zelfs zo ver, dat hij uiteindelijk verliefd werd op Teresa Guadagni. Deze Italiaanse vrouw was een afstammeling van de echte Mona Lisa.

8. Het kleine schilderij wordt goed beschermd

mona lisa is een klein schilderij

Veel mensen die de Mona Lisa komen bewonderen, schrikken van haar formaat. Het schilderij is namelijk veel kleiner dan je zou denken. Met een afmeting van 77 bij 53 centimeter is het een bescheiden meesterwerk. Dit kleine schilderij is ook nog eens heel kwetsbaar. Daarom doet het Louvre er alles aan om de Mona Lisa in topconditie te houden. Zo heeft ze haar eigen kamer in het museum, waar de temperatuur perfect kan worden gehouden voor het canvas en de verf. Daarnaast wordt het schilderij beschermd door een kleine kooi gemaakt van kogelwerend glas. Mensen met slechte bedoelingen kunnen haar dus niet beschadigen.

7. Haar wenkbrauwen zijn berucht

wenkbrouwen zjin vervaagd bij mona lisa

Veel mensen kennen de Mona Lisa als een schilderij van een vrouw zonder wenkbrauwen. Er wordt veel gespeculeerd over het ontbreken van deze wenkbrauwen? Was het in die tijd in de mode om je wenkbrauwen te scheren? Of was het schilderij van da Vinci nog helemaal niet af? Tijdens een uitvoerig onderzoek in 2007 kwam dan eindelijk het antwoord: Leonardo da Vinci had wel wenkbrauwen en wimpers geschilderd, maar deze zijn in de loop der jaren vervaagd. Mona Lisa zag er een paar eeuwen geleden dus een stuk anders uit dan je gewend bent.

6. Ze heeft een gek effect op mannen

mona lisa vroeger in het louvre
Louis Béroud /publiek domein

Je zou zeggen dat je nooit verliefd zou worden op een schilderij, maar toch is het mogelijk. Toen de Mona Lisa voor het eerst werd tentoongesteld in het Louvre in 1815, kwamen talloze mannen op haar af. Ze wilden in haar mysterieuze ogen staren en legden bloemen en gedichten voor haar neer. Vandaag de dag heeft de Mona Lisa nog steeds haar eigen brievenbus in het museum, zodat er ruimte is voor alle liefdesbrieven. Er zijn zelfs mannen gestorven voor Mona Lisa. In 1852 sprong Luc Maspero van de vierde verdieping van een hotel met als afscheidsbrief: “Jarenlang heb ik geworsteld met haar glimlach, ik sterf liever.”.

5. Het schilderij is onbetaalbaar

In de jaren zestig ging de Mona Lisa op tour. Dat betekende dat ze ook ontzettend goed moest worden verzekerd tegen diefstal en beschadiging. De verzekering schatte de waarde van het schilderij op dat moment op honderd miljoen dollar. Toch werd de verzekering nooit afgesloten. De premie was namelijk zo ontzettend hoog, dat het voordeliger was om een constant team van de beste beveiligers in te schakelen. Een ander schilderij van Da Vinci is wel het duurste ter wereld, in 2017 is Salvator Mundi voor $450 miljoen verkocht!

4. Ze werd ooit aangevallen

mona lisa is nu beschermd
Cayetano/flickr

Wie heel goed kijkt naar de Mona Lisa, zal zien dat ze een beetje is beschadigd bij haar linkerelleboog. Deze schade komt door Ugo Ungaza Villegas, een man die in 1956 een steen naar het schilderij gooide. Een paar maanden voor deze aanval gooide iemand anders zuur naar het schilderij, wat de onderkant beschadigde. Dat is de reden waarom je de Mona Lisa vandaag in haar glazen kooi vindt. Dat is maar goed ook, want in 2009 probeerde een boze Rus een mok naar het schilderij te gooien omdat hij geen inwoner van Frankrijk mocht worden.

3. De Mona Lisa werd gestolen

gestolen mona lisa
wikipedia

In 1911 was heel Frankrijk in rep en roer vanwege de vermissing van Mona Lisa. Er werden bloemen gelegd in het Louvre en er werd gerouwd om het schilderij. Het schilderij werd meegenomen door Vincenzo Peruggia, een Italiaanse medewerker van het Louvre die vond dat het schilderij in Italië thuishoorde. Hij vond dat Napoleon destijds het doek had gestolen. Het schilderij zou in het Uffizi te Florence moeten komen te hangen.
Er zijn ook andere theorieën over de diefstal, zo kwam jaren later kwam een markies met het verhaal dat hij achter de diefstal zat. Hij had Perugia en een aantal andere mannen ingehuurd. Zijn doel was om replica’s van het schilderij te verkopen.

2. Pablo Picasso werd verdacht van de diefstal

Pablo Picasso
Photo (C) RMN-Grand Palais/wikipedia/publiek domein

Tijdens de zoektocht naar de dieven, werden er verschillende verdachten in beeld gebracht. Een daarvan was de wereldberoemde kunstenaar Pablo Picasso. Hij had in het verleden namelijk vaker schilderijen uit het Louvre gestolen. De Franse politie besloot de kunstenaar dus te verhoren, maar uiteindelijk bleek dat hij er helemaal niets mee te maken had. Pas twee jaar later, in 1913 werd de Mona Lisa weer teruggevonden en werd Vincenzo Perugia opgepakt.

1. Haar glimlach verandert niet, maar jouw perspectief wel

glimlach van mona lisa

Er wordt al jarenlang gespeculeerd over de mysterieuze glimlach van Mona Lisa. Lacht ze nu wel of niet? Wetenschappers hebben onderzocht hoe het zit. De blik van het schilderij blijft natuurlijk altijd hetzelfde, maar je kan er op verschillende manieren naar kijken. Wanneer je naar verschillende punten van haar gezicht kijkt, lijkt haar glimlach te veranderen. Bovendien zie je vaak wat je wilt zien. Verwacht je een glimlachende vrouw? Dan lacht de Mona Lisa je toe.

Meer beroemde schilders