Bestaan er geesten of niet? Wetenschappelijk gezien kan het bestaan van geesten (nog) niet aangetoond worden. We moeten het doen met vage foto’s (sommige ongetwijfeld vervalst) en met overgeleverde verhalen waarvan waarheid en fictie moeilijk te onderscheiden zijn. Maak voor jezelf uit of je onderstaande verhalen over beroemde geesten gelooft of niet…

10. De poltergeist van Hampton Court

hampton court geest

Al eeuwenlang doen er geruchten de ronde over een rondzwervende klopgeest in Hampton Court, een voormalige koninklijke residentie nabij Londen. Het gebouw is tegenwoordig een museum. In 2003, na sluitingstijd van het museum, filmden bewakingscamera’s beelden van een wazige figuur in ouderwetse kledij, die met veel kracht een deur dichtsloeg. De bewakers van het gebouw hoorden op datzelfde ogenblik veel lawaai in het museum, hoewel er geen bezoekers meer aanwezig waren. Heeft de poltergeist van Hampton Court zich laten verrassen door bewakingscamera’s?

9. De heks van de familie Bell

bell geest

Het verhaal van de ‘Bell witch’ speelde zich af in Tennessee (Verenigde Staten) in het begin van de 19de eeuw. Vader John Bell schoot op een dag een onbekend dier dat op zijn eigendom rondliep. Het geschoten dier verdween spoorloos. Dit was de start van allerlei onverklaarbare gebeurtenissen. Het gezin hoorde ’s nachts vreemde geluiden, voorwerpen vielen zonder reden op de grond, de dieren van de boerderij gedroegen zich raar en dochter Betsy Bell werd aangevallen door een ‘onzichtbare kracht’. Vele bezoekers hoorden en zagen dezelfde mysterieuze verschijnselen. De onverklaarbare manifestaties werden toegeschreven aan Kate Batts, een voormalige buurvrouw die als heks was geëxecuteerd. John Bell stierf in 1820. Hij zou vergiftigd zijn door de heks van de familie Bell.

8. Bloody Mary

Talrijke verhalen doen de ronde over de bekende geest Bloody Mary. Een van de verhalen gaat over Mary Worth, een mooi meisje dat door een ongeval een misvormd gelaat kreeg. Toen zij op een dag in de spiegel keek, schrok ze zo erg van haar spiegelbeeld dat ze helemaal in de spiegel verdween. Tot op de dag van vandaag wordt beweerd dat je haar geest kunt oproepen als je voor een spiegel gaat staan en 3 keer ‘Bloody Mary’ zegt. Vergeet niet het licht uit te doen in je badkamer en een paar kaarsen aan te steken…

7. De geesten van het Stanley Hotel

Het Stanley Hotel ligt in het hart van de Rocky Mountains, in de staat Colorado (Verenigde Staten). Volgens hotelgasten dwalen er een hoop geesten rond in het hotel. Soms hoort men iemand op de piano spelen terwijl er niemand in de zaal aanwezig is. Dit zou de geest van Flora Stanley zijn, de vrouw van de oprichter van het hotel. De geest van Lord Dunraven, de overleden landeigenaar van de grond waarop het hotel werd gebouwd, kijkt regelmatig uit het raam van kamer 407. Op de gangen hoort men af en toe spelende kinderen terwijl er zich helemaal geen kinderen in het hotel bevinden. De spookverhalen rond het Stanley Hotel inspireerde Stephen King tot het schrijven van zijn boek ‘The Shining’.

6. De geesten van Amityville

Op 13 november 1974 speelde er zich in Amityville nabij New York een gezinsdrama af. Ronald DeFeo jr. doodde er zijn ouders, broers en zussen. Het huis werd verkocht aan de familie Lutz. Het gezin Lutz woonde slechts 28 dagen in hun nieuwe huis, tot ze wegvluchtten uit angst voor de geesten die in het huis rondzwierven. Klapperende deuren, vreemde geuren en onverklaarbare voetsporen waren maar enkele van de mysterieuze verschijnselen die de familie Lutz de benen deed nemen. In 1977 werd het huis nogmaals verkocht, maar de nieuwe eigenaars hebben tot nu toe geen spoken tegen het lijf gelopen… Wel heeft het verhaal al vele horrorfilms opgeleverd!

5. De dame van Raynham Hall

In Raynham Hall in Norfolk (Engeland) werd verschillende keren de geest van Lady Dorothy Townshend waargenomen, de echtgenote van Charles Townshend. Lady Dorothy was de minnares van Lord Wharton. Toen haar man lucht kreeg van haar buitenechtelijke relatie, sloot hij haar op in een vleugel van het kasteel. Sinds haar dood zou haar geest, bekend als de ‘Brown Lady van Raynham Hall’, in het kasteel rondzwerven. Een beroemde foto uit 1936 toont een wazige figuur op de trappen van Raynham Hall, waarvan beweerd wordt dat het de ‘Brown Lady’ is.

4. Liftende geesten

Het eerste verhaal over een liftende geest stamt uit de tijd dat men nog met paardenkoetsen reisde. Een jong meisje vroeg om een lift naar haar ouderlijk huis. De koetsier reed naar het huis, merkte op dat het liftende meisje verdwenen was en belde aan. Daar vertelden de ouders dat het beschreven meisje hun dochter was, die al veel jaren voordien was gestorven…. Liftende geesten zouden soms meeliften tot aan het kerkhof waar hun voormalige lichaam begraven ligt.

3. De Vliegende Hollander

Vliegende Hollander geestschip

Volgens de overlevering zou kapitein Willem van der Decken met zijn schip regelrecht in een storm gevaren zijn op Goede Vrijdag. De kapitein riep hierdoor een vloek af over zichzelf en zijn schip. Sindsdien zou de vervloekte kapitein met zijn spookschip ‘De Vliegende Hollander’ de wereldzeeën afvaren en af en toe gezien worden door bemanningen van andere schepen. Hoeveel rum die bemanningen voordien gedronken hebben, is echter niet bekend…

2. De geest van Anne Boleyn

Koning Hendrik VIII van Engeland trad 6 keer in het huwelijk en liet een aantal van zijn echtgenotes zonder pardon onthoofden. Anne Boleyn was zijn tweede vrouw. Na beschuldigingen van overspel en samenzwering tegen de koning werd ze onthoofd op 19 mei 1536. Haar geest zwerft sindsdien de wereld rond. Vooral in de Tower of Londen, waar ze werd geëxecuteerd, zag men haar geest regelmatig verschijnen. Meestal met hoofd, maar soms ook met haar hoofd onder een van haar armen….

1. De geest van Abraham Lincoln

Abraham Lincoln geest
William H Mumler/publiek domein

Zelfs het superbeveiligde Witte Huis in Washington blijkt niet vrij van geesten. De geest van Abraham Lincoln, de vermoorde 16de president van de Verenigde Staten, dwaalt er nog steeds rond. Af en toe jaagt hij bezoekers van het Witte Huis de stuipen op het lijf. Van koningin Wilhelmina wordt beweerd dat ze in zwijm viel toe ze de deur van haar verblijf opende en Abraham Lincoln zag zitten. Ook Winston Churchill en Eleanor Roosevelt ontmoetten de geest van Lincoln. Wat Abraham Lincoln in het Witte Huis letterlijk en figuurlijk uitspookt, is niet bekend…