Top 10 Rijkste Landen van Europa

Vele landen in Europa behoren tot de rijkste landen ter wereld. De meeste inwoners ontvangen een goed loon en genieten van een hoge levensstandaard. De koopkrachtpariteit (kkp) geeft aan wat de koopkracht is van een inwoner van een land, rekening houdend met de lokale prijzen en het inkomen. Hieronder volgt een lijstje van de 10 rijkste Europese landen, gemeten volgens koopkrachtpariteit.

10. Oostenrijk

Oostenrijk is het 10de rijkste land van Europa, met een kkp van 39.923 eur . Het is vooral de Oostenrijkse dienstensector, met banken, consulting en toerisme, die geld in het laatje brengt. Ook tijdens de winter draait het Oostenrijkse toerisme op volle toeren dankzij de wintersport. Bovendien exporteert Oostenrijk heel wat goederen, gaande van papier en karton tot textiel en auto’s.

9. Duitsland

Duitse inwoners genieten van de 9de hoogste kkp in Europa: 40.282 euro. De Duitsers voeren van alles en nog wat uit, waaronder auto’s, chemische producten en voedingsmiddelen. Grondstoffen als koper, nikkel, natrium en hout worden gretig door andere landen afgenomen. In Duitsland bevinden zich de hoofdzetels van multinationals als Bayer, BMW, Volkwagen en Allianz.

8. Zweden

De Scandinavisch landen doen het goed in deze top 10, te beginnen met Zweden. Zweedse inwoners bezitten een kkp van 41.544 euro. Het land is de bakermat van multinationals als SKF en Ericsson. De Zweedse industrie legt zich toe op de ijzer- en staalproductie, auto’s en chemische producten. Het land beschikt over grondstoffen als hout en ijzererts en kan volop gebruikmaken van hydro-elektrische energie.

7. IJsland

Het noordelijke IJsland prijkt op de 7e plaats in het lijstje van rijkste Europese landen. De kkp van de IJslander bedraagt 42.450 euro. Het land heeft zich grotendeels hersteld van een economische crisis in de jaren 2007 tot 2010. De opbrengsten van onder andere aluminiumsmelterijen en de visvangst vullen in IJsland de schatkist. De IJslanders profiteren volop van hun geothermische en hydro-elektrische energiebronnen om hun energieverslindende smelterijen en overige industrie draaiende te houden.

6. Nederland

Ja hoor, ook Nederland staat in onze top 10, meer bepaald op de 6de plaats. De kkp van een Nederlander bedraagt 42.969 euro. De haven van Rotterdam, een van de grootste ter wereld, is een belangrijke pijler van de Nederlandse economie. De export van agrarische producten als kaas, komkommers, appels en bloemen draagt eveneens bij tot de Nederlandse welvaart.

5. San Marino

Ook het kleine dwergstaatje San Marino op het Italiaanse schiereiland scoort niet slecht wat betreft rijkdom en welvaart. In tegenstelling tot de meeste andere Europese landen, heeft San Marino geen staatsschuld. De 33.000 inwoners van het minilandje beschikken over een kkp van 47.755 euro. De verkoop van postzegels voor verzamelaars brengt geld op, alsook de productie van wijn en kaas. De economie richt zich eveneens op de kledinghandel, keramiek, elektronica en financiële diensten.

4. Zwitserland

Met een kkp van 49.337 euro bereiken de Zwitsers de vierde plaats op onze lijst. Het land is de bakermat van voedingsgigant Nestlé. De Zwitserse industrie concentreert zich onder meer op farmaceutische en chemische producten, maar vooral de productie van kwaliteitsvolle horloges en klokken maakt het land wereldberoemd.

3. Noorwegen

Het rijke Noorwegen haalt een aanzienlijk deel van zijn inkomen uit de petroleumsector, die goed is voor 37% van de Noorse export. Naast olie vindt men in de Noorse bodem ook gas en mineralen. De visvangst, houtwinning en hydro-elektrische energieproductie brengen eveneens flink wat geld in het laatje. Onder de Noorse bevolking is er weinig inkomensongelijkheid of werkloosheid. De kkp van de Noren bedraagt 57.130 eruo .

2. Ierland

De Ieren eisen met een kkp van 58.637 euro de tweede plaats op in de rij van rijkste Europese landen. Ierland voert vooral lood en zink uit en is een belangrijke producent van alcoholische dranken. Ook de medische technologie, softwareontwikkeling, farmaceutica en financiële diensten leveren het land veel geld op.

1. Luxemburg

Het Groothertogdom Luxemburg is het rijkste land van Europa, met een kkp van maar liefst 87.101 euro. Er is wereldwijd maar één land dat nog rijker is. De ijzer- en staalindustrie is traditioneel een belangrijke pijler van de Luxemburgse economie, maar ook de financiële sector en de technologische industrie vullen de Luxemburgse schatkist. De economische welvaart van Luxemburg is onder meer te danken aan de lage belastingen, de uitstekende communicatie-infrastructuur en voldoende arbeidskrachten.

Vergelijkbare lijstjes

    1. Gemiddelde Nederlander december 15, 2020

    Jouw Reactie?