Vrouwen met grote wapens die halsbrekende stunts uitvoeren en alle slechteriken een kopje kleiner maken, we kijken er niet meer van op. Een aantal van de meest memorabele actiefilms worden zelfs gedragen door vrouwen. Wat zijn de tien beste actiefilms waarin vrouwen hun spierballen laten rollen?

10. Resident Evil

Resident Evil

Als supermodel was Milla Jovovich niet de meest aannemelijke actrice voor een rol in de verfilming van de populaire horrorgame Resident Evil. Toch bleek ze moeiteloos zware automatische geweren te kunnen ronddragen waarmee ze keer op keer zombies uit de weg ruimt. Met haar rol schiep Jovovich een nieuw soort actieheldin, stoer maar stijlvol. Na het succes van de film volgde nog een aantal vervolgfilm, waaronder een zesde aflevering in 2017 waarin Jovovich gewoon weer zombies verdelgt.

9. Charlie’s Angels

Charlies-Angels

Waarom een actieheldin in de hoofdrol doen wanneer je er drie kunt kiezen? In 2000 werd Charlie’s Angels, de populaire televisieserie uit de jaren zeventig, omgebouwd tot een moderne actiefilm. De basis is nog steeds hetzelfde: de mysterieuze Charlie geeft opdrachten aan drie mooie vrouwen die zaken moeten oplossen waar een luchtje aan zit. Cameron Diaz, Drew Barrymore en Lucy Liu weten in slow motion flink wat klappen uit te delen.

8. La Femme Nikita

la-femme-nikita

De Franse regisseur Luc Besson is gespecialiseerd in stijlvolle actiefilms waarin altijd plaats is voor een knipoog en aparte humor. In La Femme Nikita wordt de junkie Nikita (Anne Parillaud) na een mislukte overval waarbij ze een politieagent vermoord gevangen gezet door de geheime dienst. Ze krijgt een nieuwe identiteit en wordt opgeleid tot huurmoordenaar. Maar is dat leven te combineren met een romantische relatie? La Femme Nikita was zeer invloedrijk en er zouden een Amerikaanse remake en televisieserie volgen die nooit de juiste combinatie van stijl en actie wisten na te bootsen.

7. Crouching Tiger, Hidden Dragon

crouching_tiger

China, Hong Kong en Taiwan kennen een lange traditie van adembenemende actiefilms waarin vrouwen traditioneel een belangrijke rol spelen. In 2000 nam de gerenommeerde regisseur Ang Lee het verrassende besluit om een zogenaamde wuxia-film te maken. De film wordt in Mandarijn gesproken maar werd desondanks een internationaal succes. Michelle Yeoh en Zhang Ziyi speelde de vrouwelijke hoofdrollen en wagen zich aan spectaculaire vechtscènes die tot de beste van het genre horen.

6. Kill Bill Volume 1 & 2

Kill Bill

Kill Bill is een ambitieus wraakepos van Quentin Tarantino dat in 2003 en 2004 in twee delen werd uitgebracht. De hoofdrol wordt gespeeld door Uma Thurman die bekend staat als The Bride. Ooit was ze lid van een groep moordenaars totdat ze een nieuw leven begon. Haar collega’s bezoeken haar huwelijksplechtigheid en vermoorden vervolgens alle aanwezigen. The Bride overleeft een schot in het hoofd en wordt na een coma plots wakker. Het enige waar ze nog aan denkt is wraak. Dat levert een groot aantal bloederige gevechten op waaronder de legendarische confrontatie in Japan waar Thurman gekleed in geel trainingspak een groep criminelen met zwaarden uitschakelt.

5. Terminator 2: Judgement Day

Terminator 2

Sarah Connor overleefde het eerste deel van Terminator ternauwernood. In het vervolg uit 1991 heeft ze inmiddels een kind gekregen dat zal uitgroeien tot de rebellenleider in een toekomstige oorlog tussen mens en machine. Linda Hamilton had zich op indrukwekkende manier voorbereid op de vervolgfilm. Sarah Connor weet wat de toekomst zal brengen en heeft haar lichaam hier op getraind. Gespierd en met een groot arsenaal aan verborgen wapens probeert ze samen met een goedaardige cyborg haar zoon te beschermen tegen een nieuwe aanval uit de toekomst.

4. Aliens

aliens

James Cameron houdt duidelijk van stoere actieheldinnen in zijn films. Voor Terminator 2 waagde hij zich in 1986 aan het vervolg op de horror-sciencefictionklassieker Alien. Met Aliens geeft hij een eigen draai aan het gevecht tussen het moordende buitenaardse wezen en de mens. Een groep mariniers gaat met Ripley, de enige overlevende uit de eerste film, naar de planeet waar de originele eieren werden gevonden. Sigourney Weaver was in het eerste deel al goed in overleven maar nu is nog een graadje stoerder. Moeiteloos hanteert ze machinegeweren en andere zware machines om de alien mee te verpulveren.

3. The Hunger Games

hunger games

De verfilming van de populaire Hunger Games-boeken zijn een groot succes gebleken. Grotendeels is dit te danken geweest aan Jennifer Lawrence die de hoofdrol van Katniss Everdeen speelde. Lawrence is zowel stoer als gevoelig. Dankzij een aantal listen en samenwerkingen weet ze de eerste Hongerspelen te winnen. Maar is dat genoeg in een wereld die wordt geregeerd door een dictator? De beelden van Lawrence met pijl en boog maken haar tot een iconische actieheldin.

2. Ghost in the Shell

ghost in the shell

De anime Ghost in the Shell (1995) wordt geroemd als een van de beste tekenfilms aller tijden. De film is een combinatie van actiefilm en filosofie die van grote invloed zou zijn op The Matrix. Majoor Motoko Kusanagi heeft de leiding over een team dat cyberspionage bestrijdt. Ze ziet er uit als een vrouw maar is in werkelijkheid een cyborg. Haar versterkte lichaamscapaciteiten maken Kusanagi tot een formidabele actieheldin die efficiënt haar tegenstanders uitschakelt. In 2017 wordt een Amerikaanse remake verwacht met Scarlett Johansson in de rol van Kusanagi.

1. Mad Max: Fury Road

furiosa

De vierde Mad Max film, Fury Road (2015), was een daverend succes. De postapocalyptische wereld was nog grimmiger en gewelddadiger. De nieuwe Max (Tom Hardy) komt al vroeg in de film in de problemen. Met enig fortuin weet hij te ontsnappen aan gevangenschap om zich vervolgens aan te sluiten bij een groep vrouwen die op de vlucht is voor de machtige Imortan Joe en zijn opgefokte motorbende. De leidster van de vrouwen is Furiosa die in eerste instantie geen zin heeft in mannelijk gezelschap. Charlize Theron met gemillimeterd haar en prothetische arm zou als Furiosa direct uitgroeien tot een van de populairste actieheldinnen aller tijden. Zwijgzaam en stoer gaat Furiosa op haar doel af. Iedereen die haar in de weg staat wordt genadeloos omver gereden.