Top 10 Akoestische Gitaar Liedjes

Rockmuziek is ondenkbaar zonder de elektrische gitaar, scheurend op oorverdovend volume. Maar terwijl rock harder werd, ontwikkelde het onder invloed van folkmuziek ook een zachter alternatief: het liedje dat wordt begeleid op een akoestische gitaar. Ballads over liefdesverdriet of ongeluk. Wat zijn de tien mooiste nummers met akoestische gitaar?

10 Metallica – Nothing Else Matters

Het vijfde album van metalband Metallica, vernoemd naar de band zelf maar beter bekend als The Black Album, vormde op een aantal punten een stijlbreuk. De band had al eerder met de balladvorm geflirt maar ‘Nothing Else Matters’ ging verder door elke metalinvloed weg te laten. Zanger James Hetfield weet dat het lied anders is en zingt bewust: “Never opened myself this way.” Een goede keuze want ‘Nothing Else Matters’ groeide uit tot een grote hit.

9 Eric Clapton – Tears in Heaven

Eric Clapton staat al decennia bekend als legendarisch rockgitarist. Toch is een van zijn bekendste nummers gespeeld op akoestische gitaar. Clapton schreef het nummer ter nagedachtenis van zijn vierjarige zoon Conor die in 1991 stierf na een val uit een wolkenkrabber. De akoestische begeleiding past perfect bij de ingetogen zang. De versie die Clapton speelde voor MTV Unplugged, een programma dat was gespecialiseerd in akoestische optredens, is misschien nog bekender geworden dan de originele versie.

8 Bob Dylan – Blowin’ in the Wind

Bob Dylan werd wereldberoemd als folkzanger die zichzelf in het begin van zijn carrière alleen begeleide met een mondharmonica en akoestische gitaar. Zijn latere overstap naar elektrische gitaar werd door folkpuristen gezien als groot verraad. Een van Dylans bekendste liedjes is ‘Blowin’ in the Wind’ uit 1962. Met zijn vragende tekst en mysterieuze conclusie groeide het liedje uit tot een favoriet nummer tijdens protesten voor gelijke burgerrechten. Een sleutelnummer van de jaren zestig dat door ontelbaar veel mensen met een akoestische gitaar is nagespeeld.

7 Neil Young – The Needle and the Damage Done

Neil Young maakte in de jaren zestig naam als folkzanger. In de jaren erna ontpopte hij zich als een spannende gitarist die zijn elektrische gitaar flink liet scheuren. Op het doorbraakalbum Harvest (1972) is zijn geluid opeens meer ingetogen dankzij veel gebruik van akoestische gitaar. ‘The Needle and the Damage Done’ is een van de eerlijkste nummers over drugsgebruik. Young zingt eenzaam met een akoestische gitaar over de ravage die heroïne aanricht in zijn vriendenkring. Hij was zo tevreden over een liveversie van het liedje dat hij deze gewoon op het album zette.

6 Johnny Cash – Hurt

De Amerikaanse zanger Johnny Cash heeft prachtige liedjes op zijn naam staan waarin hij met zijn zware stem en akoestische gitaar zingt over duistere onderwerpen. Een jaar voor zijn dood in 2003 waagde hij zich aan een cover van het nummer ‘Hurt’ van industrialgroep Nine Inch Nails. Cash weet het liedje helemaal naar zijn hand te zetten en er een sombere terugblik op zijn leven van te maken. Zelden heeft een akoestisch nummer zo intens geklonken.

5 Fleetwood Mac – Landslide

Fleetwood Mac vond zichzelf halverwege de jaren zeventig opnieuw uit dankzij een aantal nieuwe leden waaronder het echtpaar Stevie Nicks en Lindsey Buckingam. Dankzij de nieuwe inbreng zou de band uitgroeien tot een van de succesvolste groepen aller tijden waarbij de echtelijke perikelen binnen de band voor prachtige liedjes zorgden. ‘Landslide’ is een van de eerste bijdragen van zangeres Stevie Nicks en groeide uit tot een publieksfavoriet. Ingetogen zingt Nicks over de onzekerheid die ze voelt ten aanzien van haar relatie en dreigende mislukking als zangeres, een gevoel alsof een lawine haar zal begraven.

4 The Rolling Stones – Angie

Dit romantische liedje uit 1973 wordt vaak beschouwd als de ultieme rockballad. Het doorleefde ‘Angie’ was een grote hit voor The Rolling Stones. Naast het feit dat de akoestische gitaar intiem klinkt en heeft de zang veel luisteraars door de jaren heen gefascineerd. Het is niet Keith Richards die zachtjes meehuilt maar een spoor van een eerdere oefensessie die Mick Jagger had ingezongen. Daarnaast speculeerde men graag over de identiteit van Angie. Was het de vrouw van David Bowie? De pasgeboren dochter van Keith Richards? Of zoals de auteur jaren later in zijn biografie zou stellen, heroïne? Hoe dan ook, ‘Angie’ zou uitgroeien tot een van ware kampvuurklassieker.

3 Bob Marley – Redemption Song

In 1979 kreeg reggaester Bob Marley te horen dat hij aan kanker leed. Het jaar daarna zou hij zijn laatste album uitbrengen waarop het compleet akoestische ‘Redemption Song’ meteen opviel. ‘Redemption Song’ is een muzikaal testament waarin Marley de luisteraar aanspoort om zichzelf te bevrijden van geestelijke slavernij en tegelijkertijd concludeert dat hij altijd liedjes over vrijheid zong. Een intens persoonlijk nummer dat op universele manier troost biedt.

2 The Beatles – Yesterday

Paul McCartney hoorde de melodie voor ‘Yesterday’ in een droom en was een tijd bang dat hij onbewust plagiaat had gepleegd. Uiteindelijk durfde hij het aan om er een liedje van te maken en het zou een klassieker worden, niet alleen van The Beatles, maar van de popmuziek in het algemeen. De eenvoudige begeleiding en het universele thema van terugkijken op een verbroken relatie zorgde ervoor dat ‘Yesterday’ meer dan 2000 keer door andere artiesten is opgenomen.

1 Pink Floyd – Wish You Were Here

Het titelnummer van het negende album van Pink Floyd leek eerst enigszins weggemoffeld tussen de strak geproduceerde progressieve rock. Heel langzaam is de faam van het nummer toegenomen en de laatste jaren wordt het beschouwd als het ultieme akoestische gitaarliedje. Net als veel nummers op het album gaat ‘Wish You Were Here’ over verlies, eenzaamheid en met name het gemis van het originele bandlid Syd Barrett, die na overmatig drugsgebruik de groep verliet. De akoestische basis van ‘Wish You Were Here’ is vrij eenvoudig na te spelen, maar Pink Floyd kleedt het nummer aan met typische geluidseffecten. Zo komt het nummer op alsof het door een luisteraar op de radio wordt gevonden. Gitarist en zanger David Gilmour speelt de eerste akkoorden op een 12-snarige gitaar, gevolgd door een volle versie op een conventionele akoestische gitaar.